hartaam
XXX.XXX.117.250
Dobrý den,
do budoucna bych si ráda splnila sen a pořídila si vlastního koně. V této oblasti jsem ale zatím začátečník a ráda bych si předem ujasnila, co všechno taková péče obnáší. Nechci si pořizovat koně bez dostatečných znalostí, aby u mě zvíře netrpělo, proto se informuji dopředu.
Zajímalo by mě zda je z hlediska péče a nákladů výhodnější mít koně ustájeného v nějaké stáji, nebo je možné ho mít „doma“?
Mám k dispozici pozemek o rozloze 5 555 m², travnatý, ve svahu, u lesa. Stačil by takový prostor pro jednoho „pracovního“ koně a společníka?
- Jaké jsou přibližné náklady na základní vybavení (sedlo, uzdečka, ohlávky, deky, potřeby na čištění atd.)?
- Je možné mít koně celoročně 24/7 venku s přístřeškem? Pokud ano, jaké by měl mít přístřešek minimální rozměry?
- A jaké jsou orientační měsíční náklady na provoz koně – seno, kovář, veterinář, případně krmné doplňky?
Koně si neplánuji pořizovat hned. Je mi 25 let, momentálně se učím jezdit a získávat zkušenosti.
Ráda bych ale věděla, co všechno mě čeká, abych se mohla správně rozhodnout a zajistit zvířeti dobré podmínky.
Všem moc děkuji a hezký den!
Je skvělé že se ptáte, ptáte se i správně, ale hodně těchto otázek by vám zodpověděly právě základní zkušenosti u koní, které tedy očividně chybí.
Jsou to velmi základní otázky na všeobecný rozhled o držení koně.
Pokud se pohybujete ve stáji, chodíte někam jezdit, sledujte provoz, ptejte se lidí tam.
Sedlo může stát 5tis i 70tis, balík sena stojí cca 800, pomůže vám tato informace? Asi ani nevíte kolik sena denně kůň sežere.
Jestli se ptáte, zda může být kůň celoročně venku v přístřešku, dokazuje to opravdu velmi malý přehled o tom jak se "drží" kůň.
Ve vašem případě je rozhodně lepší nezačínat vlastnictví koně nastěhováním si ho domů.
Zvolte stáj se zkušenými lidmi okolo, kteří vám vůbec dovedou poradit až opravdu půjde o něco, jako zranění, kolika, potíže ve výchově či výcviku, předají vám zkušenosti co a jak s kovářem, zubařem, dekováním, příkrmem...
Je toho opravdu hodně, co by člověk měl do základu vědět, než si pořídí zvíře a už vůbec domů.
A stojí to fakt hodně peněz, hlavně těch, se kterými člověk dopředu vůbec nepočítá.
Ježdění zdar, držím palce, sbírejte prosím zkušenosti.
Protože momentálně řeším něco podobného, dovolím si přispět svou troškou do mlýna . Tedy s tím rozdílem, že bych si koně chtěla koupit již letos, ale u mne je úplně jiná situace, protože mám již 48 let a mám obavy, že toto je na pořízení koně nejvyšší čas. Na druhou stranu mi nepřipadalo správné, koupit koně dříve, je to veliká zodpovědnost. Se třemi dětmi a ne zcela ustálenou finanční situací by šlo o velký risk.
Jak píšete o ustájení, vlastní bych vám nedoporučovala. K dispozici mám pozemek mnohem větší, ale nikdy bych do toho nešla. V prvé řade by kůň neměl být sám a zadruhé, očividně nemáte dostatek zkušeností. Osobně jsem si sehnala ustájení, zatím tedy není volné místo, tudíž čekám, ale mám jej přislíbeno, cena za ustájení je 6500 na měsíc. Zde tedy máte první orientační položku, kolik to asi stojí. Samozřejmě to u vás může být jinak, hodně záleží na lokalitě. Já jsem ze Severní Moravy.
Ustájení které zmiňuju je pak 24/7 a 12/12. Je to mix, když je teplo, koně jsou venku, v zimě chodí koníci na noc do boxu.
Mimoto počítám 50 000 na další výdaje jako, kovář, veterinář – očkování, odčervení, další doplňkové krmení, vitamíny... Tuto částku počítám na rok.
Dále je to 100 000 rezerva kdyby se něco podělalo po zdravotní stránce, protože člověk zkrátka nikdy neví a bohužel v takovém případě pak může být sto tisíc rychle v trapu... Máme kocoura ledvináře a tam to opravdu jen lítá a to je jenom malej kocour
No a poslední věc je výbavička jezdce a koně, že ano, tady jsem na částce zhruba 60 - 80 000. Je tam započítáno vše, od mojí helmy, po vestu, boty, sedlo, uzda/y..., což jsou největší položky. Pak nějaké věcičky okolo čištění, také nesmím zapomenout na deky pro koně – stájová, odpocovací, výběhová...
Rozhodně záleží na tom, zda se kupují věci nové nebo z druhé ruky a jaké jsou vaše plány. Osobně mám koníka pouze pro volný čas, rekreační ježdění, žádné další ambice.
A pak je zde samotná částka na pořízení koně, zde počítám cca 200 000.
No, takže takto je to u mne, pořád něco přepočítávám, dopočítávám, přemýšlím, co dalšího by mne mohlo překvapit, ale jedno zde platí určitě, na ničem se nedá moc šetřit a je třeba to brát zodpovědně.
Ve výčtu mi pak chybí ještě položka za pojištění, tam v tom nemám zcela jasno a částku zatím opravdu nevím.