Chce se strašně kamarádit se psy, ale děsně kvílí, když psa potká

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Malej divoch

5.9.2017 23:25
Malej divoch

XXX.XXX.0.78

Dobrý večer všem,
máme téměř půlročního malého knírače. Je to milé a velmi temperamentní štěně.
Mám s ním ovšem jeden problém, který nevím, jak odnaučit.

Chce se strašně kamarádit s ostatními pejsky, co potkáme (to je v pořádku), ale než vždy k pejskům přijdeme, strašně kvílí, chce se hodně kamarádit a rychle :) Neútočí, nebojí se, jen velmi nahlas kvílí :)
Když míjíme pejska, jehož majitel nestojí o kontakt, malého div neuškrtím, jak se za pejskem hrne a vřeští..Jak v takových situacích postupovat?

Bydlíme na maličké vsi, psi jsou tu vesměs na řetězu, tak jezdíme jednou týdně do velkého města do Psí školky, aby se socializoval..Ve školce je spokojený, se všemi si očichá, ale společných her se příliš neúčastní, ne že by se bál, ale spíše se chce jen očichávat a ne lítat... Celkem ve školce i poslouchá (i tedy mimo školku), když nepotkáme jiné pejsky..

Časem bych ráda s pejskem navštěvovala výstavy, tak bych byla ráda, kdyby mi tu někdo dal radu, jak náš problém řešit.
Moc děkujeme...

6.9.2017 05:59
scylla

XXX.XXX.150.32

Naučte psa chodit na vodítku aby ho nenapínal, než začne vyvádět, dejte mu nějaký spolehlivě naučený povel, třeba sedni. K pejskovi půjde, když se bude slušně chovat, žádné škrcení.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.9.2017 07:00

Moje štěňata měli zase úplně děsné reakce na psy za plotem...klasika za plotem štěká a lítá pes, tak chceme na něj štěkat a lítat taky...bydlím ve čtvrti, kde jsou pouze rodinné domky a minimálně v každé ulici jsou psi MINIMÁLNĚ 3...takže jsme to cvičili hned od mala, protože v půl roce už by mi v tomhle režimu vykloubily rameno, nedo rovnou urvali ruku...
Základ u mě byl chůze na vodítku...netahat...a když má tendenci táhnout nebo víte, že se blížíte k psovi a váš pes bude na vodítku tahat, tak mít povel, který psa upozorní, že tahat nesmí...protože, když už začne bláznit a napínat nebo přímo škubat se na vodítku, tak už je většinou na všechno pozdě...pes už je "v tranzu" povely nevnímá nebo je rovnou ignoruje a když se ho budete snažit zkorigovat vodítkem, tak vyvíjíte protitah a to už je úplně víte kde...
Nejsem výcvikář, nevím jestli je to správné, někdo možná dělá jinak, já jdu cestou nejmenšího odporu, takže když jdu a vidíme psa (moji pesani jsou na psy ulítlí), tak velím k noze (jinak mají na vodítku "volný režim", jen nesmí tahat) a to, že mě nepotáhnou za psem rovnou zakážu povelem "nesmíš" (znamená nevšímat)...povel nesmíš jsme nacvičovali nejdříve z větších vzdáleností, kam až to psy v klidu zvládli, jakmile se "neudrželi", tak otočka, poodešli jsme a pak se přibližovali znovu...nepoužívám klikr, mám pomocné slovo "áno", takže pokud šli kolem psa správně, tak jsem používala tohle slovíčko...po průchodu pochvala odměna...

6.9.2017 07:05

Ps:...pokud jsem se s majitelem jiného psa dohodla, že se půjdem s pejskem "pozdravit", tak jsem používala povel "pojď, jdeme říct pejskovi ahoj"...zase nacvičený, aby pes věděl, že nemá vyvádět, proč taky, když jdeme tam kam on chce, akorát, že u toho nemá vyvádět...ale já jsem se vším, s ohledem na budoucí velikost a váhu mých psů, začínala dříve, ve třech měsících už to uměli...přijde mi, že u menších štěňat se to učí lépe, protože se ještě "drží máminy sukně",.

