Dobrý den,
chtěla bych se poradit o sestavení ideální krmné dávky pro starého koně téměř bez zubů (v dubnu 30 let), pastevně ustájen. Letos na zimu už jsme museli nahradit seno sennými granulemi, teď začínáme experimentovat s doma vyráběnou řezankou. Doposud valach dostával cca 8 kg granulovaného sena ve třech dávkách plus dávku příkrmu řepné řízky+vojtěška+sladový květ+olej+lněné semínko (céčko, MSM). Teď máme v plánu vyzkoušet promíchání řezanky a granulovaného sena (obojí dopředu máčené).
Máte prosím někdo vlastní zkušenost s krmením starého koně, který nezpracuje seno? Jaké kombinace a poměry se Vám osvědčily? Kolik kg senných granulí/řezanky a ostatního krmit?
Předem moc díky!
Uživatel s deaktivovaným účtem
Být Vámi, tak bych nic neriskovala a kontaktovala výživáře a žádost o sestavení krmné dávky doplnila aktuálními krevními testy. KD tak bude ušita přesně na míru.
gal*mori
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se poradit o sestavení ideální krmné dávky pro starého koně téměř bez zubů (v dubnu 30 let), pastevně ustájen. Letos na zimu už jsme museli nahradit seno sennými granulemi, teď začínáme experimentovat s doma vyráběnou řezankou. Doposud valach dostával cca 8 kg granulovaného sena ve třech dávkách plus dávku příkrmu řepné řízky+vojtěška+sladový květ+olej+lněné semínko (céčko, MSM). Teď máme v plánu vyzkoušet promíchání řezanky a granulovaného sena (obojí dopředu máčené).
Máte prosím někdo vlastní zkušenost s krmením starého koně, který nezpracuje seno? Jaké kombinace a poměry se Vám osvědčily? Kolik kg senných granulí/řezanky a ostatního krmit?
Předem moc díky!
Já krmím 23 letého, se zuby má problém, ale ještě něco pokouše
Dědouš je ve dne venku, na noc box.Když je hnusně, tak je radši víc doma.
Dostává seno, spíš tak pro formu.Něco si vypřebírá.
Jinak senné granule, k tomu ovesné slupky, plus ječný šrot.Nebo sladový květ.Vyjde to na dva kýble denně.Někdy tři.Taky mu občas koupíme granule od La Sard.Plus samozřejmě pečivo, mrkve jablka, řepu, prostě co je.Aspoň dvakrát do roka Alavis.
Četla jsem, že senných granulí by měl mít jako sena.Tak přes deset kilo, nejmíň.To si neumím představit, jak to namočením nabobtná.To by musel prasknout.Nebo mít k dispozici kýbl po celý den a dosýpat.
Řezankou nic nezkazíte.Dala bych a až bude nechávat, tak to stačí
Každopádně, my se loni na podzim odhodlali pro senáž.A to je zázrak
Děd se mohl strhat, tu překvapivě pokouše bez problému.Ostatní koně preparovali ze sena, aby ani stéblo senáže neuniklo.Krávy už seno ani nechtěly.Stačí jedny vidle, ne velké, kůň je spokojen a opravdu za těch cca 5měsíců bylo vidět, jak se opravil..
Pokud pro vás nejsou problém peníze, zkuste tohle:
http://www.hartog.cz/compact_gras.html
je to výborné seno v podobě řezanky cca 5 až 8 cm, nepráší, čisté. Ale ta cena
Siláž je výborná pro staré koně. Problém je, že málokdo má malé balíky, a velký balík pro jednoho koně nespotřebujete natolik brzy, aby se nezkazil.
Pěkný článek je tady, i když web už je víceméně nefunkční, autorka je, co se týče krmení koní, hodně v obraze.
http://www.vyzivakoni.wbs.cz/Vyziva-starnoucich-koni.html
Pokud vím, tak bezzubého staříka téměř výhradně na kašičkách měla zdejší uživatelka wattunka, určitě tu kdysi předávala zkušenosti, tak snad zavítá
S rezankou mám ja osobne u bezzubiek veľmi zlé skúsenosti, nežral to ani jeden kôň a ak aj áno, nedokázal to spracovať.
S granulovaným senom problém nebýva, platí ekvivalent 1 kg peliet = 1 kg sena. Iste, rezanka doma robená je lacná, ale ja by som to nekŕmila, skutočne na tom žiadny takýto kôň neprosperoval.
Pre želanú hmotnosť aspoň 550 kg koňa (vždy šlo o podváhu cca 100 kg a viac) som kŕmila na deň 9 kg senných peliet,1 kg lucerkových peliet a na schutnenie a zlepšenie textúry 2,5 kg repných rezkov v suchom stave + jadro do toho podľa potreby, niektorý kôň dostával granule, iný miaganý ovos, otruby, samozrejme ľan a olej + mrkvu, strúhanú a Minvit + doplnky.
Boli kone, ktorým toto stačilo rozdeliť do 3 dávok, pri rozkrmovaní ale aj do 5 dávok.
Na tejto dávke dokázali cez zimu pribrať a do jarnej trávy sa dostať do uspokojivej kondície.
Senáž je tiež dobrá, ak je kvalitná, ale ja som k nej nemala prístup.
Horsana
napsal(a):
S rezankou mám ja osobne u bezzubiek veľmi zlé skúsenosti, nežral to ani jeden kôň a ak aj áno, nedokázal to spracovať.
S granulovaným senom problém nebýva, platí ekvivalent 1 kg peliet = 1 kg sena. Iste, rezanka doma robená je lacná, ale ja by som to nekŕmila, skutočne na tom žiadny takýto kôň neprosperoval.
Pre želanú hmotnosť aspoň 550 kg koňa (vždy šlo o podváhu cca 100 kg a viac) som kŕmila na deň 9 kg senných peliet,1 kg lucerkových peliet a na schutnenie a zlepšenie textúry 2,5 kg repných rezkov v suchom stave + jadro do toho podľa potreby, niektorý kôň dostával granule, iný miaganý ovos, otruby, samozrejme ľan a olej + mrkvu, strúhanú a Minvit + doplnky.
Boli kone, ktorým toto stačilo rozdeliť do 3 dávok, pri rozkrmovaní ale aj do 5 dávok.
Na tejto dávke dokázali cez zimu pribrať a do jarnej trávy sa dostať do uspokojivej kondície.
Senáž je tiež dobrá, ak je kvalitná, ale ja som k nej nemala prístup.
Sedím si na vedení...2,5 kg řepných řízků v suchém stavu myslíš asi tak, že je jich před namočením 2,5 kg...není to myšleno, že krmit suché? Ono to totiž tak trochu vypadá
Jinak diskuze, kterou jsem měla na mysli, je tady
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/2993906/stary-kun-a-granule#a2993933.
Ano Vattunka sem občas chodí, ale po minulé diskuzi již radši moc nepřispívá![]()
abych si zase vyslechla, proč toho chudáka držíme při životě a nenecháme ho uspat.Jen dodám, že náš důchodce žije další 3 roky bez jediného stébla sena a doufám letos oslaví 26let.
Takže za nás řezanka taky neprošla, měli jsme půjčený stroj na tu domácí z našeho sena, dělalo to asi 3cm kousky i tak to nepožral, takže opravdu jen kaše založené na vláknině, řepné řízky, vojtěškové pelety, do předu namočit, pak sladový květ, ječmen a případně kukuřice našrotované, olej, minerálka a extrud.lň.semínko, strouhaná řepa.Ráno a večer, pokaždé to dělá 20l kýbl plný i s čepicí.Na tom prospívá dobře.Se sennými granulemi nemám zkušenost, ale předpokládám, že by se stejně museli máčet, takže to je jako řízky a vojtěška?
Koník vyzerá super :)
Áno, všetko sa máča, pelety, rezky samozrejme a do toho sa potom zapravuje to jadro, vhodne upravené + olej, ľan a tak ďalej.
No keď sme rozkrmovali bezzubky, tak tých 20 l vedier dostávala 5 na deň, skoro mi ruky odpadli, ale ona nevedela prežuť ani jedno steblo, iná bezzubka profitovala na kŕmení 2 x denne a vedela si vyždibkať senný prach a jemnú otavu a lístočky.
Mám nejaké fotky, ale trochu to potrvá, kým vyhrabem.
Jj, naša 30 ročná angloarabka si vystačila s 3- 4 porciami, ale teraz si spomínam, že to neboli 20 l vedrá.
Lipicanka toho potrebovala viac, ale tú doviezli v hodine dvanástej v príšernom stave, angloarabka sa u nás vyžrala zo stavu kostra a potom sme ju vedeli ako tak udržať do vysokého veku a v podstate až do smrti, nebyť bolestivej ankylózy, kvôli ktorej sme ju museli ako asi 32 ročnú utratiť určite žije doteraz, si myslím.
Lipicanka sa bola schoná takto vykŕmiť od januára do mája, myslím, s tým, že akonáhle začala rašiť tráva, chodila sa pásť na ruke.
Túto hnedku sme ani pri príjme dobre nefotili, mysleli sme si, že sa bude utrácať, mala veľmi bolestivý ortopedický problém tiež a skákala o troch nohách, nežrala, nemohla kvôli vredom ani dostať nič od bolesti, to bolo zlé, pár mesiacov sme ju držali len na rezkoch s nejakým mashíkom a olejom a ľanom a natrhanou trávou a tuším dostávala aj lucerkové pelety, kvôli tomu žalúdku.
Aj ona odmietala sečku, hoci mala z tých troch najlepšie zuby.
vattunka
napsal(a):
Ano Vattunka sem občas chodí, ale po minulé diskuzi již radši moc nepřispívá![]()
abych si zase vyslechla, proč toho chudáka držíme při životě a nenecháme ho uspat.Jen dodám, že náš důchodce žije další 3 roky bez jediného stébla sena a doufám letos oslaví 26let.
Takže za nás řezanka taky neprošla, měli jsme půjčený stroj na tu domácí z našeho sena, dělalo to asi 3cm kousky i tak to nepožral, takže opravdu jen kaše založené na vláknině, řepné řízky, vojtěškové pelety, do předu namočit, pak sladový květ, ječmen a případně kukuřice našrotované, olej, minerálka a extrud.lň.semínko, strouhaná řepa.Ráno a večer, pokaždé to dělá 20l kýbl plný i s čepicí.Na tom prospívá dobře.Se sennými granulemi nemám zkušenost, ale předpokládám, že by se stejně museli máčet, takže to je jako řízky a vojtěška?
Krasavec stařík, je vidět že krmíte dobře
Ano senné granule se máčí.Ve výsledku mají konzistenci jako rašelina.
U nás vojtěškové granule nežral asi nikdy nikdo, snažila jsem se od koní, přes králíky až po krávy.
Tak jsem u staříka rovnou najela na senné granule.Plus to co vy, šroty, slaďák, ovesné slupky, lněné semínko.Náš tedy ještě pokouše senáž.Tu miluje.
Horsana
napsal(a):
Mash je samozrejme super, ale to je jadrové krmivo.
Kôň žije a prosperuje iba ak má zabezpečenú svoju porciu vlákniny - seno, senáž, pastvu. Ak vláknité seno nevie už spracovať, musia nastúpiť granule, samozrejme rozmočené.
Jen teoretický dotaz - a dávat tu řezanku v menších množstvích do mashe?
saola
napsal(a):
Jen teoretický dotaz - a dávat tu řezanku v menších množstvích do mashe?
To nemá ako fungovať.
Kôň sústo odhrýza rezákmi, jazykom posúva ďalej, seká ho hranami stoličiek a črenovcov a nasekané ho drví na skusných plochách zubov. Mieša so slinami, hltá a posiela ďalej.
Ak toto chýba -ten proces mechanickej deštrukcie, tak bohužiaľ, tú sečku jednoducho nespracuje, nemá ako a čím.2-3 cm sú stále príliš dlhé steblá a pod 1 cm sa zvyšuje riziko koliky.
Pokiaľ ju prehltne takú dlhú, tak prúser- obstipačná kolika, prípadne vredy na pylore, prípadne oboje, preto sú kone so zlým chrupom ohrozené kolikovým ochorením viac, zle spracovaným vláknitým krmivom si upchajú tráviaci trakt (+ bolesť zubov, v zime studená voda, nepijú, atď.)
Ako vyzerá zle spracovaná sečka, alebo seno v konských črevách som videla neraz, nie je to dobré a je kupodivu aj dosť ostrá.
Menšie množstvo tak isto nerieši potrebu sena aspoň tých 8- 10 kg/ deň.
Nejakú vlákninu dodajú rezky, niečo lucerkové pelety, ale to gro je proste v sene, to sa nijako nemení, táto potreba a to je tých 8-10 kg fakt minimum, ak nie je pastva. Niektoré kone budú v akej takej forme aj na menej kg, ale ako na tom budú s pocitom hladu, to neviem posúdiť.
Posečkovaných 5 kg sena je hromada, ktorú taký kôň nemá šancu zožrať. A to je 5 kg proste stále málo.
Pre bezzubky býva vždy problém zima, na jar a a v lete sa vždy nejako na tráve vypasú a na zimu vychudnú a buď dožijú jari, alebo nie, to už závisí (aj) od toho, ako sú kŕmené.
Samozrejme nevylučujem, že nejaký kôň dokáže tú sečku do seba dostať, ale moje skúsenosti sú diametrálne odlišné, pričom kôň dokonca môže mať aj takmer všetky zuby, ale môžu byť buď priveľmi zbrúsené už, alebo problém v čeľustnom kĺbe im neumožní mechanicky to seno, alebo sečku spracovať.
Horsano, nostalgicky vzpomínám, jakmji zas vidím, netušíte, jak se teď má Bezzubka z Hladomorny? Ona se mi fakt líbí, i když není ponýšek.
napsal(a):
Horsano, nostalgicky vzpomínám, jakmji zas vidím, netušíte, jak se teď má Bezzubka z Hladomorny? Ona se mi fakt líbí, i když není ponýšek.
Včera príjem iného koňa z Hladomorne, ale našťastie som maród, takže sa naštvem až dnes :(
Tiež storočná bezzubka a dúfam, že už ju niekto zbavil trápenia. Hladomorňa avizovala na internetoch, že prestala žrať, tiež som zachytila niečo o tom, že bezzubkám došlo krmivko a keby každý dal po 5 euro...
Ale žrať prestal aj jej syn minulého roku, potom sme mu v žalúdku našli zvyšky kelovej polievky a v črevách psiu srsť.
Biela Bezzubka mala myslím jeden čas sponzora a žila mimo hladomorňu, ale teraz si fakt nie som istá, či už nie je spať :(
Myslím, že je.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Taky jsem si pořídil pěknou chřipku.Jak je potvora věrná ale.Jinak hladomorna je asi nějaký útulek, že jo.?
Do háje! Tak já se naštvala hned. To je nekonečný, s útulkama a naší neschopností pracovat na sobě ( i ve smyslu zlepšovat svou práci s informacemi, laskavě se obtěžovat je vyhledat, ověřit a teprve pak konat). Přitom jsou tak pěkné učební materiály, už pro školy. Dala bych to do osnov hnedcpo abecedě a malé násobilce, spolu s finanční gramotností. Chemie a láčkovci mohou počkat. A je to zadarmo! Třeba: manipulatori.cz.
Ano, věčný problém našeho běžného školství na všech úrovních - nauč se nazpaměť a hlavně u toho nemysli. Takže pochybuji, že se podpora kritického myšlení v Česku v dohledné době do osnov zařadí.
Bezzubky je mi moc líto. i všech čtyřnohých bytostí v Hladomorně. Sledovala jsem kdysi i diskuzi na EQ v Bažině, ale ta bezmoc...obdivuju vás, Horsano, že ještě nejste ve vězení za ublížení na zdraví na "zodpovědných" majitelích.
Ale nepřekvapuje mne to - příklad ze širšího rodinného okruhu (bohužel i kilometrově), kočka, cca 14 let, domácí/venkovní, na vsi. Cca druhý víkend v lednu jsem tam absolvovala návštěvu a oběd. Kočka seděla na židli vedle, teklo jí oko, odkapávaly sliny, hnisavý zápach, jídlo brala opatrně. "Hele, půjdete s ní na veterinu? Ne, to ona takhle divně žere, protože je tu teď nové kotě a nemá ho ráda." Tento víkend opět návštěva. "Jo, a co je novýho - no, přišli jsem o Mindu, najednou hrozně zhubla, byla jak žebřiňák, tak jsme si říkali, že zajdeme na veterinu, ale ráno zmizela a už se nevrátila, no.No jo, no, byla stará." Lidé z vesnice okolo sedmdesáti let, svéprávní (bohužel). Nenaděláte nic.
Bezmoc je blbá emoce, která může mít pro nositele( zvíře, člověka) somatizací zdravotní následky včetně smrti.
Ale dá se s ní pracovat:).
Nedaleko nás je škola, která finanční gramotnost i práci s informacemi učí.
Prarodič v širší rodině se choval podobně jako váš příklad, za přihlíženi z rodičovské generace(nechtěli se se starým rodičem hádat, ale nějaký tlak vyvíjeli a své pocity a názory vyjadřovali) vnoučata už postupují jinak.
Můžeme přemýšlet, co s tím problémem, který nás pálí, budeme dělat. My, nikdo jiný, nás to pálí, my žijeme v neharmonii. Takže můžeme třeba na netu jako nosiči co nejlépe prezentovat svůj názor podpořený kvalitními argumenty a faktografí, jazykem srozumitelným příjemci a v ideálním případě slušně, což mi někdy moc nejde. ![]()
Taky je možné se v zájmu svého zdraví stát "kolemjdoucím".
Tak klasika - kobyla nežerie -ale nežerie iba v Hladomorni, u nás ždibká čo sa jej predloží.
Hnačkuje- ale iba v Hladomorni, asi zázrak.
Tam, kde mala deku je čistá a je vidieť, že ju niekto čistil, ale zabudol na také detaily ako houno v ušiach a na vnútornej strane stehien a z brucha to tiež nedali úplne dokonale dole. Nie bahno, houno.
Ja myslím, že proste nezvládla zoohygienické podmienky a úžasnú starostlivosť a prestala bojovať, alebo sa nedostala ku krmivu, neviem, to pravdu sa nedozvieme už, možno niekde zapadla a nikto si to nevšimol, oni nechodia do boxov, lebo im tam puchnú nohy (rozumejte -trebalo by ich kydať)
BCS v zimnej srsti je max 2, prišlo s ňou asi tak 5 mechov krmiva a ešte viac dózičiek s doplnkami + nejaký kŕmny plán, no to sa musím smiať, že by jej toto niekto doma dával, boože. Ale to možno vytvorila kolegyňa, nie úplne tomu rozumiem, to prediskutujeme zajtra.
Tak ja svoj názor na Hladomorňu a podobné zariadenia formulujem na internetoch aj v reále pomerne jasne a nahlas, lenže koľko ľudí - prispievateľov sa tam naozaj bolo pozrieť ? Zopár. ale tí čo tam boli sa tam už nikdy nevrátili a to čo tam videli si okamžite vyresetovali z hláv, lebo na to niet ani opisný výraz.
Jo a tentokrát to je ponýšek, kobylka, volá sa Iskra a zaujímavé je, že každý rok má iný vek, toho roku má 29.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
No tak to je peklo teda.
Ano, žofré, souhlas.
