Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.10.2017 08:56
norinka

XXX.XXX.224.1

Dobrý den, včera byl na farmu ustájen koník, který má bradavice kolem uší a čumáku.
Mám obavu aby to nebylo přenosné na mého koně. Prosím poraďte, zda se to dá léčit a nebo zda si mám ustájení hledat jinde. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.10.2017 14:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kolik je mu let? moje kobyla se obsypala bradavicema okolo 1,5-2let, ze třech koní je mela nejvíce.jak přišly tak odešly, možná jsem přidala do krmení šípek...

Neregistrovaný uživatel

29.10.2017 14:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Ano, je to přenosné, ale dá se to zaléčit. Zeptejte se svého veterináře, ten Vám jistě poradí.

29.10.2017 18:02
lenacia

XXX.XXX.184.67

Kobylka mi trpěla bradavicemi v 10 letech. Po několika převozech na podzim měla oslabenou imunitu. I přes podávání doplňků atd to zmizelo až po půl roce samo. Žádný z ostatních koní to nechytil. Jen jedna slečna se se mnou hádala, že je to sarkoid.

30.10.2017 14:06
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Jeden z mých hřebců, to má taky. Problém imunity. Podle veta samo časem zmizí a čím míň to toho budu sahat a dráždit to mechanicky, tím líp. Dlužno dodat, že jsem si toho všimla cca před 2 měsíci a od té doby se to trochu zmenšilo. Má to taky na čumáku. Nedělám s tím nic.

O přenositelnosti bradavic lze s úspěchem pochybovat. Ve stáji to mají ještě i jiní koně, kteří s mým nikdy nepřišli do styku (ani přes ošetřovatele) a kteří jsou navíc ve výběhu s několika dalšími koňmi a ani jeden z daných koní to nechytil - a že si spolu prakticky pořád hrají a k otěru rozhodně dochází několikrát na den. Já sama mám navíc v péči ještě druhého hřebce (čili jeden ošetřovatel na dva koně) a ten druhý taky nic nemá, což by po dvou měsících v případě přenositelnosti mít musel... Majitel stáje to taky nijak nedramatizuje. Už to viděl u mnoha koní a podle něho, jak to přišlo, tak to i odejde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík