Selhání ledvin, apatie a nechutenství

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

foxli

15.7.2017 23:00
foxli

XXX.XXX.181.138

Zkusím se tady zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost s totální ztrátou chuti k životu u nemocného psa. Moje 13 letá fenka foxlíka onemocněla selháním ledvin. Za selháním stála patrně souhra různých faktorů. Krom jiného přestala z trucu žrát (nelíbila se jí cesta, kam jsme jeli) a už nezačala. Nežere pořádně už skoro 2 týdny (krom diety v konzervách-stříkačkou), takže je dost zesláblá a má i průjem, protože na konzervy není zvyklá. Hodnoty ledvin byly zpočátku dost špatné, ale výrazně se zlepšily (asi částečně infutní terapií a sníženým příjmem potravy). Jinak je zcela zdráva, nikdy nemarodila. Ten pes je jinak povahově hodně tvrdohlavý, odvážný, aktivní a velmi inteligentní. Držák, tvrďák, lovec... Veterináři se shodli na tom, že klinicky vypadá výrazně hůř, než ukazují výsledky krve, sona, apod. Zkrátka že s tím naprosto nebojuje a nebude. Zvažujeme zítřejší euthanasii. Z fenky už je jen věchýtek, který buď spí, nebo stojí, nepřítomně zírá před sebe a vůbec nevnímá okolí, ani nás, když za ní přijdem (je na hospitalizaci). Myslela jsem, že jí třeba povzbudí, když jí vezmem domů na zahrádku, kde je zvyklá, ale jí je to úplně jedno. Jen se bezcílně motá v kruhu, pak se zastaví na jednom bodě a zírá, dokud jí neodnesu. Vím, že stav je beznadějný, jen nechápu, že zrovna ona, se svojí povahou se takhle podá a prakticky odejde hlavně kvůli psychice. Setkal jste se s tím někdy někdo? Na počátku byla stav, kdy jí muselo být hodně nevolno a ona se tomu zkrátka podala a už nechce. Jinak pije, čurá, žrát naprosto odmítá, okolí jí nezajímá. Je mi to hrozně líto, udělala bych pro ní cokoliv. Vzhledem k jejímu charakteru jsem tak nějak čekala, že jí v 15 náhle selže srdíčko (které má naprosto zdravé) a ne tenhle smutný konec.

15.7.2017 23:24
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

A co kdyz to, ze prestala zrat nebylo z trucu, ale z nemoci. Co kdyz je to vsechno jinak...

foxli

15.7.2017 23:32
foxli

XXX.XXX.181.138

Lexaurin napsal(a):
A co kdyz to, ze prestala zrat nebylo z trucu, ale z nemoci. Co kdyz je to vsechno jinak...

Netvrdím, že to bylo jen z trucu. Ale že to mohl být jeden z faktorů, které to spustili. Tedy ne ten truc, ale že psí senior přestal žrát a tím slábnul. Kromě toho samozřejmě dalších x faktorů - poškození ledvin, stres, věk, léky...atd. Nicméně ty hodnoty se dost zlepšily, ale pes už nechce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.7.2017 07:54
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hele já vždycky říkám, že se léčí pes a ne jeho laboratorní hodnoty.

jsou zvířata, která podle laboratoře vypadají hrozně a přitom je jim vcelku fajn. a zvířata, co to mají naopak. ale selhání ledvin je selhání ledvin a je vcelku jedno, jestli má to zvíře kreatinin 300 nebo 1000, pokud je mu zle.

plus u ledvin se neměří přímo ledviny, ale vybrané odpadní látky, které se ledvinami vylučují - a ty odpadní látky pocházejí z katabolismu svalů a bílkovin. u zcela vychrtlého zvířete může být tím pádem hodnota kreatininu nižší, ale to neznamená, že jsou ledviny lepší, ale že prostě už není žádný sval ze kterého by kreatinin mohl pocházet. podobný princip může být u jaterního selhání, pokud odumírají jaterní buňky, v krvi je hodně tzv. jaterních enzymů, ale když už jsou všechny mrtvé, tak hodnota zase klesá - ale neznamená to zlepšení, ale konečnou.

pokud je zvířeti klinicky hodně blbě, tak je mu prostě hodně blbě, nehledejte v tom žádnou psychiku a rozlučte se.

16.7.2017 11:46
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

foxli napsal(a):
Netvrdím, že to bylo jen z trucu. Ale že to mohl být jeden z faktorů, které to spustili. Tedy ne ten truc, ale že psí senior přestal žrát a tím slábnul. Kromě toho samozřejmě dalších x faktorů - poškození ledvin, stres, věk, léky...atd. Nicméně ty hodnoty se dost zlepšily, ale pes už nechce.

Je to 13letý pes, kterému selhávají ledviny. Ten jistě nepřestal jíst z trucu. Dost nechápu, jak tohle můžete napsat, o svém umírajícím psu. Vás nepolituju, je mi líto fenky. A mimochodem, před smrtí se každému trochu uleví, na pár hodin až dní, se zlepší...

foxli

16.7.2017 13:29
foxli

XXX.XXX.176.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hele já vždycky říkám, že se léčí pes a ne jeho laboratorní hodnoty.

jsou zvířata, která podle laboratoře vypadají hrozně a přitom je jim vcelku fajn. a zvířata, co to mají naopak. ale selhání ledvin je selhání ledvin a je vcelku jedno, jestli má to zvíře kreatinin 300 nebo 1000, pokud je mu zle.

plus u ledvin se neměří přímo ledviny, ale vybrané odpadní látky, které se ledvinami vylučují - a ty odpadní látky pocházejí z katabolismu svalů a bílkovin. u zcela vychrtlého zvířete může být tím pádem hodnota kreatininu nižší, ale to neznamená, že jsou ledviny lepší, ale že prostě už není žádný sval ze kterého by kreatinin mohl pocházet. podobný princip může být u jaterního selhání, pokud odumírají jaterní buňky, v krvi je hodně tzv. jaterních enzymů, ale když už jsou všechny mrtvé, tak hodnota zase klesá - ale neznamená to zlepšení, ale konečnou.

pokud je zvířeti klinicky hodně blbě, tak je mu prostě hodně blbě, nehledejte v tom žádnou psychiku a rozlučte se.

Děkuji za rozumný názor, ztotožnuji se s ním a přibližně totéž mi dnes vysvětlili na veterině. To víte, člověk občas o svého kamaráda bojuje všemi prostředky, ale někdy nepomůže, i kdyby se na hlavu stavěl.

foxli

16.7.2017 13:56
foxli

XXX.XXX.176.235

lesnížínka napsal(a):
Je to 13letý pes, kterému selhávají ledviny. Ten jistě nepřestal jíst z trucu. Dost nechápu, jak tohle můžete napsat, o svém umírajícím psu. Vás nepolituju, je mi líto fenky. A mimochodem, před smrtí se každému trochu uleví, na pár hodin až dní, se zlepší...

Nikdo se o lítost neprosil, ani pro mého psa, tak si jí klidně nechte pro jiné. A mimochodem se mýlíte. Krom jiného mi dnes bylo vysvětleno, že pravděpodobné jsou i následky intoxikace v podobě poškození mozku (může se stát u těchto pacientů) a tedy i psychologické nebo dejme tomu psychiatrické příčiny apatie a nechutenství v tomto konkrétním případě, které, kromě nevolnosti mohou hrát klíčovou roli. Vzhledem k tomu, že naprosto důvěřuji veterinárnímu týmu, který se o psa staral skutečně s nasazením, budu věřit jim. Bylo zcela jasně řečeno, že pokud se pes začne zlepšovat po psychické stránce, existuje šance na zlepšení, ač samozřejmě pacienti se selháváním ledvin nemají dobrou prognózu obecně. A mimochodem, před smrtí se ne každému uleví, na toto jsem se též informovala a neplatí to ve 100% případů. Jinak děkuji, radu už nepotřebuji, situaci jsme...vyřešili. Pokud máte chuť chodit ještě nakládat, poslužte si. Ale z mé strany toto téma ukončuji, jelikož už není aktuální.

Jinak těm, kteří si něčím podobným procházejí, přeji hodně sil a těm, kteří mají psí seniory, ať se zkusí zaměřit na prevenci. Ve vývoji jsou snad nové markery, které by u selhávání ledvin mohly umožnit časnější diagnozu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík