květina luční
XXX.XXX.181.114
Dobrý den, zajímá mě jak se provádí amputace ocasu u velkého plemene? Myslíte, že je možné odoperovat ocas jen v lokální anestezii? Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pochybuju, to se musí udělat normální operace pod narkózou.
neregistrovanyuz
XXX.XXX.138.2
Nechala byste si amputovat palec v lokální anestezii? Je to amputace jako každá jiná. Navíc pes při vědomí zavrtí a veterinář řízne vedle?
U dospělého psa v celkové anestezii, u štěněte do 3 dnů od porodu bez umrtvení.
květina luční
XXX.XXX.181.114
No já si to myslela, ale doufala jsem, že třeba by to nějak šlo. Narkóza je bohužel nemožná, tak se budeme snažit léčit co to jen půjde.
květina luční
napsal(a):
No já si to myslela, ale doufala jsem, že třeba by to nějak šlo. Narkóza je bohužel nemožná, tak se budeme snažit léčit co to jen půjde.
Ani inhalační?
jolyha
XXX.XXX.229.101
U štěněte do 10 dní zákon povoluje bez anestezie, u dospělého psa výhradně v celkové anestezii a fakt to není procházka růžovým sadem. Hojení většinou blbé a jak už bylo psáno, ocas je částí páteře, i když si to třeba člověk neuvědomí. Zažila jsem kolem sebe dva psy s ocasem amputovaným v dospělosti, ze zdravotních důvodů - u obou se asi objevovaly fantomové bolesti (blbě se to poznává, ale chňapání po ocase, co tam není, o tom dost svědčí) a oběma trvalo dost dlouho než si zvykli, že ocas není. Zhoršená stabilita, vrtění opravdu celou zadní částí těla, takže namáhání páteře daleko víc než před amputací atd. Přišlo mi, že se líp vyrovnal pesan s amputací končetiny (1x malé plemeno, přední noha,1x velké plemeno - zadní končetina) než ten co přišel o ocas. Ale je to přeci jen subjektivní hodnocení, těch psů se zeptat nelze. Pokud je možnost, zkusila bych spíš léčení, amputaci až fakt jako krajní řešení.
jolyha
napsal(a):
U štěněte do 10 dní zákon povoluje bez anestezie, u dospělého psa výhradně v celkové anestezii a fakt to není procházka růžovým sadem. Hojení většinou blbé a jak už bylo psáno, ocas je částí páteře, i když si to třeba člověk neuvědomí. Zažila jsem kolem sebe dva psy s ocasem amputovaným v dospělosti, ze zdravotních důvodů - u obou se asi objevovaly fantomové bolesti (blbě se to poznává, ale chňapání po ocase, co tam není, o tom dost svědčí) a oběma trvalo dost dlouho než si zvykli, že ocas není. Zhoršená stabilita, vrtění opravdu celou zadní částí těla, takže namáhání páteře daleko víc než před amputací atd. Přišlo mi, že se líp vyrovnal pesan s amputací končetiny (1x malé plemeno, přední noha,1x velké plemeno - zadní končetina) než ten co přišel o ocas. Ale je to přeci jen subjektivní hodnocení, těch psů se zeptat nelze. Pokud je možnost, zkusila bych spíš léčení, amputaci až fakt jako krajní řešení.
Jojo, to mi povídejte, ja, se s tou ztratou ocásku doted nevyrovnala, a to jsme to napřed léčit zkouseli .
U mýho psa amputace půlky ocasu - řekla bych, že se s tím vyrovnal velice dobře, nikdy jsem si nevšimla, že by to nějak řešil. Rovnováha atd, vše v pohodě. On stejně vrtěl celým psem i před amputací. Operace nic moc, hojení hloupý, ale to se nedá nic dělat. Pokud to půjde vyléčit bez toho, tak je to určitě lepší, každá operace je zátěž.
květina luční
XXX.XXX.181.114
Já vím, uvědomuji si, že je to páteř, že to není úplně jednoduché, na druhou stranu ty lokálky jsou dost účinné, ale že by se pes mohl pohnout, to je fakt. Budu se snažit léčit, ani inhalační narkóza už pro nás není, snad se nám to povede zvládnout, bohužel ty vedra to hojení zhoršují. Tak díky za názory a držte nám pěsti.
XXX189
XXX.XXX.89.103
A jaký je na ocase problém?
květina luční
napsal(a):
Já vím, uvědomuji si, že je to páteř, že to není úplně jednoduché, na druhou stranu ty lokálky jsou dost účinné, ale že by se pes mohl pohnout, to je fakt. Budu se snažit léčit, ani inhalační narkóza už pro nás není, snad se nám to povede zvládnout, bohužel ty vedra to hojení zhoršují. Tak díky za názory a držte nám pěsti.
