Byli jsme u vody. Já a ještě jedny lidi ( chodíme s nimi na procházky ). Můj pes plave a chtěli to naučit i toho jejich. Dávali mu tam ňaminky a tak. My jsme mezitím plavali. Můj pes to chtěl taky, tak tam za nimi šel, já ho okřikla a oni, že je to jako v pohodě. Tak jsem to nechala být. Pak dali tomu jejich psovi nějakou ňaminku a on začal běhat, můj pes za ním vyběhnul. Mezitím jsem chvátala z vody, protože jsem se bála, aby se něco nestalo no a samozřejmě stalo. Porvali se. Nebylo to poprvé, kdy by se do sebe takhle pustili. Naštěstí to neni nic hrozného, vrči na sebe, cení zuby, někdy nějaký toho druhého šťípne. Nikdy se nestalo, že by se do sebe zakousli a nesli odtrhnout. Jdou to dva nekastrovaní psi.
A ja bych se vám chtěla zeptat, jak byste na tuto situaci reagovali?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Psočka
napsal(a):
Byli jsme u vody. Já a ještě jedny lidi ( chodíme s nimi na procházky ). Můj pes plave a chtěli to naučit i toho jejich. Dávali mu tam ňaminky a tak. My jsme mezitím plavali. Můj pes to chtěl taky, tak tam za nimi šel, já ho okřikla a oni, že je to jako v pohodě. Tak jsem to nechala být. Pak dali tomu jejich psovi nějakou ňaminku a on začal běhat, můj pes za ním vyběhnul. Mezitím jsem chvátala z vody, protože jsem se bála, aby se něco nestalo no a samozřejmě stalo. Porvali se. Nebylo to poprvé, kdy by se do sebe takhle pustili. Naštěstí to neni nic hrozného, vrči na sebe, cení zuby, někdy nějaký toho druhého šťípne. Nikdy se nestalo, že by se do sebe zakousli a nesli odtrhnout. Jdou to dva nekastrovaní psi.
A ja bych se vám chtěla zeptat, jak byste na tuto situaci reagovali?
Odebrala bych psa vám i těm známým a všem podobným.
napsal(a):
Nijak, jen bych si příště víc ohlídala rozdávání kokin. Pokud je jeden pes žárlivý, většinou nastane podobný problém, který nikdo ale nedramatizuje, tím méně psi. Když krmím psy, u kterých předpokládám podobný problém, nechám je posadit. A dávám jeden-druhý tak, aby se nikdo necítil upozaděný. A moc chválím dobré chování. Pokud se některý cpe ke mně, aby mu něco neušlo, řeknu: kdo hezky nesedí, kokčo nedostaneee...a čekám s rozdáváním, dokud se všichni nezklidní.
No předpokládám, že bych bafla svýho psa a napříště bych si už na toto dávala pozor...chybama se člověk učí, nabírá zkušenosti, takže bych to nijak nedramatizovala
Doma nám panuje kolektivní vina, takže bych vysvětlila oběma že jestli se takto chtějí chovat přijdou oba o veškerá privilegia a dobroty a mnoho naší pozornosti. Pokud je to s cizím psem, už ze zásady v jejich přítomnosti nedavam dobroty a hračky a upozornim druhého majitele že chvíli budou mit kluci klid a oba si dáme 10min na voditkach ať se zklidní. Když se zklidní tak pochvala oběma. Když ne přetrvává stav na voditkach. Horší je když druhý majitel odmítá připnout psa na vodítko.
Dala bych si dva tři výchovné pohlavky, že nechám psa "neřízeně" si hrát s druhým psem tak, že jsou na sebe nervózní a štípou se (pokud je to tedy myšleno ve zlým a ne v dobrým jako drsná hra). Pro příště bych zvolila náhubek a interakci s druhým psem bych hlídala a zasahovala do ní, pokud by vzniklo napětí. Nenechat to dojít tak daleko, že po sobě jdou.
napsal(a):
Dala bych si dva tři výchovné pohlavky, že nechám psa "neřízeně" si hrát s druhým psem tak, že jsou na sebe nervózní a štípou se (pokud je to tedy myšleno ve zlým a ne v dobrým jako drsná hra). Pro příště bych zvolila náhubek a interakci s druhým psem bych hlídala a zasahovala do ní, pokud by vzniklo napětí. Nenechat to dojít tak daleko, že po sobě jdou.
Asi jsem to špatně napsala, oni po sobě nejdou pokaždé když se vydí. Za ty 2 roky po sobě takhle vyjeli asi 3x. Vždycky jsme si poté vzali psy na vodítko a třeba okřikli.
Jenom jsem se chtěla zeptat, co ta znamená nechat psy řízeně hrát? Nějak tomu pojmu nerozumím.
Když budu předpokládat, že rybník nebyl soukromý a oplocený, jsou přesně tohle situace, které "miluju". Pes volně na břehu ( tedy s lidmi, které neposlechne ani jejich vlastní pes ), majitelé v pr.deli ( pardon, ve vodě ) a když kolem půjde třetí pes na vodítku, sejmou ho oba ( zas tak neagresivní a mírumilovní nebyli ). A když to náhodou bude pes větší, porve on je ( protože šel sice na vodítku, ale bez košíku do rybníka pít ). Psů je prostě moc !
napsal(a):
Když budu předpokládat, že rybník nebyl soukromý a oplocený, jsou přesně tohle situace, které "miluju". Pes volně na břehu ( tedy s lidmi, které neposlechne ani jejich vlastní pes ), majitelé v pr.deli ( pardon, ve vodě ) a když kolem půjde třetí pes na vodítku, sejmou ho oba ( zas tak neagresivní a mírumilovní nebyli ). A když to náhodou bude pes větší, porve on je ( protože šel sice na vodítku, ale bez košíku do rybníka pít ). Psů je prostě moc !
