Seznámení dvou velkých dospělých fen

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

XXX189

16.8.2017 12:03
XXX189

XXX.XXX.89.103

Zajímalo by mě, jak byste postupovali vy.
Fenka A - stařičká, čtrnáctiletá babča, nicméně kamarádka s každým už od mládí. Fenka B - šestiletá frajerka, cca v roce a půl zachráněná z šílených podmínek - byl z ní zvlčelý pes absolutně bez socializace. Po tuně práce se s ní dá jakž takž vycházet, ale zůstala dominantní na každého psa, nenechá se ani očuchat, vyjíždí. Zjistila jsem, že situaci hodně zhoršuje napjaté vodítko, byla párkrát navolno ( opravdu jen párkrát za celý život... ) se psy - samci a po pár zavrčeních a vzájemném nakrývání si dokázala pohrát jako normální pes. Potom se ještě toleruje s jednou maličkou fenečkou, který bydlí u paní, ke které chodím velice často na návštěvu. Nejsou ze sebe nadšené, ale procházejí kolem sebe bez emocí, občas si k sobě čuchnou a jdou dál, když leží, tak každá na jiném místě, nehrají si spolu.
Nicméně jednak bohužel nemám trvale k dispozici oplocený prostor, který bych mohla využít, jednak nemám k dispozici člověka, který by dobrovolně pustil svého psa k téhle "bestii". Až teď se mi naskytla příležitost pustit tyhle dvě ženské k sobě. Rozhodla jsem se, že situaci nechám maximálně na nich.
Fenku A jsem přivázala na cca třímetrové vodítko, fence B jsem dala košík a klasické vodítko které jsem držela. Při seznamování jsem pečlivě dbala na to, aby vodítko stále zůstalo prověšené a já ji neomezovala. Obě dvě dělaly šílený rámus, vrčely, vyjasňovaly si pozice. Laik už by šel kopat hrob, nicméně stále jsem si byla jistá, že se jedná jen o další způsob psí komunikace. Navzájem si chňapaly po srsti, ale nic víc než ožužlané chlupy z toho nebyly. Fenka A se postupně podřídila té druhé, ležela pod ní, fenka B stála nad ní nebo se ji snažila nakrývat. Cca pět až deset minut se pořád bavily " v rámci slušnosti", poté jsem viděla, že se zvuk vrčení u obou mění v agresivnější, i v postavení těla jsem už viděla agresivitu a ne jen dominanci, tak jsem je oddělila.
Tak nějak jsem čekala / doufala, že si vyjasní pozice a uklidní se, na druhou stranu jsem zároveň byla připravená, že se na sebe agresivně vrhnou už od začátku, což se nestalo. Přemýšlím, jestli to zkusit i zítra, nebo se na nějaké seznamování zvysoka vykašlat - k tomu se momentálně kloním nejvíc.
Bohužel jak jsem psala nahoře - mám jen omezené možnosti, co se týče prostoru / lidí. Nemám třeba možnost dalšího člověka na venčení, že bychom si vyšli na procházku na neutrální území, nemám možnost je ani oddělit např. pletivem, že by na sebe jen hleděly.

16.8.2017 12:15
lavacca

XXX.XXX.84.24

A je fakt nutne je seznamovat? Myslela jsem puvodne, ze se mate sestehovavat a je nutne je seznamit...ale takhle? Neotravovala bych duchodkyni s mladou dominantni "vochechuli". ;)

Ja si vzala vloni kastrata psa ( kluka) z utulku, vek cca 12 let. Naše 9 leta briardka cizi psy zrovna nemiluje, venku je ignoruje, kdyz nabyla ni neutoci, ale doma je n nechce... prvni 3 dny se vidali jen pres plot a ja psa seznamovala postupne s ostatními psy ze smecky ( v te dobe doma celkem 5 psu plus ten novacek). Po 4 dnech doslo na osobni seznameni s cubou. Cuba byla na voditku s kosem, pes na volno. Obcas k ni pribehl, cuchl k ni, atd. Kdyz na nej prestala postekavat, tak jsem ji pustila na vno s kosem. Ocichavali se, pak kdyz videla, ze ostatni psi jsou taky v pohode, tak jsem ji sundala kosik a uz se slo na volno na zahradu ( takhle jsem je seznamovala na zatravnenem kurtu, abych na ne dobre videla, jinak mame zahradu samy ker a strom). Od te doby v pohode.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2017 12:16

Pokud bych neměla druhýho člověka na chvíli na pomoc, a nepotřebovala bych je nutně spřátelit, vykašlala bych se na to.

Pokud bych je nutně potřebovala dostat do stavu, že se aspoň snesou, pokusila bych se takhle: Fena A uvázaná, přijdu s fenou B a otočim ji zadkem k první feně. Ta si fenu očuchá. Nesmí dojít k otočení feny B nebo k vrčení. Situaci komentuju klidným hlasem ve stylu "vona si jen čuchne, vidíš že tě nežere, já to hlídám".
Pokud by to proběhlo dobře a fena A by nepřecházela do agresivních projevů, zkusila bych velice opatrně provést podobné opačně. Ale fena B se přitom nesmí z úvazu urvat, feně A se nesmí nic stát.

Rozhodně bych nedopouštěla, aby na sebe vrčely nebo aby jedna druhou nakrývala, nějaký podřizování hodné feny agresivní fenou, atd. Pokud by to ani po tomhle seznámení nešlo, bez pomocníka to asi nepůjde.

Fena B by potřebovala resocializaci s co nejvíce pohodovými psy + vědět, jak na to.

16.8.2017 12:34
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

U psů bych si troufnula normálně, ale feny jsou s prominutím, v tomhle dost magoři. Tam nevíte opravdu nikdy, jak to dopadne. Je to zrovna trochu z jiného soudku, ale známá známé zrovna hledá domov pro 6 letou fenu. Doteď se snesly, ale začaly se rvát a konec. Nevím, která je co(ani známá co mi vyprávěla, neví) jen to, že jedna je ridgback.

16.8.2017 13:11

Si myslím, že si nikdo pozice nevyjasňoval
prostě ani jedna neměla jistotu, že to někdo má pod kontrolou a navíc byly omezeny vodítky
+ ještě náhubkem - bezbranná stvoření
prostě peklo
představte si to - uvážu člověka ke stromu a přivedu jeho noční můru a řeknu - ani se nehni
dělej co umíš a já tě nezachráním
to se vzalo někde od CM nebo RD ?
nikdy jsem neviděla, že by CM vzal jednoho psa a vedl ho přímo proti druhému, který ještě navíc nemá kam utéct
ale třeba unavení psi se mohou potkat - z dostatečné vzdálenosti a s mou oporou a nikdo se nezastavuje, to je důležité.. možná si to neumíte představit, ale pro ty psy je to strašně psych. vysilující
nějaké očuchání znamená už totální důvěru ve mě a jistou ovladatelnost obou psů..aspoň jeden záchranný povel
rozhodně nenechám ani jednoho řvát
fajn, zavrčte si, poštěkejte, ale řídím to já..když se schyluje k průšvihu, já to zastavím..a to ti psi musí vědět, že je na mě spoleh
takhle to prostě nejde
každé zvlášť ukázat co se po ní chce, asi tak měsíc dva..a pak teprve se mohou vidět..
v pohybu !

16.8.2017 13:51
Tedysek

XXX.XXX.38.6

Já bych Teda fenu "bestii" nechtěla za každou cenu předělat na kamarádku všech psů. Ale když už, tak bych asi postupovala tak
1) feny ve vzdálenosti kterou ještě psych snesou položila a nechala je v klidu koukat. Až by byly z dálky trochu okoukane, zmenšila bych vzdálenost zase o kousek co je pro obě ještě únosné. Když se dostanete na vzdálenost cca 3 - 5m tak v té vzdálenosti se minout tak že oba majitele budou mezi fenama. A otočit a zase se minout ale o kousek blíž. Když se budete míjet, měli byste na sebe s druhou majitelkou v klidu mluvit. Tak aby feny dostaly signál, že to je ok. A až se dostanete do vzdálenosti že se budete vy dvě otírat rameny, tak se vzdálit zas na 3 - 5m ale tentokrát se prohodit fenama k sobě. A zmenšovat vzdálenost mezi nima podle toho jak to bude pro ně únosné.
Jakmile to feny nedají a vyjedou i kdyby náznakem tak se vrátit zas o dva kroky zpět. Nakonec by to měli zvládnout.
A nezapomeňte, nemusí se milovat, stačí když se nepovrazdi. ;)
Ono když je do kontaktu nebude nikdo nutit, můžou si časem najít cestu k sobě sami.

Elikk

16.8.2017 14:06
Elikk

XXX.XXX.26.165

" Rozhodla jsem se, že situaci nechám maximálně na nich.
Fenku A jsem přivázala na cca třímetrové vodítko, fence B jsem dala košík a klasické vodítko které jsem držela. Při seznamování jsem pečlivě dbala na to, aby vodítko stále zůstalo prověšené a já ji neomezovala. Obě dvě dělaly šílený rámus, vrčely, vyjasňovaly si pozice. Laik už by šel kopat hrob, nicméně stále jsem si byla jistá, že se jedná jen o další způsob psí komunikace"

jako - musim se zeptat - vam se cele tohle libilo?
mela jste pocit, ze to je dobře?

Kvido46

16.8.2017 14:16
Kvido46

XXX.XXX.224.77

XXX189 napsal(a):
Zajímalo by mě, jak byste postupovali vy.
Fenka A - stařičká, čtrnáctiletá babča, nicméně kamarádka s každým už od mládí. Fenka B - šestiletá frajerka, cca v roce a půl zachráněná z šílených podmínek - byl z ní zvlčelý pes absolutně bez socializace. Po tuně práce se s ní dá jakž takž vycházet, ale zůstala dominantní na každého psa, nenechá se ani očuchat, vyjíždí. Zjistila jsem, že situaci hodně zhoršuje napjaté vodítko, byla párkrát navolno ( opravdu jen párkrát za celý život... ) se psy - samci a po pár zavrčeních a vzájemném nakrývání si dokázala pohrát jako normální pes. Potom se ještě toleruje s jednou maličkou fenečkou, který bydlí u paní, ke které chodím velice často na návštěvu. Nejsou ze sebe nadšené, ale procházejí kolem sebe bez emocí, občas si k sobě čuchnou a jdou dál, když leží, tak každá na jiném místě, nehrají si spolu.
Nicméně jednak bohužel nemám trvale k dispozici oplocený prostor, který bych mohla využít, jednak nemám k dispozici člověka, který by dobrovolně pustil svého psa k téhle "bestii". Až teď se mi naskytla příležitost pustit tyhle dvě ženské k sobě. Rozhodla jsem se, že situaci nechám maximálně na nich.
Fenku A jsem přivázala na cca třímetrové vodítko, fence B jsem dala košík a klasické vodítko které jsem držela. Při seznamování jsem pečlivě dbala na to, aby vodítko stále zůstalo prověšené a já ji neomezovala. Obě dvě dělaly šílený rámus, vrčely, vyjasňovaly si pozice. Laik už by šel kopat hrob, nicméně stále jsem si byla jistá, že se jedná jen o další způsob psí komunikace. Navzájem si chňapaly po srsti, ale nic víc než ožužlané chlupy z toho nebyly. Fenka A se postupně podřídila té druhé, ležela pod ní, fenka B stála nad ní nebo se ji snažila nakrývat. Cca pět až deset minut se pořád bavily " v rámci slušnosti", poté jsem viděla, že se zvuk vrčení u obou mění v agresivnější, i v postavení těla jsem už viděla agresivitu a ne jen dominanci, tak jsem je oddělila.
Tak nějak jsem čekala / doufala, že si vyjasní pozice a uklidní se, na druhou stranu jsem zároveň byla připravená, že se na sebe agresivně vrhnou už od začátku, což se nestalo. Přemýšlím, jestli to zkusit i zítra, nebo se na nějaké seznamování zvysoka vykašlat - k tomu se momentálně kloním nejvíc.
Bohužel jak jsem psala nahoře - mám jen omezené možnosti, co se týče prostoru / lidí. Nemám třeba možnost dalšího člověka na venčení, že bychom si vyšli na procházku na neutrální území, nemám možnost je ani oddělit např. pletivem, že by na sebe jen hleděly.

Nějak nechápu, o co vám jde. Proč se nemůžete věnovat každé feně zvlášť? Oddělit je?

Myslím si, že není ve Vašich silách zajistit, aby se feny tolerovaly a mladší neubližovala starší.
Vždy to bude na úkor té starší a to není fér, když k něčemu dojde, vy ji neochráníte před tou mladší.

Za normální situace a pokud jsou zvířata plně ovladatelná, tak se seznamují na neutrálním území, postupně, s náhubky a nedovolí se jim jakákoliv agrese. Nejlépe, když se zprvu úplně ignorují.

Ale váš postup je k ničemu.

XXX189

16.8.2017 15:01
XXX189

XXX.XXX.89.103

Děkuju za všechny reakce, pokusím se odpovědět popořadě.

"A je fakt nutne je seznamovat? Myslela jsem puvodne, ze se mate sestehovavat a je nutne je seznamit...ale takhle? Neotravovala bych duchodkyni s mladou dominantni "vochechuli". ;) "

Popravdě - není. Hodně by to usnadnilo společné návštěvy. Pes B je můj, pes A je mého bráchy. Brácha musel odjet a neměl pro A hlídání - a strkat babču někde do kotce do psího hotelu se mu taky nechtělo. Proto jsem já dala psa A na hlídání k výše zmíněné paní s malým psem. Bylo by fajn, kdyby mohl brácha dojet bez "škatulata hejbejte se" - ale životně důležité to není.

"Fena B by potřebovala resocializaci s co nejvíce pohodovými psy + vědět, jak na to."
Jo, souhlas...

"představte si to - uvážu člověka ke stromu a přivedu jeho noční můru a řeknu - ani se nehni
dělej co umíš a já tě nezachráním
to se vzalo někde od CM nebo RD ?
...
fajn, zavrčte si, poštěkejte, ale řídím to já, když se schyluje k průšvihu, já to zastavím.."

Nejsem následovník ani CM ani RD, ani Žertové či kohokoliv jiného. Jsem majitel druhého psa, první byl naprosto bezproblémový, "samovychovávající se" kousek, kterého jsem měla od štěněte, který na mě visel očima kudy jsem šla a který hltal cokoliv, co jsem ho naučila.

Fenku A jsem nepřivázala na krátko, měla určitý rádius pohybu, druhou jsem měla plně pod kontrolou já. A přesně co píšete jsem taky provedla - když jsem viděla, že už je situace přesmíru, B jsem odtáhla pryč.

"jako - musim se zeptat - vam se cele tohle libilo?
mela jste pocit, ze to je dobře?"

Bude to znít divně - ale ano. Vidím rozdíl mezi stavem "slepý, hluchý a rudo před očima" a mezi - stále ještě - komunikací. Byla jsem svědkem x situací, kdy na začátku se prsily dvě feny proti sobě, jedna ukázala dominanci, druhá se podvolila a když si ujasnily kde je kdo, jako mávnutím proutku fungovaly vedle sebe - dominantnější si šla lehnout na gauč, podřízená pod něj na zem, kam šla jedna, následovala ji i druhá. Prostě jsem se chtěla pokusit o totéž, jestli to dává smysl.

