Jaké drbadlo máte pro koně?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2018 11:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Každý kůň se rád podrbe. Průšvih je, když se rád drbe o člověka. Mám kobylu velkou a její drbání fakt neustojím. Máte nějakou vychytávku?

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2018 11:57

Koupila jsem zvířatům drbadlo pro krávy - takové to velké tvrdé koště. U mě to ale bylo myšleno spíš pro kozy, které jinak chodí kolem plotu (ovčí uzlíkové pletivo) a vydrbávají si srst a boulí a vytahují mi tak pletivo... Nemám to moc kam přidělat, tak možná bude problém v tom, že to není úplně na pevno a kůň by s tím hýbal celým (přiděláno na bet.sloupu vysokého napětí)...ale moji koně se dostanou mezi stromy a jiný porost, takže předpokládám, že když potřebují, prostě se vezmou o nějaký strom...

25.1.2018 12:16
kapička

XXX.XXX.64.44

Mám obavu, že u nás by bylo drbadlo rozebráno na prvočinitele velmi rychle. Naštěstí jsou koně skromní a vynalézaví. Stačí žlab, napaječka, solný liz na zdi, dveře boxu, stěna, dokonce práh u vstupu do boxů, kýble na vodu, brána, kterou už teda 2x vysadili. Vyšší level je plastový krmelce na seno, kde si ti zdatnější drbají břicho. A pak bába si potřebuje podrbat čelo o člověka, je to hafling, tak se to dá vydržet, podrbe se jednou a dobrý. Další jsou v zimě vtěrky a chtějí drbat vnitřní stehna a to nejlépe neustále.
Někde jsem ale v nějaké diskuzi zahlédla tipy na ta kravská drbadla.

25.1.2018 14:41

Měli jsme tohle, na trámu na stěně přístřechu:
https://www.heapco.cz/potreby-pro-chov-skotu/hrbilka-a-drbadla-pro-dobytek/drbadlo-pruzinove-texas-drevene-kartace.html?gclid=EAIaIQobChMIzYKnq57z2AIVJTPTCh2NuA4REAQYAiABEgKPMfD_BwE

a pak ještě pár rejžáků našroubovaných na trámy přístřechů, některé horizontálně na stříšce krmelce/báječné na drbání hřívy shora/, některé vertikálně v různých výškách i 3 nad sebou.
Uvážit, kam, pokud se chtějí podrbat řádně, aby si neodnesli nebo nesložili domečeksmajlík.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2018 14:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Mám v plánu "zasadit" dřevěný elektrický sloup a omotat jej lanem z přírodního materiálu. Zatím se drbou o trubky v přístřešku a zídku v druhém přístřešku, stejně vítězí člověk

25.1.2018 15:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Mám obavu, že u nás by bylo drbadlo rozebráno na prvočinitele velmi rychle. Naštěstí jsou koně skromní a vynalézaví. Stačí žlab, napaječka, solný liz na zdi, dveře boxu, stěna, dokonce práh u vstupu do boxů, kýble na vodu, brána, kterou už teda 2x vysadili. Vyšší level je plastový krmelce na seno, kde si ti zdatnější drbají břicho. A pak bába si potřebuje podrbat čelo o člověka, je to hafling, tak se to dá vydržet, podrbe se jednou a dobrý. Další jsou v zimě vtěrky a chtějí drbat vnitřní stehna a to nejlépe neustále.
Někde jsem ale v nějaké diskuzi zahlédla tipy na ta kravská drbadla.

Já bych nejraději něco, co nemá nebo nemůže mít ostré hrany. Kobyla je muchařka, tak něco takového, aby se podrbala, ale nerozedřela do krve. Já její drbání o mě nedokážu ustát, je velká. A taky něco, aby to moc nestálo, protože máme ve stádě koně ničiče. Jeho majitelka přišla o několik mikin, zipů, háčků, knoflíků, jedny brýle a jeden zub.
Ty rejžáky by mohly být dobré.

25.1.2018 15:39
kapička

XXX.XXX.64.44

Nojo vlastně sisi, já si nevzpomněla, že máte muchařku. To chápu, že potřebujete neostré drbadlo. Ve stáji, kde jsem jezdila, měli ti, co byli furt venku, na přístřešku měkčí rýžaky s delším štětinama, koně to používali a vydrželo to docela dost.
A i ten nápad coudas s lanem mi přijde super, to by šlo určitě aplikovat i na vhodná místa pevného přístřešku.

25.1.2018 16:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Nojo vlastně sisi, já si nevzpomněla, že máte muchařku. To chápu, že potřebujete neostré drbadlo. Ve stáji, kde jsem jezdila, měli ti, co byli furt venku, na přístřešku měkčí rýžaky s delším štětinama, koně to používali a vydrželo to docela dost.
A i ten nápad coudas s lanem mi přijde super, to by šlo určitě aplikovat i na vhodná místa pevného přístřešku.

Ty rejžáky asi. Jinak kobyla využívá vše, co je okolo, což mívá fatální následky na dekách. Na fotce se drbe o větvičku, co trčí z hromady klestí.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2018 17:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ale drbátko s podavačem mrkve a jiných dobrot máme jen u nás.

26.1.2018 09:02
Arkarian

XXX.XXX.60.134

Rád se drbe o celý balík sena nebo o síť se senem visící v boxe :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík