Máte někdo zkušenosti s léčbou, co pomohlo, co ne?
Mám doma novou rodinku a jedno štěně má psinku (zbytek jsem netestovala). Nějak nevím co s tím. Utratit ho, nebo všechny, nebo to risknout. Štěně neroste, má trochu výtok z očí a předtím i z nosu, trochu řidší bobky ale to vypadá možná na vedlejší účinek antibiotik. Druhé štěně roste, vpodstatě nemá jediný příznak, maminka měla taky trochu výtok z nosu, teď už nic. Nevím jak moc velké je to riziko pro ostatní psy v domácnosti - nejsou v přímém kontaktu, ale i tak,100% karanténa to není. Nechci zbytečně riskovat zdraví mých psů.
Chingis
napsal(a):
Mám doma novou rodinku a jedno štěně má psinku (zbytek jsem netestovala). Nějak nevím co s tím. Utratit ho, nebo všechny, nebo to risknout. Štěně neroste, má trochu výtok z očí a předtím i z nosu, trochu řidší bobky ale to vypadá možná na vedlejší účinek antibiotik. Druhé štěně roste, vpodstatě nemá jediný příznak, maminka měla taky trochu výtok z nosu, teď už nic. Nevím jak moc velké je to riziko pro ostatní psy v domácnosti - nejsou v přímém kontaktu, ale i tak,100% karanténa to není. Nechci zbytečně riskovat zdraví mých psů.
Asi nemají psinku, nekteří autoři udávají že psínka je 100% smrtelná.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Chingis
napsal(a):
A psinku máte potvrzenou nebo si to jen tak myslíte?
A ti domácí psi jsou očkovaní?
jahodapavel
napsal(a):
Tak to nebyla psinka.To by se to muselo prokázat izolací viru.
Byla, v té době na vesnici prý nic vyjímečného, psi se ještě neočkovali. Přežili jen ti nejsilnější jedinci. Myslím, že prodělanou psinku tu na fóru ještě někdo měl. I potvrzenou. Snad se ozve. Mimochodem...100% smrtelná je jen u fretek, hoďte si do wiki..
lesnížínka
napsal(a):
Byla, v té době na vesnici prý nic vyjímečného, psi se ještě neočkovali. Přežili jen ti nejsilnější jedinci. Myslím, že prodělanou psinku tu na fóru ještě někdo měl. I potvrzenou. Snad se ozve. Mimochodem...100% smrtelná je jen u fretek, hoďte si do wiki..
Kdysi se soubor nemocí s identickými příznaky označoval jako psinkový komplex. Terapie u všech byla stejná.
Chingis
napsal(a):
Potvrzené takovým tím rychlotestem. Moji psi jsou očkovaní.
edit: ta bezpříznaková fenečka roste a přibrala dvě kila, ta druhá je furt stejná a přibrala jen 200g za týden.
Hmm
pokud máte vlastní psy očkované, tak těm spíš nic nehrozí, vakcína drží dobře. ale to zvíře je trochu riziko pro případné neočkované psy v okolí.
a bohužel chce to počítat s tím, že může mít trvalé následky, minimálně, pokud je to štěně, bude mít špatné zuby. a neuro psinka se vám z toho může udělat kdykoliv potom, třeba i se značným zpožděním.
napsal(a):
Hmm
pokud máte vlastní psy očkované, tak těm spíš nic nehrozí, vakcína drží dobře. ale to zvíře je trochu riziko pro případné neočkované psy v okolí.
a bohužel chce to počítat s tím, že může mít trvalé následky, minimálně, pokud je to štěně, bude mít špatné zuby. a neuro psinka se vám z toho může udělat kdykoliv potom, třeba i se značným zpožděním.
A zůstanou ti psi vždy infekční, nebo ten virus časem můžou zcela eliminovat?
neočkovaní jsou tu bohužel v přesile.
Chingis
napsal(a):
A zůstanou ti psi vždy infekční, nebo ten virus časem můžou zcela eliminovat?
neočkovaní jsou tu bohužel v přesile.
Psinka je jako spalničky, pes se časem vyléčí, pokud neuhyne. není tam žádné trvalé nosičství, ani u zvířat s trvalými následky.
Pokračování
takovýhle "krásný" chrup nám po té psince narostl. Taky špatně vidíme, jsme pořád trochu vopelichaný a hubený, ale bobky už umíme výstavní, a agresivita nás taky skoro přešla. Jen jsme si teď začli čůrat do pelechu.
Druhá vypadá zcela zdravá. Teď zas řeším očkování, jestli jo, ne, kdy a co. Jeden vet tvrdí že psinka zůstane v těle natrvalo, ale očkovat se může vše, druhej, že virus tělo po třech měsících eliminuje, a očkovat vůbec nikdy. A já si mám asi hodit korunou, ne?