Uživatel s deaktivovaným účtem
Krevní rozbory je mlhavý pojem. Co přesně bylo vyšetřováno a jaké byly vÿsledky, jaké jsou referenční hodnoty laboratoře, která rozbory dělala? Kobyla teď stále hubne, nebo je stále stejně pohublá? Co to je přesněji dost pohybu? Je venku nebo v boxe, dekovaná nebo ne? Kdy měla naposledy prohlédnuté zuby, stonala někdy, měla krevní rozbory s panelem ledvin už někdy dřív a s jakým výsledkem?
To není šikana, bez těch informací netrefím ani hodně přibližnou radu, tu by snad trefil jen váš vet, který kobylu zná, náběry zadával a ten výsledek jako onemocnění ledvin zhodnotil.
Ono bude záležet na tom, jestli bílkoviny ztrácí nebo přebývají, jak vypadají minerály, jaterni fce, krevní obraz i ten management a zuby.
Rozbory jsem chtěla celkově na všechno, bohužel se jedna zkumavka s krví srazila a máme jen jeden, posílám v příloze.Vet říkal, že se mohla srazit, protože se tam něco děje, dlouho se mu to nestalo a je fakt, že s ní třepal dlouho.V podstatě mi řekl, že to vypadá na nádor, nejspíš ledvin, více by řeklo sono a další vyšetření.Jsou tam vysoké hodnoty vápníku a bílkoviny jsou též vysoké.Na zuby koukal vet loni a řekl, že jsou přiměřeně k věku.Kobča byla 9let na pastvině s nastlaným přístřeškem a seno až k podzimu a po celou zimu stále k dispozici.Problém nastal loni na podzim, kdy dostala velký průjem, který trval 14dní, což mělo za následek velký úbytek na váze.Do té doby byla pěkná.Pro lepší ošetřování jsem si koníky stáhla domů na zahradu.Jsou ustájeni ve stodole, kde mají nastláno, seno i vodu.Zavírala jsem vrata pouze za velkých mrazů a chumelenic.Přes zimu jsem dekovala prvně loni, do té doby byla vždy fit a dobře nasrstěná.Letos opět začínám dekovat až teď, hodně se válí a jak není na deku zvyklá, dost je likviduje.Celkem mají k dispozici tak 0,5 ha a ještě máme půjčenou louku, kterou přes léto sekáme na krmení a na podzim se tam pasou.Jinak má slabší srdíčko a artrozu na předním spěnkovém kloubu.
Rozbor krve jsem dělala loni prvně, bohužel se mi ani nedostaly do rukou - špatná komunikace s vetem, zmínil ledviny, s tím, že za půl roku uděláme další rozbory.(tak trochu si myslím, že se tam něco nevyvedlo, protože jsem výsledky v ruce mít chtěla, ale když jsem si pro ně přijela, pokaždé měl výmluvu, že je nemá u sebe.Možná se mu krev srazila a nechtěl to říct - nechtěl to ani zaplatit..)
Do rozborů jsem krmila : slad.květ, oves, ječmen, obyč granule, lněné semínko, slunečnici, pivovarské kvasnice, trochu řepných řízků, miner.doplněk a bylinky.Jádrem přikrmuji až od konce léta, pozvolna.
Snad jsem to pro vás napsala alespoň trochu srozumitelně a za jakoukoli, šikanu " budu ráda , díky.
Skutočne by som si netrúfla vysloviť akúkoľvek diagnózu na základe jedného biochemického vyšetrenia a už vôbec nie na jeho základe zostavovať KD.
Dajte krv vyšetriť znovu- biochémiu aj hematológiu a hlavne teda moč + sono močového aparátu, z krvi sa skutočne nedozviete nič, najmä ak nemáte dynamiku zmien a žiadne doplnkové vyšetrenia.
Pokiaľ vet vykonal odber na hematologické vyšetrenie správne, krv sa mu zraziť nemohla, pretože sa odoberá do skúmavky s činidlom, ktoré zabraňuje zrážaniu krvi, no zrovna trepať sa s ňu nemá.
Možno by to chcelo iného veta.
To, čo je zvýšené na tom biochemickom panele- to sa označuje ako azotémia.
A tá vzniká za rôznych okolností, pri postihnutí obličiek, vývodných močových ciest a tak isto pri desiatkach iných stavov, ktoré s obličkami a vylučovacou sústavou nijako nesúvisia, alebo iba okrajovo.
Informací je pro začátek dosti, díky.
Horsana je vet.Koňský, z fakultní koňské kliniky, aktivně se neustále vzdělávající, dlouholetá majitelka vlastních koní, do terénu jezdí k cizím. Je zas tedy zvyklá na to, že pacientovi na příjmu nabere i orosomukoid v slzách a jede přímo do tunelu rezonance/kecám a přeháním
/.
My jsme lajky, nedávno jsme s horsany podporou řešili akutní stav s postižením svalů, jater a přesuny minerálů u naší 23 let staré kobylky prakoně v terénu horské vísky o 14 číslech, vet nekoňský mladý jeden v horském městečku, kobylka tam nová, koňský vet neznámých referencí a osobnosti v hřebčíně 60km daleko, takže jsme určitě dobrá doporučení museli trochu modifikovat.![]()
K věci:
-kobylka je hubená, na začátku zimy-to je špatně určitě, deka šetří kcal ihned.Dekovala bych, zkoušela různé typy dek-půjčila si, zkoušela sekáčové, různé.
- v tom náběru máte vysoké produkty metabolismu bílkovin/urea, krea/-jak píše horsana, může to být "extrarenální", třeba jenom z dehydratace, nikoli bílkoviny jako takové TP, alb-ty jsou na dolní hranici, ale to bych zatím neřešila.Souhlas s horsana, příčina nemusí být v ledvinách, pádokaždně ale takovéhle hodnoty mohou dělat nechutenství/marné seno ad libitum/ a určitě bych zkusila koně víc zavodnit.Zaměřte se na pití-zkuste odměřovat/barel, kýbl, po dobu noci sám přes pásku?/, ať víte...zkusila bych vlažnou vodu, vodu s glukopurem, s hrstkou rozmočených granulí nějakých...čaj s bylinkami jakýmikoli nebo jablky a medem...veškeré změny bych určitě dělala pomalu, ideálně měnit jen jednu věc, sledovat bobky a stav koně...staří tvorové nemají rezervy a pružnost, ani na změny KD, co se vyvíjí měsíce nebývá vhodné laboratorně normalizovat za hodiny, tvor to nemusí přežít.Pokud by takovéto hodnoty byly i v kontrole, zvažovala bych infuzi glukosy s vitaminy a možná minerály./přemýšlejte, jestli je kobylka zvyklá na úvaz ve stodole, na který trám vak a tak/.
-při kontrolním náběru/ ideálně vet, co dobře nabere, a krev hned odvézt na labinu, u nás dcera vozila z hor na nejbližší lidskou polikliniku s pohotovostní labinou, důležité je stále jedna stejná labina/ naberte určitě i Na, K, Cl, Mg, P-ten Ca rovněž, přesuny spolu souvisí, K je důležité zejména pro srdce-to slabé srdce se určilo jak?A taky ten KO, dif.
Moč je určitě důležitá-z provozních důvodů jsme odebrali až po 14ti dnech-seděla jsem ve výběhu u koně 6.5 hodiny a zachytil až střídač
, chtělo by to kontrolní, ale nejsou síly, u nás,.Lze v labině vyškemrat nebo v lékárně koupit proužky do moči, které vám ukážou přímo na místě, co tam je a není...možná bychom vám mohli půjčit, přeposlat..budete potřebovat pár, my jsme z toho snad venku...
