Echelon
XXX.XXX.212.217
Poradí nekdo jak naučit jorkšíra chodit pořádně na vodítku? Ma 10m, jako menší nechtěl chodit vůbec, když škubnu ja nebo on tak hned zastavuje a sedá a nechce se hnout.. Teď už chodí celkem dobře ale semtam prostě škubne a zastaví a nechce se hnout. bez vodítka chodí pěkně, Poslouchá a nikam se nevzdaluje ale prostě určité úseky proste musime chodit na vodítku. Jeho 4 měsíční kamoš chodí na vodítku naprosto v pohodě (stejne plemeno i ch.s) tak nechápu co má za problém.
Echelon
napsal(a):
Poradí nekdo jak naučit jorkšíra chodit pořádně na vodítku? Ma 10m, jako menší nechtěl chodit vůbec, když škubnu ja nebo on tak hned zastavuje a sedá a nechce se hnout.. Teď už chodí celkem dobře ale semtam prostě škubne a zastaví a nechce se hnout. bez vodítka chodí pěkně, Poslouchá a nikam se nevzdaluje ale prostě určité úseky proste musime chodit na vodítku. Jeho 4 měsíční kamoš chodí na vodítku naprosto v pohodě (stejne plemeno i ch.s) tak nechápu co má za problém.
Bude to v tom škubání. Místo škubání sledujte svého psa a reagujte včas - než dojde ke škubnutí, upoutejte pozornost, pochvalte, vy za vodítko neškubejte nikdy a škubání z jeho strany odstraníte tím, že ho budete vnímat a než on se začuchá nebo někam vyběhne a došlo by ke škubnutí, vy upoutáte jeho pozornost a dáte mu nějaký podnět, aby k tomu nedošlo.
Echelon
XXX.XXX.212.217
On právě nikam nespěchá a vůbec, netahá, jde i u nohy ale najednou se prostě zastaví-vodítko se napne a on zastavuje couvá a kouká. Já s vodítkem netrhám vůbec, špatně jsem formulovala, když škubnu tak nedopatřením ne schválně.. Nebo když někdy chce jít na druhou stranu a já mu to nedovolím-vodítko se napne a on couve a sedá na zadek.. Nikdy se mi u psa nestalo, že by odmítal chodit na vodítku, máme jinak psy co ho maji na salámu
On nejradši chodí na volno a je hodný ale jak říkám, na vodíku musí umět. Už se zlepšil, chodíme každý den ale vodítko musí být prověšene jinak nejde.
Zajímavé když pes vyvíjí stejnou metodu na chůzi na vodítku jako člověk. :)
Když napne vodítko tak se zastavte a nechte napnuté vodítko. Nechte psa uklidnit ať zjistí sám jak se situace napnuteho vodítka řeší. On na to rychle přijde. Ve chvíli kdy se rozejde tak ho hodně pochvalte.
Taky to může být tím že ho obojek/vodítko trápí při napnutí vodítka. Třeba ho řeže nebo má tu část těla citlivější.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Na youtube je k tomuto tematu celkem dost "navodu". Projedte. Vyselektujte Vasim rozumem... a vysledek zkuste aplikovat.
Prvni dve na dotaz "small dog dont want to walk on leash"
https://www.youtube.com/watch?v=MIKT8ZQOD5Q
https://www.youtube.com/watch?v=dQE2dzrk3EU.
Echelon
napsal(a):
On právě nikam nespěchá a vůbec, netahá, jde i u nohy ale najednou se prostě zastaví-vodítko se napne a on zastavuje couvá a kouká. Já s vodítkem netrhám vůbec, špatně jsem formulovala, když škubnu tak nedopatřením ne schválně.. Nebo když někdy chce jít na druhou stranu a já mu to nedovolím-vodítko se napne a on couve a sedá na zadek.. Nikdy se mi u psa nestalo, že by odmítal chodit na vodítku, máme jinak psy co ho maji na salámu
On nejradši chodí na volno a je hodný ale jak říkám, na vodíku musí umět. Už se zlepšil, chodíme každý den ale vodítko musí být prověšene jinak nejde.
Když začne couvat, sedněte na bobek a snižte ruku s vodítkem, aby tlak obojku nešel na spodní stranu krku.
napsal(a):
Na youtube je k tomuto tematu celkem dost "navodu". Projedte. Vyselektujte Vasim rozumem... a vysledek zkuste aplikovat.
Prvni dve na dotaz "small dog dont want to walk on leash"
https://www.youtube.com/watch?v=MIKT8ZQOD5Q
https://www.youtube.com/watch?v=dQE2dzrk3EU.
Z těch videí si toho moc nevezmete tedy.
Nemohu jinak než sem dát tento vynikající návod (a zároveň se omlouvám za mini-OT)
https://www.youtube.com/watch?v=z5rXLZfsJT0.
Echelon
XXX.XXX.212.217
Musím říct že už jsem z toho na nervy a asi máte pravdu.dnes na začátku procházky zlatý, krasně šel, byl chválen, od úseku kdy chce být puštěn obvyklá scéna. Bohužel pro něj jsem dneska byla obrněna trpělivistí a pamlsky na které on slyší a po chvíli si dal říct ale zase muselo být vodítko prověšené a zkoušel. To ale bohužel procházka nebaví ani jednoho z nás tak brzo chtěl jít domů..tak mám smíšené pocity.
Echelon
napsal(a):
Musím říct že už jsem z toho na nervy a asi máte pravdu.dnes na začátku procházky zlatý, krasně šel, byl chválen, od úseku kdy chce být puštěn obvyklá scéna. Bohužel pro něj jsem dneska byla obrněna trpělivistí a pamlsky na které on slyší a po chvíli si dal říct ale zase muselo být vodítko prověšené a zkoušel. To ale bohužel procházka nebaví ani jednoho z nás tak brzo chtěl jít domů..tak mám smíšené pocity.
Vypadá to na klasické rozmazlenecké já chci a já nechci - takže bude po vašem a ne po jeho. Odvést pozornost, ne přes odměny - není za co ho odměňovat, rozházení stereotypů - žádná místa, kde on něco "chce" nebo "nechce", ale místa, která nezná a kde bude muset spoléhat na vás a vaše vedení.