Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Collethka

17.8.2017 07:51
Collethka

XXX.XXX.156.2

Ahoj, včera po příchodu domů z procházky se štěnici povedlo se "utrhnout" drápek. Neviděla jsem, jak se to stalo, myla jsem si ruce, slyšela jsem rozběh a pak nic. Přišla za mnou a po sednutí měla nohu ve vzduchu. Po ohledání jsem zjistila, že nereaguje vyloženě bolestivě, ale při pohmatu jednoho prstíku na pacině sebou cukla. Nekvičí, nic takového. Tak jsem nejdřív myslela, že to bude tím prstem. Bylo 11 večer, takže se šlo spát s tím, že se uvidí ráno. Ráno štěně pajdající. Přítel potom, co přišel z práce se chopil ohledání sám a zjistil, že na tom citlivém prstu má jakýmsi způsobem odchlíplý dráp. Zkrátka to místo, odkud vychází dráp má na jedné straně od toho drápku odchlíplé. Netekla krev, nic. Noha není oteklá, nehřeje. Nereaguje nijak bolestive, jen je znát, že když jí sáhnu vyloženě na ten dráp, tak mi začne ořuřlavat ruku. Chápu to tak, že to maličko bolí, ale nehysterčí. Když jsem jí dala tyčinku na kousání, tak sem jí mohla na dráp sahat, jak jsem chtěla a ani neotočila hlavu. A teď. Co s tím. Jet na veterinu? Přijde mi to zbytečné, vzhledem k tomu, že je to jen jedna strana drápku a ten drápek drží, nekinklá se, když za něj potáhnu, tak nic. Prostě si ho jen trochu odchplípla, ale pajdá. Přitom nohu normálně používá. Když leží, tak s ní hýbě, opře se o ní a tak. Na trhání to není, to mi přijde zbytečné. Ale ráda bych znala názor odbornějších. :) Díky moc a hezký den.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.8.2017 07:57

Collethka napsal(a):
Ahoj, včera po příchodu domů z procházky se štěnici povedlo se "utrhnout" drápek. Neviděla jsem, jak se to stalo, myla jsem si ruce, slyšela jsem rozběh a pak nic. Přišla za mnou a po sednutí měla nohu ve vzduchu. Po ohledání jsem zjistila, že nereaguje vyloženě bolestivě, ale při pohmatu jednoho prstíku na pacině sebou cukla. Nekvičí, nic takového. Tak jsem nejdřív myslela, že to bude tím prstem. Bylo 11 večer, takže se šlo spát s tím, že se uvidí ráno. Ráno štěně pajdající. Přítel potom, co přišel z práce se chopil ohledání sám a zjistil, že na tom citlivém prstu má jakýmsi způsobem odchlíplý dráp. Zkrátka to místo, odkud vychází dráp má na jedné straně od toho drápku odchlíplé. Netekla krev, nic. Noha není oteklá, nehřeje. Nereaguje nijak bolestive, jen je znát, že když jí sáhnu vyloženě na ten dráp, tak mi začne ořuřlavat ruku. Chápu to tak, že to maličko bolí, ale nehysterčí. Když jsem jí dala tyčinku na kousání, tak sem jí mohla na dráp sahat, jak jsem chtěla a ani neotočila hlavu. A teď. Co s tím. Jet na veterinu? Přijde mi to zbytečné, vzhledem k tomu, že je to jen jedna strana drápku a ten drápek drží, nekinklá se, když za něj potáhnu, tak nic. Prostě si ho jen trochu odchplípla, ale pajdá. Přitom nohu normálně používá. Když leží, tak s ní hýbě, opře se o ní a tak. Na trhání to není, to mi přijde zbytečné. Ale ráda bych znala názor odbornějších. :) Díky moc a hezký den.

Chce to strhnout, protože jinak budete čekat s kulhajícím štěnětem tak dlouho, dokud to neodroste.

ono ten uvolněný dráp při jakémkoliv tlaku dost bolí. není to vážné, ale rozhodně omezující velmi.