16.8.2017 16:20

Cca 3m vodítko, vodítko + náhubek, šílený rámus, to se tu píše, tak jsem to pochopila, tak sorry
na víc než jedno zavrčení nemůže dojít.. a došlo.. to se nedělá, pejskům
protože už to zavrčení je signál, že je něco špatně, něco se psu nelíbí
a teď teda co ten pes má dělat, když je uvázaný ?
upozornil postojem, pak vrčením, pak kousnutím do prázdna s vrčivýmštěkotem (to bude ten rámus, že ? )
ono je možné, že ani to procházení s lidmi kolem neklapne.. protože ta jedna vůbec netuší co a jak
v okamžiku, kdy zpozoruji u svého psa nějaký náznak nejistoty (nebo hůř), zastavím..
pokud to zafunguje jako uklidnění, ještě se pár kroků vrátím.. na to jsou potřeba ale dva lidé, kteří své psy dobře znají
žádné vyjasňování
protože vůbec nevíte, jak se ti psi cítí, nebo aspoň jak se cítí ten cizí pes
ta jedna fenka vůbec neví co v takové chvíli dělat
takže jestli něco dělat chcete, pracujte s tou jednou
tohle byl normálně útok

16.8.2017 16:31
lavacca

XXX.XXX.84.24

lesnížínka napsal(a):
U psů bych si troufnula normálně, ale feny jsou s prominutím, v tomhle dost magoři. Tam nevíte opravdu nikdy, jak to dopadne. Je to zrovna trochu z jiného soudku, ale známá známé zrovna hledá domov pro 6 letou fenu. Doteď se snesly, ale začaly se rvát a konec. Nevím, která je co(ani známá co mi vyprávěla, neví) jen to, že jedna je ridgback.

Jo jo, taky jsme to meli doma - 5 let v klidu a pak byly v sobě. Od te doby se oddělovalo, jinak si sly po krku. No, bylo to docela "veselých" 5,5 roku nez ta mensi odesla navzdy na rakovinu no...taky jsem chvilku uvazovala ji dat jinam, ale nedokazala bych ji po 5 letech pripravit o domov...tak se proste oddelovalo a porad musel byt clovek ve strehu, aby se nepotkaly.

17.8.2017 07:56
Chingis

XXX.XXX.91.31

Nějak nechápu - potřebujete seznámit svoji fenku s pohodovou fenkou vašeho bráchy, aby vám to usnadnilo společné návštěvy - tak proč to řešíte v momentě, kdy jste na ně sama? Nebylo by lepší to nechat na tu společnou návštěvu, vzít je společně na procházku? A mezitím pracovat na socializaci a základní ovladatelnosti té vaší fenky. Nebo když už to musíte řešit teď a sama - píšete že ta stará je pohodář - to ji nemůže vzít na procházku na volno, nebo na flexi, a tu vaší na kratším vodítku? a nedovolit jí vůbec starší fenku nějak "řešit". Seznamovat stylem že jednu uvážu a druhou přivedu na vodítku, to může skončit konfliktem i u fenek co by se jinak v pohodě snesly, zbytečně stresová a nepřirozená situace.
Jak dlouho už tu vaši fenku máte? Se psy samci byla párkrát a v pohodě, tak pokračujte v tom. Choďte mezi psy, nemusíte hned pouštět na volno, stačí nenechat jí aby psy řešila, vyjížděla, pomalu zkracovat vzdálenost, na kterou psy neřeší. Dominantní není, jen neumí komunikovat.
Vzhledem k věku té druhé bych to seznamování zas moc nehrotila, tak budou na společných návštěvách každá v jiné místnosti, to zas není takový problém, a na jak dlouho to bude?

Přidejte reakci

Přidat smajlík