Nikčaaa
XXX.XXX.208.2
Dobrý den,
prosím o radu. Mám křížence čivavy (asi s pinčem), kastrovaný pejsek,5kg, budou mu dva roky. Od štěňátka (cca 3 měsíce) jsme chodili na cvičák. Dokonce na dva, ale na tom druhém už byli velcí pejskové a toho mého ve hře shodili a od té doby se bojí větších psů. Ale ne všech. A to je můj dotaz. Nevíte někdo, proč na některé psy je vysazený a štěká na ně a vrčí už z dálky a na některé je v pohodě? Nerozlišuje fenky nebo psy, zdá se mi, že ani ty velikosti. Kolikrát se se psem očuchá, už to vypadá, že to bude v pohodě, ten druhý pes vrtí ocáskem a je spíše submisivní a ten můj, jako by si na něm zvedal sebevědomí, tak po něm najednou vyjede. Jindy zas se zdá, že jsou oba v pohodě a opět po něm vyjede, nevím proč. Nechávám vodítko volně, nejsem vystreslá a snažím se ho odlákat jinými povely a chválím ho, dokud je v klidu a chválím, když je na pejsky hodný, jakmile vystartuje, tak ho stáhnu a důrazně okřiknu, když je moc hnusnej, tak ho vytahám za chlupy u krku, ale přijde mi, že je v tu chvíli v takové extázi, že je mu to kolikrát jedno. Snažím se odlákávat i pamlsky, ale to zabírá jen chvilku. Kynoložka mi poradila odvést ho z té situace dokud je v klidu, ale někdy to prostě nejde a kolem psa musíme projít nablízko. Když je na volno, tak si tolik nedovolí a spíš si se psy hraje, ale taky né vždycky. Prostě nevím, kde je ten "zakopaný pes". Někdy ani nedokážu rozlišit, kdy se bojí a kdy už je to z jeho strany agrese. Prostě si nevím rady. Už jsem zkoušela snad všechno. Jednou ho pes jeho vzrůstu napadl bez varování. Hned mu šel po krku, tak to v něm asi zůstalo, ale proč tedy útočí i na psy, kteří jsou v pohodě nechápu. Stejně tak chodci a kola. Vůbec si jich nevšímá, dvacet lidí nechá projít v klidu a toho jednadvacátého najednou vyštěká a vystartuje. Nikdy nikomu nic neudělal, vždy se zastaví kus od psa nebo od člověka a jen štěká a vrčí, víc si nedovolí, ale nechci čekat, až si jednou dovolí. Jen mi nejde do hlavy, proč mu tucet lidí nevadí, to samé kola a pak najednou vystartuje. Fakt netušim, co je spouštěč. Neví si někdo rady? Předem děkuji za návrhy. Cvičáku se asi zase nevyhneme, já vím, jen jestli někdo nemá podobnou zkušenost a co mu na to případně zabralo. Jinak je velmi hodný, doma poslechne na slovo. Umí sedni, lehni, pac, spin, prostě každou kravinu, která je ve výsledku k prdu, když s ním nemůžu jít v klidu na procházku, aniž bych se neustále nemusela rozhlížet. Mám ho často na volno, už odhadnu, kdy si ho mám včas přivolat. Horší je to na tom vodítku. Přijde mi takový psychicky nevyrovnaný...Ještě jednou děkuju za případné rady:) PS: nikdy jsem ho nebrala do náruče, nenosím ho (pouze ze schodů kvůli kyčlím). Je od štěněte zvyklý chodit s námi na túry a prostě být pes pohodář. Nevím, kdy se to zvrtlo. Možná na tom cvičáku, kdy ho obstoupilo hafo psů a on místo aby šel ke mně, tak začal zdrhat přes celý cvičák a všichni ho honili. Achjo. Ale dobrých zkušeností se psy má také hodně.
Nikčaaa
XXX.XXX.208.2
No a proč je tedy zlý na psa, který je jasně submisivní? Ze strachu na něj asi nezaútočí, když ten pes stáhne ocas a jde od něj. Zakopaný pes může být úplně jinde, spíš jsem stála o nějaké rady co s tím a ne o kritiku.
Nikčaaa
XXX.XXX.208.2
...jinak ti psi mu nic neudělali, jen si s ním chtěli hrát, ale byla to štěňátka, takže divočáci. Ale proč štěká a vyjíždí po lidech, kteří si ho vůbec nevšímají, když s lidmi špatnou zkušenost nemá? A proč jen po paní, která jde xtá v pořadí po ulici?
Nikčaaa
napsal(a):
...jinak ti psi mu nic neudělali, jen si s ním chtěli hrát, ale byla to štěňátka, takže divočáci. Ale proč štěká a vyjíždí po lidech, kteří si ho vůbec nevšímají, když s lidmi špatnou zkušenost nemá? A proč jen po paní, která jde xtá v pořadí po ulici?
Může mu na ní něco vadit, třeba taška, bunda, pohyb... Mojí psině se zdají divní lidé s kapucou, jeden čas na ně i vrčela. Taky se jí nelíbí postižení lidé.
Co se týče psů, nejspíš se bojí. To že startuje i když se druhý pes tváří submisivně (podle vás) nemusí nic znamenat. Buď startuje preventivně nebo druhý pes vyšle signál, který vašeho psa rozhodí a je to. To chce ale odborníka, který by to na vlastní oči viděl.
Ale s tím taháním to vážně leda zhoršíte, pes si to může spojit jako "setkání s druhým psem=trest od paničky".
No a proč je tedy zlý na psa, který je jasně submisivní,
když ten pes stáhne ocas a jde od něj.
""""""
Neviděla jsem to, ale bude nejistý, "útočí" strachy.
Kdo že se to tam u vás bojí čivavy?
- místo aby šel ke mně, tak
začal zdrhat.
"""
Toto chování je u čívy normální.
P. Pacltová - zakladatelka chovu u nás, to ve své
knížce o čivavách popisuje.
Doufá, že se spasí útěkem, drobek, smečce však neuteče
Jsou to velmi citliví psi, nezaslouží si být ve strachu a stresu.
Jsem pro cvičák všemi deseti, ale v tomto případě NE.
Nikčaaa
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu. Mám křížence čivavy (asi s pinčem), kastrovaný pejsek,5kg, budou mu dva roky. Od štěňátka (cca 3 měsíce) jsme chodili na cvičák. Dokonce na dva, ale na tom druhém už byli velcí pejskové a toho mého ve hře shodili a od té doby se bojí větších psů. Ale ne všech. A to je můj dotaz. Nevíte někdo, proč na některé psy je vysazený a štěká na ně a vrčí už z dálky a na některé je v pohodě? Nerozlišuje fenky nebo psy, zdá se mi, že ani ty velikosti. Kolikrát se se psem očuchá, už to vypadá, že to bude v pohodě, ten druhý pes vrtí ocáskem a je spíše submisivní a ten můj, jako by si na něm zvedal sebevědomí, tak po něm najednou vyjede. Jindy zas se zdá, že jsou oba v pohodě a opět po něm vyjede, nevím proč. Nechávám vodítko volně, nejsem vystreslá a snažím se ho odlákat jinými povely a chválím ho, dokud je v klidu a chválím, když je na pejsky hodný, jakmile vystartuje, tak ho stáhnu a důrazně okřiknu, když je moc hnusnej, tak ho vytahám za chlupy u krku, ale přijde mi, že je v tu chvíli v takové extázi, že je mu to kolikrát jedno. Snažím se odlákávat i pamlsky, ale to zabírá jen chvilku. Kynoložka mi poradila odvést ho z té situace dokud je v klidu, ale někdy to prostě nejde a kolem psa musíme projít nablízko. Když je na volno, tak si tolik nedovolí a spíš si se psy hraje, ale taky né vždycky. Prostě nevím, kde je ten "zakopaný pes". Někdy ani nedokážu rozlišit, kdy se bojí a kdy už je to z jeho strany agrese. Prostě si nevím rady. Už jsem zkoušela snad všechno. Jednou ho pes jeho vzrůstu napadl bez varování. Hned mu šel po krku, tak to v něm asi zůstalo, ale proč tedy útočí i na psy, kteří jsou v pohodě nechápu. Stejně tak chodci a kola. Vůbec si jich nevšímá, dvacet lidí nechá projít v klidu a toho jednadvacátého najednou vyštěká a vystartuje. Nikdy nikomu nic neudělal, vždy se zastaví kus od psa nebo od člověka a jen štěká a vrčí, víc si nedovolí, ale nechci čekat, až si jednou dovolí. Jen mi nejde do hlavy, proč mu tucet lidí nevadí, to samé kola a pak najednou vystartuje. Fakt netušim, co je spouštěč. Neví si někdo rady? Předem děkuji za návrhy. Cvičáku se asi zase nevyhneme, já vím, jen jestli někdo nemá podobnou zkušenost a co mu na to případně zabralo. Jinak je velmi hodný, doma poslechne na slovo. Umí sedni, lehni, pac, spin, prostě každou kravinu, která je ve výsledku k prdu, když s ním nemůžu jít v klidu na procházku, aniž bych se neustále nemusela rozhlížet. Mám ho často na volno, už odhadnu, kdy si ho mám včas přivolat. Horší je to na tom vodítku. Přijde mi takový psychicky nevyrovnaný...Ještě jednou děkuju za případné rady:) PS: nikdy jsem ho nebrala do náruče, nenosím ho (pouze ze schodů kvůli kyčlím). Je od štěněte zvyklý chodit s námi na túry a prostě být pes pohodář. Nevím, kdy se to zvrtlo. Možná na tom cvičáku, kdy ho obstoupilo hafo psů a on místo aby šel ke mně, tak začal zdrhat přes celý cvičák a všichni ho honili. Achjo. Ale dobrých zkušeností se psy má také hodně.
Je to mladý, maličký pes, bohužel kastrovaný - to mu sebralo velkou část sebevědomí a kus osobnosti, vychovávaný cvičákovsky a trestaný taháním za chlupy, podle vašeho popisu bez jakékoli opory ve vás, labilní, nevyrovnaný pes, který se bojí a proto to, co vyhodnotí jako zdroj strachu, od sebe odhání tím, že na to vyjede a řve. On má tak malé sebevědomí, že si nic "nedovolí", jak píšete, protože na nic jiného nemá. On potřebuje uklidnit, zvednout sebevědomí, věřit vám a spolehnout se na vás. Kastrací, zřejmě ve štěněcím věku, když je kastrovaný před tím, než dospěl, jste se mu vysloveně pomstili a on, chudák, za to nese následky. Mohl by vám poradit ten umělec, který vám kastraci štěněte poradil. Pokud jste to vymysleli sami, dejte si pár facek a pracujte s ním na sebedůvěře a důvěře ve vás, socializujte, nezakazujte, neškubejte vodítkem, nevhodnému chování předcházejte a učte ho, jak se má chovat.
Místo cvičáku, kde ho nechají napadnout většími psy a nejsou schopni vám vysvětlit, že tahání za chlupy a zákazy jsou kontraproduktivní, si najděte někoho, kdo rozumí výchově psů. Varuji před různými psími školami, kde budou tvrdit, že pes je sobec a oportunista a máte ho tzv. pozitivně motivovat krmnou dávkou, odvádět pozornost na sebe nebo škubat vodítkem a křičet zákazy a podobné nesmysly.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Blbý zkušenosti, nedostatečná socializace, strach, a v neposlední řadě - prochází mu to (a teď prosím neříkám, abyste ho za to začala trestat nebo tak, to si můžete vyrobit daleko větší problém, jen prostě konstatuju, že mu to prochází, protože nevíte, co s tím máte dělat).
Proč přesně jde právě po konkrétním psovi nebo člověkovi, není až tak podstatný.
Chce to napravit chyby, socializovat, zjistit, co děláte blbě, což po internetu asi moc nepůjde. Všechno, co vám tu lidi napíšou, budou spekulace a dohady, když vás a psa nevidíme naživo.
Cvičákům bych se taky vyhnula. Doporučuju Evu Štemberovou nebo Desenskýho.
Nikčaaa
napsal(a):
Protože se jich bojí, z nějakého důvodu je vyhodnotil jako nebezpečí a panička, místo aby mu vysvětlila, proč se nebát a ukázala mu to svým příkladem, ho za jeho strach ještě hloupě trestá.
Možná na tom cvičáku, kdy ho obstoupilo hafo psů a on místo aby šel ke mně, tak začal zdrhat přes celý cvičák a všichni ho honili. Achjo. Ale dobrých zkušeností se psy má také hodně
Co je to za cvičák, když tohle dopustí? Proč tam lezete, proč toto dopustíte? I když jste na cvičáku, jste to vy, kdo je odpovědný za svého psa a neměla jste ho nechat takto vyděsit. Vy jste na cvičáku platící klient a jen vy rozhodujete o tom, co se svým psem budete dělat nebo ne. Jak jsem psala, cvičák nebývá dobré místo pro výchovu psa a jeho socializaci.
Nikčaaa
XXX.XXX.185.138
Děkuju za rady. Netrestám vždy, jen v případě, že vyjíždí po psovi, který se stáhne a můj pes má stále potřebu dorážet. Ukazuju mu, že to nesmí, že za takové chování prostě přijde trest. Kastrace byla ze zdravotních důvodů, doporučena kynoložkou a třemi veterináři.
Socializovaný byl od štěňátka, chodila jsem s ním na cvičák pro malá plemena a byl v pohodě. Vše ale bylo právě přes pamlsky, vodění psa za pamlskem, odvádění pozornosti na pamlsek. Druhý cvičák byl druhý extrém. Věřte nebo ne, čekala jsem, že tam jsou odborníci. Řekli mi, že ho mám pustit a bude to dobrý.5x to dobrý bylo, po šesté návštěvě se stalo to co se stalo.
