Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2017 12:51
JessiMasa

XXX.XXX.126.18

Dobrý den,
mám 14-ti letou fenku jezevčíka, která má nádory na mléčné žláze. Tyto nádory rostou vždy po hárání. Chci se tedy zeptat, zda je možno nějak hárání předejít.
Děkuji Pavlína.

4.8.2017 13:05
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

JessiMasa napsal(a):
Dobrý den,
mám 14-ti letou fenku jezevčíka, která má nádory na mléčné žláze. Tyto nádory rostou vždy po hárání. Chci se tedy zeptat, zda je možno nějak hárání předejít.
Děkuji Pavlína.

Je, kastrací. U vás už je na to ale pozdě A jsem celkem zvědavá, co na to řekne Scylla. Pořád ještě neznáte fenu, která by měla problémy? Během týdne tu máte dvě staré chuděrky, kterým mohla včasná kastrace zachránit život...

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2017 13:41

lesnížínka napsal(a):
Je, kastrací. U vás už je na to ale pozdě A jsem celkem zvědavá, co na to řekne Scylla. Pořád ještě neznáte fenu, která by měla problémy? Během týdne tu máte dvě staré chuděrky, kterým mohla včasná kastrace zachránit život...

Neblázněte, všechno je relativní. Stejně tak se dá říct, máte tu dvě feny, které bez kastrace dožily krásných 14 let.
Nikdy nevíte co by bylo kdyby...

4.8.2017 13:43
scylla

XXX.XXX.150.32

lesnížínka napsal(a):

Čistá demagogie jako z VÚML, jak vyšitá. A účinně jste paní určitě poradila, že?

4.8.2017 13:45
scylla

XXX.XXX.150.32

JessiMasa napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji Pavlína.

Nebylo by to možné, jen tím, že by do ní nacpali chemii. Můžete konzultovat s dobrým vetem celkový stav feny a nechat jí vykastrovat a odstranit mléčnou žlázu. Nechte v každém případě udělat pečlivě předoperační vyšetření a domluvte se na inhalační narkoze. Napište SZ zdejší uživatelce Bodlince, je veterinářka.

4.8.2017 14:23
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

scylla napsal(a):
Čistá demagogie jako z VÚML, jak vyšitá. A účinně jste paní určitě poradila, že?

Tak jelikož vím, jak těžké je vyjmutí mléčných žláz, myslím jak velké rány a bolest o prognóze nemluvě, tak už bych v tomto případě nechala vzhledem k věku, fenku dožít.

4.8.2017 14:25
scylla

XXX.XXX.150.32

lesnížínka napsal(a):
Tak jelikož vím, jak těžké je vyjmutí mléčných žláz, myslím jak velké rány a bolest o prognóze nemluvě, tak už bych v tomto případě nechala vzhledem k věku, fenku dožít.

Proto jsem psala o celkovém vyšetření. Fenka po tomto zákroku přežila ještě 3 roky a dožila se 17 let a byla to křížená ovčačka, takže bych to nechala posoudit dobrým doktorem.

4.8.2017 15:40
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

scylla napsal(a):
Proto jsem psala o celkovém vyšetření. Fenka po tomto zákroku přežila ještě 3 roky a dožila se 17 let a byla to křížená ovčačka, takže bych to nechala posoudit dobrým doktorem.

Určitě je to možné( předpokládám, že tedy mluvíte o bulkách na mléčných lištách) ale řekla bych, že se jedná spíše o vyjímku, potvrzující pravidlo. Přežití bývá spíše o měsících, s mokvajícíma ránama. Bohužel...

4.8.2017 21:16

lesnížínka napsal(a):

Řešila bych to stejně. Proč fenku trápit, dělat jí bolest, proč ji nenechat relativně klidně dožít, a až bude mít bolesti, pomoci jí odejít?