Malej divoch

6.9.2017 13:36
Malej divoch

XXX.XXX.0.78

Moc všem děkuji..Rozhodně na chůzi na vodítku zkusím zapracovat..
A nemáte prosím ještě radu, jak ho odnaučit "ječet" když chce za psem? Ječí, jakoby ho "na nože bral" jak se říká a všichni se po nás otáčejí :(

Díky a krásné dny.

6.9.2017 13:42
Andrýsek3

XXX.XXX.171.68

Když potkáte psa, tak bych dala povel sedni (dávala mlsky) za úspěšné splnění, a když byste k tomu psovi šli, tak bych ho vedla u nohy na pamlsky, pak by třeba neměl čas řvát. Když se to naučí, pak už mu přijde samozřejmé, že nemá se škrtit za psem, ale sednout si a pak za psem v klidu dojít vedle nohy pána a neječet u toho jak praštěnej. Takhle bych to dělala já.

6.9.2017 15:48

Učte taky povel "ticho", abyste v případě potřeby měla jak psovi sdělit, že to řvaní je nežádoucí...

Defakto všechno je o klidu, ale mladý pes, štěně, odrostlé štěně je "nabušené" nadšením, elánem atd atd...je to potom těžké zvládat a "vysvětlit" to psovi...

Mě podobně reagoval na psy dvouletý setr, který znal do doby než jsem si ho vzala prakticky jen kotec, v té době byly moje zkušenosti hodně malé, na nějaký pamlskování se tenkrát nehrálo, takže za prvé mi hodně pomohl košík, pes, který na něj nebyl zvyklý měl "tolik práce" s tím, že ho má nasazenej, že nestíhal ještě provozovat přehnané nadšení když viděl psa...následně, jsem ho nechala košík nosit v tlamě...prostě viděli jsme psa, tu máš koš a nes...a on byl zlatej a zodpovědnej a opravdu košík hezky nesl, jen co jsme prošli kolem psa, tak odebrání koše a pochvala...následně jsme se takhle chodili zdravit s pejsky, košík jsem mu sebrala až u psa, no a to už neměl šanci se dostat do tranzu...za dva měsíce to dával v klidu...

To tady nepíšu proto, abyste to hned dělali, jen že možností jak na psa zapůsobit je vícero, každý pes je jiný...

Ale obecně si myslím, že platí procvičování poslušnosti i mimo cvičák...a být důslední a hlavně to nevzdávat...

Ještě takový dotaz, když třeba jdete s dalšími dvěma třemi psy...reaguje také takhle přehnaně na psy co potkáte?

6.9.2017 15:57
Lexaurin

XXX.XXX.149.223

Malej divoch napsal(a):
Moc všem děkuji..Rozhodně na chůzi na vodítku zkusím zapracovat..
A nemáte prosím ještě radu, jak ho odnaučit "ječet" když chce za psem? Ječí, jakoby ho "na nože bral" jak se říká a všichni se po nás otáčejí :(

Díky a krásné dny.

Ječí, protože chce za psem, tak se nepůjde. Ale půjde, se tehdy, chova-li se jak vy chcete. Cokoli pes chce je odměna a lze ji takto využit. Ja funguji sd pse- něco chceš, musíš udělat něco ty pro me- třeba jen sedět a byt zticha.Parkrat a, pes, pochopí o co vám jde. Jen se, chovat ve stejne situaci vždy, stejne.

