hanaha
XXX.XXX.68.117
Ahoj, mých dotazů je víc, lecos jsem o tom už přečetla, ale názory a postupy se různí a tak by mne zajímaly právě vaše konkrétní zkušenosti. Mám doma osmiletou fenu (holand. ovčák).Před čtvrt rokem jí umřela její společnice labradorka(13let) a my jí budeme komcem léta pořizovat novou společnici a nám novou hlídačku, štěně něm. ovčáka.Mě by zajímalo, jak nejlépe ty dvě spolu seznámit, tak aby jí naše holanďanka co nejlépe přijala a neviděla v ní konkurenci nebo vetřelce.Naši současnou fenku nechceme odstrčit na vedlejší kolej, ale je jasné, že štěndo (alspon za začátku) bude vyžadovat více péče a pozornosti. Tak jak to udělat, aby ta naše přespříliš nežárlila?
A druhý dotaz se týká hlídání.Tady se názory různí. Jeden píše, "když chcete mít dobrého hlídače domu, psa nenechte hladit cizí lidi, kdy k vám někdo přijde zavírejte ho, odmala v něm pěstujte nedůvěru k cizím, atd.." a jinde zase čtu, že odmala pejska socializovat, chodit kde je hodně různých lidí, dětí atd.. Je pravda, že holanďanku jsem odmala hodně socializovala a je z ní spíše pejsek vítací-drbací než hlídací.
A třetí dotaz co dělat aby to novej pejsek od tohodle neokoukal? :-D
Jinak se cvičákem od podzimu samozřejmě počítám jako s nezbytnou nutností, ale zajímají mě aj vaše postřehy
Uživatel s deaktivovaným účtem
"jak nejlépe ty dvě spolu seznámit"
venku, na neutrálním prostředí, nejlépe přivést štěně a rovnou jít s oběma na procházečku a až pak - spolu - vkročit na domácí půdu
"Tak jak to udělat, aby ta naše přespříliš nežárlila"
zachovat jí stávající režim + bonusy vyplývající z přítomnosti štěněte (jakože společná hra, společné cvičení = odměny...)
Ono se to bude odvíjet od reality, třeba to nebude vůbec nijak řešit...anebo bude a ty budeš muset řešit.
Vezměte starší fenku s sebou, až pojedete pro štěně, na zpáteční cestě společná procházka, seznámení, společný pobyt v autě, pak společný vstup do domu. Podporuje společné aktivity, hry, nenechte fenku se vytahovat na štěně, štěně otravovat fenku, pokud bude chtít svůj klid. Hodně na ně mluvte, hodně společně mazlete. Zapojte co nejvíc fenku do péče o štěně, počítejte s tím, že štěně od ní hodně odkouká. Fenka si bude štěněte užívat a nepotřebuje žádné speciální cvičení nebo bonusy, prostě začleňte mimino na pohodu do rodiny. Socializujte, nechte hladit, to, že pes má rád lidi neznamená, že neohlídá. Je lepší mít psa vítacího než nebezpečného. Cvičák není nutný, pokud se rozhodnete tam chodit, tak dobře vybírejte. Pokud uvidíte škubání, řev, donucovací prostředky a přístup pes musí a pes nesmí nebo vám bude někdo vykládat o motivaci psa jeho krmnou dávkou a krestlit na flipchart, jděte raději jinam.
Nové štěně nebo psa jsem vlastně představila tím, že jsem ho přinesla-přivedla dom...a služebně staršímu psovi oznámila, že tenhle je teď taky náš...a bylo...vždycky to fungovalo...zvláštní je, že bych si u některých ze svých psů netroufla stejnou situaci provést s "cizím" štěnětem, psem, který by přišel na návštěvu, ale když je přírustek opravdu náš, tak vůbec nemám obavy.
Na nové štěně jen dávám pozor, aby staršího psa příliš neobtěžovalo přebytkem energie a staršímu psovi je umoněno, kdykoliv si od prcka tak říkajíc odpočinout...taky zásadně nijak zásadně neměním zavedený režim, který jsme měli s původním psem, spíš do tohoto režimu začlením přírustek...
Hlídacího psa socializujte, nechte klidně-pokud má štěně zájem i hladit od cizích lidí, to není o tom, že by po tom nehlídal...všechny svoje psy jsem nechala, aby se dle své libosti nechali pomazlit s cizími lidmi...s posledními štěňaty se u nás návštěvy netrhly, každý si chtěl pohrát a pomazlit s chlupatýma kuličkama...no a podívejte dneska, pesany musim zavřít, když k nám někdo přijde...ovčanda se zase velmi přátelsky chovala k návštěvám, ale pokud ten samý člověk chtěl vstoupit na pozemek bez našeho vědomí (vždyť přece tu přátelskou ovčandu dobře zná), tak ho dovnitř nepustila...
Myslím, že to je o povaze psa, buď je vítací a v tom případě ho izolováním na hlídacího nepředěláte a pokud je hlídací (což se může projevit třeba až ve dvou letech), tak mu socializace neublíží, právě naopak, jako hlídač pak bude vyrovnanější, bude "situačně" zkušenější a bude tedy lépe situace vyhodnocovat...