Collethka

17.8.2017 07:59
Collethka

XXX.XXX.156.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chce to strhnout, protože jinak budete čekat s kulhajícím štěnětem tak dlouho, dokud to neodroste.

ono ten uvolněný dráp při jakémkoliv tlaku dost bolí. není to vážné, ale rozhodně omezující velmi.

Aha. :/ Ale to jí bude trhat celej dráp, protože ono je to poodchlíplé jen jadné straně a na druhé normálně drží. :/.

17.8.2017 08:03

Collethka napsal(a):
Aha. :/ Ale to jí bude trhat celej dráp, protože ono je to poodchlíplé jen jadné straně a na druhé normálně drží. :/.

To ničemu nevadí. sama vidíte, že i odchlíplá půlka štěně bolí.

fakt o nic nejde, ale když se budete vyhýbat ošetření, tak ta jedna strana bude bolet dost dlouho a navíc se vám do toho může snadno dostat infekce, protože pod tu odchlíplou část bude lézt špína z venku.

17.8.2017 08:05
scylla

XXX.XXX.150.32

Collethka napsal(a):

Při ošetření trvejte na znecitlivění, ať štěně nemá pak z veta problém.

Collethka

17.8.2017 08:06
Collethka

XXX.XXX.156.2

To ničemu nevadí. sama vidíte, že i odchlíplá půlka štěně bolí.

fakt o nic nejde, ale když se budete vyhýbat ošetření, tak ta jedna strana bude bolet dost dlouho a navíc se vám do toho může snadno dostat infekce, protože pod tu odchlíplou část bude lézt špína z venku.

A trhá se to za živa? :o Neumím si představit, že 11 týdenímu štěněti někdo vytrhne prakticky celodržící dráp za živa. :/ Ale na druhou stranu, ani si neumim představit, že takhle malého tvorečka přispěj. :/.

17.8.2017 08:15
scylla

XXX.XXX.150.32

Collethka napsal(a):
A trhá se to za živa? :o Neumím si představit, že 11 týdenímu štěněti někdo vytrhne prakticky celodržící dráp za živa. :/ Ale na druhou stranu, ani si neumim představit, že takhle malého tvorečka přispěj. :/.

Žádejte lokální znecitlivění.

17.8.2017 08:15

Těžko posoudit na dálku, ale já tohle obvykle neřeším. Pes si to případně dorasí při hře sám. Jednou jsem mu nechala dráp strhnout a bylo to děsný, krve jak z vola, evidentně dost drastickej zákrok i co se týče bolesti (vet použil nějakej znecitlivující sprej), a že by se to jako zahojilo rychlejc? Nemyslím. Ale jsem laik, ne vet :).

Collethka

17.8.2017 08:19
Collethka

XXX.XXX.156.2

Těžko posoudit na dálku, ale já tohle obvykle neřeším. Pes si to případně dorasí při hře sám. Jednou jsem mu nechala dráp strhnout a bylo to děsný, krve jak z vola, evidentně dost drastickej zákrok i co se týče bolesti (vet použil nějakej znecitlivující sprej), a že by se to jako zahojilo rychlejc? Nemyslím. Ale jsem laik, ne vet :).

Známé právě taky takhle si pes natrhl drápek, dokud nejeli na vete, tak jen pokulhávat, ale stejně raději jeli. Veterinář vytrhl celý dráp. Pes i přes znecitlivění řval prý, jako kráva (od té doby veta nesnáší) a pak se mu právě do té otevřené rány dostal zánět, protože botku nesnesl.
Známá pak říkala, že kdyby mu to nechala, tak by udělala lépe, protože to jen kulhal. Ale dráp držel a vypadalo to, že se zase normálně přichytí.

17.8.2017 08:22

? a to se jako nezataví ?

17.8.2017 08:23

Collethka napsal(a):
Známé právě taky takhle si pes natrhl drápek, dokud nejeli na vete, tak jen pokulhávat, ale stejně raději jeli. Veterinář vytrhl celý dráp. Pes i přes znecitlivění řval prý, jako kráva (od té doby veta nesnáší) a pak se mu právě do té otevřené rány dostal zánět, protože botku nesnesl.
Známá pak říkala, že kdyby mu to nechala, tak by udělala lépe, protože to jen kulhal. Ale dráp držel a vypadalo to, že se zase normálně přichytí.

Ono asi záleží, jak moc je to natrhnutý. Já bych to sledovala, jestli se nezhoršuje kulhání nebo bolestivost, jestli to nenateče... a pokud ne, zkusila bych tomu dát volnej průběh. Opravdu mi přijde lepší to nechat dolomit přirozeně, než právě vámi zmíněná scéna u veterináře, kterou jsem si taky zažila. To by se musel ten prst asi fakt lokálně znecitlivit, předpokládám injekcí, a ne jen postříkat sprejem...

Collethka

17.8.2017 08:26
Collethka

XXX.XXX.156.2

Ono asi záleží, jak moc je to natrhnutý. Já bych to sledovala, jestli se nezhoršuje kulhání nebo bolestivost, jestli to nenateče... a pokud ne, zkusila bych tomu dát volnej průběh. Opravdu mi přijde lepší to nechat dolomit přirozeně, než právě vámi zmíněná scéna u veterináře, kterou jsem si taky zažila. To by se musel ten prst asi fakt lokálně znecitlivit, předpokládám injekcí, a ne jen postříkat sprejem...

Hlavně, já teda nejsem odborník, ale když si natrhnu nehet, tak to taky bolí, jasně, ale pak se to zatáhne, přilípne a je to. Ona to fakt nmá nijak hodně. Jen na jedné straně malinko odchlíplé. Ta představa, že jí vytrhne celej dráp (protože prostě drží) se mi úplně nelíbí. Ona si tu nožku ani nekouše, nic takového. Uvidím max do zítra. Kdyby se to nezlepšilo, tak tam zajedu, ale pokud jí to nebudou chtít trhat, tak mi stejně jen poraděj betadinu... :/.

Collethka

17.8.2017 08:27
Collethka

XXX.XXX.156.2

? a to se jako nezataví ?

No nevím, říkala, že se to psovi potom rozšklebilo. Že dokud měl ten dráp, tak si to nelízal, nekousal, ale jakmile to vytrhli, tak i když měl límec, tak to pořád zkoušel a pak se k tomu i dostal, takže zánět. :/.

17.8.2017 11:07
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Já bych tedy na veterinu nešla. Sledovala bych a šla jen v případě, že by se to začalo nějak komplikovat. Lidem se také při každé blbině strhávali nehty...už se od toho také ustoupilo.

Collethka

17.8.2017 13:31
Collethka

XXX.XXX.156.2

lesnížínka napsal(a):
Já bych tedy na veterinu nešla. Sledovala bych a šla jen v případě, že by se to začalo nějak komplikovat. Lidem se také při každé blbině strhávali nehty...už se od toho také ustoupilo.

Mě taky přijde právě zbytečné ji stresovat veterinou a nechat jí to trhat, když je evidentní, že ten dráp není zlomenej, ale jen odchlíplej. :/
Uvidím, budu hlídat. :).

17.8.2017 22:00
tapina

XXX.XXX.211.219

Moje fenka má takové blbé drápy - dlouhé, lůžko přes celý dráp, furt má nějaký zatržený, z vlaku, z roštových schodů na lávce, občas jen z brždění na betonu, občas ani nevím, co se stalo. Krvácí to vždycky dost.
Teď naposledy si zatrhla dráp na "palci" na přední noze - myslela jsem si teda, že je prst vykloubený, dráp byl pevný, v podstatě hned to bylo dost oteklé.
Na veterině říkali dráp, vydesinfikovali, zabandážovali - na 2 dny. Říkali - odhojí se samo.
Bylo vidět, že jí to bolí, nestoupala na to, nechtěla ven, celá se dokousala, byla pak nervní na dotyk na všechny nohy. Za deset dní v ten nejblbší okamžik se jí to podařilo v kontaktu s druhým psem vytrhnout, strašně to krvácelo, ale v podstatě hned se jí ulevilo, okamžitě přestala kulhat.
Doma jsem jí pak ještě vytrhla to lůžko, zabandážovala, stejně jí to krvácelo poměrně dost ještě 3. den i přes obvaz.

Tak jen by mě zajímalo, jestli ten úplně utržený dráp bude nějak dorůstat, jestli to dorůstá normálně nebo třeba je potřeba dávat pozor na zarůstání nebo něco. Teď tam nemá vůbec nic, ani zbytek drápu, ani lůžko.

17.8.2017 22:04
tapina

XXX.XXX.211.219

Tím taky chci říct, že někdy fakt je daleko menší stres jednorázová krátká bolest než několikadenní trápení vedoucí k témuž, ve výsledku.

17.8.2017 22:19

Když se vytrhne lůžko, tak už nedoroste.

17.8.2017 22:21
tapina

XXX.XXX.211.219

Když se vytrhne lůžko, tak už nedoroste.

Tak to by bylo asi i celkem fajn. Hlavně ať jí tam nevyroste nějaký degen.

17.8.2017 22:27

tapina napsal(a):

Degeniální. U debullů běžně.

17.8.2017 22:44

A to "degen" patří do jiného vlákna

17.8.2017 22:45
tapina

XXX.XXX.211.219

A to "degen" patří do jiného vlákna

?

MickeyMouseandMinie

18.8.2017 08:06
MickeyMouseandMinie

XXX.XXX.156.2

Tak hlášení druhý den. :D Mrňavá už chodí o moc lépe, běhá, na nohu se staví. Dala jsem betadinu a zastříkla akutolem, dneska vymáchám ťapku v řapíku a pokud se bude dále zlepšovat, bude to fajn. :) Spíš mi teď přijde, že když na ní někdo kouká, tak přehrává, pak si jde hrát a najednou zapomene, že jí to vlastně uuukrutně bolí a opře se tou nohou a trhá trávu. :D.

18.8.2017 10:02
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

MickeyMouseandMinie napsal(a):
Tak hlášení druhý den. :D Mrňavá už chodí o moc lépe, běhá, na nohu se staví. Dala jsem betadinu a zastříkla akutolem, dneska vymáchám ťapku v řapíku a pokud se bude dále zlepšovat, bude to fajn. :) Spíš mi teď přijde, že když na ní někdo kouká, tak přehrává, pak si jde hrát a najednou zapomene, že jí to vlastně uuukrutně bolí a opře se tou nohou a trhá trávu. :D.

Ještě jsem zapomněla dodat, že bych drápek zastříhnula co nejkratěji to půjde, aby jí necinkal do dlažby.

MickeyMouseandMinie

18.8.2017 10:30
MickeyMouseandMinie

XXX.XXX.156.2

lesnížínka napsal(a):
Ještě jsem zapomněla dodat, že bych drápek zastříhnula co nejkratěji to půjde, aby jí necinkal do dlažby.

On jí nedosahuje až na zem. :).

18.8.2017 20:21

tapina napsal(a):

Naše stará fena si někde strhla celý dráp, místo drápu jí rostl "degen" neustále to krvácelo- nosila i botu aby si to neustále nezraňovala, nicméně přišla o celý prst - amputace, začalo to dost bujet.(vnitřní na zadní noze)

19.8.2017 00:12
tapina

XXX.XXX.211.15

Naše stará fena si někde strhla celý dráp, místo drápu jí rostl "degen" neustále to krvácelo- nosila i botu aby si to neustále nezraňovala, nicméně přišla o celý prst - amputace, začalo to dost bujet.(vnitřní na zadní noze)

No právě proto jsem jí oddělala i ten zbytek z toho lůžka, aby to nekrvácelo, aby se tam neudělala kct reakce. Jí to rychle splasklo, jak tam ten dráp není, akorát to krvácení, to mě trochu zarazilo, ale teď už dobrý. Má v prstu ďolík, nevšímá si toho, nemá to citlivé... Tak uvidíme. Budu jí to kontrolovat, každý den to tak nějak promnu, promasíruju, snad to bude dobrý.
Ona kolikrát měla stržený, ale spíš fakt ulomený, třeba ulomený zároveň s tlapkou ale milimetr dva drápu zůstalo a vždycky to dorostlo jakoby normálně nebo spíš mi ještě přijde, že to lůžko narostlo ještě delší.
No jo no, pedikúra, to je u nás věčné téma.

Přidejte reakci

Přidat smajlík