Kikisek96
XXX.XXX.115.121
Dobrý den, mám 5ti měsíční fenku jorksira a pokaždé když není nikdo doma mame zničeny celi byt, rozkousany gauč, roztrhanou plenku, vydrapanou zeť, okousane lišty, načurany snad všude. Děla to jen když je doma sama a už nevíme jak ji to od naučit a do práce si ji brát nemůžeme. Prosím o jakou koliv radu jak tomu zabránit.
Kikisek96
napsal(a):
Dobrý den, mám 5ti měsíční fenku jorksira a pokaždé když není nikdo doma mame zničeny celi byt, rozkousany gauč, roztrhanou plenku, vydrapanou zeť, okousane lišty, načurany snad všude. Děla to jen když je doma sama a už nevíme jak ji to od naučit a do práce si ji brát nemůžeme. Prosím o jakou koliv radu jak tomu zabránit.
Postupně učit samostatnosti, fenku před tím, než odejdete, hodně unavit a přiměřeně nakrmit. Dávejte hračky, ze kterých vypadávají pamlsky. Učte postupně - odejděte jen na chvilku, vra´tte se, dokud je v pohodě. Naučte nějaký signál - povel, rituál - že se zase vrátíte. Chce to trpělivost. Po začátek najděte nějakého spolehlivého venčitele. Můžete kontaktovat Markétu Tomanovou a nechat si od ní namíchat bachovky.
Jak dlouho už to dělá? Momentálně několik dní nebo od malička? Vypadá to na špatnou výchovu už od začátku. Naše štěně bylo zvykáno na samotu postupně a v domě nám nic nezničila.
Jinak hlavně věc co vám asi pomůže nejvíce - dlouhá procházka. Než odejdete tak vyvenčit, hodinka, hodinka a půl, prostě aby se unavila. Pak to prospí, pokud nejste v práce tada od rána až do noci
My třeba musíme venčit takhle na noc, jinak nám štěně štěká po kočkách co lozí přes zahrady. Když vyvenčíme, tak usne a je klid
Uživatel s deaktivovaným účtem
Kikisek96
napsal(a):
Na samotu zvykat postupně...nejdřív klidně pár minut a postupně protahovat...nastolit režim a ta procházka-adekvátní, ale "utahávací" před odchodem je základ, nevím jak máte dlouho fenku máte, ale já bych si vzala dovolenou a prostě nacvičovala...pak bych dala snídani a bez velkýho cirkusu odešla...ze začátku bych omezila psa prostorově, třeba jen na předsíň a nechala tam hodně bezpečných hraček a já psům zkraje nechávala i věci na ničení...krabici s novinami...starý ručník...klacek...nevim něco takovýho, ae já mám vždycky velký psy, tak nevím jestli je něco takovýho vhodné pro takový ťuťátko jako je jork...
Při separační úzkosti pes cíleně neničí ostatní věci, které mu nebrání v útěku, maximálně je zničí při snaze překonat strach hledáním náhradního podnětu – stejné, jako když si člověk okusuje nehty, je-li nervózní.
Separační úzkost může vzniknout nejen v bytě, ale i v kotci nebo na zahradě.
Separační úzkost je totiž strach z odloučení,
nepřiměřený pud, který pes sám ovlivnit neumí.
Také se může jednat o strachovou reakci vyvolanou špatnou zkušeností
v takovém či podobném prostředí.
Pes, který se projevuje separační úzkostí, se opravdu bojí a skutečně trpí.
Pro takového psa je strašné další uzavření do menšího prostoru (klece),
ve kterém se cítí ještě více omezen, nebyl-li na tento prostor zvyklý, a necítí-li se v něm bezpečně. Pes, který je nucen prožívat tyto stavy strachu může onemocnět, v extrémních případech i uhynout (GAS).
zkopírováno.