Před cca 30 lety jsem se dokonce setkávala s praxí, kdy štěně NO, pokud se nechalo pohladit od cizího člověka, bylo fyzicky potrestáno...mělo to v něm probudit zlobu vůči cizím osobám...měl být potom ostřejší...pes, který na sebe nenechá od cizího šáhnout, srdce mi krvácelo, když jsem viděla, jak je to důvěřivé psí miminko bito a vůbec nechápe za co...
Také jsme to tak udělali, seznámení na zahradě a potom spolu domů.
Já jsem to měla na jednu stranu fajn, když jsem přivedla naší fence malou kamarádku domů, starší dostala falešnou březost. Hrozně moc se o malou starala, dokud malá nedorostla.
Teď už je jejich vztah normální, nějak zvlášť se nemilují - třeba spolu nespí - ale snášejí se dobře.
hanaha
XXX.XXX.68.117
Ok. takže seznámím na neutrální půdě a co pak dál? náš pes do domu nesmí, je venkovní, má venku svojí "garzonku", plus velkou zahradu (samozřejmě i dnní procházky a výlety) a co se štěndem? Po seznámení ho vzít na nějaký čas zatím do domu? ale nebude v tom mít v hlavě bordel, když po něm za čas budu chtít, aby si byl venku ve svém? a nebude naše starší ovčanda žárlit na to že prcek může být doma? A nebo nechat štěně hned venku?ale jak ho potom ohlídám třeba v noci, kdyby ho náhodou moje fenka chtěla napadnout? oddělit je do dvou kotců?nebude pak štěněti ale samotnému smutno? a co přes den, taky mám jinou práci a nebudu je moct mít pořád na očích...mám přichstat nějakou ohrádku pro to malé, nebo jak to jejich společné soužití nejlépe v prvních dnech ošéfovat?
"Po seznámení ho vzít na nějaký čas zatím do domu? "
ano
"ale nebude v tom mít v hlavě bordel, když po něm za čas budu chtít, aby si byl venku ve svém?"
přirozeně k tomu dospěje, ať už s tvou pomocí (jakože výcvikem) nebo bez ní
Nás, jako malé lidičky, taky naši rodiče nevyšoupli za dveře bytu s tím, že stejně jednou odejdeme, tak ať v tom nemáme bordel...
"ale jak ho potom ohlídám třeba v noci, kdyby ho náhodou moje fenka chtěla napadnout?"
no když někoho nemáš pod dohledem, tak ho nijak neohlídáš, to je logické. To bys musela natvrdo oddělovat, abys měla jistotu. Ale to by se ti taky mohlo stát, že to oddělení začnou považovat za normu a budeš mít problém je dát dohromady...a to už neřeším navázání štěněte na tebe, což by měla být patrně priorita
Zcela základ by měla být tvá alespoň týdenní dovolená, kdy zjistíš odpovědi na mnohé tvé otázky (jak se k sobě budou chovat) a z čehož bude vyplývat tvůj další postup a rozhodnutí...a už můžeš vychovávat a vychovávat a zavádět pravidla soužití...
A svou fenu znáš ty...
hanaha
XXX.XXX.68.117
S mojí feňulou mám právě takovou zkušenost, že venku se s ostatníma psama snese v pohodě, ale "svou" zahradu si hlídá a jak jednou jedna fena (od známých co přijeli na návštěvu) podběhla k nám, tak jí ta naše napadla. Naštěstí jsme tam byli, takže jsme je rychle od sebe dostaly a nic vážnějšího se nestalo
dovolenou mít budu, ale stále být u štěnda nebudu moct, mám ještě dost jiných povinností, včetně malých dětí a jiných zvířat
a ještě dotaz. mám strach aby naše současná fena na štěně nezačla žárlit, když ono bude moct do domu a ona ne..nebo aby se pak vztupu nedožadovala i ona :-D mužu to zkusit i nějak nenápadně, aby to nespozorovala, ale bojím se, že na to stejně přijde. Tak aby to malé pak ještě neměla ráda kuli tomu, že bude přetěžované. (zkušenosti od dětí :-D ).
Taky máme psa jedináčka a měli jsme celkem obavy přivést k němu štěně - doma cizí psy nikdy nesnesl. Vzala jsem ho ke štěňatům seznámit po prvním očkování ještě před odběrem, pak jsme štěně přivezli a společně jsme se chvíli prošli. A pak už hurá domů :) Pár dní jsem měla dovolenou, tak jsem korigovala největší otravování od štěněte, poprvé spolu samotné jsem je nechala asi po třech nebo čtyřech dnech (cca na hodinku). Starší nejdřív moc rád nebyl, na štěně občas štěkl nebo zavrčel, ale postupně se srovnali. Teď už je to skoro rok a jsou z nich bezva kámoši :)
Neměj strach, zvládnete to. Štěně bych brala nejdřív na noc domů, prvních pár dní sledovala, jak se to bude se starší fenou vyvíjet a postupně je můžeš osamostatňovat.