Dobrý den,
ráda bych požádala zkušenější o radu. Celý život jsme měli doma pejsky, bohužel se u mě projevila poměrně těžká alergie na psí srst a proto další pejsek již bude pouze bezsrstý. Jen se nemůžeme shodnout které plemeno zvolíme. Já jsem pro mexického naháče nebo peruánského (ideálně standard, popřípadě středního). Je tady někdo, kdo má zkušenosti s oběma plemeny a uměl by mi vysvětlit rozdíly? (ať už exteriérové, tak povahové)
Moc děkuji.
Exteriérově je rozdíl v tělesném rámci. Xolo je rámce obdélníkového, délka trupu je ke kohoutkové výšce v poměru 10 : 9. Peruán je rámce čtvercového, v poměru 1:1. Mají i malinko jiný tvar hlavy, pro laika jsou však téměř k nerozeznání.
Podobní jsou si také povahou. Jedná se o tzv. plemena primitivní, což se obecně váže s trochu složitější povahou. Není to pes pro úplného začátečníka. Bez řádné a pečlivé socializace mohou být celkem problémoví.Na rodinu jsou vázaní až extrémně, na neznámé lidi si moc nepotrpí. Nelze u nich počítat s absolutní poslušností a ovladatelností.
V konečném důsledku je téměř jedno, zda si pořídíte peruána nebo mexičana. Peruánský naháč je u nás dostupnější, což se také odráží v ceně.
PS: Jedná se u Vás prokazatelně o alergii na srst? Mnohem častější je totiž alergie na sliny, kožní roztoče a kožní buňky zvířat - a pak naháč nic neřeší.