Abubaide
XXX.XXX.45.166
Zdravím všechny přítomné.
Máme teď pár dní štěně borderky, má osm týdnů. Holčička je skvělá, mazlivá, miluje lidi a úplně nejvíce děti, se všema by se kamarádila. Ale zjistili jsme, že se hrozně bojí projít dveřmi. Není moc motivovaná na pamlsky a když se bojí, tak ani na hračky. Když má projít přes práh, tak se zasekne, přikrčí a bojí se. Doma to zvládá v pohodě, ale kdykoli jdeme ven, je to boj, krom toho máme ještě v budově dost schodů, kdy ji raděj ještě beru do náruče, aby neměla takový nápor na klouby. Ptala jsem se chovatelky, ale ta vůbec nevěděla, z čeho to může být, nikdy ji nikdo nikam nepřivřel, ale vyrůstala na zahradě a v kotci s mámou, takže možná těch dveří tolik nepoznala.
Budu ráda za každé tipy, jak překonat tenhle strach, nerada bych, aby měla holčička později fobii. Mám ji nutit (což se mi dost příčí) nebo ji přes ten práh zatím přenášet? I když ji lákám na všechno možné, dělám klauna a jásám za každý pohyb, odměňuju, pořád nic moc změna. A chodíme každou druhou hodinu čůrat ven. Ale zase, zatím ji máme jenom chvilinku, nevím, jestli bych od ní nečekala zázraky...
Jak jí zvýšit sebevědomí?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Inspirujte se https://m.youtube.com/watch?v=P53Y7E4H4g8.
Jaké pamlsky používáte k motivaci?
Abubaide
napsal(a):
Máme teď pár dní štěně borderky, má osm týdnů. Holčička je skvělá, mazlivá, miluje lidi a úplně nejvíce děti, se všema by se kamarádila. Ale zjistili jsme, že se hrozně bojí projít dveřmi. Není moc motivovaná na pamlsky a když se bojí, tak ani na hračky. Když má projít přes práh, tak se zasekne, přikrčí a bojí se. Doma to zvládá v pohodě, ale kdykoli jdeme ven, je to boj, krom toho máme ještě v budově dost schodů, kdy ji raděj ještě beru do náruče, aby neměla takový nápor na klouby. Ptala jsem se chovatelky, ale ta vůbec nevěděla, z čeho to může být, nikdy ji nikdo nikam nepřivřel, ale vyrůstala na zahradě a v kotci s mámou, takže možná těch dveří tolik nepoznala.
Budu ráda za každé tipy, jak překonat tenhle strach, nerada bych, aby měla holčička později fobii. Mám ji nutit (což se mi dost příčí) nebo ji přes ten práh zatím přenášet? I když ji lákám na všechno možné, dělám klauna a jásám za každý pohyb, odměňuju, pořád nic moc změna. A chodíme každou druhou hodinu čůrat ven. Ale zase, zatím ji máme jenom chvilinku, nevím, jestli bych od ní nečekala zázraky...
Nedělejte ze sebe šaška, nejásejte, nelákejte, ale zatím pronášejte. Takovým chováním ze dveří uděláte ještě většího strašáka, a vy potřebujete opak - dveře jsou obyčejnou denní věcí a není třeba je řešit. Nemáte vchodové dveře moc lesklé nebo tak. Sedla bych si na zem, opřela se o ně a hrála si s ní, pak kousek stranou, někdo je zavře, otevře, nechá pootevřené a tak. Ono to půjde, ale lákáním a šaškováním to bude na dlouho a na komedie.
Sebevědomí zvedejte tak, že se budete chovat normálně, přirozeně, budete jí radit, pomáhat, půjdete příkladem a nebudete ní šišlat nebo mluvit konejšivým tónem a nebudete jí utěšovat, to je vysloveně škodlivé.
Abubaide
napsal(a):
...já se řídím jenom svým selským rozumem, za odborníka se nepovažuji a erudovaně radit už vůbec ne, ale já bych to řešila tak, že bych si jí vzala do náručí a sedla bych si právě na práh mezi dveře které nezná, tam se s ní mazlila, hrála, dala pamlsek, který má nejoblíbenější - i když na ně moc není a dělala bych to u každých dalších dveří i prahů.- všechno pomalu a postupně, nespěchat... snažila bych se tyto situace vyhledávat,... postupně bych jí posazovala vedle sebe a tak podobně, prostě aby začala brát práh a mezidveří jako běžnou součást příjemných aktivit s Vámi...kdysi se můj pes bál sochy, kolem které jsme pravidelně chodili, vůbec jsem nepochopila proč - byla to taková sedící dívka s čímsi v ruce, vždy se zarazil a snažil se obejít hodně velkým obloukem, do zblbnutí jsem kolem té sochy procházela, sedla si u ní i na ní,...miloval jak pamlsky tak aporty, dávala jsem obojí všude okolo sochy a pomalu se s tím vším k ní přibližovala, pak jak se postupně přestál bát a k soše se přibližoval až na těsno k ní, ...končilo to tím, že jsem mu pamlsky kladla na různé části těla sochy a rovněž tak aporty - byl to maniak aportovací...aport jsem tam položila postupem času - opět na různé části těla sochy, on si ho vzal a já mu ho hodila, podařilo se a pak přímo před sochou tancoval, protože věděl, že bude jak mls, tak aport...píšu asi dost hloupě, ale snad by to šlo i takhle nějak podobně...
Abubaide
XXX.XXX.45.166
Vždyť štěňata se normálně odebírají v 8 týdnech, ona už má konec 8 týdne za sebou. Máme ji od čtvrtku.ě
Pamlsky jsem zkoušela snad 5 druhů, měli jsme toho nakoupeného do začátku dost na zkoušku, co jí chutná. I to, co jí obvykle "jakš-takš" chutná, ji u těch dveří moc nemotivuje. Zkusím to mazlení mezi dveřmi, a budu ještě chvíli přenášet přes práh, snad to pomůže.
Abubaide
napsal(a):
Vždyť štěňata se normálně odebírají v 8 týdnech, ona už má konec 8 týdne za sebou. Máme ji od čtvrtku.ě
Pamlsky jsem zkoušela snad 5 druhů, měli jsme toho nakoupeného do začátku dost na zkoušku, co jí chutná. I to, co jí obvykle "jakš-takš" chutná, ji u těch dveří moc nemotivuje. Zkusím to mazlení mezi dveřmi, a budu ještě chvíli přenášet přes práh, snad to pomůže.
Zkuste vařené maso, kuřecí srdíčka nebo žaludky.
Docela zajímavá by byla informace, jestli se bojí jen ven, nebo i projít dovnitř.
Abubaide
XXX.XXX.45.166
Bojí se obojeho, i dovnitř i ven. U nás v doma to taky byl ze začátku problém, ale teďka už je to dobré, jenom ty vchodové dveře do budovy a schody ne a ne překonat.
Abubaide
napsal(a):
No tak to je určitě zralá.
A čemu říkáte pamlsky pro mimino ?
Abubaide
XXX.XXX.45.166
Jsou to různé pamlsky pro štěňata, třeba takové ty srdíčka od Brit v modrém sáčku a ještě cosik podobného ze zverimexu (to jí nejelo ani jedno), pak jsem zkoušela i na malé kousíčky nakrájené sušené kachní prsa (to bylo lepší), její vlastní granulky, pak ještě nějaké masové tyčinky s vysokým obsahem masa... Krom toho vařeného masa, máte nějaké konkrétní doporučení?
Sušená střívka a nejen to od Mapes https://www.spokojenypes.cz/pamlsky-pro-psy/?par=znacka|mapes.
Abubaide
napsal(a):
Bojí se obojeho, i dovnitř i ven. U nás v doma to taky byl ze začátku problém, ale teďka už je to dobré, jenom ty vchodové dveře do budovy a schody ne a ne překonat.
Mě jen tak napadlo-když byla štěnda na zahradě, nedostávala na zadek
(či jiné i mírnější potrestání), když se "sápala" dovnitř? Ono vtištění u chovatele je hodně silné.
Abubaide
XXX.XXX.45.166
Na to jsem se taky ptala, ale prý nebyli nijak trestáni, byli tam s maminkou a občas s dětma, které fakt miluje, ale prý ani ty děti je nikdy netrestaly. Možná je to tím, že když jsme ji vezli k nám v autě, tak to byly takové první dveře a tam celou cestu blinkala... Nebo tím, že na ně prostě není zvyklá.
Ale tak... budeme zkoušet a uvidíme, snad se po čase otrká.
Ještě mám jeden dotaz. Ráda bych jí dopřála co nejlepší stravu a zároveň trošku pošetřila prevenci kloubních problémů v dospělosti. Chovatelka ji krmila Fitminem Puppy pro střední plemena (ten kvalitnější, obsah masa myslím nad 50%), zkoušela i Brit jehně s rýží, ale prý jim moc nechutnal. Já bych jí ráda občas krmila i syrovým masem, ale nejsem si jistá, jestli takhle malé štěně se s tím bude schopné vypořádat, a jestli to třeba nenastartuje zrychlený růst. Taky přemýšlím o tom, že bych jí začala dávat Alavis, nebo nějakou kloubní výživu, aby se jí dobře vyvinuly klouby a pohybové ústrojí. Myslíte, že je to vhodné? Pokud víte o nějakých kvalitnějších granulích pro štěně v této cenové relaci (okolo 1400, -/15kg), se kterými máte dobrou zkušenost, taky budu ráda za tipy (i ohledně podávání čerstvé zeleniny a masa).
Předtím jsem měla bígla, ale je to už hodně let zpátky, o stravu se tehdy starali hlavně rodiče, a krmili spíše levnějšími granulemi. Pejsek byl v pořádku a vyvinul se správně, nikdy neměla problémy s klouby nebo čímkoli jiným, dožila se krásných 14 let. Ale bígli jsou celkově zdraví, nemají moc genetických nemocí, borderka je přece jen plemeno o něco větší, živější, takže nechci nic zanedbat.
Abubaide
napsal(a):
A na jaký jde povrch z těch dveří přes ten prážek? Ještě bych zastřihla štěněcí drápky..
My měly teď s fenkou problém s chozením z výtahu, jak chtěla hned ven tak jí to klouzlo (zatínala prsty a po drápkách jí dlaždice klouzaly) jelikož měla úraz chodila po třech a nebyla si na nohách jistá... ale naučily jsme se vystupovat z výtahu pomalu a je to zase v cajku. už dokonce chodí, kluše i cválíká na všechny 4.
Jo a když jsme si jí jako štěně donesli nosila jsem jí prakticky furt až ven, schody problém do cca druhého měsíce, ujít delší vzdálenost od paneláku taky problém... časem to přejde.Kam se otvírají dveře asi nechápe do těď- prostě bulík.
Abubaide
XXX.XXX.45.166
To s tou změnou povrchu je zajímavé, zkusím to pozorovat. Protože podobně je to i venku, občas, když má přecházet z chodníku na lesklou dlažbu. V bytě máme i lino i kachle a tam nemá problém, má ho raději než koberec, asi proto, že teďka to chladí...Ale třeba mimo byt si tak jistá není...