Zdravím všechny.
Mám letos 4letou kobylku ČTxNěmecký sportovní pony. Kobylce se loni začal vytvářet kravský postoj. Křivení noh je vidět jenom když stojí. Když chodí, jde rovně, trochu víc nohama po linii. Přijde mi ale že se jí křivení zhoršuje, někdy stojí nohama do X. Zdá se mi, jak když začíná vybočovat ven i předními kopyty. Máte někdo zkušenost? Mohlo by jít o onemocnění? Kovář mi doporučil více aktivního pohybu. Bolesti zad či končetin nemá. Kobylku obsedáme, nebo spíš zvyká na sedlo a zjara jsem chtěla začít i jezdit, jen si říkám, jestli mě křivonožka vůbec na hřbetě zmůže.
Předem díky za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Určitě bych na práci kobylce dávala šlachovky-na přední a strouhačky-na zadní, aby se nezrańovala. podkovář by měl zvolit správnou úpravu kopyt, vzhledem k sbíhavému postoji zadních a rozbíhavému předních. Poníci většinou takové postoje mají, nemoc to asi nebude.
Tak kobylka toho má viac, tá ľavá predná - čo to je ? A to kopyto ?
To by chcelo vymeniť kováča, v prvom rade.
Kone sa už s týmto postojom rodia, ale trochu sa mu dá "pomôcť" aj nesprávnou korektúrou kopýt.
Ona bola zdravá, alebo prekonala nejaké ochorenie ?
Skúste sa rozpísať viac, režim, kŕmenie, práca, aká bola ako žriebä a tak.
Kravský postoj by ma netrápil, to je znakom u mnohých horských plemien = no problem, ale ten postoj na tých predkoch...to je dosť zlé. Alebo zlá fotka, skúste nafotiť viac foto na rovnom podklade, ideálne na betóne..
Z té fotky není nic moc poznat, ale když začnu všeobecně: rozbíhavý postoj na předních nohou může být následkem toho, že kobča má jednu stranu kopyta vyšší. Zkuste se podívat na kopyto od hrany patky ke špici a porovnat si, jestli vnější strana není výš, než vnitřní a také jestli je kopyto zaspoda symetrické (střelka nesmí ubíhat nikam do strany).
Potom budete muset začít kopyta rovnat častěji, aby jste nožky v rozbíhání zastavila a trochu srovnala. Zadni nohy na tom můžou být podobně, hlídala bych kopyta, aby byla souměrná, pod nohou, kravský postoj ale bývá vrozený, i když špatnou úpravou se může zhoršit.
Jestli má kobča nějaké degenerativní změny na kloubech poznáte nejrychleji podle RTG.
Píšete že kobča je kříženec ČT a pony, to bývá špatná kombinace, protože ty koně často narostou v těle a tloustnou ale nohy mají poníkovské - tam bych dávala velký pozor i na nadváhu, protože čím víc ty nožky ponesou, tím budou přitíženější.
Připadají mi moc dlouhé špice na předkách, to rozbíhání také podporuje (představte si že musíte chodit s potápěčskými ploutvemi na nohách) - ale opravdu jen věštím, podle téhle fotky se nedá nic poznat.
Jak vám doporučuje kovář pohyb, to je OK, ideálně celodenní na pastvině 24/7, ježdění bych nepřeháněla a přizpůsobila kobyle. Já osobně bych nejdřív zkontrolovala kopyta a jestli vám občas kobča zakulhá "bez příčiny" tak i RTG.
Nejsem vet ani kovář, tak můj názor prosím berte s rezervou.
Já všem děkuji za vaše postřehy a reakce. Mám teď kobylu u kamarádky, kde jsme začaly jinak pracovat a kovář taky jiný, tak uvidíme jestli u něj zůstaneme. Předky jsou dobré, to byly špatné fotky a hlavně před strouháním. Kobča má měkké zadní spěnky a nohy do kravského postoje, je to spíš genetická vada. Chodí dobře a ochotně a stabilitu drží.