5.8.2017 06:36
scylla

XXX.XXX.150.32

lesnížínka napsal(a):
Určitě je to možné( předpokládám, že tedy mluvíte o bulkách na mléčných lištách) ale řekla bych, že se jedná spíše o vyjímku, potvrzující pravidlo. Přežití bývá spíše o měsících, s mokvajícíma ránama. Bohužel...

Nemám tuto zkušenost, všechny 4 feny, co jsem znala a tuto operaci prodělaly, se zahojily a žily několik let dál.

5.8.2017 08:38
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

scylla napsal(a):
Nemám tuto zkušenost, všechny 4 feny, co jsem znala a tuto operaci prodělaly, se zahojily a žily několik let dál.

S několika nádory,14leté? A v tomto případě už vám tedy kastrace nevadí? Co už, že jo...

5.8.2017 09:16

scylla napsal(a):

Taky měly všechny 14 let a vícečetné nádory?

5.8.2017 09:20

Scyllo, jste proti řezání do psů, do krve byste se pohádala se zastánci kastrace, ale řezání do psa v podstatě na konci jeho života vám nevadí?

5.8.2017 09:36
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Scylla jen musí být v opozici a kecá až se jí od huby práší...

5.8.2017 09:47
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky měly všechny 14 let a vícečetné nádory?

Bylo jim od 10 do 14 let a byly to velké feny, takže ten věk je podobný, zahojily se a nějakou dobu přežily všechny. Chytilo se to včas a nebyly při základním vyšetření zjištěny metastázy. Byly to RR, NO, dobrmanka a kříženka.

5.8.2017 09:55
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

scylla napsal(a):
Bylo jim od 10 do 14 let a byly to velké feny, takže ten věk je podobný, zahojily se a nějakou dobu přežily všechny. Chytilo se to včas a nebyly při základním vyšetření zjištěny metastázy. Byly to RR, NO, dobrmanka a kříženka.

Jenže ono se u vyšetření většinou nepozná nic. Sestřenka to měla stejné, fenu nechtěla kastrovat, až v nějakých 10letech nádory na mléčné žláze. Okamžitě kastrace, operace s tím, že je to dobré, na plicích nic není. Bylo. Není šance najít milimetrovou metastázu...Je to jen o náhodě, jak včas se najde nádor na liště a hned zoperuje, kompletně. I tam to je 50/50, ale každý den váhání, tady šanci snižuje..

5.8.2017 10:05

scylla napsal(a):

A jakou dobu ještě žily? Řádově roky nebo měsíce?

5.8.2017 10:13
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A jakou dobu ještě žily? Řádově roky nebo měsíce?

Tak to je asi zbytečné se ptát,14letá velká fena asi roky sotva Do té řezat, by mne fakt ani nenapadlo, i kdyby mi vet stokrát tvrdil, že je to šance.

5.8.2017 10:27

Ale proč se nezeptat, co to je nějakou dobu...

Ono ani tak nejde o to, jak dlouho po operaci ty feny žily, ale o to, jestli by nežily náhodou přibližně stejně dlouho i v případě, že by žádnou operaci nepodstoupily... A já bych skoro řekla, že ano.
Proto bych do takové feny též neřezala, nezpůsobovala jí zbytečnou bolest, ale nechala ji dožít v klidu.

30.8.2017 17:56
Iliena

XXX.XXX.161.4

Stalo se u vás někdy, že fena při hárání skoro neotekla?
Čekala jsem, že začne hárat během srpna. O víkendu na prochajdě značkovala jak šílená a včera se pořád myla, tak jsem to čekala. Akorát, že předtím vždycky otekla jak hrom (až jsem si říkala, že snad chudák praskne) a pak začala krvácet. Teď oteklá není, ale dnes už špiní, tak mi to přijde takové zvláštní.
Minulý týden měla ATB, nemohlo ji to nějak rozhodit?

30.8.2017 18:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Mohlo.

30.8.2017 20:33
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Jak dlouho po hárání na očkování? 14 dní nebo raději po měsíci?

Přidejte reakci

Přidat smajlík