Krecek123
XXX.XXX.214.190
Dá se nějak naučit psa, aby snášel jiná zvířata v domácnosti, konkrétně morčata? Vrčí na ně přes klec a vyjíždí po nich, když jsou puštěna musí se samozřejmě hlídat a zavírat místnost. Je to Jack Russel fenka (má 4 roky). Křečka viděla nekolikrat v blízkosti a na něj to nedělá. Když byla štěně měli jsme jedno morče a ho měla ráda, dokonce vedle sebe mohli ležet. Tyhle máme cca měsíc a vypadá to že je nemá ráda, stačilo by aby si jich nevšimala. Děkuji za každou radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nevím, jak se to dá pes naučit...afgán s morčaty fungoval skvěle...morčata volně na zahradě, on mezi nimi, když se "zapomnělo" mládě a začalo volat rodiče, tak tam byl první...taková naše chůvička...psy, co mám teď, přestože do rodiny přišli, když jsme morčata měli, v nich odmalinka viděj "kořist" a nejraději by zbořili klec, taky jsem učila alespoň nevšímat, ale to fungovalo, jen když věděli, že jsem nablízku, nakonec jsme morčata odstěhovali k babičce...
Je-li pes vychovany ( a na 100% posloucha prikazy majitele), vi co znamena "misto" a "nesmis/ne", tak ho lze seznamit s kockou, papuskem, morcetem, hadem, slepici, kralikem, i Kreckem 123...
No proste s cimkoli si majitel preje. Pes ty zvirata nemiluje - opravdu je jen snasi a je tudiz potreba byt na hlidce. Nejaky "hlubsi vztah" prijde az casem - pokud tedy. Kazdy jsme jiny...
No a pokud pes "misto" ani "ne" nezna, tak to bude tezsi. Ale ani tak se to neda vyloucit.
Ja se trebas v sedmi letech zavirala s andulkama v pokoji (pes jejich chaoticky pohyby a stebetani primo nenavidel = nemel je vubec rad). Jezevcik byl vzdy vyloucen do kuchyne.
Cetla jsem si pekne Ctyrlistek a andulky byli vypusteny z klece (klec mela otevrena dvirka). Chvilku si litali, pak zacali pochodovat po koberci, po plysacich a nakonec mi sedli na zada ci hlavu.
No a jednou nekdo otevrel dvere a vbehl jezevec.
Zavladl chaos.
Andulky uleteli na skrin, palandu... Mistr si celej pokoj ocichal a tvaril se znechucene, brblal si pod fous.
Nicmene zalehnul ke mne. Po chvili prilel andulak, jezevec pozoroval, ale asi nechtel byt vyloucen ze skupiny, takze si jen odfrknul a lezel dal... abych to zkratila, nez jsem si dolustila osmismerky atd., tak byla andulka usazena v kleci (se psem si asi fakt nesedli), andulak mi sedel na hlave a pes lezel vedle casaku.
Vsichni v klidu. Vsude mir.
Od ty doby uz jsem zavirala dvere do pokojiku jen proto, aby nebyl svinec z peri vsude po byte, kdyz se letka dala do pohybu. Pes byl zvan a nalezite si toho vazil. Andulak mu casem sedaval taky nejradeji na hlave, nebo zadech. Tam ho pak do nekonecna upravoval a ozdiboval.
Nevim jestli mel jezevec andulaka "rad", ale svym zpusobem asi urcite jo.
Nicmene mel rad lidi kolem sebe a byl ochoten jim vyjit vstric.
Krecek123
napsal(a):
Dá se nějak naučit psa, aby snášel jiná zvířata v domácnosti, konkrétně morčata? Vrčí na ně přes klec a vyjíždí po nich, když jsou puštěna musí se samozřejmě hlídat a zavírat místnost. Je to Jack Russel fenka (má 4 roky). Křečka viděla nekolikrat v blízkosti a na něj to nedělá. Když byla štěně měli jsme jedno morče a ho měla ráda, dokonce vedle sebe mohli ležet. Tyhle máme cca měsíc a vypadá to že je nemá ráda, stačilo by aby si jich nevšimala. Děkuji za každou radu.
Pokud obě zvířata dostatečně umazlíte a přiblížíte k sobě, jde to. Žádné nesmíš nebo ne s tím nemá co dělat, jde o to, aby pes pochopil, že morče je také vaše a na to funguje společné mazlení.
scylla
napsal(a):
Pokud obě zvířata dostatečně umazlíte a přiblížíte k sobě, jde to. Žádné nesmíš nebo ne s tím nemá co dělat, jde o to, aby pes pochopil, že morče je také vaše a na to funguje společné mazlení.
Je to hezká teorie, ale to "ne" tam musí být taky - asi tedy pes od psa.
Psice naše kočky snáší. Kocoura líp ( od kotěte ) než kočku ( byla už dost stará, když k nám psice přišla ). I kočku nechá, aby se o ní otřela.
Ale ve chvíli, kdy mi kočka skočí na klín, vystartuje po ní ( neublížila by, jen se ji snaží vyhnat ) - a tam musí přijít to "ne".
scylla
napsal(a):
JR byli vyšlechtěni mj. na hubení krys a potkanů ve stájích...
mě morče připomíná krysu taky...
Pokud obě zvířata dostatečně umazlíte a přiblížíte k sobě
předstrava "umazlenýho např. seveřana + slepice" je více než úsměvná
stepka
napsal(a):
JR byli vyšlechtěni mj. na hubení krys a potkanů ve stájích...
mě morče připomíná krysu taky...
Pokud obě zvířata dostatečně umazlíte a přiblížíte k sobě
předstrava "umazlenýho např. seveřana + slepice" je více než úsměvná
Ano, na samojeda versus slepice zabral až výprask prutem. Opravdu jsem se snažila mu to vysvětlit po dobrém, pořád jsem mu opakovala, jak jsou to pipinky souseda a hodné holky..ale marnost. On tedy nejde po nich s úmyslem je rovnou zabít, ale jeho pokusy o zahnání je do kurníků, posledně slepice úplně nepřežila(soused ji musel dorazit) Tehdy, po 8letech domluv a usměrňování, přišel na řadu prut a od té doby dělá, že je nevidí. Každý pes je jiný, ale stejně tak si myslím, že u teriérů je také dost problém, je v tomto směru umravit. Ano, poslouchat bude a nezaútočí, pokud bude páník na blízku, ale nejspíš to idylické nebude. U zadavatelky by to snad mohlo jít, když už byla na morčata zvyklá. Začala bych tím, že bych k morčatům neustále dávala svoje a psí věci(třeba nošené ponožky, psí deku) aby načichla pachy rodiny.
Kocour Mikeš má čtyři roky a Citka rok a půl, vždycky ho prožene, ale že ho nesmí zakousnout, to už jsem jí vysvětlila. Takže když ho náhodou dožene, neví co s ním.