6.9.2017 21:56
tapina

XXX.XXX.211.90

Ono to je všechno logické. Všechno to všichni víme.
Mám, měla jsem, takový hodně podobný problém se současným štěnětem.
Můj pes opravdu v pěti měsících krásně chodil na vodítku, čural, když byl zaveden, ptáků si na vodítku nevšímal, ani koček, dokonce ani když před ním vyběhl zajíc, na vodítku to "ustál". Chodil s vodítkem do obloučku, absolutně spolehlivě. Jinak na volno ty ptáky konkrétně třeba prožene dodnes, když ho nezavolám.
Proč to na vodítku nefunguje. Psů jsme potkávali strašně málo, když nějakého a páníček byl dokonce svolný, aby se očichali, musela jsem ho k tomu "přemluvit", sám ze zvědavosti by za cizím psem nešel, se mnou tedy šel, ale vesměs to byl takový spěch, abych toho člověka moc nezdržovala, někdy třeba jsem musela fenu uvázat bokem, pokud sice zrovna jsme měli štěstí a šli s oběma, ale fenu teda ne. atd.
Měla jsem pocit, že je to málo, tak jsme teda začali chodit do psí školky, kde zjistil, že psi jsou strašně zajímaví a že (všichni) jsou za určitých okolností schopni rychle běhat, což ho strašně baví.
Tady začal ten "problém".
Jo jako opravdu v půl roce neuměl žádný povel na 100% a nebo teda jo, než přišel na to, že je se psama sranda a čím víc blbne on, tím je ta sranda větší.
Jo taky byla snaha o to sedni.
Podle mě je daleko lepší "k noze" a svižně minout, nebo spoléhat na slušné chození na vodítku a slušně minout - pokud tedy jde jen o to minout.
Problém tedy je, že pak ty psy sice více méně slušně, někdy méně, někdy zas dokonale, ale míjíme.
Tak jsem si říkala, budu chodit na nějaká společná venčení, výlety se psy. V jedné organizací mi řekli, až se uklidní. No ale na to to potřebuju. Když jsme šli se známými, uklidnil se za 10minut. Jenomže to už jsou známí a ti už ví, že teda běhat začnou.
Tak jsem hledala dál, vypadalo to slibně, na první lekci jsem se dozvěděla, že je celý můj vztah se psem špatně, rozhodili jsme slušný způsob chůze na vodítku.
Ve druhé jsem slušný způsob zničila úplně, psy momentálně dělá, že nevidí, má 100% přivolání v reflexním oblouku 0.5s a je podezřívavý k lidem.

Jediný, co potřebujete, je potkávat psy, strašně moc psů, ochodit to.
Jak to udělat, rozumně, to opravdu nevím.

6.9.2017 22:24

Jak píše tapina, potřebujete spoustu psů. Stejně jako můj neuvrčí desítky konkurentů, váš neukňučí mraky kamarádů najednou.

6.9.2017 22:24

tapina napsal(a):
Můj pes opravdu v pěti měsících krásně chodil na vodítku, čural, když byl zaveden, ptáků si na vodítku nevšímal, ani koček, dokonce ani když před ním vyběhl zajíc, na vodítku to "ustál". Chodil s vodítkem do obloučku, absolutně spolehlivě. Jinak na volno ty ptáky konkrétně třeba prožene dodnes, když ho nezavolám.
Proč to na vodítku nefunguje. Psů jsme potkávali strašně málo, když nějakého a páníček byl dokonce svolný, aby se očichali, musela jsem ho k tomu "přemluvit", sám ze zvědavosti by za cizím psem nešel, se mnou tedy šel, ale vesměs to byl takový spěch, abych toho člověka moc nezdržovala, někdy třeba jsem musela fenu uvázat bokem, pokud sice zrovna jsme měli štěstí a šli s oběma, ale fenu teda ne. atd.
Měla jsem pocit, že je to málo, tak jsme teda začali chodit do psí školky, kde zjistil, že psi jsou strašně zajímaví a že (všichni) jsou za určitých okolností schopni rychle běhat, což ho strašně baví.
Jo jako opravdu v půl roce neuměl žádný povel na 100% a nebo teda jo, než přišel na to, že je se psama sranda a čím víc blbne on, tím je ta sranda větší.
Podle mě je daleko lepší "k noze" a svižně minout, nebo spoléhat na slušné chození na vodítku a slušně minout - pokud tedy jde jen o to minout.
Problém tedy je, že pak ty psy sice více méně slušně, někdy méně, někdy zas dokonale, ale míjíme.
Tak jsem si říkala, budu chodit na nějaká společná venčení, výlety se psy. V jedné organizací mi řekli, až se uklidní. No ale na to to potřebuju. Když jsme šli se známými, uklidnil se za 10minut. Jenomže to už jsou známí a ti už ví, že teda běhat začnou.
Tak jsem hledala dál, vypadalo to slibně, na první lekci jsem se dozvěděla, že je celý můj vztah se psem špatně, rozhodili jsme slušný způsob chůze na vodítku.
Ve druhé jsem slušný způsob zničila úplně, psy momentálně dělá, že nevidí, má 100% přivolání v reflexním oblouku 0.5s a je podezřívavý k lidem.

No hezky popsané...hlavně ta poslední věta...

Moc se mi líbí, když tady čtu, jak to udělat, aby se pes, který se chová podobně jak popisuje zadavatelka dá "uklidnit, zvládnout" a ty rady zní naprosto jednoduše...vyzkoušejte tohle, mě funguje tohle...(také to sem píšu), ale málokdy je popsáno to zoufalství, když zkoušíte tohle a tamto a ono to nefunguje...člověk si připadá jako neschopný i d i o t, protože ostatním to funguje, ale u našeho psa ne, moříte se týden dva a pokrok buď není viditelný žádný nebo minimální.
A myslím, že jen člověk, který měl opravdu nějaký problém se psem a trvalo dlouho než to zvládnul ví, co znamená, když tady napíšeme "hlavně trpělivost a nevzdávat to"...
Jasně, když už nějaké zkušenosti se psy člověk má, svého psa zná, tak ví...aháá, tak tahle svého psa posadí a pamlskuje...ale vím přesně, že tohle u mého psa nemá cenu ani zkoušet...a tady někdo se psem naopak zvýší tempo...no to by šlo, to zkusim...po pár "zkouškách" ale zjistim, že ani tohle nebude to pravé ořechové pro konkrétního psa a vymyslím úplně něco jiného...ale trvá to a je to děs, někdy už má člověk chuť na psa zařvat "NO TAK, SROVNEJ SE UŽ!" a pořádně škubnout vodítkem, ale samozřejmě to člověk neudělá, protože to fakt nemá cenu a tak napočítá v duchu do deseti, párkrát se pořádně nadechne a vydechne a znovu se klidně snaží psovi "vysvětlit" co se to po něm chce...no a co udělá pes?...jakmile zmerčí dalšího psa, tak už se zase zmítá na vodítku a řve jak zjednanej... ...no a pak, jednoho krásného dne, jsou najednou výsledky vidět a i když se nám to možná nepodaří na jedničku, tak je stav alespoň vyhovující...

6.9.2017 22:53

tapina napsal(a):

No to nejste jediná, na koho štěně dlabe, když má kámoše a když si usmyslí, že musí jít tím směrem, protože tam je kámoš, ale je to čím dál lepší, a bude to časem i dobré, až se štěně vybouří.
pro uklidnění historka jak mám nevychovaného psa já : (v pr*li bych se viděla)
Jsme na chatě, plot je - živý plot z keřů, k sousedům přijely děti a těsně u živého plotu si házely míčkem, naše buli se teprve učí dodržovat hranice pozemku, je na chatě teprve potřetí.jenže děti a míček- oči se jí zaleskli a už to jelo, míček zmizel v její tlamě, jedno dítě začlo řvát, jako když vidí samotného čerta a okolo živého plotu už stepoval tatínek... tak jsem dostala vynadat, jestli jsem normální, že takovéhle plemeno pouštím na volno, odvětila jsem mu, že buli je nej kamarád pro děti a rodinu, omluvuila jsem se, že je to ještě štěně a vydala povel "ke mě", to štěně se vydalo ke mě, celkem rychle mě těsně minulo a s míčkem v hubě lítalo jak smyslů zbavené, do toho ten řev- buééé můj míček, tak jinak, "čekej" tak počkala až jsem jí měla skoro na dosah a frnk s míčkem v hubě... ne vždycky se všechno daří, jak je nacvičené, obzvlášť, když jsou diváci.

6.9.2017 23:09

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No to nejste jediná, na koho štěně dlabe, když má kámoše a když si usmyslí, že musí jít tím směrem, protože tam je kámoš, ale je to čím dál lepší, a bude to časem i dobré, až se štěně vybouří.
pro uklidnění historka jak mám nevychovaného psa já : (v pr*li bych se viděla)
Jsme na chatě, plot je - živý plot z keřů, k sousedům přijely děti a těsně u živého plotu si házely míčkem, naše buli se teprve učí dodržovat hranice pozemku, je na chatě teprve potřetí.jenže děti a míček- oči se jí zaleskli a už to jelo, míček zmizel v její tlamě, jedno dítě začlo řvát, jako když vidí samotného čerta a okolo živého plotu už stepoval tatínek... tak jsem dostala vynadat, jestli jsem normální, že takovéhle plemeno pouštím na volno, odvětila jsem mu, že buli je nej kamarád pro děti a rodinu, omluvuila jsem se, že je to ještě štěně a vydala povel "ke mě", to štěně se vydalo ke mě, celkem rychle mě těsně minulo a s míčkem v hubě lítalo jak smyslů zbavené, do toho ten řev- buééé můj míček, tak jinak, "čekej" tak počkala až jsem jí měla skoro na dosah a frnk s míčkem v hubě... ne vždycky se všechno daří, jak je nacvičené, obzvlášť, když jsou diváci.

...jo v takový situaci se o člověka pomalu pokouší infarkt a navíc psi mají naprosto jedinečný dar, že i to, co už mají naučené, nacvičené dalo by se říct na stopro, tak najednou neumí...přesně jako nej cvičitelka zavelíte "ke mně" a nejenže pes povel neprovede, ale navíc vás naprosto ztrapní...no hlavně, že štěndo si to užilo

Malej divoch

7.9.2017 10:54
Malej divoch

XXX.XXX.0.78

Všem moc a moc děkujeme za rady..
Ono je to s ním v posledních dnech skutečně o nervy..
Včera ve psí školce nereagoval na pamlsky, trhnutí vodítkem, povely..na nic..Byli jsme teprve po třetí, ale předchozí dvě hodiny se moc pěkně snažil, reagoval na mne, splnil skoro všechny povely..
Včera? Kvílel, už když zjistil, že se blížíme ke cvičáku..
Celou hodinu (krom doby, kdy mohl se štěníky blbnout na volno) kníkal a jak jsem už psala, nereagoval na nic, na pamlsky, na mne, prostě na nic...
Jakoby najednou vše zapomněl :)
Jediné, co mu šlo byl povel "zůstaň" i ve skupince psů..to opravdu zvládal...ale samozřejmě kňučel :)

Ve školce mi říkali instruktoři, že prostě poznal pejsky a jsou teď v jeho věku a vzhledem k jeho temperamentu pro něj teď prostě TOP..a jak tu někdo radil, že časem se uklidní a přejde ho to..

Naše smůla je, že bydlíme v maličké vísce, kde psa potká max. na řetězu, ale dojíždíme do psí školky do velkého města.

Teď budu mít 14 dní dovolenou, tak jsem mu naplánovala nějaké aktivity se psy, na FB jsem našla socializační skupinu, co chodí na procházky se psy, tak to pojedeme min.2x, mezitím školka a ještě máme i dva nácviky na výstavu..
Za týden máme kníračí klubovku, no už teď mám z ní trošku strach, co tam bude vyvádět :) Naštěstí jde teprve do dorostu, tak o nic nejde.. Chci ho vzít i na národku do Brna, aby tam potkal skutečně hafo psisek, tak uvidíme..
Držte nám prosím pěsti...

JInak, jak tu někdo radil, pamlskovat při průchodu kolem psa..tak to nehrozí, protože jak uvidí psa (ač žravý) nic jiného ho v tuto chvíli nezajímá..

No nic, snad to časem nějak přejde..

Všem přeji pěkné dny a posílám fotku toho našeho divocha..tady se tedy tváří jako andílek..

Přidejte reakci

Přidat smajlík