dobrý den, mohu se zeptat zda by mi nekdo poradil ?
dnes sem byla u koní a je tam jeden skoro 3 letý hřebeček z kterým se nepracovalo a nic moc neumí kouše a kope neumí chodit na voditku ani na ohlavce potrřebovala bych poradit jak ho odnaučit kousat a vykopávat nebo alesponˇ jak snim mam začit pracovat. S konˇmi pracovat umím ale ještě jsem se nesetkala s koněm který ve 3 letech nic neumi
předem děkuji za odpovědi.:).
Uživatel s deaktivovaným účtem
sophia654321
napsal(a):
dnes sem byla u koní a je tam jeden skoro 3 letý hřebeček z kterým se nepracovalo a nic moc neumí kouše a kope neumí chodit na voditku ani na ohlavce potrřebovala bych poradit jak ho odnaučit kousat a vykopávat nebo alesponˇ jak snim mam začit pracovat. S konˇmi pracovat umím ale ještě jsem se nesetkala s koněm který ve 3 letech nic neumi
můj názor, pokud nevíte, tak rady přes net mohou udělat víc škody než užitku. pokud to není váš kůň, neřešte to. koledujete si o zranění.
sophia654321
napsal(a):
Od koně utečte. Pokud nejste zkušený koňák, zbytečně riskujete. Viděl jsem mladé holky, které si myslely, že sežraly všechnu moudrost světa, bez ucha, bez prstu, o modřinách ani nemluvě. Navíc dostaly z koní strach. Jinak ve 3 letech se koně začínají obsedat.
Zatroleno.
sophia654321
napsal(a):
Není to váš kůň, tak nesahat!
s konˇmi skušenosti mam už sem jich par obsedala ale jestě jsem se nesatkala s koněk který kouše a ktomu nic ve 3 letech neumí jen sem myslela že by mi tu někdo mohl poradit třeba nějake pomucky nebo něco.
s koněm pracuji není muj ale pomaham majitelum ho odnaučit kousat a prvni zvikani na uzdu, deku, sedlo vodění na voditku, lonžovani, prace ze země takže kdyby tu měl někdo nějakou radu nebo někdo by vědel jaky pomucky použit abych ho odnaučila kousat
? :) rada si vsechny vyslechnu a sama zvolim tu metodu ktera mi přide nejlepší
předem děkuji :).
Kone sú živé tvory a na rôzne podnety reagujú rôznymi spôsobmi. To, čo vám tu možno niekto navrhne urobiť, bude fungovať u 5 koní z 10. U ďalších piatich to naprikklad hryzenie môže ešte vygradovať. Problematické chovanie je nie niečo, čo sa dá riešiť cez internet.
Takže na to buďto musíte prísť sama, alebo pokiaľ tým vaším známym na tom naozaj záleži, nech si zaplatia niekoho, kto vám názorne ukáže, ako koňom pracovať.
A ďalšia vec, pokiaľ tri roky vychovávali toho koňa vaši známi a neodnaučili ho hrýzť, obávam sa, že pokiaľ budú naďalej manipulovať počas výcviku s koňom, tak nejaká náprava bude dosť zbytočná.
Hřebečci koušou. Pusťte si nějaký film o životě koní ve stádě nebo alespoň v odchovu mladých koní.. Uvidíte že hřebečci tam mezi sebou budou bojovat, ne doopravdy, to až později, oni si tak prostě hrají. Staví se na zadní pak se jako okopávají, pak si jdou zuby po slabinách nebo se koušou do předních nohou, až jeden z nich klekne.Ten, co zůstal stát, vyhrál.
Nám na hřebčí manýry pomohla kastrace.
Měli jsme haflinga hřebce, ne že by přímo kousal, ale štípal a chytal za oblečení. Do měsíce po kastraci ho to přešlo, a byl klid.
Nerozumím, k čemu je lidem, kteří neumí zacházet s koňmi, hřebec. Do chovu to nebude, to by nebyl u amatérů. A s dospělými hřebci, kteří nebyli vychovávaní od mala, jsou jen problémy. A časem může být takový kůň i nebezpečný. Zatím jste měli štěstí, že si neskočil.
Koně vykastrovat, dát do stáda, oni ho koně trochu porovnají, upustí páru, naučit běžné manipulaci, pak můžete začít s koněm něco dělat ohledně ježdění.
sophia654321
napsal(a):
s konˇmi skušenosti mam už sem jich par obsedala ale jestě jsem se nesatkala s koněk který kouše a ktomu nic ve 3 letech neumí jen sem myslela že by mi tu někdo mohl poradit třeba nějake pomucky nebo něco.
s koněm pracuji není muj ale pomaham majitelum ho odnaučit kousat a prvni zvikani na uzdu, deku, sedlo vodění na voditku, lonžovani, prace ze země takže kdyby tu měl někdo nějakou radu nebo někdo by vědel jaky pomucky použit abych ho odnaučila kousat
? :) rada si vsechny vyslechnu a sama zvolim tu metodu ktera mi přide nejlepší
předem děkuji :).
Bez předchozí delší praxe s "normálními" mladými hřebci nechejte spravování nesprávně socializovaného tříletého hřebce na někom, kdo s tím má víc zkušeností.
Pokud jste se ještě nesetkala s mladým koněm jedno jakého pohlaví, který kouše a ve 3 letech nic neumí, je před vámi zjevně ještě hodně dlouhá cesta co do získávání praxe a na hřebce ve vámi popisovaném stavu nemáte, ať už si vaše ego myslí cokoli.
Podle toho co píšete, je velmi pravděpodobné, že s ním začíná mlátit puberta a bude potřebovat mnohem zkušenější ruku, než tu vaši, aby se nezprasil úplně - a že hřebci jsou kór v pubertě na zprasení velmi náchylní... V tomhle období si mladí hřebci upevňují svůj náhled na svět a zkouší svoje postavení vůči zbytku stáda a můžou to dělat pro člověka drsným způsobem. Neriskujte, že vám kůň něco udělá nebo že si díky vaší nevědomosti velmi rychle zafixuje špatné chování jako něco, co je pro něho výhodné - potáhne se to s ním celý život a vy pak budete ta zlá.
Pokud byste byla majitel takového koně a neměla jinou možnost než s ním nějak muset vyjít, tak bych poradila okamžitou kastraci.