Není to páteř, mícha konči před křížovou kostí.
květina luční
napsal(a):
Ono amputace není o tom, že se vezme sekáček, cvak, a jeden steh a to je problém. zbavit psa bolesti lokální anestezií jde, ale amputace ocasu dospělého psa není žádný rychlý zákrok, je tam dost preparace a spousty podvazování, laloky tkáně, v podstatě se tam dělá plastika tkání a kůže k překrytí pahýlu, to žádný pes nezvládne tak dlouho bez hnutí ležet.
jahodapavel
napsal(a):
U klidného psa se to dá udělat v epidurálu, je to i podle zákona protože se jedná o znecitlivění. Nedejte se ovlivnit těmi názory výše. To že to všichni dělají v narkóze je kvůli ceně, kterou účtují.
anestezie, pokud se nebavíme o stolikových zvířatech, je v ceně zákroku malá položka. teda měla by být, a je tomu tak u veterinářů, co se nenechali degradovat na prodavače materiálu. cena je za úkon, a v obou případech se bavíme o stejném úkonu.
napsal(a):
Ono amputace není o tom, že se vezme sekáček, cvak, a jeden steh a to je problém. zbavit psa bolesti lokální anestezií jde, ale amputace ocasu dospělého psa není žádný rychlý zákrok, je tam dost preparace a spousty podvazování, laloky tkáně, v podstatě se tam dělá plastika tkání a kůže k překrytí pahýlu, to žádný pes nezvládne tak dlouho bez hnutí ležet.
Jestili je pro vás amputace ocasu problém, tak...,2x podšitá céva- je li pes menří stací agiotrypsie, nebo kauter, pak 3 u stehy. v epidurále je ocas nehybný, na fixaci psa většinou stačí majitel. Laloky vzniknou při řezu, zbytek ocasu se oddělí v chrupavce. Cca10mim.
jahodapavel
napsal(a):
Jestili je pro vás amputace ocasu problém, tak...,2x podšitá céva- je li pes menří stací agiotrypsie, nebo kauter, pak 3 u stehy. v epidurále je ocas nehybný, na fixaci psa většinou stačí majitel. Laloky vzniknou při řezu, zbytek ocasu se oddělí v chrupavce. Cca10mim.
No, s tím, že na fixaci psa většinou stačí majitel, nemohu souhlasit. možná někdy. občas. bývá problém použít majitele k fixaci psa při stříhání drápků, vytažení klíštěte nebo při obvazování pacičky. prostě buďme realisti, jo? deset minut může amputace trvat když zvíře leží, ideál, když je v anestezii. ne když ho budu hodit po sále.
jahodapavel
napsal(a):
Kolik jste jich takto u dospelcu amputoval?
XXX189
XXX.XXX.89.103
Dokážu si představit psa fixovat kdyby mohl ležet na zemi a já ho mohla zalehnout - pro představu můj pes má asi 30 kg, já 50, v tom není problém. Ale opravdu si nedokážu představit fixovat vzpouzející se zvíře na stole, i kdybych jo jakž takž udržela na místě, pořád s sebou bude mlít a cukat se a to si myslím, že mám docela páru. Pes může být hodný a zrelaxovaný, ale taky může ucítit nervozitu a začít panikařit.
Zažila jsem amputaci kusů ocasu. Operace v celkové narkóze a byla jsem u toho. Dohromady cca 15min. Ale nedokážu si představit, že je pes neuspany a já ho fixuju. Asi by to bylo po třetí co by to se mnou seklo na veterine. I tak nezapomenu na ten zvuk když se zkracovala "kost". Nic hezkého.
XXX189
napsal(a):
Dokážu si představit psa fixovat kdyby mohl ležet na zemi a já ho mohla zalehnout - pro představu můj pes má asi 30 kg, já 50, v tom není problém. Ale opravdu si nedokážu představit fixovat vzpouzející se zvíře na stole, i kdybych jo jakž takž udržela na místě, pořád s sebou bude mlít a cukat se a to si myslím, že mám docela páru. Pes může být hodný a zrelaxovaný, ale taky může ucítit nervozitu a začít panikařit.
Io vůbec nevadí. Ocas se nehýbe. Taky lze psa sedovat.
jolyha
napsal(a):
Tady mi to nedá a upřesním- štěňatům lze kupírovat ocas do 8.dne bez znecitlivění, dále nelze kupírovat vůbec. Zadatelčin dotaz se vztahuje na zdravotní problém, takže toho se to netýká. Dejte vědět jak.jste dopadla, můžete ještě konkrétněji říct jaký má vlastně problém? Třeba by někdo poradil..
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
jahodapavel
napsal(a):
50 psů,500 ks skotu.
Z jakého důvodu se skotu amputují ocasy?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
dadu
napsal(a):
Myslím, že prasatům - aby si je vzájemně nekousali.
Prasatům a ovcím ano, ale ptám se na skot.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prasatům a ovcím ano, ale ptám se na skot.
Skot=domácí dobytek.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Skot=domácí dobytek.
To nemyslíte vážně, že ne...?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To nemyslíte vážně, že ne...?
To myslím, už od pradávna, to nevíte?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
To myslím, už od pradávna, to nevíte?
To teda nevím, a to jsem zootechnik.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To teda nevím, a to jsem zootechnik.
Zvláštní, tak alespoň jste si obohatila slovník
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Tuto informací rozhodně
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
... a představte si ti "debilové" v celým googlu i wikipedii to mají taky špatně!
Nechcete jim to opravit?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tur_dom%C3%A1c%C3%AD.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
... a představte si ti "debilové" v celým googlu i wikipedii to mají taky špatně!
Nechcete jim to opravit?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tur_dom%C3%A1c%C3%AD.
Nechci, skotem se dříve označoval dobytek, rozhodně bych nikoho neoznačovala za "debila", jenom kvůli tomu, že to neví
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
jahodapavel
napsal(a):
Ušlápnutí, traumata.
Tohle chápu - stane se, ale zarazilo mě to číslo 500 ks.