A s posilováním sebevědomí jsem taky pracovala. Když na psa štěkal a dorážel, zeptala jsem se páníčka jestli je pes v pohodě a můžeme se přiblížit. Pokud řekl že ano, se psem jsem šla k němu a očuchali se a on poznal, že mu nehrozí nebezpečí. Tak jsem to dělala dlouho, ale taky to nezabralo. Zkusila jsem už všechno. Za konstruktivní rady děkuju, vážím si jich. Kritiku si nechte, jsem sebekritická až až a kdyby mi to bylo jedno tak nepíšu na diskuzi, kde si každý rád píchne do vosího hnízda a soudí dřív, než ví. S kynoložkou jsem vše probírala, ne s jednou, ale když vám každý řekne něco jiného, je to těžké. Poslední rada zněla odlákat pozornost na pamlsek a odměňovat chování, kdy je v klidu. To dělám. Nezabírá to.
Nikčaaa
napsal(a):
Děkuju za rady. Netrestám vždy, jen v případě, že vyjíždí po psovi, který se stáhne a můj pes má stále potřebu dorážet. Ukazuju mu, že to nesmí, že za takové chování prostě přijde trest. Kastrace byla ze zdravotních důvodů, doporučena kynoložkou a třemi veterináři.
Socializovaný byl od štěňátka, chodila jsem s ním na cvičák pro malá plemena a byl v pohodě. Vše ale bylo právě přes pamlsky, vodění psa za pamlskem, odvádění pozornosti na pamlsek. Druhý cvičák byl druhý extrém. Věřte nebo ne, čekala jsem, že tam jsou odborníci. Řekli mi, že ho mám pustit a bude to dobrý.5x to dobrý bylo, po šesté návštěvě se stalo to co se stalo.
A s posilováním sebevědomí jsem taky pracovala. Když na psa štěkal a dorážel, zeptala jsem se páníčka jestli je pes v pohodě a můžeme se přiblížit. Pokud řekl že ano, se psem jsem šla k němu a očuchali se a on poznal, že mu nehrozí nebezpečí. Tak jsem to dělala dlouho, ale taky to nezabralo. Zkusila jsem už všechno. Za konstruktivní rady děkuju, vážím si jich. Kritiku si nechte, jsem sebekritická až až a kdyby mi to bylo jedno tak nepíšu na diskuzi, kde si každý rád píchne do vosího hnízda a soudí dřív, než ví. S kynoložkou jsem vše probírala, ne s jednou, ale když vám každý řekne něco jiného, je to těžké. Poslední rada zněla odlákat pozornost na pamlsek a odměňovat chování, kdy je v klidu. To dělám. Nezabírá to.
Odlákávání pozornosti je vždy na nic, protože to psa neučí řešit danou situaci. Když kynložky radí kastrace štěňat, asi jsou to kynoložky z leknutí. Ta kastrace se prostě na nempodepsala, s tím už nic neuděláte. Podle toho, co jste popisovala v úvodním příspěvku, jste toho, bohužel, zkazila víc než dost. Takže - navažte ho na sebe, buďte pro něj jistota, že u vás je bezpečí, ochrana, pomoc, rada, vedení. Nikdy ho za strach netrestejte, to je největší pitomost. Neodvádějte pozornost, ale raďte mu, učte ho, jak se má chovat. Jděte mu příkladem, ukazujte mu, že se není čeho bát. S lidmi, kteří se mu nelíbí, mluvte, přátelsky, v klidu, hlaďte si cizí psy, dřepněte si k němu, dovolte mu fyzický kontakt. Nestavte to na pamlscích.
Uživatel s deaktivovaným účtem
"Ukazuju mu, že to nesmí, že za takové chování prostě přijde trest."
Zní to logicky, ale s největší pravděpodobností to děláte blbě od načasování trestu, přes pocity, který u toho máte, až po samotný provedení. Tohle vám musí ukázat někdo, kdo fakt ví, a takových je v republice opravdu málo. Já víc než dva mnou zmiňovaný lidi neznám.
Dokud si to od někoho nenecháte ukázat, radši od trestání upusťte, jinak si pokazíte řadu dalších věcí a naučíte psa všechno možný, jen ne to, co chcete.
Já si takhle psa naučila dost nežádoucí věci a startování po psech to stejně nevyřešilo.
Cvičáků a kynologů a zaručeně pozitivních cvičitelů (a já nevím co všechno) je u nás milion. Troufám si tvrdit, že převážná většina je úplně mimo, hlásá nesmysly, a učí lidi, jak si zkazit psa. Kdyby to tak nebylo, kdyby těch dobrých bylo víc, určitě by tady v diskuzích padaly jejich jména mnohem častějc. Já znám dva, který můžu doporučit, Eva Štemberová to navíc umí dost dobře i s lidma.
"Poslední rada zněla odlákat pozornost na pamlsek a odměňovat chování, kdy je v klidu. To dělám. Nezabírá to."
Není divu, na strach, adrenalin a rozbouřený emoce tohle prostě moc nepomáhá.