Sundání dlahy, co dál?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Coletha

6.9.2017 22:08
Coletha

XXX.XXX.209.86

Ahoj, mám 14 týdenní fenku vipeta. Bohužel si nešťastnou náhodou zlomila prstík na přední noze. Má tedy dlahu. Příští týden se má dlaha sundavat. Ale já mám z toho po pravdě docela strach. Už při převazu bylo vidět, že má zadlahovanou ťapku slabší a to bylo teprve 14 dní před sundáním. Zítra jdeme ještě na jeden převaz, tak uvidím, jak moc slabá bude. Je jasné, že svaly atrofují. Ale já mám panickej strach, že jak jí to sundají a bude mít tu nožku slabou, že si hned něco udělá znovu. :/
Máte někdo po sundání dlahy? Zkušenosti s nabíráním svalů zpět? Je jasné, že j udu hlídat, aby alespoň týden/dva nelítala jak střelená, ale čemu ještě zabránit? Jak velké riziko je, že si něco udělá znovu s tou slabou nožkou? :/ Případně, jak dlouho by mohlo trvat nasvalení zpět. Samo, zítra se zeptám veta, ale zkušenosti lidí mě taky zajímají. Díky moc a hezký večer! :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.9.2017 22:15

Co rehabilitace? Posílení vnitřního svalstva apod.

6.9.2017 22:21

Zlomený bérec u psa, stehenní sval prakticky žádný, měsíc po sundání bandáže pohyb jen na vodítku a bez kontaktů s psama(minimálně je čmuchnout) nesměl přijít nekontrolovatelný nápor na nohu.pak kontrolovaný pohyb v omezeném prostoru, třeba zahrada- žádné velké skotačení no a pak už hurá blbnout s kámošema a já trnout, jestli to nerupne. noha se jí dost vrklala, češka lítala viditelně z boku na bok, automaticky ještě občas kulhala- skákala o třech, ale to se do 14 dní upravilo... ono to půjde, od veta dostanete poučení.

Coletha

6.9.2017 22:30
Coletha

XXX.XXX.209.86

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zlomený bérec u psa, stehenní sval prakticky žádný, měsíc po sundání bandáže pohyb jen na vodítku a bez kontaktů s psama(minimálně je čmuchnout) nesměl přijít nekontrolovatelný nápor na nohu.pak kontrolovaný pohyb v omezeném prostoru, třeba zahrada- žádné velké skotačení no a pak už hurá blbnout s kámošema a já trnout, jestli to nerupne. noha se jí dost vrklala, češka lítala viditelně z boku na bok, automaticky ještě občas kulhala- skákala o třech, ale to se do 14 dní upravilo... ono to půjde, od veta dostanete poučení.

Poptám se, zdali nějaké rehábko pro psa seženu. Případně mám jí nohu doma nějak sama protahovat? Jako ona tím, že je chrt, tak i tu druhou nohu má jak lunt, ale já fakt uplně panikařím při té představě, že se něco pose*... kaká. :/ Hrozné je, že ona je střelená. Doma jí večer chytá amok a lítá. Holt asi dostane alespoň na týden i doma odítko no. :/
Uf, no s pohybem jen na vodítku počítám, to máme i teď. Akorát prostě se bojím, že nějak blbě skočí a... :/ Naštěstí dlaha byla jen 3 a půl týdne, takže to snad dožene rychle, je to štěně, tak snad... :/ Jak dlouho jste měli bandáž?

Coletha

6.9.2017 22:32
Coletha

XXX.XXX.209.86

Ještě mě tak napadá. Bylo mi při minulém převazu nabídnuto, že pokud to bude vypadat hezky, tak tento převaz by se dal už jen obvazem, bez dlahy. Myslíte, že už i to by jí mohlo pomoci zpevnit nožku?