Někdy se podaří. Dobře to dopadlo s mým známým a jeho jorkšírem, Občas pséka hlídám. Je mu osm let a měl problémy se zuby. Shnilé dásně, zubní kámen, hnus. Nemohla jsem ho už brát si s sebou do práce, protože v kanceláři bylo po pár minutách na zvracení. Loni v záři majitel s psékem na očkování a veterinářka doporučila situaci okamžitě řešit. No, pořád se to posouvalo, výmluvy majitele bohužel typu - mně je ho líto, mě když zubařka odstraňuje zubní kámen, tak to měsíc a půl cítím, blabla - no, a tento týden potřebuje hlídat. Takže jsme se jemně dopracovali k tomu, že se na minulou stedu objednal a protože nemohl, se psem jsem tam zašla. Zákrok nakonec velký, všechny zuby mimo řezáků a špičáků pryč, takže též Bezzubka, těžký zánět v hubě, atb... Po dvou dnech pes ožil, je jak vyměněný a těším se, až si ho vezmu do práce a pak do lesa. Radost
Vkládám citaci ze stránek veřejného střízlivého deníčku drnespor.eu:
7.11.
Jak překonat bezmoc
Místo dlouhý řečí vám nabídnu pár příkladů. Vyplyne z nich, že i průměrný člověk bez velkého vlivu má řadu dobrých možností.
- Před samoobsluhou, kterou mám blízko bydliště, se objevily velkoplošné reklamy alkoholu. S tím se zdánlivě nedá nic dělat. Rozhodl jsem se do této prodejny nechodit nejméně do doby, než ty reklamy zmizí. Budu to mít sice o něco dál, ale zase z toho budu mít lepší pocit.
- V nějaké vzdálené zemi zuří válka. Vypravil se tam s bílým praporem by byl čirý nesmysl. Je ale možné zahrnout válčící strany do meditace milující laskavosti a posílat oběma stranám a zejména civilistům mír a světlo. Jestli jim to pomůže, to nevím, ale kdyby nic jiného člověk se tak uklidní.
- Někdo, o jehož ryzím charakteru mám pochybnosti, vytrubuje v médiích své názory. Můžeme ignorovat a děkovat dobrému osudu, že jsme svobodnější než on, protože se nemusíme vnucovat médiím a voličům.
Odkaz zde:
http://www.drnespor.eu/denicekF.html.
saola
napsal(a):
Ano, žofré, souhlas.
Někdy se podaří. Dobře to dopadlo s mým známým a jeho jorkšírem, Občas pséka hlídám. Je mu osm let a měl problémy se zuby. Shnilé dásně, zubní kámen, hnus. Nemohla jsem ho už brát si s sebou do práce, protože v kanceláři bylo po pár minutách na zvracení. Loni v záři majitel s psékem na očkování a veterinářka doporučila situaci okamžitě řešit. No, pořád se to posouvalo, výmluvy majitele bohužel typu - mně je ho líto, mě když zubařka odstraňuje zubní kámen, tak to měsíc a půl cítím, blabla - no, a tento týden potřebuje hlídat. Takže jsme se jemně dopracovali k tomu, že se na minulou stedu objednal a protože nemohl, se psem jsem tam zašla. Zákrok nakonec velký, všechny zuby mimo řezáků a špičáků pryč, takže též Bezzubka, těžký zánět v hubě, atb... Po dvou dnech pes ožil, je jak vyměněný a těším se, až si ho vezmu do práce a pak do lesa. Radost
Vkládám citaci ze stránek veřejného střízlivého deníčku drnespor.eu:
7.11.
Jak překonat bezmoc
Místo dlouhý řečí vám nabídnu pár příkladů. Vyplyne z nich, že i průměrný člověk bez velkého vlivu má řadu dobrých možností.
- Před samoobsluhou, kterou mám blízko bydliště, se objevily velkoplošné reklamy alkoholu. S tím se zdánlivě nedá nic dělat. Rozhodl jsem se do této prodejny nechodit nejméně do doby, než ty reklamy zmizí. Budu to mít sice o něco dál, ale zase z toho budu mít lepší pocit.
- V nějaké vzdálené zemi zuří válka. Vypravil se tam s bílým praporem by byl čirý nesmysl. Je ale možné zahrnout válčící strany do meditace milující laskavosti a posílat oběma stranám a zejména civilistům mír a světlo. Jestli jim to pomůže, to nevím, ale kdyby nic jiného člověk se tak uklidní.
- Někdo, o jehož ryzím charakteru mám pochybnosti, vytrubuje v médiích své názory. Můžeme ignorovat a děkovat dobrému osudu, že jsme svobodnější než on, protože se nemusíme vnucovat médiím a voličům.
Odkaz zde:
http://www.drnespor.eu/denicekF.html.
Drnespor.eu... to je moje živá voda
Ponýšek- hajzlové! Přímý produkt víry v "dobré ruce", lenosti hledat, ověřovat, myslet a falešné "dobroty" vyjádřené jako "hlavně ne uspat nebo jatka". A snahy koupit si lacino hezké vlastní já, no za pět éček, nekupte to.
Jj, doplňky, ty to spasí, jako stavět barák od korouhvičky.
Ponýšek je právně Hladomorny? Nezaložíte Linku? Tetka k huculatům? No je to nesystémové, na bazoši straší metrová třiadvacítka s lyžema z hipodromu od světskejch, ten starší myšatej huculík z vedlejší diskuze...z jedné fotky co jsou vidět zadky, už teda na záda ani muchu, řekla bych k tomu využití,...je toho moc
Bych si šla koupit tu hezkou image
Eva H. By vám třeba poradila, nebo Drako, jak se dělá syndikát
.
Jo, založím.
Až na to budem mať to zázemie práve.
Tak takto. Všetci tí chudáci sú staré zvieratá, geriatri. Ponýšky boli "zachránené" ako prvé (pre JK už boli staré a tak stáli na boxe, matka a syn vraj, aj keď občas čo sa veku týka slečna z Hladomorne tvrdila, že syn je starší ako matka a ešte jedna kobylka, krásna šimlatá skorowelšská kobylka), tuším že na jar, vypásli sa, kupodivu vozili kdekoho (za peniaze), ak práve pani niekde nepovláčili (následok týrania v JK, kde samozrejme roky fungovali ako hodinky). Všade viseli fotky - tak som si hovorila, aké je to chytré, zachraňovať poníky, človek s tým nemá veľa práce a aké meno si s tým urobí, heh.
A potom nejak pribudla Bezzubka a nejako pred zimou ešte ďalšia stará teplokrvná kobyla. A ďalšie poníky, jedna schvátená, tá sa darovala spolu aj so žrebčekom, noví majitelia prehlásili, že to je dobré, keď budú mať malé - tam som bola osobne pri tom, už na novom mieste.
A potom mala šimla hnačku. A potom prišla k nám a kupodivu mala abscedujúcu pneumóniu a umierala.
Potom prišla schvátená poníčka, schvátená tak, že jej chýbali polky kopytných kostí. Utratila sa - jej kostru prezentoval Filip na ŠVOČ, ak si pamätáte.
Potom prestal žrať syn kobylky - priniesli ho ležiaceho, v žalúdku mal nejaké pomyje.
Teraz táto chudera.
Všetko sa to udialo v zime, takže tipujem a dedukujem - nie je pastva, je viac práce, bahno- zmrazky- sneh - skoro tma, chystať kašičky trvá fakt dosť dlho, mám s tým osobné bohaté skúsenosti v omnoho luxusnejších podmeinkach + šialená slečna do toho = každý rok jedna smrť.
Chlapec z nich každý rok zhotoví jeden preparát, úprimne, už minulú zimu sme tipovali túto kobylku, že príde, to viete, čierny veterinárny humor.
saola
napsal(a):
Hloupá otázka - co na Hladomornu slovenská veterinární správa?
Všetko je v poriadku, zvieratá majú pasy, čipy, búdku s krmivom, k dispozícii boxy, blablabla a tam nie sú iba staré zvieratá, nejako sa tam pozgrupovali aj kone ktoré sú rôzne vykúpené od kšeftárov a z bazosa a tak a tie vyzerajú dobre. Pľac je registrovaný ako farma.
A psy, mačky a čo ja viem čo sa tam ešte všetko tiesni, asi kozy - no čo s nimi ? Ktorý inšpektor by si vzal na hlavu to, že odrazu bude treba niekam natrepať 100 psov ?
Sú vakcinovaní, očipovaní, všetko je v poriadku.
No, jestli je to ta farma, která každou chvíli prosí na facebooku o to, aby jim někdo zajel pro vodu, tak to opravdu řešení nemá
Kolem zvířat se občas motají dost divní lidé (bohužel spíše ženy), kterým by spíše než pečovat o něco prospělo nechat pečovat o sebe alespoň ambulantně psychiatrem.
saola
napsal(a):
No, jestli je to ta farma, která každou chvíli prosí na facebooku o to, aby jim někdo zajel pro vodu, tak to opravdu řešení nemá
Kolem zvířat se občas motají dost divní lidé (bohužel spíše ženy), kterým by spíše než pečovat o něco prospělo nechat pečovat o sebe alespoň ambulantně psychiatrem.
Presne, to je ono.
Smola je, že tam nie sú skoro žiadne fotky ako to tam vyzerá - vedľajšia cigánska osada je na tom omnoho lepšie.
Posledná veta- tesať do kameňa a pozlátiť, moja reč !
Horsana
napsal(a):
Dík, ale, vieš, toto nie je môj boj.
Pokiaľ takéto "azyly" budú mať podporovateľov, nikdy nezaniknú a nič sa nezmení a budú ich mať vždy, takže smola, toto nemá riešenie, bohužiaľ.
Tak.
Filipovu SVOČku si pamatuji, to je ten hodný doprovo Speedyho
. Černý humor je ok, osobní psychohygiena a slova jsou slova, pomovoci poznáte je
.
Dnes edukace asi stačí, o krmení bezzubek, o posílání do dobrých rukou, i o zachraňování před jatky a potřebě otvírání srdíček a rozbíjení prasátek pod emocemi bez precizního prověření i v čase a přemýšlení.
Saola, jj.
Díky, horsana.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Ovšem zase ne všichni jsou takový.Je potřeba se přesvědčit na vlastní oči.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ovšem zase ne všichni jsou takový.Je potřeba se přesvědčit na vlastní oči.
Určitě nejsou všichni takoví.
Nálepky jsou nefér, nicméně některé situace se opakují často, jiné jsou méně časté, opatrnost není nálepkování ani diskriminace.
Přesvědčit se na vlastní oči je fajn.
Pokud jsem schopen se na místo dopravit nejlépe nečekaně a současně bez porušení zákonů.
Pokud mám v daném oboru alespoň tolik znalostí, abych věděl, kam koukat, co vlastně vidím, nač se ptát, jak "sedí" prezentované.
Pokud jsem si vědom, že kotlinka je malá a člověk si v ní ryje osobní reklamu roky, takže krom toho, jak se jeví den návštěvy, stojí velmi za pozornost i měsíce a roky, co předcházely a následují.
Dobré jméno se tvoří roky, neupřu ho firmě pro den, kdy je fše blbje, ale nesednu si na zadel před krátkodobým hereckým výkonem.Nebezpečí z prodlení obvykle nehrozí, příjemci darů a útulky potřebují opakovaně, umístění zvířete s pozbytím práva k němu neřeším v hodinách atd.
napsal(a):
Určitě nejsou všichni takoví.
Nálepky jsou nefér, nicméně některé situace se opakují často, jiné jsou méně časté, opatrnost není nálepkování ani diskriminace.
Přesvědčit se na vlastní oči je fajn.
Pokud jsem schopen se na místo dopravit nejlépe nečekaně a současně bez porušení zákonů.
Pokud mám v daném oboru alespoň tolik znalostí, abych věděl, kam koukat, co vlastně vidím, nač se ptát, jak "sedí" prezentované.
Pokud jsem si vědom, že kotlinka je malá a člověk si v ní ryje osobní reklamu roky, takže krom toho, jak se jeví den návštěvy, stojí velmi za pozornost i měsíce a roky, co předcházely a následují.
Dobré jméno se tvoří roky, neupřu ho firmě pro den, kdy je fše blbje, ale nesednu si na zadel před krátkodobým hereckým výkonem.Nebezpečí z prodlení obvykle nehrozí, příjemci darů a útulky potřebují opakovaně, umístění zvířete s pozbytím práva k němu neřeším v hodinách atd.
Naprostý souhlas, bohužel se opakovaně přesvědčuju, hlavně na fb, že takto do hloubky to skoro nikoho nezajímá.
Každé žvížátko, které potřebuje pomoc, má like a mraky sdílení bez ohledu na to, o jaké se jedná zachránce, každý útulek je z principu považován za dobrý, denně mi na zdi přistávají mraky olajkovaných a nasdílených chudáčků pejsků a to i v péči zařízení, o nichž jsem neslyšela nic dobrého.
Z principu nic takového nesdílím a nesponzoruju už vůbec.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Hmm.No jo stejně to nezabralo.Jako navštívit takový útulek jako Horsana, tak místo veterinární správy volám televizi.Služeb médií jsem již jednou využil a jak to panečku šlapalo i se starostkou. Oni jsou pak ty "úřady" takové výkonnější a někdy dokonce nabírají až kosmickou rychlost pod dohledem médií.
Téma je o bezzubkách a pre bezzubky - ako dobre, asi ešte chvíľu bude rezonovať a to je tiež dobre.
Po búrlivej diskusii sme sa dohodli na podmienkach záchrany kobyly - do hladomorne sa nevráti, o KD a dobrý pobyt u nás sa postarám, ale krmivo bude dotovať sponzor, ak sa vzchopí, pôjde do vyhovujúceho ustajnenia.
Pôvodnú KD z Hladomorne som nebola vôbec schopná jednak pochopiť, druhak nie je šanca, že by kobyla dokázala zožrať objemy, ktoré tam boli uvedené a už vôbec nie vo forme zelených polievok zo senných peliet plus samozrejme komerčne vyrábaná sečka. Ale na papieri to fakt pre nezaujatého návštevníka s dobrým srdiečkom a korunkami vo vrecku môže vyzerať úchvatne, je to celý A4 hárok- uuuuuuuu, aké super, tí sa ale starajú...
Myslím, že kobyle jednak KD nechutila, bolo tam pomiešané halabala kde čo a vôbec si nedokážem predstaviť, ako by mala v mrazoch čas skonzumovať tie polievkovité zmesi, ani kde, kedy...njn. Myslím si, že na ňu už sú aj senné pelety príliš, ale to ešte odsledujem.
Mám nejaký skusmý protokol, uvidíme, pomaličky, dnes je Deň 1, ráno uvidím, koľko zvládla zožrať počas nočného kľudu. Celý deň som behala s vedierkami, zapisovala si gramáže a rýchlosť konzumácie, potom som to medzi boxom a tabuľou kde to píšem zabudla, noo, ehm, zajtra to bude trošku exaktnejšie, tak to sem hodím.
Dnešná váha je 267 kg.
Inak je celkom čulá, robí na mňa huhuhu a chcela by ísť z boxu von, že tam je dobre.
Je vidieť, že asi niekde dlhšie ležala na ľavej strane, tam má tie hovná v ušiach a podráždené spojivky, tretie viečko a trošku škrabnutú rohovku.
A po celom tele má kliešte.
Oooooooooooo, ponýšek má zájem, dělá huhuhu- ňuňuňu!![]()
Úžasné je, že nepůjde zpět, Hladomorna je asi na polífky.
Sponzora už má, tak budu alespoň držet palce acučit se protokol, dík moc zaxsdílení.
A jak mám Filipa mezi klaďasy, pevně doufám, že poruší tradici a preparát letos nebude
.
Fotka by nebyla, ponýšková?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Já jí chci taky vidět.
Pro Horsana: přimlouvám se též za fotku, podrobný jídelníček, zprávy z bojiště a časem (ne moc dlouhý čas) v rámci osvěty publikaci z veterinárního života o formátu A4 a nejméně osmistech stranách na téma To by se koníškovi od majitele v žádném případě stát nemělo.
Přeji mnoho zdaru a pondici vše ve smyslu "žij ještě dlouho a blaze".
Mno.
Tak som si dnes vzala do ruky papiere s KD, ktorú kobyla dostávala v hladomorni, pôvodne som si myslela, že tam toho akože dostávala do bludu, pretože som tam zahliadla dávkovanie na "Pavo odmerky" - tie odmerky majú 1,5 litra. Až dnes som si všimla, že to je len preklep kolegyne, ktorá KD prepisovala do tlačenej formy a všeho všudy ten nebohý neborák žil na 1 kg peletovaného sena denne a kilograme rezkov a aj toho sena ona nemohla zožrať veľa, lebo má problém aj s pol litrom, čo je cca 350 gramov.
Mno, úprimne, odišla som sa zrútiť na záchod a pobudla som tam pomerne dlhú dobu, v podstate až kým som neprestala nadávať a kliať.
Neviem, či sa to hrubé črevo ešte v takom veku dokáže vzchopiť, má hnačku, zatiaľ, ale dehadratovaná nevyzerá byť, ani smutná, tvári sa úplne normálne, chodí normálne. Lenže rezky z nej vychádzajú v takom stave, ako ich prijíma. Vraj to aj odporne páchne, ale ja nemám čuch, tak to nedokážem posúdiť.
Aj žerie celkom dobre, pokiaľ v tom nie sú pelety.
Na jedno kŕmenie dostáva 2,5 litra rezkov v mokrom stave + 0,5 l pšeničných otrúb (to je pre ňu to najlepšie schutňovadlo) + 0,5 St. Hippolyt Mash (to je cca 230 g) + takú spešl sennú drť (0,5 l) - Alpengrun Mash sa to volá, ale mash to nie je, to je taká jemná zelená drť s nejakým ľanom, pektínom a proste vlákninou. Do toho produktu by som v jej prípade asi vkladala celkom nádej, tu je link na katalóg : https://www.agrobs.de/userdata/files/agrobs.de/kataloge/agrobs-horsefeed-catalogue-2017.pdf
Túto KD zožerie za 10 minút, včera jej rovnaký objem trvalo zožrať 40 minút.
Toto dostáva 6 x denne, na noc viac, ale to nemám odsledované či to ždibká počas celej noci, lebo včera si do toho nočného vedra na.rala, takže to nechala tak.
A neviem, no...tá hnačka je zlá, ale tak pokiaľ sa tvári ako sa tvári, tak ešte by som tomu asi nechala čas.
Inak nepožuje ani trávu.
V Hladomorni v noci kone rozkopali prístrešok, nechcete im prispieť na nový ?
+ + +.
Prístrešok v azyle pre zvieratká:
Ona tá kobyla asi prišla v pravý čas. To viete, ponýšek :).
Horsano držte se, snad se kobyla ještě dá zachránit.
Nám se ze dne na den vrátila Bílá.
K jejímu stavu dodám jen tolik, že starý kůň opravdu nepatří do ruky každému. :(
Naše chyba, na podzim jsme málo kontrolovaly její stav, neb byla ustájena z ruky, vše co jsme do ní narvaly vyklepala při prvních mrazech, protože pastvina na které byla ještě s dalšími koňmi byla rozlehlá, ostatní vypadali dobře, pod deku se jí nikdo nepodíval a proč tedy navážet seno, že.
Už dva měsíce byla stažená na boxe a krmila se, tak tady je její super kondice.
Aneka- ouha :(
Njn, to je prostě tak, tie starce naozaj potrebujú denný dozor, kontrolu a nadštandardnú starostlivosť, to tak proste je a bude.
A koľko má ona rokov ?
Zase- lepšie keď takto vyzerá na začiatku februára, než v novembri, trávička bude v podstate už za pár, no, tej zimu už ubúda, pomaly, ale ubúda.
Co mi jen ten přístřešek připomíná? Jo, tenhle dnešní článek:
https://www.novinky.cz/krimi/462003-polomrtve-kravy-se-na-trutnovsku-brodily-v-hnoji.html
Prý tam byl i kůň...i v ČR máme mistry v péči o zvířata.
Tak držím palce, aby se stav ponice vyvíjel dále k dobrému spíš podle toho, jak se tváří než dle toho, co z ní vychází.
Potěš koště. Obě.
Ponýška...není to realimentační syndrom, žene? Nevěděla jste, jak málo měla..není to moc rychle? Minerály určitě berete, i fosfor...může, se chytnout, určitě. Nám stará po pidzimní možnáotrave netoleruje vojtěšku, taky hnačka a páchlo to moc...ale upravilo se rychle, vynechali ji.
Aneka: no taky dobrý. Dostanete ji do cajku, to je ta jodná, že? Co sloní noha? Píšete ze sálu?
I kdepak. :) Ležím doma s prvními nesmělými kontrakcemi. Tak při čekání, co z toho bude, sjíždím ifaunu.
Bílá není kůň. To je stvoření, které za vámi na pastvině přijde, opře o vás čelo, zavře oči a odejme z vás všechnu tíži světa, kterou si jen dovedete na vlastní bedra naložit. Dnes jsem zažila, po dlouhé době, a ač možná zním jako blázen, už pěkných pár měsíců jsem se necítila tak klidně a vyrovnaně.
Nechci se vracet k událostem, které donutily majitelku ustájit ji jinde, situaci měla velmi nelehkou. Prostě se to nepovedlo.
Důležité je, že je doma, už tady chyběla.
Žofré - keď prišla, vysierala niečo vláknito zelené, asi tie pelety a ťažko povedať čo, možno niečo, čo nevyžmolkovala von.
Tie rezky a pelety to bolo zastúpenie vlákniny v KD, inak samozrejme dostávala 1,5 litra ryžových otrúb a 3 litre Pavo 18 + (lebo hladomorenský veti sú predajcovia Pava) na deň.
Černá je dobrá. Ještě ji tedy odděluji, mezi kobyly pouštím jen na ofouklou pastvinu, proběhnout, projít, pod dohledem. Nebo se procházkuje na ruce.
Potom je v přístřešku, na suchu.
Máme kolem příkrmiště takový bordel, že si netroufnu pustit ji tam. :(
Štěrk, písek, obrubníky měsíc doma, a počasí takové, že se tam nedá vjet technikou. Buď pod sněhem, nebo totální marast.
Kdybych věděla, jaká zima nás čeká, už v září visely všechny kobyly na bazoši. :).
Bílá jasné, už je to dobrý. A vy taky, bude to dobrý
.
Saola: jj, viděla jsem Dědictví, před dvěma lety umřel hospodář. Dědic měl zvěř prodat na salám, bylo by jí líp.
Ááááá, to je krásný ponýšek, kouká tak bystře! A nemá ani cushinga ani turecké střevíce, to je brnkačka, to bude dobrý! Je komunikativní a přátelský?
Aneta - Erží se spraví, jen to nebude hned, ono je fajn pro kontrolu občas sundat deky i u koní, co se jenom flákají na pastvině. Zimu bez sena si radši nepředstavuju, vlastně ani podzim, jaro a léto
Myslím, že kontrakce se rozběhnou, nebo odteče voda, za chvíli je tu úplněk a na ten já věřím
Poníček je krásnej, držím palce a jsem jedno ucho (oko).
Ano na úplněk spoléhám také. ;D
Dnes jsem byla na monitoru v porodnici, vedle na pokoji se rodilo. Okamžitě se mi rozjely takové kontrakce, že jsem měla co dělat, abych je rozdýchala. :) Asi ženská sounáležitost. Do hodiny odezněly, teď sem tam něco proběhne, ale žádný spád to nenabírá.
U prvního porodu to bylo jasné, prostě odtekla plodovka, přišly bolesti a jelo se. Tenhle postup mi nějak nedává rozum. :)
Obešla jsem dobytek, ujistila se, že je vše jak se patří, a klidně bych jela. ;D Tak uvidíme.
Přišla Erži a úplněk, bude to pohoda, to je úplná Kohanov
.
Ponýška má radost a zájem, venčiči jsou, sluníčko snad ještě taky bude, dá to. Ááá- a ještě je chytrý miloušek!
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
anekapace
napsal(a):
Holky to si musím někam napsat! :D
(Snad nás na ten úplněk nečeká víc. :) Ve Vyškově mají jeden krásnej porodní sál, s vanou a podobnými vymoženostmi. Tenkrát byl obsazenej, ale dělám si na něj naděje. )
:D
Téma jsem tedy zaplevelila jak se patří. :)
Omlouvám se!
Téma zní jasně.Krmná dávka pro starého koně- granulované seno a ostatní.A OSTATNÍ.Tak jaké pak zaplevelení.
Horsana
napsal(a):
Dík, ale, vieš, toto nie je môj boj.
Pokiaľ takéto "azyly" budú mať podporovateľov, nikdy nezaniknú a nič sa nezmení a budú ich mať vždy, takže smola, toto nemá riešenie, bohužiaľ.
Byl by velký problém koně od nich neléčit, pouze jim zpříjemnit pár posledních chvil u vás a pak je poslat za duhový most? Píšete, že jsou to stará zvířata. Bez naděje, že si je někdo vezme. Za mě raději rychlá smrt v slušném prostředí, než pomalé umírání na pláni.
Gratulace!
sisi58
napsal(a):
Byl by velký problém koně od nich neléčit, pouze jim zpříjemnit pár posledních chvil u vás a pak je poslat za duhový most? Píšete, že jsou to stará zvířata. Bez naděje, že si je někdo vezme. Za mě raději rychlá smrt v slušném prostředí, než pomalé umírání na pláni.
Sisi -ona to nemusí zvládnuť, je normálne hospitalizovaná, dnes nie som v práci, ale správy nie sú dobré :(
V Hladomorni už ostala iba jedna stará kobyla, jedna žije mimo Hladomorňu (lipicanka Ella a tá prosperuje výborne), zbytok sú rôznorodé kone povykupované od handliarov a myslím že s jasným zámerom - jazdiť, ponúkať jazdenie a tak rôzne.
Když oni v té Hladomorně tak pěkně prosí...
Zrovna před hodinou - velmi pěkně prosíme, pomozte s krmivem pro pséky, je před výplatou, a zrovna jako na potvoru došlo žrádlo, máme jen do konce týdne ...blablabla
Kdo na to může dát peníze, to není ani charita, to je prostě absolutní neúcta k penězům, zvířatům, lidem, citové vydírání...chybí blicí smajlík.
anekapace
napsal(a):
Hospodář je na světě. :).
Velká gratulace, Erži to dala! No vy jste pomohla, a spln
. Byl nadstandard?
Čo bolo, bolo. Ať se daří !
Áá - Bezzubka lipicán je mimo? Krása. Ponýška netráví, dehydruje? Má ponýška jméno a FOS a MOS?
napsal(a):
Áá - Bezzubka lipicán je mimo? Krása. Ponýška netráví, dehydruje? Má ponýška jméno a FOS a MOS?
Jj, originál Bezzubka je mimo, chvalabohu :)
Ponýška nevyžrala večeru a dávku na noc, ale dnes, čerstvo urobené zblajzla už tri krát. Inak nič nové, ale takto po ránu mi to znelo desivo.
Volá sa Iskra :).
Horsana
napsal(a):
Sisi -ona to nemusí zvládnuť, je normálne hospitalizovaná, dnes nie som v práci, ale správy nie sú dobré :(
V Hladomorni už ostala iba jedna stará kobyla, jedna žije mimo Hladomorňu (lipicanka Ella a tá prosperuje výborne), zbytok sú rôznorodé kone povykupované od handliarov a myslím že s jasným zámerom - jazdiť, ponúkať jazdenie a tak rôzne.
Majitelka Hladomorny je zřejmě citový mrzák. Takovému člověku nepatří do rukou žádné živé zvíře. Víte to Vy, vím to já a další lidé, bohužel podle zákona je vše ok. Smutek a beznaděj.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
anekapace
napsal(a):
Hospodář je na světě. :).
Ježiš já si toho vůbec nevšiml. Tak opožděně velká gratulace.
Ponýšek nespolupracuje.
Prestalk vyžierať rezky, odmieta spešl komerčnú sečku, senný mash, pelety, odmieta všetko a jediné, čo ju zaujíma je seno, ktoré iba žmolkuje, neprehltne z neho nič.
Trošku zabrali plevy, čo sme vyhrabali zo senníka a taký ten senný prach.
Zháňame plevy, senáž a siláž a inak už neviem, čo by sme jej tak ešte mohli ponúknuť - nejaký nápad ?
Nemáte link na granulované plevy niekto, prosím ?
Horsana
napsal(a):
Ponýšek nespolupracuje.
Prestalk vyžierať rezky, odmieta spešl komerčnú sečku, senný mash, pelety, odmieta všetko a jediné, čo ju zaujíma je seno, ktoré iba žmolkuje, neprehltne z neho nič.
Zháňame plevy, senáž a siláž a inak už neviem, čo by sme jej tak ešte mohli ponúknuť - nejaký nápad ?
Http://www.rajprokone.cz/ovesne-granule-40-kg
http://www.centrumkrmiv.cz/objects/product/comment.php?id=16
ale od vás je to asi daleko, nevím, jak s dopravou...
Ponýškovi nešmakuje
...tráva nad teplovodním potrubím? zelený ječmen v miskách, každý studen denně čtvrt kila?
jablečné výlisky?
http://www.rajprokone.cz/jablecne-vylisky-20-kg..njn, moc cukru
konopné slupky?
http://www.rajprokone.cz/konopne-otruby-20-kg njn, moc tuku
karob?
http://www.rajprokone.cz/karob-jemny-20kg-njn, moc cukru...
Tak jedině, jestli by nenapadlo něco Moniku.
Horsana
napsal(a):
Ponýšek nespolupracuje.
A čo niečo od spillers?
https://www.britskakrmiva.cz/c/spillers/kompletni-rezanky.
Horsana
napsal(a):
Ponýšek nespolupracuje.
Já bych šla do té senáže.Tu seženete snad všude.
Ovesné slupky nevím.
Naše ponice je velmi vybíravá, senné granule jí uráží, jakékoli průmyslové směsi odmítá.Ovesné slupky bere.Ale senáž byla po překvapivě krátkém ofrňování, přijata bez problému.Jenže, jezdí na ní dítě a ponice, i z té trochy, byla jako rachejtle
Takže týraný poník by se také mohl rozveselit.Kdybyste u něj se senáží neuspěla, pak jistě máte jiné, kteří potřebují nakrmit.
Horsano, teď jsme to řešili s naším důchodcem, který skončil na kapačkách, nežral, nepil, rozkrmili jsme ho právě tím senem co jen žmolkoval a nežral, už ho nežere několik let, takže možná z něj něco málo požral, ale spíš ne, ale jen to že ho chtěl, nás těšilo, máme takové kratičké rozmrskané křoviňákem a usušené pěkně do zelena, pro extra případy a k tomu strouhanou mrkev a jablka a řepu, vím, že na tom nemůže přežít, ale nám to pomohlo, že zase dostal chuť a chtěl si něco vzít, jak píšeš cokoliv, dneska je už opět na řízkách, vojtěšce a tom ostatním, ale 6 dní si nevzal skoro nic a my už taky nevěděli co mu podstrčit, ještě jsem tu měla zbytek komerčních granulí, tak ty sem rozmočovala na kaši a tu pak začal pít s extrud.semínkem...třeba to pomůže, ale vím zrovna teď čerstvě jaké to je
držím palce.
Jj, to seno jej necháme a aj to, čo ostane pod balíkom a slamou, u nás sa seno a slama zhadzujú cez taký zdhod z povaly dole, takže tam stále na spodku je toho dosť.
Dík za odkazy, presne na centrumkrmiv som to nemohla nájsť, zbytok preštudujem, objednávka nie je problém - dík moc, Terven :)
vattunka - presne ako píšeš, to seno jej dosť dvihlo náladu, tak nech si žmolkuje, no, možno pri tom sliní a pufruje žalúdok.
Senáž budem musieť pozháňať sama, mám prístup len k ovsenej a tá je hrubá, lenže zajtra budem mať dosť starostí so svojim koňom a družstvá teda obehnúť nestihnem.
Komerčne vyrábanej rezanky máme 4 druhy, prdí na ňu.
Trávu nepožuje veľmi a momentálne je predpoveď na snežopršo.
Juch juch, však my si pamatujeme, z jiskry rozhoří se plamen!
Moc gratuluju alespoň k částečnému úspěchu v krmné dávce, a potvrzuji historické varování: Pozor, z jiskry vzejde plamen!
Jen více dobrých zpráv.
jen OT, Horsana:
Na vedlejší psí diskuzi běží téma o sestavení krmné dávky pro psa s tvorbou struvitů v močovém měchýři. Neporadila byste nebo nenasměrovala, jak sestavit dávku z domácích surovin? Léčebné diety od veterináře nejsou bohužel u diskutujících příliš populární.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3435649/canine-caviar-special-needs#a3435680
Moc děkuji, že se podíváte.
Horsana
napsal(a):
Ponýšek uhynul :(.
Smutné. Nebylo dáno, víc nešlo. Ale měl ušička dopředu a říkal huhuhu a byl drbán a voděn ven a bez větších bolestí, do posledka.To se počítá. Díky za sdílení.