Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.2.2015 06:52
Houba

XXX.XXX.205.164

Máme čubinu maďarského ohaře kr 2,5roku mladou. Už dvakrát se mni stalo když jsme spolu leželi na sedačce(ona spala) a já jí omylem zatlačil na třísla zadních nohou, tak jen tak zavrčela a koukla na mě jako co dělám. Nikdy na nás nezavrčela a je hrozně milé a hravé povahy. Může to být vlivem toho že je 4 měcíce po kastraci? Změnila se povaha nebo jí to bylo jen nepříjemné? Mám nějak jednat nebo to mám brát jako že se jí to prostě nelíbí? Díky za rady a zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2015 07:36

Houba napsal(a):
Máme čubinu maďarského ohaře kr 2,5roku mladou. Už dvakrát se mni stalo když jsme spolu leželi na sedačce(ona spala) a já jí omylem zatlačil na třísla zadních nohou, tak jen tak zavrčela a koukla na mě jako co dělám. Nikdy na nás nezavrčela a je hrozně milé a hravé povahy. Může to být vlivem toho že je 4 měcíce po kastraci? Změnila se povaha nebo jí to bylo jen nepříjemné? Mám nějak jednat nebo to mám brát jako že se jí to prostě nelíbí? Díky za rady a zkušenosti.

Proč je čubina ve 2,5 letech po kastraci ? Proč spí lovecký pes na gauči ? Můj názor je že čuba prostě dospěla a teď vrací to co jste do ní dali. Co s ní děláte kromě spaní na gauči?

16.2.2015 07:47
Houba

XXX.XXX.205.164

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč je čubina ve 2,5 letech po kastraci ? Proč spí lovecký pes na gauči ? Můj názor je že čuba prostě dospěla a teď vrací to co jste do ní dali. Co s ní děláte kromě spaní na gauči?

Myslím že není podstata PROČ (je po kastraci a kde spí), jen mě zarazilo její chování. Je to dost aktivní pes a máme ji ke sportu, každý den v přírodě, kolo běh atd.

16.2.2015 08:16

Houba napsal(a):
Myslím že není podstata PROČ (je po kastraci a kde spí), jen mě zarazilo její chování. Je to dost aktivní pes a máme ji ke sportu, každý den v přírodě, kolo běh atd.

Myslím že je to právě podstata, všechno souvisí se vším. pes nemá v posteli co dělat, pracovní pes nemá obvzlášt v posteli co dělat. Také nechápu proč kastrovat mladou fenu na počátku její výstavního a pracovního života z jiných důvodů než zdravotních, ale v tomhle věku ?Jinak je to ohař, takže vám klidně běhá u kola, běhá v přírodě ale nenaplňuje to jeho potřeby, ohař potřebuje lovecký výcvik, práci v lese, pro to byl šlechtěn. Dneska si hodně lidí pořizuje ohaře jako společenské plemeno a pak se diví že se pes nechová podle jejich představ. Kdyby fena makala v lese, a pak se unavená zatočila do pelechu nebude mít důvody doma kravit.

16.2.2015 08:25
Houba

XXX.XXX.205.164

Myslím že je to právě podstata, všechno souvisí se vším. pes nemá v posteli co dělat, pracovní pes nemá obvzlášt v posteli co dělat. Také nechápu proč kastrovat mladou fenu na počátku její výstavního a pracovního života z jiných důvodů než zdravotních, ale v tomhle věku ?Jinak je to ohař, takže vám klidně běhá u kola, běhá v přírodě ale nenaplňuje to jeho potřeby, ohař potřebuje lovecký výcvik, práci v lese, pro to byl šlechtěn. Dneska si hodně lidí pořizuje ohaře jako společenské plemeno a pak se diví že se pes nechová podle jejich představ. Kdyby fena makala v lese, a pak se unavená zatočila do pelechu nebude mít důvody doma kravit.

Kastraci jsme dlouho zvažovali a diskutovali s odborníky z několika veterin a cvičitlů. Nebyl to jen rozmar. Nicméně jsem o loveckém výcviku taky uvažoval jen nevím jestli není pozdě a navíc nejsem myslivec i přesto že do lesa chodím rád. Čubinu máme v bytě (domek teprve přestavujeme). Ona je vskutku mazel a otec byl navíc totální pokoják. Díky za reakce.

16.2.2015 08:30

Houba napsal(a):
Kastraci jsme dlouho zvažovali a diskutovali s odborníky z několika veterin a cvičitlů. Nebyl to jen rozmar. Nicméně jsem o loveckém výcviku taky uvažoval jen nevím jestli není pozdě a navíc nejsem myslivec i přesto že do lesa chodím rád. Čubinu máme v bytě (domek teprve přestavujeme). Ona je vskutku mazel a otec byl navíc totální pokoják. Díky za reakce.

Na výcvik pozdě není, a že nejste myslivec nevadí, cvičit a dělat zkoušky můžou i nemyslivci. nevím odkud jste, ale našla bych si někoho kdo lovecký výcvik dělá a přidala se k nim. uvidíte že budete mile překvapen a bude to bavit čubu i vás. jen je škoda že jste čubu vykastrovali, bude vám líto že nebude moct do chovu až vás ta lovečina začne bavit

16.2.2015 08:35
scylla

XXX.XXX.150.32

Zachovejte klid, fence to bylo jen nepříjemné, do vás když někdo dloube když spíte, tak budete taky vrčet a pošlete ho do háje. Spaní v posteli nemá vůbec co do činění s tím, jestli je pes pracovní nebo ne, důležité je, aby byl spokojený. Zbytečná kastrace zdravé mladé feny je podle mého názoru pitomost a ti, s kterými jste se radili, byli asi "odborníci" na slovo vzatí.

16.2.2015 08:44
Houba

XXX.XXX.205.164

scylla napsal(a):
Zachovejte klid, fence to bylo jen nepříjemné, do vás když někdo dloube když spíte, tak budete taky vrčet a pošlete ho do háje. Spaní v posteli nemá vůbec co do činění s tím, jestli je pes pracovní nebo ne, důležité je, aby byl spokojený. Zbytečná kastrace zdravé mladé feny je podle mého názoru pitomost a ti, s kterými jste se radili, byli asi "odborníci" na slovo vzatí.

Taky to tak beru, jen čekáme za 3 měsíce přírustek tak jsme se lekli aby nezačala být agresivní. Jinak parádně poslouchá. Čubina je spokojená to je na ní i vidět. Všechny okolo zbožňuje a je i na psi či feny v okolí takřka nekonfliktní. Kastrace je z důvodu obav z nemocí. (Ale to už je teď jedno) Díky moc.

Neregistrovaný uživatel

16.2.2015 11:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Houba napsal(a):
Taky to tak beru, jen čekáme za 3 měsíce přírustek tak jsme se lekli aby nezačala být agresivní. Jinak parádně poslouchá. Čubina je spokojená to je na ní i vidět. Všechny okolo zbožňuje a je i na psi či feny v okolí takřka nekonfliktní. Kastrace je z důvodu obav z nemocí. (Ale to už je teď jedno) Díky moc.

Tak já pro změnu kastraci schvaluju, pokud jste nechtěli fenku do chovu. Je to tak jednodušší pro ni i pro vás, pokud s váma běhá u kola, asi by se vám nelíbilo, kdyby se za váma táhnulo 5 nadržených vořechů...což je občas vidět u nás Náš samojed je ňuňánek sám, my mu říkáme, naše princeznička" (je to kluk ) je takový, něžný" Ale pokud mu třeba šlápnu na nohu, taky vrkne a, stěžuje si". Není to ve zlém, on se tak prostě projevuje. Nikdy se po nikom neožene, ani na cizí lidi, ale má potřebu si takto postěžovat, že se mu děje příkoří. Za to ho nehubuju, někdy se mu omluvím, někdy ho polituju, někdy mu jen odseknu, aby se neposr... podle okolností, za jakých se to stalo

16.2.2015 11:14
pidla

XXX.XXX.106.11

Houba napsal(a):

Vrčení je naprosto normální komunikace. Jak jinak by vám měla dát vědět, že je jí něco nepříjemné - poslat vám mail? Prostě jste ji ze spánku nepříjemným způsobem vyrušili a ona vás informovala, že se jí to nelíbí, to je vše. Osobně bych na to reagovala nějak ve smyslu "tak promiň, nechtěla jsem, snad se tak moc nestalo". Pokud spolu nemáte jiný problém, tak tohle fakt není něco, co byste měli řešit.

Jo a na kecy, že pracovní pes nemá spát v posteli, se vykašlete. Ti nejlepší pracovní (lovečtí i služební) psi, které znám, chrní všichni v postelích. Není náhoda, že už i policejní psovodi postupně přicházejí na to, že jim daleko líp pracují psi, které mají od štěňat doma, než psi, kteří jsou vystrčení do kotce a člověka vidí jen při výcviku. Ten vztah, vzájemná důvěra a komunikace je prostě na úplně jiné úrovni.

16.2.2015 11:15
scylla

XXX.XXX.150.32

Kastrace zdravého zvířete je opravdu blbost a váš argument o tom, že je to pro majitele pohodlnější mi připadá dost zcestný. Když vám vadí, že fena hárá, pořiďte si psa, ne? Navíc zadavatel psal, že kastrovali jako prevenci onemocnění. Jenže prevence proti jednomu na jednu stranu a vysoká pravěpodobnost horších nemocí na druhou stranu to nevyváží, i když se najdou lidé, kteří kastrují psy pro jednoduchost.

16.2.2015 11:35

pidla napsal(a):
Vrčení je naprosto normální komunikace. Jak jinak by vám měla dát vědět, že je jí něco nepříjemné - poslat vám mail? Prostě jste ji ze spánku nepříjemným způsobem vyrušili a ona vás informovala, že se jí to nelíbí, to je vše. Osobně bych na to reagovala nějak ve smyslu "tak promiň, nechtěla jsem, snad se tak moc nestalo". Pokud spolu nemáte jiný problém, tak tohle fakt není něco, co byste měli řešit.

Jo a na kecy, že pracovní pes nemá spát v posteli, se vykašlete. Ti nejlepší pracovní (lovečtí i služební) psi, které znám, chrní všichni v postelích. Není náhoda, že už i policejní psovodi postupně přicházejí na to, že jim daleko líp pracují psi, které mají od štěňat doma, než psi, kteří jsou vystrčení do kotce a člověka vidí jen při výcviku. Ten vztah, vzájemná důvěra a komunikace je prostě na úplně jiné úrovni.

No netvrdím že má pes být v kotci, taky mám psy doma, ale do postele mě nelezou, a když už se náhodou stane že to zkusí a vlezou tak na mě rozhodně nevrčí, když je vyháním..Vrčení je sice způsob komunikace mezi psy ale nechápu proč a z jakého důvodu by na mě měl vrčet můj vlastní pes.Pokud se mu něco nelíbí tak se prostě zbalí a odejde, případně zakńučí když bych mu nerada udělala něco co ho zabolí, ale opravdu nevrčí, ani jeden z nich.takže aby si čuba dovolila vrčet když o ní ovadím nohou mě přijde trošku přehnané a pokud se jí to bude tolerovat tak si bude vrkat a dovolovat pořád víc.A zvlášt takové plemeno jak o maďarský ohař které nemá v sobě mít ani náznak agresivity.Ve věku 2,5 roku pes dospívá, ze štěněte se stává prostě dospělý pes a zkouší co si může dovolit.

16.2.2015 11:37
inusanka

XXX.XXX.175.12

Ono je zcela jedno, jestli pracovní pes po práci spočine v pelechu nebo na gauči. Slabiny jsou velice citlivé a pokud je 4 měsíce po kastraci, klidně se může něco i dít. Pokud by se opakovalo klidně bych zašla na veterinu.
Nemá cenu se dohadovat zda kastrace ano či ne, kvůli povaze je to blbost, to snad už víte.

16.2.2015 11:39
scylla

XXX.XXX.150.32

No netvrdím že má pes být v kotci, taky mám psy doma, ale do postele mě nelezou, a když už se náhodou stane že to zkusí a vlezou tak na mě rozhodně nevrčí, když je vyháním..Vrčení je sice způsob komunikace mezi psy ale nechápu proč a z jakého důvodu by na mě měl vrčet můj vlastní pes.Pokud se mu něco nelíbí tak se prostě zbalí a odejde, případně zakńučí když bych mu nerada udělala něco co ho zabolí, ale opravdu nevrčí, ani jeden z nich.takže aby si čuba dovolila vrčet když o ní ovadím nohou mě přijde trošku přehnané a pokud se jí to bude tolerovat tak si bude vrkat a dovolovat pořád víc.A zvlášt takové plemeno jak o maďarský ohař které nemá v sobě mít ani náznak agresivity.Ve věku 2,5 roku pes dospívá, ze štěněte se stává prostě dospělý pes a zkouší co si může dovolit.

Nedělejte z komára velblouda, pes si klidně zavrčet může a to, že zaprostestuje, když jí někdo vyruší ze spatní neznamená vůbec nic. Neznamená to, že si něco dovoluje.

16.2.2015 11:46
pidla

XXX.XXX.106.11

Záleží na kontextu, ale v drtivé většině není vrčení agrese, jen komunikace. Problém z toho udělají až lidi, kteří odmítají vnímat a řešit, co jim pes vrčením říká, a místo toho jen agresivně pacifikují psa, který si "dovolil zavrčet". Jo, to se pak v psových očích pasujete do role pána, na kterého se nelze spolehnout, že psa podpoří, když má problém; navíc agrese plodí agresi, takže když psa agresivně spucujete za to, že vrčí, učíte ho, že je normální řešit si problémy agresí. Pak to vypadá, že si pes "dovoluje" víc a víc, jenže je to jen a pouze chyba pána, že ho k tomu dohnal.

Na mě taky psi nevrčí (mimo hry, ve hře na mě a hlavně na sebe vzájemně vrčí opravdu hodně - ale jen v dobrém, zcela bez špetky agrese), ale každý pes komunikuje jiným způsobem. A neznamená to, že pes, který komunikuje hlasem, si "dovoluje" víc, než jiný, který komunikuje gesty a mimikou. Jen každý z nich preferuje jiný komunikační kanál.

To, jestli pes spí v posteli, nebo ne, je volba každého. Když je v posteli zrovna nechci, jsou na pelechu, když je tam chci, tak tam jsou. A není problém. Vy je v posteli nechcete vůbec, to je v pořádku, vaše volba. Ale neznamená to, že my, kdo je v posteli mít chceme, u nich máme menší respekt.

16.2.2015 18:30
arosek

XXX.XXX.210.3

Fascinuje me, jak nekteri lide dokazi z pouheho zavrceni udelat problem hodny TV Nova. Pokud by me moji psi hodlali sezrat pokazde kdyz "zavrci", byla bych uz hezkych par let po smrti :)

Vazena/y Habe - nezlobte se na me, ale placate hovadiny. Ma doma smecku lovecaku, vsichni jsou vyuzivani v praxi, v sezone chodime ob den na hony do bazantnice. Vsichni maji slozenych nekolik loveckych zkousek vcetne tech vyssich a na dalsich by nejspis tez prosli bez problemu, kdybych nebyla za A lempl a za B necpala radeji penize jinam. Presto se mnou vsichni chrapou v posteli (pokud oni sami chteji). Znam fenu ktera vyhrala nekolikrat vsetranky, vcetne mistrovstvi a chrape v posteli tez. Takze o tom to asi nebude, ze?

Co se tyce toho "zavrceni" - ono posuzovat pouze zvukovy projev bez patricne mimiky je naprd. Pokud fenka spala a majitelka si na ni nepohodlne lehla, chapu ze se fena ozvala. Pokud byla vzhuru a ozvala se, pak bych usuzovala ze ji ta poloha vazne bolela nebo neco podobneho - byt fena na vrcholu smecky nebo agresivni, nejspis by se nejakym zvukovym projeem vubec neunavovala a rovnou by panicku rafla. Treba jen vychovne, ale pouzila by zuby. Zvukovy projev v tomhle pripade, pokud nebyl doprovazen pokrcenymi pysky a vylozene agresivne vyhruznym chovanim bych prirovnala spis k lidskemu "co delas, nech me, to boli". On totiz pes jinak moc mluvit neumi.

Mam doma uz pateho psa stejneho plemene a kazdy z nich mel malinko jiny zpusob komunikace - napriklad matka naseho nejmladsiho docela rada steka. Jeji syn oproti tomu rad "bruci"... komentuje tak vetsinu veci co se kolem nej deji, od spokojeneho pobrukovani az po vydesene, kdyz k nemu bezi velky pes, ktereho nezna. Je ovsem na majiteli, aby znal sveho psa natolik, aby rozpoznal co mu chce jeho kamarad rict.

A jen malinka poznamka k te preventivni kastraci - ma v soucasnosti nejstarsi fena harala cely zivot bez jakychkoliv problemu 1x za 11 mesicu. Zadne falesky, zadne zanety. V 10,5 letech prisel prvni slaby zanet a protoze se radi opakuji a pak neradi reaguji na dalsi atb, dohodly jsme se s nasi vetkou ze ji vykastrujeme preventivne. Riskovat za dalsi rok harani, zanet a akutni operaci pri nevylecitelnem zanetu se nam nechtelo... z banalni operace zdrave feny byl temer dvouhodinovy boj o jeji zivot - mela spoustu cyst na vajecnicich a diky tomu zcela rozhozeny krevni obraz a nulovou srazlivost. Temer nam vykrvacela na stole.
Fena je nechovna, ma spatne kycle a kdybych ji nechala vykastrovat driv, nemuselo to dopadnout takhle.

16.2.2015 18:45
scylla

XXX.XXX.150.32

Takhle jste omezila zdravotní důsledky kastrace, mezi které patří i zvýšené riziko zhoubného nádoru sleziny, takže si myslím, že problémy se mají řešit, když nastanou.

16.2.2015 20:15
canis lupus

XXX.XXX.210.179

scylla napsal(a):
Takhle jste omezila zdravotní důsledky kastrace, mezi které patří i zvýšené riziko zhoubného nádoru sleziny, takže si myslím, že problémy se mají řešit, když nastanou.

A důkazy pro tohle tvrzení máte? Vložte odkaz, prosím.
Já jsem zatím našla jako jedinou možnou komplikaci kastrace inkontinenci, která ale hrozí jen fenám nad 20 kg a jen malé procento z nich skutečně postihne (tvrzení několika veterinářů).
Zato znám dost lidí, kteří fenu nechali kastrovat až když se objevily zdravotní problémy (záněty, cysty a různé útvary) a stejně o ni přišli- nastaly komplikace nebo už bylo příliš pozdě.

17.2.2015 09:12

Na hony možná chodíte, zkoušky máte to vám nikdo nebere, ale rozhodně venku pracuje líp pes který je venku zvyklý než gaučák tetelící se zimou. On totiž pes který je zvyklý být venku nějaké povětrnostní vlivy neřeší, zatímco gaučák se tetelí zimou a kouká kam by zalezl, a neplatí to jen u lovečáků ale u všech psů obecně. Mě osobně je to jedno kde má kdo svoje psy, ale pokud by mě pes lezl do postele nebo na gauč a ještě na mě vrčel tak by vyjel jak motorová myš.Pes je pes a snad mu stačí že leží doma v teple na koberci ale každému podle jeho gusta. jen sem se ptala zadavatele na co mají psa na gauči, kdyby tam nebyl, nemuseli by tohle řešit. Budou mít mimino, mají starost co pes, naše psy by ani nenapadlo lézt někam na gauč nebo do křesla, proto tenhle problém řešit nemusím.Asi mám zvláštní psy, protože už jsem jich měla docela hodně, ale žádný na mě nikdy nevrčel jinak než ve hře a to někteří ti menší směli i na gauč, ale nenapadlo by je vrčet když sem se jich dotkla nebo je shazovala dolů.

17.2.2015 11:29
scylla

XXX.XXX.159.45

Na hony možná chodíte, zkoušky máte to vám nikdo nebere, ale rozhodně venku pracuje líp pes který je venku zvyklý než gaučák tetelící se zimou. On totiž pes který je zvyklý být venku nějaké povětrnostní vlivy neřeší, zatímco gaučák se tetelí zimou a kouká kam by zalezl, a neplatí to jen u lovečáků ale u všech psů obecně. Mě osobně je to jedno kde má kdo svoje psy, ale pokud by mě pes lezl do postele nebo na gauč a ještě na mě vrčel tak by vyjel jak motorová myš.Pes je pes a snad mu stačí že leží doma v teple na koberci ale každému podle jeho gusta. jen sem se ptala zadavatele na co mají psa na gauči, kdyby tam nebyl, nemuseli by tohle řešit. Budou mít mimino, mají starost co pes, naše psy by ani nenapadlo lézt někam na gauč nebo do křesla, proto tenhle problém řešit nemusím.Asi mám zvláštní psy, protože už jsem jich měla docela hodně, ale žádný na mě nikdy nevrčel jinak než ve hře a to někteří ti menší směli i na gauč, ale nenapadlo by je vrčet když sem se jich dotkla nebo je shazovala dolů.

To je blbost, pes pracuje dobře a rád, když je dobře veden a je naprosto jedno, jestli spí v posteli nebo v kotci.

17.2.2015 11:55

scylla napsal(a):
To je blbost, pes pracuje dobře a rád, když je dobře veden a je naprosto jedno, jestli spí v posteli nebo v kotci.

Pes sice pracuje dobře a rád když je dobře veden to je pravda. ovšem krátkosrstý pes z přetopeného městského bytu se vám v mraze nebo slejváku bude tetelit zimou a nikdy nemůže podat stejný výkon jako otužilý pes zvyklý venku a viděla sem dost psů kteří prostě odmítají třeba lehnout na mokrou nebo zmrzlou zem, krčí se a přivírají oči v dešti a vlečou se za svým vůdcem natož když je třeba vlézt v zimě do vody.

17.2.2015 12:00
pidla

XXX.XXX.106.11

Na to, aby byl pes otužilý, nemusí být na samotce v kotci. Stačí pár základních věcí:
- nemít doma přetopeno (ono to prospěje i lidem)
- nebýt líný a chodit s ním ven na dlouhé procházky v jakémkoliv počasí
- nevyžadovat po něm aktivity, které neodpovídají jeho plemeni. Jasně že například maďarskému ohaři bude šílená kosa, když ho bude majitel nutit ix hodin lézt v mraze do vody. Nemá na to srst ani konstituci a sebelepším otužováním mu podsada prostě nenaroste. Kdežto takový česapík má srst, která hřeje i mokrá.

17.2.2015 12:02
arosek

XXX.XXX.210.11

Na prvni cast vaseho prispevku nelze rict nez - hahaha :) Ano - moji psi zvykli z domova (kde mimochodem nepretapime, ani ja nemam rada vedro) se na honech klepou. Proto lezou pro spadly kus do rybnika, dokonce opakovane a to nejen v jedne leci. Zatimco leckteri kotcovi (predevsim ohari, ale i setri a springri) tam nestrci ani packu. Proto si mezi lecema a pri obede v klidu ustelou do snehu a vychrupnou si pauzicku, aby se mohli do dalsi lece lepe klepat :D

Jinak ja mam ke psum deti rovnou dve a obe prisly az po psech. Tedy by na ne mohli psi "zarlit", mohli by se citit omezeni na svych dosavadnich pravech, mohli by vlastne cokoliv. A nic. Na decka si postekavaji (kdyz detem trva dlouho nez odhodi micek, aby pro nej mohli bezet), pobrumlavaji si kdyz se po nich deti valeji a cesou je, jsou kamaradi a maji spolu zdravy a prirozeny vztah. Psi je berou jako cleny smecky, deti berou psy jako soucast rodiny. Obe strany vedi ze se musi v nekterych smerech krotit (mlady pes by deti povalil, maly kluk zkousel stourat do oci). Dost casto si pes misto do postele ke mne skoci k dceri a ta ho celou noc objima misto plysaka. Presto, nebo prave proto ze maji takovy vztah spolu komunikuji - deti kdyz neco nechteji reknou durazne NE, psi zabruci a jdou pryc. Protoze psi prave to NE jinak rict neumi. Dulezite je, ze obe (vsechny) strany toto respektuji, protoze i pes je zivy tvor a ma narok nemit naladu, muze ho neco bolet, muze mu byt spatne... Pokud bych vychazela z vaseho predpokladu ze je to gaucem, vysvetlete mi prosim jak se zachovat, kdyz pes lezi na zemi, neco ho napriklad boli a nekdo se ho (byt nahodou) na tom miste dotkne. A pes logicky sdeli ze se mu to nelibi a vrkne a pak se treba sebere a posune aby neprekazel, nebo se odebere do pelechu nebo tak neco. To ho jako mam vyhodit pred barak, protoze je to tim ze je doma? A az se podobna situace bude treba opakovat na zahrade, tak ho vykopnu kam? Na ulici? Do utulku? A pokud mi budete tvrdit, ze zadny vas pes na vas nikdy nezavrcel jinak nez ve hre, tak bud kecate, nebo jste nikdy doma nemeli opravdoveho senoira se vsemi jeho naladami, bolistkami a opravdu tvrdym spankem.

Pochopte prosim, ze vetsina zvukovych projevu psa jsou jen zvukove projevy komunikace, nikoliv znamka agrese nebo rozmazlenosti. Znam furu psu kteri byli opravdu rozmazleni a garantuji vam, ze pokud se jim neco nelibilo, zadnym vrcenim se neunavovali. Proste rovnou natvrdo kousli.

17.2.2015 12:49
scylla

XXX.XXX.159.45

Pes sice pracuje dobře a rád když je dobře veden to je pravda. ovšem krátkosrstý pes z přetopeného městského bytu se vám v mraze nebo slejváku bude tetelit zimou a nikdy nemůže podat stejný výkon jako otužilý pes zvyklý venku a viděla sem dost psů kteří prostě odmítají třeba lehnout na mokrou nebo zmrzlou zem, krčí se a přivírají oči v dešti a vlečou se za svým vůdcem natož když je třeba vlézt v zimě do vody.

Vlečou se za vůdcem... krátkosrstý pes nemá co dělat v kotci, je přece krátkosrstý. V mládí jsem měla dost zkušeností s loveckými psy a opravdu to vůbec nesouvisí s tím, kde žijí. Naopak, krátkosrstý pes nemá co dělat v zimě a v dešti v kotci.

17.2.2015 12:49

Věřte mě nebo ne, ale žádný z našich psů na mě nikdy nezavrčel, a seniory jsme měli, i nemocné psy. Když psa něco bolelo, zakńučel nebo dokonce zařval ale nikdy žádný nezavrčel, natož aby se ohnal.Nikdy sem při veterinárním ošetření nepoužívala u svých psů náhubek a nikdy se žádný nepokusil mě kousnout ani to naznačit. Nemám psy v kotci, oba dva jsou doma i venku, můžou si chodit jak chtějí, jen prostě bez dovolení nesmí lézt po nábytku a ani o to nestojí, protože nejsou na takové blbiny zvyklí, když je tam ze srandy pozvu, jsou nervozní a sami chtějí dolů.A můžu vám říct že když některý spí a překáží, klidně ho odšoupnu nohou a nebo ho popotáhnu dál a prostě nevrčí: netvrdím že je vrčení způsobeno tím jestli se pes válí v posteli či nikoliv ale je to prostě nějaký problém mezi psem a pánem, a když už u zadavatele ten problém nastal, tak nejsnadnější řešení je čubu do té postele nebrat a vhodným výcvikem a výchovou jí zabavit, unavit a upevnit si s ní vztah.nevím ale z příspěvku zadavatele mě prostě přijde že mají loveckého psa kterého si pořídili co by společenské plemeno a pro svou pohodlnost jí dali ještě vykastrovat. nevím třeba je to jen můj názor, ale už to že někdo kastruje zdravou mladou fenu pro mě o něčem svědčí. když si pořizuji fenu musím počítat s tím že je to fena a hárá, jinak si koupím psa, já bych tedy svou čubu jen tak kastrovat nedala, až někdy přijdou zdravotní problémy budu je řešit, ale lidi se taky nemrzačí preventivně tak proč mrzačit mladé zdravé psy.

17.2.2015 12:52
scylla

XXX.XXX.159.45

Vy musíte mít ze psa v posteli snad fobii nebo co. Ta čuba nemá žádný výchovný problém ani ve snu, pohybu a zábavy má podle toho, co píšou dost, a není žádný problém.

17.2.2015 13:26
arosek

XXX.XXX.210.138

... netvrdím že je vrčení způsobeno tím jestli se pes válí v posteli či nikoliv ale je to prostě nějaký problém mezi psem a pánem...

No, jestli komunikaci mezi psem a panem pobazujete za problem, tak s vami asi neni o cem dale diskutovat.

Jen k te kastraci jeste - pokud budu mit fenu, se kterou nebudu pocitat do chovu, necham ji vykastrovat rovnou. Moc se mi libi to ohaneni se prirozenosti, hlasani zdravotnich vrhu, povidani o mrzaceni, ... (netvrdim ze vsechny hlasate vy). Ono kdyz ma clovek jednu fenu, jako jedineho psa, jeste se to zvladnout da. Da se to zvladnout i pri vice psech, pokud je clovek sikovny a hlida co ma - ale proc? Fena ma kazdy pulrok hormonalni zatmeni, chce stenata a pan ji v tom brani. Psi v okoli taktez. Takze prirozenost nula prd. Pokud by fena byla jako v prirode, rozmnozovala by se jen pokud by byla Alfa. Nevim zda mate zkusenosti co s fenou a jejim sebevedomim (a postavenim ve smecce) udela brezost a odchov stenat, ale z mych zkusenosti se feny pote vyrazne !osamostatni" a zaujmou ve smecce vyssi postaveni. Coz v pripade pripadne dominance ci rozmazlenosti muze vest k problemum, ktere panicek nemusi umet resit a mohou koncit neprilis dobre.
Dve moje feny byly kastrovany v pokrocilem seniorskem veku a obe nemeli zadne nasledne komplikace (krom zmineneho malem vykrvaceni diky cystam). Posledni fena byla kastrovana neco jako preventivne a tez bez problemu. Ovsem ta mladsi se hojila radove rychleji a byla to pro ni mnohem mensi zatez nez pro seniorky. Pokud ja si muzu vybrat, radeji vykastruju nechovnou fenu mladou - nebude ji otravovat harani, nebude ona otravovat psi, bude se rychle a v klidu hojit anebudu v pripade akutniho stavu muset trnout, jestli to fena v tom veku a stavu vubec prezije!

17.2.2015 15:04
scylla

XXX.XXX.159.45

Kromě toho, co popisujete, můžeta kastrací způsobit: problémy se štítnou žlázou, problémy s váhou, dřívější nástup stařecké demence, vysychání vazivových tkání a zhoršení problémů s pohybem, riziko selhání ledvin, u některých plemen riziko osteosarkomu a podle posledních poznatků i vyšší riziko nádorů na slezině. Když odhlédneme od toho, co to udělá s psychikou feny. Takže je na každém, jeslti bude zbytečně řezat do zdravého psa a pak se modlit, aby mu z toho nic nebylo, nebo ho nechá kompletního.

17.2.2015 16:15
arosek

XXX.XXX.210.138

No, psychiku mych holek kastrace nijak nepoznamenala, krom toho ze obe stare vyrazne omladly. O ostatnim se priznam slyslim prvne a rada bych videla nejake odkazy, kde se toto resi. Idelane ne diskuzni fora, ale spis nejake odborne clanky na toto tema, pokud mohu poprosit :).

17.2.2015 16:51
pidla

XXX.XXX.106.11

Věřte mě nebo ne, ale žádný z našich psů na mě nikdy nezavrčel, a seniory jsme měli, i nemocné psy. Když psa něco bolelo, zakńučel nebo dokonce zařval ale nikdy žádný nezavrčel, natož aby se ohnal.Nikdy sem při veterinárním ošetření nepoužívala u svých psů náhubek a nikdy se žádný nepokusil mě kousnout ani to naznačit. Nemám psy v kotci, oba dva jsou doma i venku, můžou si chodit jak chtějí, jen prostě bez dovolení nesmí lézt po nábytku a ani o to nestojí, protože nejsou na takové blbiny zvyklí, když je tam ze srandy pozvu, jsou nervozní a sami chtějí dolů.A můžu vám říct že když některý spí a překáží, klidně ho odšoupnu nohou a nebo ho popotáhnu dál a prostě nevrčí: netvrdím že je vrčení způsobeno tím jestli se pes válí v posteli či nikoliv ale je to prostě nějaký problém mezi psem a pánem, a když už u zadavatele ten problém nastal, tak nejsnadnější řešení je čubu do té postele nebrat a vhodným výcvikem a výchovou jí zabavit, unavit a upevnit si s ní vztah.nevím ale z příspěvku zadavatele mě prostě přijde že mají loveckého psa kterého si pořídili co by společenské plemeno a pro svou pohodlnost jí dali ještě vykastrovat. nevím třeba je to jen můj názor, ale už to že někdo kastruje zdravou mladou fenu pro mě o něčem svědčí. když si pořizuji fenu musím počítat s tím že je to fena a hárá, jinak si koupím psa, já bych tedy svou čubu jen tak kastrovat nedala, až někdy přijdou zdravotní problémy budu je řešit, ale lidi se taky nemrzačí preventivně tak proč mrzačit mladé zdravé psy.

Tak znovu pro méně chápavé.

Zavrčení v popisované situaci není vůbec žádný problém. Je to zcela normální komunikace. Vaši psi se při nepohodě ohradí zakňučením nebo zařváním, jiný pes se ohradí gestem, zabrumláním, štěknutím nebo zavrčením. Je to naprosto totéž. Podle mě má pes právo říct si, když je mu něco nepříjemné.

Něco jiného by bylo, kdyby se pes naučil, že vrčením a/nebo hrozbou agrese si něco na člověku vynutí - nebýt vyhozený z postele, ponechat si kost, kterou mu chce pán vzít atd. Ale tam zase není problém vrčení jako takové, problém je úplně jinde, v celém vztahu pán/pes. Vrčení je jen příznak.

17.2.2015 16:57
pidla

XXX.XXX.106.11

arosek napsal(a):
No, psychiku mych holek kastrace nijak nepoznamenala, krom toho ze obe stare vyrazne omladly. O ostatnim se priznam slyslim prvne a rada bych videla nejake odkazy, kde se toto resi. Idelane ne diskuzni fora, ale spis nejake odborne clanky na toto tema, pokud mohu poprosit :).

Například tady:
http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf

Ovšem jak se dočtete, tak ta rizika, která zmiňují odpůrci kastrace, se týkají v převážné většině fen kastrovaných ve štěněčím věku - drtivé většině nežádoucích účinků se dá vyhnout tím, že se s kastrací počká, až fenka jednou odhárá. Zvýšený výskyt některých typů nádorů v důsledku kastrace je pravda, ale u valné většiny plemen jde o nárůst dejme tomu z 0,2% na 0,4%, tedy nula nic; naproti tomu snížení výskytu nádorů mléčné lišty je u kastrovaných fen dost zásadní. Prostě když to shrnu, tak ano, kastrace má mnoho nežádoucích účinků, ale pozitivní účinky na zdraví feny v drtivé většině (u včasné kastrace, tedy ideálně po prvním hárání) mírně převažují.

17.2.2015 17:58
arosek

XXX.XXX.210.138

pidla napsal(a):
Například tady:
http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf

Ovšem jak se dočtete, tak ta rizika, která zmiňují odpůrci kastrace, se týkají v převážné většině fen kastrovaných ve štěněčím věku - drtivé většině nežádoucích účinků se dá vyhnout tím, že se s kastrací počká, až fenka jednou odhárá. Zvýšený výskyt některých typů nádorů v důsledku kastrace je pravda, ale u valné většiny plemen jde o nárůst dejme tomu z 0,2% na 0,4%, tedy nula nic; naproti tomu snížení výskytu nádorů mléčné lišty je u kastrovaných fen dost zásadní. Prostě když to shrnu, tak ano, kastrace má mnoho nežádoucích účinků, ale pozitivní účinky na zdraví feny v drtivé většině (u včasné kastrace, tedy ideálně po prvním hárání) mírně převažují.

Dekuji :)
Uprimne - kastraci stenat pred prvnim haranim povazuji za prasarnu a myslim ze vetsina rozumnych zastancu kastrace tez... ale mam intenzivni pocit, ze u nas je procento takto kastrovanych zvirat vazne minimalni, v tomhle bych rekla ze vedou posuci z USA.

17.2.2015 19:09
pidla

XXX.XXX.106.11

arosek napsal(a):
Dekuji :)
Uprimne - kastraci stenat pred prvnim haranim povazuji za prasarnu a myslim ze vetsina rozumnych zastancu kastrace tez... ale mam intenzivni pocit, ze u nas je procento takto kastrovanych zvirat vazne minimalni, v tomhle bych rekla ze vedou posuci z USA.

No, pošuci z USA... já je v podstatě i chápu. Nechtěných psů v útulcích je tam tolik, že kastrace štěňat ještě před odběrem je vcelku rozumná metoda kontroly populace. I za cenu poměrně velkých nežádoucích účinků pro ty kastrované psy, to je pořád daleko menší zlo, než narození ix desítek dalších útulkáčů.

17.2.2015 19:47
arosek

XXX.XXX.210.138

pidla napsal(a):
No, pošuci z USA... já je v podstatě i chápu. Nechtěných psů v útulcích je tam tolik, že kastrace štěňat ještě před odběrem je vcelku rozumná metoda kontroly populace. I za cenu poměrně velkých nežádoucích účinků pro ty kastrované psy, to je pořád daleko menší zlo, než narození ix desítek dalších útulkáčů.

Tak z tohoto uhlu pohledu ano. Ja jen naivne sdoufam, ze v CR neni az takove procento debilu, aby kryli fenu na prvnim harani... snad.

18.2.2015 09:11
kobroor

XXX.XXX.41.2

scylla napsal(a):
Vlečou se za vůdcem... krátkosrstý pes nemá co dělat v kotci, je přece krátkosrstý. V mládí jsem měla dost zkušeností s loveckými psy a opravdu to vůbec nesouvisí s tím, kde žijí. Naopak, krátkosrstý pes nemá co dělat v zimě a v dešti v kotci.

Nedávno jsem četla článek od dr. Štourače, že nezáleží na srsti jako na velikosti psa. V podstatě čím větší pes, tím míň vadí pobyt venku. Nakonec i on sám chová německé dogy venku. Takže v zateplené boudě vhodné velikosti, proč by nemohl být třeba maďar nebo výmar v zimě venku?
Náš soused má barváře a má je normálně venku a jsou zdraví a taky mají krátkou srst.

18.2.2015 10:31
pidla

XXX.XXX.106.11

kobroor napsal(a):
Nedávno jsem četla článek od dr. Štourače, že nezáleží na srsti jako na velikosti psa. V podstatě čím větší pes, tím míň vadí pobyt venku. Nakonec i on sám chová německé dogy venku. Takže v zateplené boudě vhodné velikosti, proč by nemohl být třeba maďar nebo výmar v zimě venku?
Náš soused má barváře a má je normálně venku a jsou zdraví a taky mají krátkou srst.

Pokud má zateplenou boudu, tak to vydrží. Ale co je to za život, většinu dne jen zalezlý v boudě? Navíc barvář má pokud vím podsadu, typ srsti spíš jako labrador. To je dost něco jiného, než například viszla, která je prakticky nahatá.

A hlavně, po dogách a barvářích nikdo nechce, aby v mínus pěti aportovali celý den kachny z ledové vody. Tam už na srsti opravdu hodně záleží (když samozřejmě pomineme pracovní vlohy, bavíme se čistě o fyzických dispozicích). Viszla vyleze z vody a klepe se jak ratlík, kdežto takový česapík vyleze z vody, oklepe se a je spokojenej - když sněží, tak na něm ani netaje sníh, takže jeho srst opravdu výborně izoluje i mokrá.

18.2.2015 10:41
kobroor

XXX.XXX.41.2

Pidla
souhlasím.. já mám své psy doma, a to jsou chlupatci. Mám je tam, protože chci být s nima.
Jen si myslím, že to někteří lidé přehánějí a když se objeví někdo, kdo má psa venku, tak ho ostatní málem ukamenují. Psi nejsou takový citlivky, jak si něktěří myslí.
A pokud bych byla myslivec a chtěla bych, aby můj pes lezl i v zimě do vody, tak na to myslím už při výběru a vyberu si třeba toho česapíka nebo jiné vhodné plemeno a ne vižlu. Jenže lidé si většinou koupí to, co se jim líbí..

18.2.2015 15:36
scylla

XXX.XXX.203.100

kobroor napsal(a):

Vezměte si mikinu a jděte si lehnout do zateplené boudy a možná na to přijdete, proč nemá co dělat venku krátkosrstý pes.

18.2.2015 15:39
kobroor

XXX.XXX.41.2

scylla napsal(a):
Vezměte si mikinu a jděte si lehnout do zateplené boudy a možná na to přijdete, proč nemá co dělat venku krátkosrstý pes.

Možná byste se divila..

18.2.2015 15:45
scylla

XXX.XXX.203.100

Myslím, že ne, mám v rodině chovatele loveckých psů, a nikdo chovatelů by krátkosrstého psa nenechal venku přes zimu. Po celé generace jak psů tak chovatelů. U nás se tomu říká wellfare psa.

18.2.2015 15:46
pidla

XXX.XXX.106.11

kobroor napsal(a):
Možná byste se divila..

Co se týče teploty, tak asi jo. Ale jak dlouho to v té boudě vydržíte, než vám v té tmě a malém prostoru začne šibat? Takže z nudy a osamění vylezete ven, tam za chvíli promrznete, tak zase honem do boudy, která mezitím stihla vychladnout, tak si tam lehnete a snažíte se zahřát, hodinku dvě se klepete, než si boudu prohřejete... Nic moc život, co?

18.2.2015 15:54
kobroor

XXX.XXX.41.2

No já znám taky chovatele lovečáků a ti je mají venku..
pidla nedramatizujte to.. tma je jen v noci a to pes buď spí anebo hlídá pozemek - v bytě taky máte tmu - anebo psu doma svítíte, aby se nebál?
No a přes den se mu snad věnujete ně? Tak proč by mu mělo šibat?

18.2.2015 15:58
scylla

XXX.XXX.203.100

Vy se věnujete celý den psovi? Já musím chodit do práce. Přibuzní neprodají štěně nikomu, kdo by ho měl v zimě venku a dobře dělají. Na práci psa to nemá vliv a vůči psovi by měla být i nějaká etika.

18.2.2015 16:02
pidla

XXX.XXX.106.11

kobroor napsal(a):
No já znám taky chovatele lovečáků a ti je mají venku..
pidla nedramatizujte to.. tma je jen v noci a to pes buď spí anebo hlídá pozemek - v bytě taky máte tmu - anebo psu doma svítíte, aby se nebál?
No a přes den se mu snad věnujete ně? Tak proč by mu mělo šibat?

V boudě není tma jen v noci, v boudě je tma furt. Venkovní pes je buď v boudě, kde má teplo, ale je tam sám a potmě, nebo je venku, kde je mu kosa, pokud je hladkosrstý. A jak moc se chovatelé venkovních psů svým psům v zimě věnují? Hodinku, dvě denně, mnohdy ani to ne. Zbytek dne je buď zalezlý o samotě v boudě, nebo klepe kosu venku. Hladkosrsťák to samozřejmě zpravidla přežije, ale s příjemným životem smečkového zvířete to nemá nic společného. Že je takhle chová spousta lidí, ještě neznamená, že je to dobře - taky znám myslivce, co měl viszlu venku, všude vykládal, jak je to super otužilej pes... a pak ho jednou ráno našel na schodech do baráku zmrzlýho na kost.

Doma máme světlo, máme tam totiž okna, víte? Psi mají o samotě k dispozici celý byt, jsou tam spolu, můžou se volně pohybovat, koukat z okna, jít se napít... a zbytek dne jsou s námi, i když se jim zrovna cíleně nevěnujeme - nejsou zalezlí o samotě v boudě, ale jsou se svou smečkou.

18.2.2015 17:18
kobroor

XXX.XXX.41.2

pidla napsal(a):
V boudě není tma jen v noci, v boudě je tma furt. Venkovní pes je buď v boudě, kde má teplo, ale je tam sám a potmě, nebo je venku, kde je mu kosa, pokud je hladkosrstý. A jak moc se chovatelé venkovních psů svým psům v zimě věnují? Hodinku, dvě denně, mnohdy ani to ne. Zbytek dne je buď zalezlý o samotě v boudě, nebo klepe kosu venku. Hladkosrsťák to samozřejmě zpravidla přežije, ale s příjemným životem smečkového zvířete to nemá nic společného. Že je takhle chová spousta lidí, ještě neznamená, že je to dobře - taky znám myslivce, co měl viszlu venku, všude vykládal, jak je to super otužilej pes... a pak ho jednou ráno našel na schodech do baráku zmrzlýho na kost.

Doma máme světlo, máme tam totiž okna, víte? Psi mají o samotě k dispozici celý byt, jsou tam spolu, můžou se volně pohybovat, koukat z okna, jít se napít... a zbytek dne jsou s námi, i když se jim zrovna cíleně nevěnujeme - nejsou zalezlí o samotě v boudě, ale jsou se svou smečkou.

My máme taky v baráku okna, ale v noci stejně máme v baráku tmu, protože jsem mluvila o noci, víte? A ve dne není v boudě tma.. no nic.
Mám přes den psy venku a můžou si tam spolu hrát a běhat a čuchat, mají kontakt se psy za plotem, takže bych řekla, že se mají líp jak ti vaši, co jen koukají z okna a jdou se napít a kupodivu si někdy radši zalezou do té boudy a spí tam. IMHO jste přecitlivělá, ale chápu, dneska je to v módě a jinak to nejde

18.2.2015 20:12
arosek

XXX.XXX.210.22

kobroor napsal(a):
My máme taky v baráku okna, ale v noci stejně máme v baráku tmu, protože jsem mluvila o noci, víte? A ve dne není v boudě tma.. no nic.
Mám přes den psy venku a můžou si tam spolu hrát a běhat a čuchat, mají kontakt se psy za plotem, takže bych řekla, že se mají líp jak ti vaši, co jen koukají z okna a jdou se napít a kupodivu si někdy radši zalezou do té boudy a spí tam. IMHO jste přecitlivělá, ale chápu, dneska je to v módě a jinak to nejde

Nechci se vas nejak dotknout... ale strycek google na dotaz "zateplena bouda pro psa" vyplivle ve vetsine pripade neco takovehleho: http://img1.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/5856/5856459-zateplena-bouda-pro-psa-psi-bouda-kurnik-kotec-1.jpg

Nemam uplne pocit, ze by tam bylo pres den extra svetlo... ale tak treba mu tam majitel nainstaluje zarovku :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík