Uživatel s deaktivovaným účtem
Ráda bych se zeptala zda máte zkušenosti s fenkou této rasy, poradí si sama s porodem? Směnuji v nepřetržitém provozu a nevím zda budu zrovna doma až to na ní přijde... dovolenou na cca 10 dní nedostanu. Dnes je 45 den, dle sono 3 štěňata. Je dobré jet i na RTG? Máme to cca60 km a nevim zda ji trápit takovou cestou. Jinak štěňata budou i bez svázání, nakonec zabřezla.
napsal(a):
Ráda bych se zeptala zda máte zkušenosti s fenkou této rasy, poradí si sama s porodem? Směnuji v nepřetržitém provozu a nevím zda budu zrovna doma až to na ní přijde... dovolenou na cca 10 dní nedostanu. Dnes je 45 den, dle sono 3 štěňata. Je dobré jet i na RTG? Máme to cca60 km a nevim zda ji trápit takovou cestou. Jinak štěňata budou i bez svázání, nakonec zabřezla.
Dovolenou na pár dní snad dostanete, nemůžete jí nechat samotnou v termínu porodu, to je nezodpovědnost. Jestli nemůžete vy, zajistěte jí dohled a možnost odvozu na veterinu.
Tak tohle snad ani nepište. Jakmile se objeví první příznaky blížícího se porodu, resp. se blíží termín, tak volno mít prostě musíte. Nebo jak říká scylla, musí být zajištěn informovaný dohled, na který je ale fena zvyklá. A vet na telefonu, samozřejmě. Ne jeden, radši víc do zálohy. U porodu někdo prostě být musí, zvlášť když je to prvorodička. Jak třeba poznáte, že vyšly všechny plodové obaly, když je fena sežere? Vrh jste plánovali, přibližný termín jste měli, tak jste se měli připravit už dávno.
Leeee
XXX.XXX.79.50
napsal(a):
Tak tohle snad ani nepište. Jakmile se objeví první příznaky blížícího se porodu, resp. se blíží termín, tak volno mít prostě musíte. Nebo jak říká scylla, musí být zajištěn informovaný dohled, na který je ale fena zvyklá. A vet na telefonu, samozřejmě. Ne jeden, radši víc do zálohy. U porodu někdo prostě být musí, zvlášť když je to prvorodička. Jak třeba poznáte, že vyšly všechny plodové obaly, když je fena sežere? Vrh jste plánovali, přibližný termín jste měli, tak jste se měli připravit už dávno.
Naprosto souhlasím. Stát se přeci může cokoliv. Naše fenka třeba měla špatně narostlou dělohu a přes mechanickou překážku nemohla štěnda vytlačit do porodních cest (takhle nějak nám to pak na klinice vysvětlovali).
Tedy porod normálně začal, odtekla plodová voda, začaly kontrakce a pak nic...kontrakce začaly slábnout a než jsme (půl hodiny po půlnoci) dohodli kliniku a dojeli na ni, zastavily se úplně. Ještě, že jsme měli veta na telefonu a nonstop kliniky v dojezdové vzdálenosti zjištěné.
Kdybychom u ní nebyli, tak bychom po pár hodinách ani nezjistili, že se porod rozjel a zase zastavil... a jak by to s ní dopadlo...to ani nechci domýšlet.
Leeee
XXX.XXX.79.50
A nejde jen o samotný porod. Ono je dobré připravit se i na případ, že minimálně první dny budete muset být doma. Opět se může stát cokoliv - fena nebude schopná/ochotná se starat o prcky. Přijde mi zarážející, že se opravdu jedná o PLÁNOVANÁ štěňata. To i ta naše "nechtěná" bylo od začátku postaráno zodpovědněji
To se nebojíte že se něco pokazí a ona bude doma sama? Chovatelka od které máme fenku tak s jedno fenou musí být na klinice, sama by neporodila takže je pod dohledem veterináře, myslím že musela dostat oxytocin a pak vše bylo ok. Poprvé rodila doma, narodila se jedna fenka a o další 2 přišla, pak už bylo pozdě takže další vrh na klinice zdravá 4 štěnata . Bála bych se že se něco zkomplikuje, domů se vrátím za několik hodin a bude pozdě, možná i pro fenu
Já samozřejmě volno na pár dní dostanu, ale jak poznat kdy? Porod mezi 57.-70.dnem je dost dlouhá doba! Chci poradit jak to blíže upřesnit, a ne rady že bude doma sama! Nehodlám přijít ani o fenku ani štěňata. Jen nevím jak to poznat, v některých knihách se píše 63. den ale dle vět může být i 70! Vět na 5elefon mám 2.
napsal(a):
Já samozřejmě volno na pár dní dostanu, ale jak poznat kdy? Porod mezi 57.-70.dnem je dost dlouhá doba! Chci poradit jak to blíže upřesnit, a ne rady že bude doma sama! Nehodlám přijít ani o fenku ani štěňata. Jen nevím jak to poznat, v některých knihách se píše 63. den ale dle vět může být i 70! Vět na 5elefon mám 2.
Opravdu nikdo nemáme věšteckou kouli, abychom Vám určili, který den to bude. Na své feně poznáte, že je něco jinak ne? Že je divná, chodí, nechodí, žere, nežere, je neklidná, dělá si "pelíšek", zrychleně dýchá, cecíky,... a krátce před porodem klesá fenám teplota. Myslím, že je to příznaků až až, aby člověk pochopil, že se to blíží.
Jen ta Vaše dovolená na pár dní - stačit nebude... nemáte někoho dalšího, který Vám bude psa hlídat? Hlavně ty mrňousky (aby Vám je třeba fena nezalehla)?
Bohužel naprosto přesně vám to asi nikdo neřekne a chápu, že v některých zaměstnáních není možné nepřijít ze dne na den. Ale určitě se dá dohodnout, že prostě od určitého data se toto může stát. Je blbé to srovnávat s lidmi, ale nastávající tatínek opravdu také nemůže úderem plánovaného termínu očekávat, že miminko na povel vystartuje. Většina rodiček se alespoň trochu před porodem "chystá".
Jak jsem psala tak směnuji, když mám ranní, přikládám v úvahu jen já, manžel bude fungovat odpoledne a v noci. Pracuji v pásové výrobě a volno musím hlásit 3 dny předem aby se zajistil zástup. Proto se ptám.. už teď je taková nesvá, nevydrží dlouho ležet na jednom místě popochází po domě...Ještě bych se chtěla zeptat na schody, veterinář říká že nevadí ani těsně před porodem ale já nevím.
napsal(a):
Jak jsem psala tak směnuji, když mám ranní, přikládám v úvahu jen já, manžel bude fungovat odpoledne a v noci. Pracuji v pásové výrobě a volno musím hlásit 3 dny předem aby se zajistil zástup. Proto se ptám.. už teď je taková nesvá, nevydrží dlouho ležet na jednom místě popochází po domě...Ještě bych se chtěla zeptat na schody, veterinář říká že nevadí ani těsně před porodem ale já nevím.
To je prostě to riziko, nikdo to neví, ani když žena rodí si neřekne, tak zítra jdu přirozeně a sama na to v 18:30, tak si nic neplánuj...
Nevím jak schody, jak jsou velké, jak se na nich pohybuje, ale vzhlede k tomu, že to je pes, kterýho unesu v jedné ruce, bych ji klidně teď těsně před porodem poponesla, pokud jí to nečiní problém, nebouchá se do břicha, tak bych to asi neřešila..
napsal(a):
Nemoc také hlásíte tři dny dopředu? Proč jste jí vůbec nechali nakrýt, když se nechcete chovat odpovědně?