Kalie
XXX.XXX.203.216
Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat, jaké je podle vás nejlepší řešení, když se do vašeho psa pustí cizí.Já mám navíc ještě štěně, které se mi fakt bránit nebude a nemůžu ho nechat, ať si s tím poradí sám, protože by si to jen nechal líbit a nebránil by se.To je ovšem k jeho věku pochopitelné.Už mi ho párkrát pokousali, tak ho radši zvednu, když se do něj chce pes zase pustit.Už se nechci koukat na to, jak mi štěně nějaký pes kouše.Nechci, aby se pak celý život bál, protože ho někdo pokoušal.Vím, že to není správné, ale on se prostě bránit nebude, když je ještě malej.Nemůžu to nechat na něj.Dopadlo by to špatně.Kdyby byl dospělý, tak ho zvedat nebudu, ale štěně...Za to se od vás snad velké kritiky nedočkám.Nezvedám ho kvůli každé kravině, jen když to vypadá fakt špatně.Nezvednu ho hned, jak zahlédnu psa.Dávám tomu psovi šanci a když vypadá, že je agresivní a chce ublížit, tak toho svého radši zvednu.Už se bojím u nás vyjít na procházku, protože tu všude pobíhají agresivní psi, kteří mi ho pokousali.Co jiného mi zbývá?Jak se má asi štěně ubránit dospělému psovi?To se snad dá pochopit, ne?Mám o něj prostě strach, ale nedělám z něj chudinku.Nelituju ho, když se bojí zbytečně, třeba psa za plotem.Zvednout ho je lepší, než aby pak ležel zakrvácení po útoku.Co mám podle vás dělat?Už jsem z toho fakt zoufalá.Nechci z něj takhle udělat zbabělce, ale nenechám mu přece ublížovat.Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Moc vám neporadím ale radši ho zvedejte když už bude nejhůř, asi jediný co vám zbejvá. Můj taky se nebrání ale jenom pokud na nej vystartuje malí pes ale z velkým psem se už prala naštěstí se nic vážného nestalo.
gate
XXX.XXX.203.216
Já jsem si opravdu vědoma toho, že se to nemá dělat, ale co jiného mi zbývá?On by opravdu neměl šanci proti dospělému psovi...Nenechám si zabít štěndo.Vždyť je mu pár měsíců a já ho mám nechat se vypořádat s agresivním psem?Vždyť ještě ani neumí pořádně štěkat a má se ubránit?Dospělého bych nezvedla ale u štěněte je to přece jiné.
Snažte se chodit do stabilních partiček v parcích. Můj pes byl ze smečky dobře socializovaný, tak věděl, jak se má chovat. Chodili jsme po velkém parku navolno, lítal všude, delší dobu jsme trávili ve skupině až desítek psů různého věku a velikostí. Nikdy ho nikdo nenapadl, jen párkrát dostal pár "výchovných", pár škrábanců bez krve. Až v půl roce ho zvalchoval (taky bez krve) nevychovaný rotvík bez vodítka s malou holkou. Můj byl na vodítku. Naštěstí bez následků.
Lepší než zvedat štěně (pro některý psy to je hrozně zajímavý a můžou se chtít na štěně dostat o to víc, což je dost nebezpečný, protože nemáte jak si krýt břicho) je bránit ho na zemi.
Agresory je potřeba odehnat nebo zpacifikovat dřív, než vám štěně pokoušou. Pokud nechcete mít ze štěněte agresora, musíte něco zásadně změnit - musíte ho bránit, aby vám věřilo, že se mu nic nestane. Jinak brzy vezme vše do svých tlapek a bude se buď bránit preventivně samo (nejlepší obrana je útok) anebo zvolí úprk. Agresivním psům je potřeba se co možná nejvíc vyhýbat, abyste to nemusela řešit. Pokud už nějakýho potkáte, zařiďte to pokud možno tak, aby se vašeho psa vůbec nedotkl - chyťte ho, odežeňte, cokoliv.