Máte pravdu, byl to rybník na vsi ( takže obecní ). Byl na volno, protože plaval s námi. Já neříkám, že jsem neudělala chybu, jen se chci prostě pro příště poučit a zeptat zkušenějších.
Ono je to tady prostě normální, že běhají psi na volno a prostě mi to nepřijde, jak tady v tom vyrůstám. Pro příště už vím, že psa buď potom přivážu, nebo nechám doma.
Psočka
napsal(a):
Asi jsem to špatně napsala, oni po sobě nejdou pokaždé když se vydí. Za ty 2 roky po sobě takhle vyjeli asi 3x. Vždycky jsme si poté vzali psy na vodítko a třeba okřikli.
Jenom jsem se chtěla zeptat, co ta znamená nechat psy řízeně hrát? Nějak tomu pojmu nerozumím.
Ok, i když po sobě jdou jen někdy, hlídala bych je víc než dosud. Nenechala bych svýho psa běžet napřed a pak honem utíkat za ním a doufat, že budu na místě včas.
Já zasahuju do psích her docela hodně, když mi přijde, že je to potřeba. Sleduju psy, a když mám pocit, že hra jednomu z nich není příjemná, zasáhnu do toho. A to i když jde o přátelské mírumilovné psy. Jeden z nich si může hrát třeba příliš drsně, příliš úchylně, příliš lovit toho dalšího, prostě cokoliv, kdy na druhým psovi jde vidět, že už to je trochu moc. Pak si někoho z nich "přetáhnu" na sebe, zavolám si ho, hodím klacek, abych hru trochu přerušila nebo posunula jinam.
Andrýsek3
napsal(a):
Neptala bych si na ifauně
No, tak zrovna na tohle tady Keriton napsala samá moudra (jakože fakt, nemyšleno ironicky!), takže Psočka může spokojeně konat...
a vzhledem k tomu, že nic nepíše o přivolání psa tak předpokládám, že poslušnost trošku kulhá, tak může pilovat a pilovat poslušnost na první dobu.
napsal(a):
Orionko, to jako fakt? Fakt to bylo tak přes čáru? A neříká se, že chybama se člověk učí?
Pokud mě paměť neklame, tak Psočka je (nebo ještě nedávno byla) žákyně ZŠ.
Ještě štěstí, že vám v mládí psy nikdo neodebral, takže jste mohla nasbírat zkušenosti, které máte nyní.
napsal(a):
No, tak zrovna na tohle tady Keriton napsala samá moudra (jakože fakt, nemyšleno ironicky!), takže Psočka může spokojeně konat...
a vzhledem k tomu, že nic nepíše o přivolání psa tak předpokládám, že poslušnost trošku kulhá, tak může pilovat a pilovat poslušnost na první dobu.
Já vím, ten jeden z 20ti komentářů. Příspěvky Keriton se mi líbí, ale zrovna tohle mi nepřijde jako nějaký zapeklitý problém, pro který bych si nechala (jak to říct slušně) "vynadat" na ifauně. Reakce byly předem jasné. A poslední dobou, to tu je samý tydýt s komplexem k ženskému pohlaví, neschopností respektovat názor jiných atd.. Joo, to když tu byl Aliens, tak byla aspoň sranda, kde vůbec je?
Milá Psočko, jedním z faktorů je zcela jistě žrádlo, odměny. Pokud se servali následně po tom, co jeden dostal a druhý ne. Vůbec odměňování při venčení ve větší partě je diplomacie sama o sobě. My venčíme tři, nejprve dostává nejstarší fena, která je doma alfa, potom její kolegyně, naše madam jako bodyguard celého odřadu většinou třetí a nejmladší naposled. Máme to tak zažité, někdy se prohodí druhé a třetí místo, ale nikdo to neřeší. Přitom naše děvenka dokáže bránit své granule, o které dva dny nestojí, že. Kočky musí žrát na skříni a ani žádné mlsky v její přítomnosti nesmějí dostat.
Elmo
XXX.XXX.11.1
Běžte někam.
sh
XXX.XXX.136.75
Elmo
napsal(a):
Běžte někam.
Jdu.
Terven
napsal(a):
Orionko, to jako fakt? Fakt to bylo tak přes čáru? A neříká se, že chybama se člověk učí?
Pokud mě paměť neklame, tak Psočka je (nebo ještě nedávno byla) žákyně ZŠ.
Ještě štěstí, že vám v mládí psy nikdo neodebral, takže jste mohla nasbírat zkušenosti, které máte nyní.
Ale tak, nesmíte mě brát tak doslova. Já neřeším, že se jim chytli ti dva psi. Já vidím třetího, který by šel náhodou ( a na vodítku ) okolo. Ale to už jsem jednou psala.
Chodím dost často s psicí krajinou sama. A příhody, které se mi stávají se psy blbých majitelů...Sem tam nějakou popíšu. Nechodím v kanadách, abych agresora odkopala a tak mi toho mnoho nezbývá.
notregistered
XXX.XXX.211.20
No počkat
jsem myslela, že orionka byla také jednou vtipná
takže jsem se jako neměla smát, jo ?