Niky96
XXX.XXX.185.36
Dobrý den,
před dvěma dny jme si přivezli štěně shiba inu a nechali jsme ho hodinku samotnyho doma protože jsme potřebovali na nakup a hodně knucel. Myslíte že když ho budu trénovat na samotu postupně, že si navykne nebo že má už trauma po první zkušenosti? Za měsíc mi totiž začne škola tak potrebuju aby to vydržel a nedělal rámus. Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Rozhodně trénujte postupně, každý den, tím nic nezkazíte.
Niky96
XXX.XXX.185.36
Díky za radu, od včera to zkouším ale stačí chvilka a hrozně řve a to je puštěné rádio a má dost hraček a já si zrovna dneska musím jít něco zařídit a zabralo by mi to tak hodku, ale to tady bude právě hrozně řvát a bude to vadit sousedům určitě. Tak nevim co s tím, jestli poprosit někoho aby mi ho hlídal, nebo jestli ho tam nechat řvát aby si zvyknul, ale pak bych měla určitě nějaký stížnosti od sousedů... Jinak včera spal tak jsem odběhla asi na 5-10 min ven a on si toho ani nevšiml, když spal, tak mě napadlo ho ještě nějak hodně unavit aby spal tu hodku, ale to nevim jak...
Při nácviku je potřeba mít štěně utahané, aby mělo chuť spát.
Za sousedama zajděte a předem se omluvte, že se to štěně teprve učí, ale že na tom pracujete.
Při nácviku samoty jsem štěně unavila tak, že usínalo pomalu za chůze, dala něco dobrého na rozloučenou a šla. Intervaly jsem prodlužovala. Zpočátku po zavření dveří párkrát kníknul, ale žádné nonstop kvílení (sousedé měli za úkol hlásit). Evidentně polknul maso a byl rád, že sebou může plácnout do boudičky a spát. Teď už jsme na tom tak, že když se mu nechce ven (prší, mrzne), tak při odchodu někam zmizí a po mém návratu ani nevystrčí čenich z nory. Pro jistotu.
Do jeho 6 m jsem téhle základní výchově věnovala maximum času, upravila jsem si i práci a je zlatý. Soused zeshora, se kterým se dokonale míjíme, se o psovi dozvěděl až po roce. A to normálně slyším, jak telefonuje, žádná extra zvuková izolace ve starých domech není.
Při učení na samotu je velmi důležité (tak flegmošům a vyrovnaným sebejistým jedincům to bude možná fuk) si vytvořit "odcházecí rituál", tedy to, co budeš dělat a říkat při odchodu vždy - obléct a obout se, třeba mu dát pusu na čumák, podrbat pod bradou, dát medvídka a říct jdu do práce a přijdu - a po příchodu odměnit...něco...Začínáš ho to učit po chvilkách, tedy vykonáš rituál, vyjdeš ven dveřmi a třeba se za minutu vrátíš "zlato už jsme doma". A za hoďku to uděláš zas a postupně ten čas - dle reakcí štěněte - natahuješ.
Podstatné je to, že tímto rituálem ho naučíš, že odejdeš a přijdeš!