Otázky ohledně sheltie

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.10.2017 12:01
mrstecka

XXX.XXX.67.85

Zdravím.
Plánujeme si s přítelem pořídit sheltii. První problém nastává v tom, že nevím, jestli si pořídit fenku nebo pejska. S přítelem jsme se shodli na tom, že nejspíš vybereme to štěňátko, co se nám bude nejvíce líbit, ať už to bude kluk nebo holka (chtěli bychom trikolor). Ale pořád mi to vrtá hlavou. Chtěli bychom dělat dogdancing, chodit na túry, možná agility a rozhodně chceme i na nějakou soutěž. Nevím, jestli je v takovém případě lepší fenka, co ale hárá a může si postavit hlavu, nebo pejsek, který bude utíkat za fenkami (taky nevím, jak těžké je ho tohle "odnaučit").
Za druhé by nás zajímalo, čím svoje sheltie krmíte. Nechceme nějaké levné supermarketovky. Asi to stejně dopadne tak, že budeme krmit tím, čím krmí i "vyvolená" chovná stanice, ale zajímá nás, jaké jsou další možnosti.
A poslední věc: Už máme najitých pár chovných stanic, které jsou našimi favority, ale i tak nás zajímá, odkud máte svou sheltinku vy. Jestli je zdravá, plnochrupá, poslušná... Však víte.
Díky všem za rady!

26.10.2017 12:35
manbea

XXX.XXX.70.116

Přidejte se na FB do skupiny Sheltie/Šeltie (CZ, SK)
Tam vám odpoví na všechny otázky + sdělí své zkušenosti z praxe spousta majitelů šeltií.

26.10.2017 14:13
rapotacka11

XXX.XXX.32.122

Nemám s nimi zkušenost, ale proč by měl pes utíkat ?

Já osobně upřednostním psa.

26.10.2017 14:24
mrstecka

XXX.XXX.67.85

rapotacka11 napsal(a):
Nemám s nimi zkušenost, ale proč by měl pes utíkat ?

Já osobně upřednostním psa.

Máme v rodině vořecha, kříženec snad úplně všeho. Je strašně drzý, nedá se vycvičit, venku musí s vodítkem a když vidí jiného psa, dá se na něj pověsit. Zkoušeli jsme škrtící obojek, nezabral, radši by se udusil, než aby přestal tahat. Právě kvůli této zkušenosti. Pejsek ucítí hárající fenku a může ho to chytnout, přeskočit plot, vytrhnout se mi apod. Ale u šeltií to snad tak strašné není, ne?

26.10.2017 18:08
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

mrstecka napsal(a):
Máme v rodině vořecha, kříženec snad úplně všeho. Je strašně drzý, nedá se vycvičit, venku musí s vodítkem a když vidí jiného psa, dá se na něj pověsit. Zkoušeli jsme škrtící obojek, nezabral, radši by se udusil, než aby přestal tahat. Právě kvůli této zkušenosti. Pejsek ucítí hárající fenku a může ho to chytnout, přeskočit plot, vytrhnout se mi apod. Ale u šeltií to snad tak strašné není, ne?

Myslite, ze je to o plemeni? Ja myslim, ze o jedinci. I mezi lidmi jsou frigidni a hypersexualni jedinci. Asi to bude o hormonalnich hladinach

Jednoduse receno fenka se hlida 2x do roka kdyz hara, pes porad, protoze v okoli porad nekdo hara Z vlastni zkusenosti, jakozto majitelka jednoho psa a dvou fenek, toto rceni potvrzuji.

26.10.2017 18:11
rapotacka11

XXX.XXX.32.122

Mrstecka
Nic podobného jsem nezažila.Ani se svými psy ani v rodině.

Vořech nebo "papírák" se vychovává hned, hned, hned,
jakmile si ho pořídíte = 10-12 týdnů.
Jde to lehce.
Kdo nevychoval, ten nedokáže ani napravit.
Co když se psi nesnesou ?

26.10.2017 18:20
mrstecka

XXX.XXX.169.159

rapotacka11 napsal(a):
Mrstecka
Nic podobného jsem nezažila.Ani se svými psy ani v rodině.

Vořech nebo "papírák" se vychovává hned, hned, hned,
jakmile si ho pořídíte = 10-12 týdnů.
Jde to lehce.
Kdo nevychoval, ten nedokáže ani napravit.
Co když se psi nesnesou ?

To pozor. My vychovávali, celá rodina vychovávala, ale postaví si hlavu a nehnete s ním. A to že jsme už v rodině měli hodně psů a všichni posluchali. Prostě už takový je a bohužel se s ním nic neudělá, když je mu 5.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.10.2017 18:36

mrstecka napsal(a):
To pozor. My vychovávali, celá rodina vychovávala, ale postaví si hlavu a nehnete s ním. A to že jsme už v rodině měli hodně psů a všichni posluchali. Prostě už takový je a bohužel se s ním nic neudělá, když je mu 5.

Jestliže není vychovaný, pak je chyba ve výchově. Za vše mluví asi i tahle věta: "Zkoušeli jsme škrtící obojek, nezabral". Výchova není o tom, co na psa navěsím, a přidusit psa navíc moc s výchovou nepomáhá.

Já vychovávám ještě v psových 9 letech. A myslím, že s výchovou opatrně polevím teprve tehdy, až mu začne důchod a přijdou patřičný výhody pro krásné stáří. A to ještě nezačal, i když věk se už ozývá (je to pes o velikosti ohaře).
A zrovna v posledním roce děláme se psem velký pokroky.

Každopádně šeltie by snad měla být na výchovu relativně jednoduchá, když je to kolie, ne?

Za mě spíš fenu než psa, mezi samci vnímám více agresivních jedinců než mezi fenkama. I když to může bejt jak kde.

26.10.2017 20:18

Fenku bych asi nevolila, když píšete jakého máte nevychovaného psího Romea, mohli byste mít do roka pološeltičky a měli pak po dogdancingu nebo agilitach na hezkou dobu. Mám také voříška, několikátého, ale že by mě někdy utíkal za fenama, tak to neznám.

26.10.2017 21:41
mrstecka

XXX.XXX.67.85

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Fenku bych asi nevolila, když píšete jakého máte nevychovaného psího Romea, mohli byste mít do roka pološeltičky a měli pak po dogdancingu nebo agilitach na hezkou dobu. Mám také voříška, několikátého, ale že by mě někdy utíkal za fenama, tak to neznám.

Nene, voříšek je u babičky. Není čeho se bát. Jen tak nějak patří celé rodině.

26.10.2017 22:50

U šeltií asi úplně nevíte. Tohle plemeno teď "frčí", tak jich znám docela dost. Všechny s PP, aspoň myslím. Starší pán, velký, úplně v pohodě, vyrovnaný, prý od štěněte. Malý šeltiák,5 let, startovací. Pár holek, co se spíš bojí, jedna doslova panikářka ze všeho, na volno být nemůže. Dvě holky, co jsou prima, kontaktní a bezproblémové. Kromě hlídání zdraví bych osobně okoukla rodiče, pokud to bude možné. Jinak minimálně matku.

27.10.2017 08:13
Edánek

XXX.XXX.245.59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U šeltií asi úplně nevíte. Tohle plemeno teď "frčí", tak jich znám docela dost. Všechny s PP, aspoň myslím. Starší pán, velký, úplně v pohodě, vyrovnaný, prý od štěněte. Malý šeltiák,5 let, startovací. Pár holek, co se spíš bojí, jedna doslova panikářka ze všeho, na volno být nemůže. Dvě holky, co jsou prima, kontaktní a bezproblémové. Kromě hlídání zdraví bych osobně okoukla rodiče, pokud to bude možné. Jinak minimálně matku.

...po našem sídlišti chodí dvě šeltie - oba psi...poslouchají na slovo, stále na volno, naprosto vyrovnaní noblesní psi...i na psí louce se chovají velice klidně a jemně si hrají se štěňaty...naprosto fascinovaní jsou když jim naše štěně papillona zvyklého od koček (dělají si spolu tuto hygienu navzájem) vrazí ňufák do jejich klopených uší a čistí jim je...oba jsou i alespoň pro mně velice krásní a šla bych do nich hned...

27.10.2017 09:56
pvc

XXX.XXX.45.3

Pokud se chcete účastnit všemožných aktivit a nechcete řešit 2 x ročně hárání, tak určitě pejska. Obavy o poslušnost mít nemusíte, jsou velice kontaktní a udělají ochotně vše, co majiteli na očích vidí. Co se týče krmení - naše fenka baští úplně vše, nicméně hlavní složkou krmení je syrové maso. Povaha - šeltičky co znám jsou až na vyjímky (2 fenky z množárny - bojácné) pohodoví pejsci s povahou popsanou ve standartu plemene.

Přidejte reakci

Přidat smajlík