Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.90.13
Ahoj, máme dvouletou fenku severského plemene a pořád se chová jako štěně. Hlavně když se potká s ostatními psy - to pak spousta pejskařů hned jak ji vidí volá "jé, to je štěně, že jo?". Normálně je sice docela poslušná a hodná, ale občas chtyne takový "štěněčí amok", kdy začne z ničeho nic vrčet, štěkat a začne mi škubat nohavice. A pak je zase úplně v pohodě. Nebo i když s ní jedu na běžkách. 5 km třeba poslušně tahá, je hodná a pak, z ničeho nic najednou začne lovit špičky lyží, nebo hůlky. V tomhle je opravdu šíleně nevyzpytatelná. Jinak je i značně "hyperaktivní". Tak bych se chtěla zeptat, jestli je to v tomhle věku normální. :).
Když jsme chodily na cvičák s naší fenkou, měli k hyperaktivitě 2 rady 1. Scuknout vodítkem, 2. Začít povelovat. Asi je potřeba odlišit, jestli to dělá od radosti, to se časem zklidní, když zůstanete v klidu a nenecháte se do toho vtáhnout, a nebo jestli si tím něco vymiňuje, např. Aby byla puštena z vodítka, hraní, to teda nepodporovat. U nás jsme s těmi cvičákovými radami neuspěli, platí nevšímat, nebo pokud je to nevhodnė, tak jen vklidu "sedni" a musí sedět. Nejhorší bylo, naučit ji trochu vklidu se nechat zapřáhnout před kolo, jak se těší. Ale jak zvládla tohle, kupodivu tu novou zkušenost z vládla přenést i na takové situace, jako přichází návšteva, pojedeme vlakem atd. Do čeho byla hr. S ostatními psy, je to ve stejném věku taky ještě štěňátko.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Mám temperamentního dvouletého psa pasteveckého plemene a můžu Vás ujistit, že se chová podobně - já ho za to nebuzeruju, protože to množství energie ze sebe musí dostat, ale už dávno má svoji neřízenou formu převedenou do řízené - vylítá se za klackem, balónkem, o ten se potaháme...a v klidu jdeme dál.