Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.12.2017 12:01

Jak koně zpomalit pouze sedem?
Čili jaké pobídky použít aby koník zastavil?

Je to jen otázka.

22.12.2017 13:22
kapička

XXX.XXX.5.211

Asi nejsem úplně povolaná radit, jsou tu zkušenější. Ale za mě. Ztuhnout, tedy nejít tolik s pohybem. Pořádně si sednout na zadek. Stisknout stehna/kolena. Teď mě na pár koních učí i jakoby ztěžknout nohy, protáhnout je ve třmenech co nejníže.
Zpomalení chodu mi funguje podobně, třeba v klusu se zvedám o chvilinku dýl než bych měla a dosedám jakoby dřív, težko se to popisuje. Prostě se snažím koni vysedáváním ukázat jakým tempem chci aby klusal. A zase stehna/kolena.

22.12.2017 14:32

Kapička to myslím vysvětlila dobře.
Nejlepší je, když máte tu radu "on-line", tedy někoho na zemi, kdo Vás trénuje a reaguje v daný čas s danou potřebou a vysvětlí do detailu, dokáže odpovídat na dotazy jezdce, pokud jsou nejasnosti. Takhle můžete načítat, co chcete, ale v reálu se to daleko déle aplikuje, než když máte rovnou odbornou pomoc.

K tomu druhému odstavci u Kapičky bych dodala, že popusuje, že v tom lehkém klusu, když potřebuje zpomalit, jde jakoby "za pohybem koně" (vytváří menší pohyb, než by si ten prostor mezi jednotlivými kroky koně žádal).
Tedy když chci, aby kůň šel v daném tempu, snažím se spoluvytvářet pohyb svou pánví s ním, resp. prostě jaksi splynout s jeho pohybem; pokud ho chci zrychlit, zvýším akci své pánve (s pomůckou holeněmi, samozřejmě) a pokud chci zpomalení, pak jaksi "začnu koni víc překážet" v tom hřbetě zároveň s dalšími pomůckami, viz níže. A pak už je jen to umění, vychytat, abych netuhla a nezačla mu opravdu vadit, ale šla pořád v jistém smyslu s koňským pohybem, ale ne tak ochotně a tedy tak, aby pochopil zprávu od mojí pánve, že má zpomalit... samozřejmě to není jen o pánvi, ale i o práci vnitřní strany stehen, které buď pouze přilínají k sedlu nebo "svírají" sedlo pro zpomalení chodu koně a dalších pomůcek (pro přechod do nižšího ruchu pak např. přidat ještě lehký záklon a sevření lopatek, tedy tím zajistím přenesení váhy svého těla víc dozadu... bradu nahoru, aby se člověk nehrbil, atd...).
Je to souhra pohybů celého lidského těla, jak s koněm komunikovat a je na letech výcviku pod dobrým trenérem, než člověk opravdu najde tu správnou řeč, které koně rozumí. A troufám si tipnout, že jen velmi málo lidí na toto přijde rychle samo. Že je to opravdu ne o hodinách v sedle, ale týdnech, měsících a rocích... hodně trpělivosti a ochoty se učit

22.12.2017 15:28

Děkuji vám za odpovědi.

Otázku jsem položila, protože v knihách co jsem kdysi četla bylo, zasednout hlouběji do sedla, lehce zatáhnout za otěže atd. Ovšem realita byla trochu jiná.

22.12.2017 21:53
koně

XXX.XXX.205.252

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Děkuji vám za odpovědi.

Otázku jsem položila, protože v knihách co jsem kdysi četla bylo, zasednout hlouběji do sedla, lehce zatáhnout za otěže atd. Ovšem realita byla trochu jiná.

Kniha má pravdu
Ale koně k tomu musí někdo přijezdit, aby to věděl.Protože sám to pravděpodobně nečetl, na jaké pomůcky má zastavovat.
Asi jste se dostala na zvíře, se kterým korektně pracováno nebylo, proto ta jiná realita

23.12.2017 10:35

Tak...otázka byla "jak zastavit POUZE sedem". O otěžích proto nebyla ani zmínka. Jsou koně, kterým se vážně do huby při zastavování sahat nemusí.
Ale jak říká koně - je to systematická a dlouhá práce. Nejdřív na sobě a pak na zvířeti, aby Vám rozuměl a byl ochotný vyhovět

Já se třeba otěžím nebráním. Jsou prostě součástí výstroje koně a komunikačním kanálem stejně jako ten sed. Otázka je, jakým způsobem a silou se používají. Moji koně jsou např. přiježdění na to, že když zatáčím, stačí mi o pár mm přizvednout vnější otěž a kouknout po směru a kůň už ví, už se bude zatáčet. Holeněmi pak koriguji ostrost úhlu a ohnutí koně. Mladého ale vždy jezdím se zřetelnějšími pomůckami otěží - jako vnitřní od krku - aby pochopil. Postupně se aktivita rukou zmenšuje, jak začne chápat dané pomůcky. To stejné je při zastavování a dalších úkonech. Z "výrazných" pomůcek postupně zjemňovat až do té podoby, že přijdete na to, že vlastně fakt stačí o pár mm protáhnout paty k zemi a kůň stojí...

Přidejte reakci

Přidat smajlík