Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.151.36
Dobrý den,
je tady někdo, kdo se o tuto problematiku více zajímá a má osobní zkušenosti? Myslím tím, že viděl na vlastní oči projev psa po intoxikaci v důsledku mutace genu MDR1. Nemyslím tedy, že někdo četl něco na netu. Ví o tom tady někdo něco víc, než se dá vyčíst?
Mám dvě videa psů, kterým poškodilo CNS podání léku, který není vůbec na seznamu nebezpečných látek. Navíc se jedná o plemeno u kterého testy na toto nejsou do chovu povinné a činovníci klubu, které jsem kontaktovala si stojí za tím, že "jejich" plemeno je postižené výjimečně.
Bohužel u nás dochází k odchovům, kde se vědomě produkují jedinci MDR1-/-. Dokonce u některých plemen, která jsou více na tuto mutaci postižena dochází i k drahým importům zcela pozitivních mutantů a štěňata po nich jsou prodávána za vysoké ceny, protože je to zahraniční krev.
Nechala jsem otestovat více psů více plemen i takových, která na seznamu ohrožených nejsou a zjistila jsem, že tato mutace je víc rozšířená, než se uvádí.
Mým cílem není poškozovat konkrétní chovy, či jedince, proto nebudu uvádět konkrétní jména. Jen mě tato problematika zajímá.
Ideální by bylo, kdyby se našel nějaký student, ať už "zemědělky", nebo školy veterinárního směru, který by si na toto téma chtěl udělat práci. Poskytnu nějaké materiály.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Zkuste kontaktovat výzkumný ústav v Liběchově, pan Dostál tam dělal výzkum dědičných očních vad psů, bohužel před několika lety náhle zemřel, ale třeba to někdo po něm převzal.