JessiMasa
napsal(a):
Dobrý den,
mám 14-ti letou fenku jezevčíka, která má nádory na mléčné žláze. Tyto nádory rostou vždy po hárání. Chci se tedy zeptat, zda je možno nějak hárání předejít.
Děkuji Pavlína.
Je, kastrací. U vás už je na to ale pozdě A jsem celkem zvědavá, co na to řekne Scylla. Pořád ještě neznáte fenu, která by měla problémy? Během týdne tu máte dvě staré chuděrky, kterým mohla včasná kastrace zachránit život...
Uživatel s deaktivovaným účtem
lesnížínka
napsal(a):
Je, kastrací. U vás už je na to ale pozdě A jsem celkem zvědavá, co na to řekne Scylla. Pořád ještě neznáte fenu, která by měla problémy? Během týdne tu máte dvě staré chuděrky, kterým mohla včasná kastrace zachránit život...
Neblázněte, všechno je relativní. Stejně tak se dá říct, máte tu dvě feny, které bez kastrace dožily krásných 14 let.
Nikdy nevíte co by bylo kdyby...
lesnížínka
napsal(a):
Čistá demagogie jako z VÚML, jak vyšitá. A účinně jste paní určitě poradila, že?
JessiMasa
napsal(a):
Dobrý den,
mám 14-ti letou fenku jezevčíka, která má nádory na mléčné žláze. Tyto nádory rostou vždy po hárání. Chci se tedy zeptat, zda je možno nějak hárání předejít.
Děkuji Pavlína.
Nebylo by to možné, jen tím, že by do ní nacpali chemii. Můžete konzultovat s dobrým vetem celkový stav feny a nechat jí vykastrovat a odstranit mléčnou žlázu. Nechte v každém případě udělat pečlivě předoperační vyšetření a domluvte se na inhalační narkoze. Napište SZ zdejší uživatelce Bodlince, je veterinářka.
lesnížínka
napsal(a):
Tak jelikož vím, jak těžké je vyjmutí mléčných žláz, myslím jak velké rány a bolest o prognóze nemluvě, tak už bych v tomto případě nechala vzhledem k věku, fenku dožít.
Proto jsem psala o celkovém vyšetření. Fenka po tomto zákroku přežila ještě 3 roky a dožila se 17 let a byla to křížená ovčačka, takže bych to nechala posoudit dobrým doktorem.
scylla
napsal(a):
Proto jsem psala o celkovém vyšetření. Fenka po tomto zákroku přežila ještě 3 roky a dožila se 17 let a byla to křížená ovčačka, takže bych to nechala posoudit dobrým doktorem.
Určitě je to možné( předpokládám, že tedy mluvíte o bulkách na mléčných lištách) ale řekla bych, že se jedná spíše o vyjímku, potvrzující pravidlo. Přežití bývá spíše o měsících, s mokvajícíma ránama. Bohužel...
lesnížínka
napsal(a):
Tak jelikož vím, jak těžké je vyjmutí mléčných žláz, myslím jak velké rány a bolest o prognóze nemluvě, tak už bych v tomto případě nechala vzhledem k věku, fenku dožít.
Řešila bych to stejně. Proč fenku trápit, dělat jí bolest, proč ji nenechat relativně klidně dožít, a až bude mít bolesti, pomoci jí odejít?
lesnížínka
napsal(a):
Určitě je to možné( předpokládám, že tedy mluvíte o bulkách na mléčných lištách) ale řekla bych, že se jedná spíše o vyjímku, potvrzující pravidlo. Přežití bývá spíše o měsících, s mokvajícíma ránama. Bohužel...
Nemám tuto zkušenost, všechny 4 feny, co jsem znala a tuto operaci prodělaly, se zahojily a žily několik let dál.
scylla
napsal(a):
Nemám tuto zkušenost, všechny 4 feny, co jsem znala a tuto operaci prodělaly, se zahojily a žily několik let dál.
Taky měly všechny 14 let a vícečetné nádory?
Scyllo, jste proti řezání do psů, do krve byste se pohádala se zastánci kastrace, ale řezání do psa v podstatě na konci jeho života vám nevadí?
napsal(a):
Taky měly všechny 14 let a vícečetné nádory?
Bylo jim od 10 do 14 let a byly to velké feny, takže ten věk je podobný, zahojily se a nějakou dobu přežily všechny. Chytilo se to včas a nebyly při základním vyšetření zjištěny metastázy. Byly to RR, NO, dobrmanka a kříženka.
scylla
napsal(a):
Bylo jim od 10 do 14 let a byly to velké feny, takže ten věk je podobný, zahojily se a nějakou dobu přežily všechny. Chytilo se to včas a nebyly při základním vyšetření zjištěny metastázy. Byly to RR, NO, dobrmanka a kříženka.
Jenže ono se u vyšetření většinou nepozná nic. Sestřenka to měla stejné, fenu nechtěla kastrovat, až v nějakých 10letech nádory na mléčné žláze. Okamžitě kastrace, operace s tím, že je to dobré, na plicích nic není. Bylo. Není šance najít milimetrovou metastázu...Je to jen o náhodě, jak včas se najde nádor na liště a hned zoperuje, kompletně. I tam to je 50/50, ale každý den váhání, tady šanci snižuje..
scylla
napsal(a):
A jakou dobu ještě žily? Řádově roky nebo měsíce?
Ale proč se nezeptat, co to je nějakou dobu...
Ono ani tak nejde o to, jak dlouho po operaci ty feny žily, ale o to, jestli by nežily náhodou přibližně stejně dlouho i v případě, že by žádnou operaci nepodstoupily... A já bych skoro řekla, že ano.
Proto bych do takové feny též neřezala, nezpůsobovala jí zbytečnou bolest, ale nechala ji dožít v klidu.
Stalo se u vás někdy, že fena při hárání skoro neotekla?
Čekala jsem, že začne hárat během srpna. O víkendu na prochajdě značkovala jak šílená a včera se pořád myla, tak jsem to čekala. Akorát, že předtím vždycky otekla jak hrom (až jsem si říkala, že snad chudák praskne) a pak začala krvácet. Teď oteklá není, ale dnes už špiní, tak mi to přijde takové zvláštní.
Minulý týden měla ATB, nemohlo ji to nějak rozhodit?