-játra jsou v pořádku...obohacení KD bych zkusila založit na stravitelné vláknině/klidně i melasované cukrovarské řízky, máčet, čímž zvýšíte i příjem vody/ a tuku/řepkový olej/-na začátek velmi opatrně, nemusí to snášet, nemusí jí to chutnat-olej doma máte, řepkový z kaufu
, řízky ideálně trochu půjčit nebo koupit třeba kilo rozvažované, až pak objednávat celé pytle.Obého pro začátek málo, půl hrstky suchých řízků a kávovou lžičku oleje,2-3x denně...zvyšovat pomalu.A možná přidávat čtvrt hrstky otrub.V těch žízcích bude hodně vápníku a máte zvýšený, takže nemůžete jít an moc velkou dávku, ale uvidíte ty kontrolní a podrobnější náběry, pak bych poprosila o úpravu KD horsanu nebo ing Mechovou, takhle malé dávky viz výše asi bezpečně přidat a zkusit můžete.
-až vám vet pojede na náběr, zkontrolujte znova zuby, v rozvěráku, se světlem...učte kobylku na šmatání do huby, aby byla vyšetřitelná, rok je douho.
-vetovi řekněte předem, co budete chtít nabírat, někdy nemají tu správnou zkumavku s sebou. Pokud nemáte osvědčeného svého veta, můžete se určitě poptávat místě, s kým jsou ostatní koňáci spokojení...K výsledkům si pomůžete i tak, že voláte -mailujete přímo na laboratoř, která vyšetření dělala, nebo chcete poslat, s fakturou.
Minerálku, dávat určitě...možná hořčík/přidávala jsem myslím od Dromy/.
Žofré - no presne, prerenálna azotémia a ako sme sa poniektorí ojebabrali s katastrofickými hodnotami úplne všetkých renálnych parametrov, vrátane ťažkej anémie, skutočne hraničné hodnoty, myslím medzi životom a smrťou.
Kôň už mal aj ventrálne edémy (ktoré ale boli reakciou na to, že deň predtým ho našli uľahnutého v boxe a pri pokusoch sa postaviť sa poobíjal) a opuchnutú hlavu z hypoproteinémie (alebo z toho, že si obúchal aj tú)
Proste, klinicky aj krvne veľmi zle, chronické renálne zlyhanie a utratenie, ako inak.
Ale močový aparát sa proste nedá posudzovať bez vyšetrenia moču. Tiež som na neho čakala, dočkala som sa helemese, špecifická hmotnosť bola v úplnom poriadku.
Takže ak aj pri takých katastrofických hodnotách majú obličky schopnosť koncentrovať moč vzorovo v rámci fyziologických hodnôt, problém je inde. Tak nastúpilo USG a kôň masívne zakrvácal pod puzdro sleziny.
To bol nádherný klinický prípad s dobrý koncom a veľkým poučením.
Prúžky v normálnom konskom moči ukazujú vždy pozitívne bielkoviny.
Prúžky až tak veľká pomoc nie sú, potrebuješ zmerať špecifickú hmotnosť moča a zistiť, či obličky vedia moč normálne koncentrovať, normálne sú hodnoty okolo cca 1025- 1050 (1030-1060, podľa literatúry).
My to meriame refraktometrom, tak by bolo vhodné nájsť veta, ktorý ho má, alebo labák, kam vieš moč odniesť čo najskôr, ideálne do 20 minút, kde si predtým to vyšetrenie dohodneš a spýtaš sa, ako moč skladovať a čo s ním robiť, aby ukázal skutočné výsledky.
Existujú aj prúžky, humáne, kde sa dá merať špecfická hmotnosť, ale je tam myslím len rozsah do 1030, čo je u koní nie veľmi vhodné, volajú sa Nona Phan, tými môžeš stanoviť 9 parametrov, sú aj také, ktorými môžeš 11.
Prípadne pozisťuje v lekárni, prúžky na stanovenie špec. hmotnosti moču nepoužívam, tak nemám prehľad, či existujú aj so širším rozsahom.
A potom ešte budeš potrebovať niekoho, kto ti tie získané výsledky bude vedieť správne interpretovať.
My jsme používali tyhle, okometrické odečtení na barevné škále na krabičce-meli jsme jen ty bílkoviny a hypoosmolární moč, taky jsme v té dobře měli nejspíš zvýšenou propustnost střevní stěny jako následek akutního poškození neznámou noxou/endofyty z trávy a jejich toxiny možná, možná ne
/.
http://www.emedik.cz/diagnosticke-pristroje/testovaci-prouzky-roche-combur-10-test-ux/
Jo, naše má taky rituály, proto jsem neletěla chytit ranní, říkala jsme si, co se tady budu přerážet a kvaltovat, chytím si další..nejprve jsem u kobyly snídala...pak obědvala...
Pila dost, musela to fakt držet silou
.Nikdo další tam nemá čas sedět 7 hodin ve výběhu, proto není kontrola-okometricky je kobyla dobrá, rehabilituje, už má roupy, pomalu nabírá.Labina by mě zajímala strašně, ale na "pro zajímavost" nejsou síly a já postoj sdílím, v péči bylo uděláno nadstandardně, v akutním stavu, a byly to dny-cca týden, kdy se tam nikdo moc nevyspal...kvůli naší staré babce, které bylo špatně.Jsem moc ráda, že je, kde je, z našich tam byla dcera, druzí dva pečovatelé byli "cizí"..
S interpretací nám pomáhala horsana
.
Proužky mohu poslat, ale bude to trvat-koně jsou jinde, než kde bydlím, je tam s nimi dcera-ale jezdí jen na víkendy, přes týden je ve škole, ustajovatelka má plné ruce práce, naprosto nadstandardně vstávala k našemu koni a 2 hodiny a dělala nemožné, když byl stav zvířete špatný, ale nebudu ji honit do podhůři na poštu.Pokud za těchto podmínek chcete, napiště adresu, dávám tomu tak 14 dní.
Možná by bylo rychlejší moč odvézt na nejbližší labinu, spolu s náběrem.
Jo-a chtějte taky hladinu cukru-glykemii.
Na uz se určitě můžete veta poptat, mohl by dovézt ke koni, to je taky celkem nezatěžující a hodně přínosné, pravdu má horsana.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Žofré Vám se teda těžko věří, že nejste veterinář.
Opravdu obdivuhodné znalosti.
KaČČ
napsal(a):
, díky i za vaše zkušenosti ze života, nechám je přečíst mému příteli, myslím, že netušil, jací blázni dokážou kolem koní být a zase bude o krok blíž k pochopení..
...někteří nepochopí nikdy
Teď teprve čtu - 25 let plňaska - krásný, to budu mít za deset let, doufám, že se toho obě ve zdraví dožijem
Terven
napsal(a):
...někteří nepochopí nikdy
Teď teprve čtu - 25 let plňaska - krásný, to budu mít za deset let, doufám, že se toho obě ve zdraví dožijem
Kobyla určitě. Ty o sebe musíš řadně pečovat, máš zodpovědnost služky.![]()
Meifi: díky, nejsem Ale jsem též z oblasti přírodních věd axkrom jazykové bariéry nemám problém s hledáním informací, posouzením kvality zdroje, interpretací a porozuměním textu včetně designu studií. Někdy musím přemýšlet, jak ty informace zařadit do reálných postupů v dosahu prakoníka Vůbec neumím posoudit četnost a pořadí nejpravděpodobnějších příčin odchylek od zvířecího normálu, o to prosím osvědčené vety. + jsem úplně levá fyzicky, netroufla bych si nabírat krev, otáčet víčko nebo zavádět sondu.
napsal(a):
Meifi: díky, nejsem Ale jsem též z oblasti přírodních věd axkrom jazykové bariéry nemám problém s hledáním informací, posouzením kvality zdroje, interpretací a porozuměním textu včetně designu studií. Někdy musím přemýšlet, jak ty informace zařadit do reálných postupů v dosahu prakoníka Vůbec neumím posoudit četnost a pořadí nejpravděpodobnějších příčin odchylek od zvířecího normálu, o to prosím osvědčené vety. + jsem úplně levá fyzicky, netroufla bych si nabírat krev, otáčet víčko nebo zavádět sondu.
Ale no
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.231.71
napsal(a):
To bych si medil kdyby mi nešlo jenom nabírat krev, zavádět sondu a otáčet víčko. Já maximálně nakapu kobče do oka maxitrol.Snad se to tak jmenuje, jestli jsem to nezapomněl.
KaČČ, nějaký vývoj nebo informace?