Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2018 17:07
Nadymoja

XXX.XXX.37.130

Dobrý deň, jedna pani my odporučila ze ku jarnemu krmeniu mám pridať trošku slnečnicoveho oleja, že vraj na lesk srsti a hrivy.. je to pravda? Máte s tým nejaké skúsenosti? Nemôže to koníkovy uškodiť? Ďakujem za odpoved na moju otázku

Neregistrovaný uživatel

16.3.2018 18:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Olej spíš přidá energii než lesk. smajlík Teď v zimě moc tu energii zrovna koně nepotřebují.Uškodit mu to může samozřejmě.Moc energie kterou nemá kůň kde vybít může uškodit i Vám nakonec.

16.3.2018 19:07
lenacia

XXX.XXX.168.82

Ano, přidává se olej do krmení na lepší srst, lae slunečnícový bych nedávala, kupte raději kanystřík 2,5 l. lněného oleje pro koně, je lisovaný za studena. Ještě lepší výsledky má lněné semínko, nejlépe pomleté v mlínku, a i pivovarské kvasnice jsou dobré. Někdo nedá dopustit na vajíčko 2x týdně do krmení, ale s tím už já zkušenosti nemám.

Ano, olej může přidat energii, ale to by se kůň musel fakt echt ládovat litrem oleje denně a být celý den zavřený v boxe, aby se to projevilo. (aneb, hrst ovsa večer do krmení, a u nás ve stáji okamžitě důvod proč koně ve výběhu běhali :D :D :D).

16.3.2018 20:22
Terven

XXX.XXX.110.147

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Olej spíš přidá energii než lesk. smajlík Teď v zimě moc tu energii zrovna koně nepotřebují.Uškodit mu to může samozřejmě.Moc energie kterou nemá kůň kde vybít může uškodit i Vám nakonec.

No, vida já olej přidávám téměř výhradně v zimě, právě kvůli navýšení energetické hodnoty krmení, protože v zimě koně té energie potřebují o dost víc.
Energie z oleje (a z tuků vůbec) je tzv.klidná energie, neleze do hlavy jako energie ze škrobů a cukrů.
Přídavek oleje samozřejmě může příznivě ovlivnit i kvalitu srsti, osobně bych zrovna slunečnicový nedávala, pokud nějaký běžný marketový, doproručuje se spíš řepkový kvůli lepšímu poměru omega mastných kyselin.

16.3.2018 20:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rastlinný olej poskytne kalórie a podľa druhu rôzny pomer omega 3- nenasýtených kyselín. Energiu z oleja vedia kone veľmi dobre využiť a nie je to tzv. "horúca" energia, akú poskytujú škroby, takže je pre kone veľmi prospešná, navyše nezaťažuje tráviaci trakt a nijako mu ublížiť nemôže.

Je potrebné na olej v KD postupne, navykať, začať kávovovu lyžičkou a po týždni pridávať, niektoré kone olej netolerujú a majú po ňom hnačku, vtedy je vhodné podávané množstvo znížiť, alebo olej vysadiť.

Slnečnicový olej skrmujem kvôli dodaniu kalórií, na presrstenie je vhodnejší olej ľanový, rybací a extrudovaný, alebo mletý ľan.

Neregistrovaný uživatel

16.3.2018 21:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já vím, ale nikdo z nás přece neví jak paní koně krmí a čím.Mě osobně se valach akorát dvakrát pokadil po oleji.Tak tomu by to ublížit mohlo asi.Notabene jak píše Horsana trochu je třeba "decka".Pro tazatelku to může být třeba půl litru.Třeba taky tazatelka má koně v boxu a ven chodí jen občas.Pak jeho spotřeba energie "na zahřátí" bude ještě menší.Tak ale zase jsem o něco málo chytřejší díky Vám tady.smajlík

16.3.2018 21:20
Horsana

XXX.XXX.40.140

Myslím že píšem pomerne jasne, že treba začať kávovovu lyžičkou.

Olej sa metabolizuje na unikavé mastné kyseliny, čo je rovnaký produkt, na aký sa v tele koňa štiepi vláknina, je teda omnoho vhodnejším zdrojom energie ako škroby.

Je úplne jedno, kto čím kŕmi, pokiaľ to nie je obézny kôň s IR, olej mu po návyku nijako ublížiť nemôže, nevymýšľajte si tu svoje teórie o niečom, o čom nemáte ani šajnu.

Pokiaľ sa vám kôň posral, začali ste na veľmi vysokej dávke a veľmi rýchlo.

Neregistrovaný uživatel

16.3.2018 21:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Měl bych sice ještě pár dotazů kolem tuků, ale situace na frontě je vážná a aby tu někdo dostal infarkt ze mě nehodlám riskovat. Jako bych nic nepsal, jo?

16.3.2018 22:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Len smelo, infarkt myslím nikomu nehrozí, jedine ak facepalm.

Neregistrovaný uživatel

16.3.2018 22:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

http://www.equichannel.cz/je-krmeni-koni-tukem-skutecne-zdrave

Už je pozdě.smajlík To byla ale fuška to číst celý.

Neregistrovaný uživatel

16.3.2018 22:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jen mi tu pár věcí teda není potom jasných zcela.Vitamín E nikdo z Vás nezmínil a zde je jako antioxidant doporučen docela tučně? Vznikají tedy trávením tuků volné radikály více než při trávení škrobů? Proto tedy ty antioxidanty? Škodilo by to tedy koni bez nich? Opravdu se jen ptám a neberte to špatně prosím. smajlík

16.3.2018 22:52
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pekný článoček

Nespomínajú tam olej rybí, ten som dávala veľmi rada hlavne v tomto období, kone presrstili rýchlo a krásne, no žiaľ už ho nevyrábajú odsmradený a hoci nesmrdí nijak strašne, iba proste je trošku cítiť rybinou, kone mi ho odmietli žrať a to dokonca aj hucule.

16.3.2018 23:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

Článok je myslím z roku 2002 a to, čo je tam napísané vychádza zo štúdií na ľuďoch a potkanoch.

Vitamín E je obsiahnutý práve v tých olejoch, ak sú lkisované za studena, dodávať ho v syntetickej forme je otázne, najmä čo sa týka využiteľnosti - u koní a ak, tak vo forme klíčkov, klíčkového oleja, za studena lisovaného oleja, alebo pastvy, teda vo forme jeho prirodzených zdrojov.

Bežný minvit prípravok, ktorý predpokladám že ľudia bežne kŕmia nejaké množstvo vit. E tiež obsahuje a vit. E ako olej rozpustný v tukoch si organizmus dokáže ukladať a následne postupne využívať po dobu cca 3-4 mesiace, teda najmä v období bez pastvy, keď sa oleje do KD pridávajú.

Trávenie škrobov nemá s vznikom voľných radikálov nič spoločné - to je úplne iná "cesta", než vláknina a tuky.
Nenasýtené mastné kyseliny vit. E chráni pred oxidatívnym poškodením - preto sa označuje aj ako antioxidant.

Neregistrovaný uživatel

16.3.2018 23:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

U lidí tedy vitamín E působí jako nejdůležitější "ochrana " buněk před oxidací.Je to tak i u koní? U lidí ho lze předávkovat co vím.U koní taky? Promiňte, ale chtěl bych mít jasno v tom.smajlík Myslíte, že je bezpečné dávat koním mrkev tak dvě kila denně? Myslím hlavně proto, že ho mrkev obsahuje tuším docela dost. smajlík Náš vet mi říkal že je to pro ně zdravé, ale víte jak to někdy je.Jeden tvrdí to a druhý zase něco jiného.Byl bych rád když budu znát více názorů.smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2018 23:46

Nekrmím oleji, ale rovnou olejnatými semeny(len, slunečnice), myslí, že kůń z toho má větší požitek, než žužlat mastný zrní. Nic proti olejům...

17.3.2018 00:00
Horsana

XXX.XXX.40.140

U lidí tedy vitamín E působí jako nejdůležitější "ochrana " buněk před oxidací.Je to tak i u koní? U lidí ho lze předávkovat co vím.U koní taky? Promiňte, ale chtěl bych mít jasno v tom.smajlík Myslíte, že je bezpečné dávat koním mrkev tak dvě kila denně? Myslím hlavně proto, že ho mrkev obsahuje tuším docela dost. smajlík Náš vet mi říkal že je to pro ně zdravé, ale víte jak to někdy je.Jeden tvrdí to a druhý zase něco jiného.Byl bych rád když budu znát více názorů.smajlík

No ako najdôležitejšia asi nie, určite je tam spolupráca aj s vit. C a inými antioxidačnými látkami, endo aj exogénnymi.

Dá sa predávkovať aj u koní, no mrkva nie je krmivo typicky bohaté na vit. E, vzhľadom k jej oranžovej farbe obsahuje iné substancie, najmä vit. A a karotén a preto pri jej nadmernom skrmovaní je isté riziko intoxikáciou vit. A, nie E.

Bezpečná dávka je 0,5 - 1 kg mrkvy / 100 kg, takže 2 kg denne je v pohode, toľko kŕmim na deň hucule.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2018 01:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
No ako najdôležitejšia asi nie, určite je tam spolupráca aj s vit. C a inými antioxidačnými látkami, endo aj exogénnymi.

Dá sa predávkovať aj u koní, no mrkva nie je krmivo typicky bohaté na vit. E, vzhľadom k jej oranžovej farbe obsahuje iné substancie, najmä vit. A a karotén a preto pri jej nadmernom skrmovaní je isté riziko intoxikáciou vit. A, nie E.

Bezpečná dávka je 0,5 - 1 kg mrkvy / 100 kg, takže 2 kg denne je v pohode, toľko kŕmim na deň hucule.

Tak to jsme bohatě v bezpečné zóně s tou mrkví.Lněné semínko jim podávám spíš v pamlscích.smajlík Tady ještě když tu byli dostiháci(minulý týden je odvezli) se do nich rvalo kvantum jádra a právě ten olej.Při takovém množství jádra stačilo jen ubrat olej a jak byl na ten přísun kůň navyklý, tak došlo ke zklidnění vcelku.Proto jsem myslel že ten olej je i "horká" energie.Možná když je takový přísun jádra, tak i vlastně trochu jo. smajlík

17.3.2018 01:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Horká energia nie je olej.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2018 02:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Vlažná mi taky neprojde asi. Dobrou noc. smajlík

18.3.2018 00:26

Tak to jsme bohatě v bezpečné zóně s tou mrkví.Lněné semínko jim podávám spíš v pamlscích.smajlík Tady ještě když tu byli dostiháci(minulý týden je odvezli) se do nich rvalo kvantum jádra a právě ten olej.Při takovém množství jádra stačilo jen ubrat olej a jak byl na ten přísun kůň navyklý, tak došlo ke zklidnění vcelku.Proto jsem myslel že ten olej je i "horká" energie.Možná když je takový přísun jádra, tak i vlastně trochu jo. smajlík

Efekt, co přináší lněné semínko, v pamlscích kůń asi nepocítí...
dostihák: Jádro- pohotová, rychlá energie pro výkon, regeneraci "složek energie" po výkonu, koně mají omezenou kapaciu enzymu k trávení jádra- individuální, obecně u všech koní 2-2,5 kg jádra na jednu dávku, pokud to koni k výkonu nestačí a další jádro už zpracovat nemůže nebo by mu to z jiného hlediska neudělalo dobře, přidá se olej. (prostě část jádra lze nahradit přidáním oleje)
minimum objemu- záchovná dávka, aby vůbec fungoval trávicí trakt, ale kůň nebyl plný tráveniny(dýchání a pohyb při rychlém cvalu-přes pupek by to nešlo)
Oleje zase ale ve vyšších dávkách- individuální, můžou omezit trávení sena-vlákniny.

Neregistrovaný uživatel

18.3.2018 01:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

My ale pamlsků máme spotřebu neobvykle velkou. Tak koukám, že s tím olejem to není vůbec nepodobné jako u člověka.Pokud budete užívat olej ve vyšších dávkách, tak se zhorší vstřebatelnost všech ostatních živin.Což je známý fakt i u kulturistů a hlavně proto se snaží tukům vyhnout jak čert kříži, i když jsou v objemové fázi tréningu.To se dá otestovat jednoduchým a známým trikem.Pořádně se "promažte" a zkuste se jít opít.Bude to mnohem těžší než normálně.smajlík Jinak jestli se ještě můžu zeptat.Nějak jsem nikde moc nenašel kolik kůň má mít příjem bílkovin na kg hmotnosti a kolik sacharidů a tuků.U lidí to vím, ale co koně?

18.3.2018 06:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nekrmím oleji, ale rovnou olejnatými semeny(len, slunečnice), myslí, že kůń z toho má větší požitek, než žužlat mastný zrní. Nic proti olejům...

V normální KD ten olej ani není poznat. Ale je účinný. Podařilo se mi, díky oleji, spravit hubeného plňase. Výhodou totiž je, že stačí málo. Nemusíte navyšovat KD, jen přidáte po lžičkách olej. Byla jsem skeptická, olej mám spojný spíš s řízky, než s koňmi, ale fakt to pomohlo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík