LeCody
XXX.XXX.148.250
Zdravím,
vím, že uz tu témat o nežravcích je dost, ale člověk se dočte sto různých rad a názorů, zkusím tedy náš konkrétní případ.
Máme doma 9-týdenní štěndo malého plemene, je u nás týden. U chovatelky to byl bojovník o žrádlo s ostatními štěňaty, u nás to tak slavné není. První 4 dny jsem zkoušela jen ty granulky od chovatelky, ale nikdy nesnedl, co mel, třetinu az půlku vždycky nechal.
Po poradě s chovatelkou jsem zkusila granulky namacet (sežral to tak 2x a dost, čuchne a kouká a nežere), po dalsi poradě přimícháváme masovou kapsičku pro štěňata, někdy to funguje, někdy ne, ale vzdycky to je velke divadlo...sám sežere tak třetinu a druhou tak z ruky a zbytek nechá.
Starosti mi dela, že za ten týden nepřibírá vubec na váze - vůbec! Je ale strašně aktivní, malý ďáblík, zejména na zahrade všechno se zájmem objevuje, lítá jak splašený, hezký kaká, dnes dokonce doma neudělal ani jednu loužičku, nepokakal se nikdy, je šikula!
Řekla bych, ze je mlsný a kdyby nestagnoval na váze, byla bych v klidu, protože vypadá zdravě, je sice hubený, ale jak moc, to se pres kudrnaté kožíšek těžko odhaduje.
Termín u veterináře máme v pátek, ten nam vzkázal, ze pokud žere aspoň 2xdenne, tak to do patku vydrží, ta kontrola....
Snažím se zachovat pravidelne časy krmení, problém je v tom, ze ne vzdycky to vyjde se spaním...kdyz je unavený, nesežere nic, musí být odpočatý, aby papal
Máte pro nas nějakou radu, jsem u toho uplne vystresovana, abych neco neudělala špatně :(
PS: je to můj v pořadí 4. pes, jenže první 2 byli velcí a problémy s krmením nebyly, třetí byl bostonek, tam teda problém byl podobný jak tady, jenže ten byl daleko klidnější a i pres málo zrcadla přibíral.
Cody bohužel nepřibírá :(
Já vám nechci nijak radit, ale byla jsem v podobné situaci před dvěma měsíci: štěně velkého plemene, v domovské smečce žrout, po příjezdu k nám se v granulích (od chovatelky) začal nimrat, nedojídat, chtěl krmit z ruky atd. Tak jsem řekla: a dost. A začala jsem mu dávat MASO, tedy to, čím krmím naše dospělé psy. Pochopitelně, že jsem mu upravila složení, aby mu nic nechybělo ve vývinu, ALE na syrovém mase se během několika dnů rozežral a dneska baští, jako když paličkama tluče, přičemž už můžu složení žrádla obměňovat dle libosti. Misku má sežranou do 2 minut (dle stopek).
Pokud máte popisované problémy, tak bych se bála, že různými nervózními zkouškami čím krmit mu jenom rozhodíte trávení. Různé granule můžete zkoušet, ale nemá asi moc cenu mu je, aby je vůbec pozřel, různě "dochucovat" kapsičkami atd. Prostě mu ty granule nechutnají. Tak proč mu je nutit?
Není krásnější zážitek, když vám štěně vyrazí misku se žrádlem z ruky, a pak se na to rozsypané po hlavě vrhne :)))))))
LeCody
XXX.XXX.148.250
Šarina: A to maso dáváte vařené nebo syrové? U tak malého miminka nechci udělat chybu, přece jen se do krmiv míchají navíc ve správném složení vitamíny, minerály, omega 3 atd... on ma při tom všem (ty granulky jsou royal canin Puppy a ty kapsičky jsou k tomu komplementární) hezkou stolici. On to i rád žere, ale pak se stopne jako by byl sytý.
Já nemám zkušenosti s BARFem ani s domácí stravou pro psy ( a bojím se riskovat u takoveho prcka, abych něco nepokazila)
Vaše víra ve vyváženost granulí je výsledkem buď naprosté naivity a neznalosti nebo jisté mentální nedostatečnosti. Co je v granclích se dočtete třeba zde
h t t ps://www.manwe.eu/index.php/co-najdeme-v-granulich
A napadlo vás třeba, že se stravou, postavenou na mase a dalších čerstvých surovinách, zbytečně nepřetvořených v amarouny, by váš pes lépe prospíval, dožil by se třeba i vyššího věku a navíc by si rozmanitou strukturu a chuť krmné dávky i senzoricky užil?
Na této planetě neexistuje živočich, kterého by přirozený přírodní výběr vyselektoval do podoby stvoření, pro jehož život jsou průmyslové amarouny nepostradatelné. To udělal až člověk a jeho zpracovatelský průmysl, a majitelé psů to ve většině plně akceptují z lenosti, pohodlnosti, nezájmu a co je nejsmutnější - v dobré víře (kterou jim vecpala reklama), že pro psa dělají to nejlepší.
To je prostě splněný vlhký sen každého prodejce a výrobce granulí pro psy.
Dobře vysvětlené krmeni přirozenou potravou máte např. na stránkách
h t t ps://www.manwe.eu/index.php/coje-to-barf
PS. zaregistrujte se a můžeme podrobně rozebrat co a jak v SZ (soukromé zprávy) u upravte si ty odkazy na stránky , páč je to tady nechtělo
LeCody
XXX.XXX.148.250
Děkuji za "milou" odpověď. Nebudu se registrovat, abych si posílala sz s někým, kdo mě hned v první větě pasivně-agresivním způsobem napadá. Rozumím vám BARFařům, ale já s tím mam špatnou zkušenost. Předchozí pes -bostonský teriér se mi z toho několikrát tak zblil ( jo, ono mu to chutnalo), ale ukázalo se, ze ma alergie snad na vsechny proteiny. S veterinářem se nám nepodařilo najít maso, co by mohl, začala mu slézat srst...az Royal Canin Analergenic nas zachránil, pes začal prospívat, srst dorostla a byla krásně lesklá, oči přestaly téct. Toliko ke granulím.
Navíc bydlíme v zahraničí a několikrát ročně cestujeme do ČR za prarodiči, logisticky je BARFovani dost komplikované, samozřejmě kdyby nic jineho nezabralo, budu to muset zkusit, ale to uz si lip dokážu představit fungování na vařeném.
Codymu docela chutna kuřecí vývar.
Mne šlo o to, do hake míry si můžu dovolit psa "vyhladovět" . Prijde mi, ze je jen mlsný a zkouší to a v takovém případě mu stačí jen trocha na zahnani nejhoršího hladu.
Koupila jsem lososový olej, ten nesnáší.
Uvažovala jsem o pivních kvasnicích, ale nevím.
Co mu opravdu chutná jsou lyofilisované kuřecí srdíčka, po tom se může utlouct.
LeCody: já mám psy 50 let. Kdysi granule neexistovaly, maso se shánělo fakt blbě a kromě pangaminu a epavitu nebylo vlastně vůbec nic. Přesto jsme si uměli poradit už od těch nejmenších štěňat, psi prospívali, alergie neexistovaly a psi se dožívali vysokého věku.
Poradila bych vám koupit si nějakou knížku o barfu pro štěňata (Novosádová?) a pochopit základní principy. Strava nemusí být "vyvážená" každý den. To je mýtus, pocházející od výrobců granulí. Strava by měla být pestrá a psa by mělo žraní bavit.
Já, jako praktik, bych začala třeba vařeným kuřecím s rýží a třeba rozvařenou mrkví. Pro chuť bych dodala pangamin/pivovarské kvasnice. Trochu teplé vody, slabého přírodního neslaného vývaru. Pro mě by byla priorita to, aby pejsek začal baštit sám a s chutí!
Teprve po pár dnech bych začala obměňovat a postupně přidávat doplňky podle nějaké té knížky. Zkuste to a uvidíte. Dáte mu do misky a nechte ho být. Nemotejte se tam a nevnášejte nervozitu (ano, je to těžké). Jo, a neměl by tu misku mít k dispozici pořád. Nechat přiměřenou dobu a sebrat (ano, je to těžké). A nabídnout v nějakém intervalu.
Blbě se takhle radí, ale zásady jsou jasné.
LeCody
XXX.XXX.146.80
Šarjna: Děkuji! Uvařila jsem vývar a maso s mrkví, pár dnů se rozežral hezky a najednou skočil ve váze, už nevypadá tak vyhuble. Časy se snažím dodržovat a misku při dalším nezájmu dávám pryč. Dnes -po pár dnech uz zase protestuje, na syrové maso se zatím netváří. Jako by mu nic nebylo dost dobrý. Pan veterinář říkal, že vypadá dobře a je zdravý, že se mam smířit s tím, že máme nežravce :(
Jak jsem psala, proti BARFu nic a priori nemám, jen je to těžko proveditelné na cestách a my cestujeme hodně :(
Pivovarské kvasnice už mám objednané, tak snad mu dodají chuť k jídlu
Cestování je opět jen zástupné hledání důvodu proč ne. Kdo nechce - hledá důvody...kdo chce - hledá způsoby (např. auto lednička, termo tašky, zavařený ve skle...atd.)Takže pokud necestujete s batohem na zádech a nenesete si vše potřebné na xx dní, tak ...
Pes na barfu snadno akceptuje změnu stravy a pár dní s granulemi vydrží. Obráceně by to samozřejmě neklaplo
Máte pocit, že granuláři (kteří se při sebemenší změně pose.ou, díky naprosto zhuntované střevní mikroflóře) jsou zdraví psi ? No NEJSOU.
Kdybyste vy sama při sebemenší změně stravy měla střevní potíže - neřešila byste to, přišla byste si ok ? Asi ne.
Známí s již asi 5tou dogou na přirozené stravě opravdu hodně cestují a jak sami říkají celé kuře se dá koupit vlastně všude...¨
Takové byť mimino už klidně může okusovat kuřecí krk , nebo skelet. (pokud ho nedá samo, klidně pomlátit paličkou)
LeCody
napsal(a):
Šarjna: Děkuji! Uvařila jsem vývar a maso s mrkví, pár dnů se rozežral hezky a najednou skočil ve váze, už nevypadá tak vyhuble. Časy se snažím dodržovat a misku při dalším nezájmu dávám pryč. Dnes -po pár dnech uz zase protestuje, na syrové maso se zatím netváří. Jako by mu nic nebylo dost dobrý. Pan veterinář říkal, že vypadá dobře a je zdravý, že se mam smířit s tím, že máme nežravce :(
Jak jsem psala, proti BARFu nic a priori nemám, jen je to těžko proveditelné na cestách a my cestujeme hodně :(
Pivovarské kvasnice už mám objednané, tak snad mu dodají chuť k jídlu
Tak žrádlo zase trochu obměňte, místo rýže uvařte těstoviny, místo kuřecího třeba hovězí, přidejte žloutek, případně lososový olej. Místo mrkve uvařte kus dýně, ta mívá taky úspěch ... prostě experimentujte. (Klidně se poraďte s AI, tuhle jsem ji zkoušela a radila docela dobře. Jen to berte jenom jako poradní hlas, ze kterého zase budete muset vybírat vy sama.)
Kupte v řeznictví na okusování morkovou kost. Třeba se zabaví a ochutná i něco nevařeného. U nás je úspěch s kuřecím skeletem, s kuřecími krky, (ale bacha, zjančené štěně je schopné takový krk spolknout i vcelku, takže já ty krky "pro sichr" nasekávám sekáčkem a přidávám k masu.)
Pokud jste statečná, objednejte tzv. zelené dršťky, ale to doporučuju dát někde venku, strašně smrděj. Ale psi je milují.
Základem je, aby se pes nežravec stále stejnou stravou nezačal nudit.
Já bych se cestování nebála - pokud naučíte psa na různorodou stravu (jeho žaludek se tak stane odolným, takže nebude řešit každou změnu), na cesty klidně přibalte granule, konzervy, salámy. Vůbec není nutné dodržovat krmení masem za každou cenu i tam, kde to není technicky možné. Jde jen o to, aby se teď naučil mít žrádlo rád, a pak, až bude třeba, žral i ty granule...
LeCody
XXX.XXX.112.181
Ŝarina: díky moc za rady! Experimentujeme, dělám mu to zajímavé tím, že na to strouham různé lyofilizivané věci (jehněčí plíce, hovězí játra, kachní prsa a kuřecí srdce)...tam to zatím funguje☺️
Zajdu k masaři a nakoupim různé veci. Naštěstí to vypadá, ze všechno (včetně tech přimíchaných granulí) dobře snáší, má pravidelnou stolici, vypadá zdravě :)