6.9.2017 22:37

Coletha napsal(a):
Poptám se, zdali nějaké rehábko pro psa seženu. Případně mám jí nohu doma nějak sama protahovat? Jako ona tím, že je chrt, tak i tu druhou nohu má jak lunt, ale já fakt uplně panikařím při té představě, že se něco pose*... kaká. :/ Hrozné je, že ona je střelená. Doma jí večer chytá amok a lítá. Holt asi dostane alespoň na týden i doma odítko no. :/
Uf, no s pohybem jen na vodítku počítám, to máme i teď. Akorát prostě se bojím, že nějak blbě skočí a... :/ Naštěstí dlaha byla jen 3 a půl týdne, takže to snad dožene rychle, je to štěně, tak snad... :/ Jak dlouho jste měli bandáž?

Jestli jste z Prahy, tak výborná rehabka je ve Stodůlkách. Chůze ve vodě super, balanční cvičení... Fenka zlomenina v růstové oblasti, x operací, svaly nula... Díky nim chodí a může si zaběhnout i coursing. Na první pohled to člověk ani nepozná.

Coletha

6.9.2017 22:39
Coletha

XXX.XXX.209.86

Z Prahy bohužel nejsme. :/ A myslím, že u nás v Děčíně asi nic takovéhleho nebude. :/.

6.9.2017 22:42

Coletha napsal(a):
Z Prahy bohužel nejsme. :/ A myslím, že u nás v Děčíně asi nic takovéhleho nebude. :/.

Ústí máte kousek a jedním klikem tam pár rehabilitací je.

Coletha

6.9.2017 22:52
Coletha

XXX.XXX.209.86

Tak ono, což o to, to rehábko se zařídí, ale mě spíše jde o to, jak tedy probíhá ta rekonvalescence doma, abych vedela, na co se pripravit.

6.9.2017 22:56

Coletha napsal(a):
Tak ono, což o to, to rehábko se zařídí, ale mě spíše jde o to, jak tedy probíhá ta rekonvalescence doma, abych vedela, na co se pripravit.

To bych opravdu nechala na lékaři, jaké vám dá podrobné instrukce. Můžete zkusit napsat do Stodůlek, třeba vám někoho doporučí.
http://www.vetcentrum.cz/stodulky/rehabilitace-psu.

6.9.2017 23:09

Coletha napsal(a):

Týden sádru, pak operace asi 3 týdny klid, z toho asi 10dní bandáž a pak ještě doléčení jizvy a otlaků, měsíc a půl pořádně nechodila. ale z toho nemůžete soudit, co bude pro vašeho psa vyhovující. vyčkejte veterinářovo pokynů

Coletha

6.9.2017 23:11
Coletha

XXX.XXX.209.86

Dobre, optam se tedy veterinare zitra pri prevazu a odkaz prostuduju zitra v praci. Dekuju moc a dobrou noc.

7.9.2017 06:18
scylla

XXX.XXX.150.32

Coletha napsal(a):
Ahoj, mám 14 týdenní fenku vipeta. Bohužel si nešťastnou náhodou zlomila prstík na přední noze. Má tedy dlahu. Příští týden se má dlaha sundavat. Ale já mám z toho po pravdě docela strach. Už při převazu bylo vidět, že má zadlahovanou ťapku slabší a to bylo teprve 14 dní před sundáním. Zítra jdeme ještě na jeden převaz, tak uvidím, jak moc slabá bude. Je jasné, že svaly atrofují. Ale já mám panickej strach, že jak jí to sundají a bude mít tu nožku slabou, že si hned něco udělá znovu. :/
Máte někdo po sundání dlahy? Zkušenosti s nabíráním svalů zpět? Je jasné, že j udu hlídat, aby alespoň týden/dva nelítala jak střelená, ale čemu ještě zabránit? Jak velké riziko je, že si něco udělá znovu s tou slabou nožkou? :/ Případně, jak dlouho by mohlo trvat nasvalení zpět. Samo, zítra se zeptám veta, ale zkušenosti lidí mě taky zajímají. Díky moc a hezký večer! :).

V první řadě se hoďte do klidu nebo z toho bude průšvih. Žádný panický strach a podobné hovadiny. Je naprosto normální, že noha bude slabší. Po sundání dlahy nožičku jemně masírujte, fenku voďte na vodítku, nenechte skákat a měnit prudce rychlost pohybu. Voďte na procházky po měkkém, ze začátku rovném terénu, zkuste fyzioterapeuta - opravdového psího fyzioterapeute, ne absolventa nějakého víkendového kurzu, žádné psí fitko nebo tak, opravdového odborníka. Podívejte se, jestli někdo ve vašem okolí nedělá psi bowenky.

7.9.2017 06:19
scylla

XXX.XXX.150.32

Coletha napsal(a):

Ne, nohu doma rozhodně sama neprotahujte, nevíte jak, pes musí být zahřátý a tak.

7.9.2017 06:55

Vůbec nevím, jestli se to hodí, ale nás Dr. Hnízdo poslal brodit do rybníka, protože nejsme z Prahy a na řádnou fyzioterapii jsme jezdit nemohli.
Nebylo to tedy po úraze, jen pes z neznámých důvodů (a tajně) ulehčoval tlapce tolik, že došlo k výraznýmu úbytku svalů (až poté se problém začal projevovat natolik, že jsme si všimli a začali řešit). Měli jsme několikrát do týdne brodit se psem tak, aby byl ve vodě po břicho, cca 10 minut. V kombinaci s dvouměsíčním klidovým režimem to pomohlo a problém se už pak neobjevil (jakož se ani nepřišlo na to, co to bylo).

7.9.2017 07:09
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Už Vinzenz Priessnitz
čerstvým vzduchem a čistou horskou vodou.

Coletha

7.9.2017 09:06
Coletha

XXX.XXX.158.2

Dobře, nohu protahovat nebudu. Max maličko masírovat. No, když ono s vipetem v tomhle počasí nemůžu jít tak úplně do vody. :/ To abych pak nelítala znovu na veterinu na antibiotika, že je nemocná. :/ Já vím, že ten psychický neklid je na prd, ale ja uz jsem z toho na prasek. Pripadam si jako nejhorsi panicek na svete, ze si proste moje stene zlomilo prstik.
Ona je i na vodítku, jak pomatená. :/ Ona zná buď rychlost nula a nebo 100. :/
Myslíte, že by mohlo pomoci, kdyby jí teď teda dali jen pevný obvaz bez dlahy? Že by mohla pod tím obvazem přeci jen trochu tou nohou hýbat (jakože těma svalama), takže by to pomohlo?

7.9.2017 10:32
jahodapavel

XXX.XXX.168.108

Coletha napsal(a):
Dobře, nohu protahovat nebudu. Max maličko masírovat. No, když ono s vipetem v tomhle počasí nemůžu jít tak úplně do vody. :/ To abych pak nelítala znovu na veterinu na antibiotika, že je nemocná. :/ Já vím, že ten psychický neklid je na prd, ale ja uz jsem z toho na prasek. Pripadam si jako nejhorsi panicek na svete, ze si proste moje stene zlomilo prstik.
Ona je i na vodítku, jak pomatená. :/ Ona zná buď rychlost nula a nebo 100. :/
Myslíte, že by mohlo pomoci, kdyby jí teď teda dali jen pevný obvaz bez dlahy? Že by mohla pod tím obvazem přeci jen trochu tou nohou hýbat (jakože těma svalama), takže by to pomohlo?

Plavat. Naučte ji používat nohu, kterou si přirozeně bude šetřit.

Coletha

7.9.2017 10:41
Coletha

XXX.XXX.158.2

jahodapavel napsal(a):
Plavat. Naučte ji používat nohu, kterou si přirozeně bude šetřit.

Jasný, plavání mě taky napadlo jako první. Ale jak? Kde? Bojím se, že ve vaně bude hysterčit a na venkovní koupani je prostě zima. :/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík