Zuzana12345
XXX.XXX.168.2
Ahoj! Známa si pořídila štěně kokršpaněla. Tvrdí, že jeho rodiče jsou oba s PP, všichni jeho sourozenci také s PP a ona dostala jako jediná štěně bez PP. Je vůbec možné, aby štěně z jednoho vrhu jako jediné nemělo PP? děkuju.
Zuzana12345
XXX.XXX.168.2
Skvělý, myslela jsem si to... díky moc!
Možné je to jedině tak, že by nastala nějaká procesní chyba při vystavování PP na plemenné knize. To by ale majitelka dostala PP o něco málo později, ale hlavně by na štěně měla vystavenou řádnou kupní smlouvu s údaji o rodičích štěněte a při odběru by ji chovatel všechny potřebné doklady o uchovnění rodičů, jejich rodokmeny apod. předložil. Ve vašem případě se spíše obávám, že kamarádka nalítla normálnímu množiteli (doufám, že to není ten z jižních Čech) Toto je totiž nejčastější " důvod" a výmluva, proč je zrovna toto štěně bez PP
Zuzana12345
napsal(a):
Ahoj! Známa si pořídila štěně kokršpaněla. Tvrdí, že jeho rodiče jsou oba s PP, všichni jeho sourozenci také s PP a ona dostala jako jediná štěně bez PP. Je vůbec možné, aby štěně z jednoho vrhu jako jediné nemělo PP? děkuju.
Jestli jsou oba rodiče s PP, oba chovní a narodila se plánovaná štětata, mají všechna štěňata nárok na PP, i kdyby se narodilo 30 štěňat. I kdyby se narodilo jedno štěně zelené s pěti nohama, má také nárok na PP.
PP je v podstatě takový rodný list (nebo technický průkaz) psa.
Mít PP neznamená být krásný, zdravý, povahově vyrovnaný zástupce svého plemene a neznamená automatický nárok na potomky s PP.
Mít PP znamená, že se opravdu jedná o zástupce plemene, jehož rodiče byli s PP a prošli výstavou a bonitací a někdo je označil za chovné, tj. krásné, zdravé a vyrovnané zástupce svého plemene. Ale i jim se může narodit to zelené pětinohé štěně, které automaticky dostane PP.
Tak zrovna u kokršpaněla pokud je třeba po lovecky vedených rodičích v majetku chovatele myslivce to tak i muže být, u nich je i dnes celkem běžné hlavně u starších chovatelu že štěně které má nějakou vadu at už vzhled nebo i povaha tak prostě nenatetují a prodají či dají bez pp.
I když to je spíš tak jako u všech podobných případu kdy si vaše známá pořídila štěně bez pp a domyslela si k tomu pohádku o 6 či 7 štěněti..to je docela běžná blbost kterou mnohdy neuvádí ten co prodává ale spíš ten kdo koupil..
Uživatel s deaktivovaným účtem
"Tak zrovna u kokršpaněla pokud je třeba po lovecky vedených rodičích v majetku chovatele myslivce to tak i muže být, u nich je i dnes celkem běžné hlavně u starších chovatelu že štěně které má nějakou vadu at už vzhled nebo i povaha tak prostě nenatetují a prodají či dají bez pp."
pokud se bavíme o chovu FCI, tak takto činí poněkud ilegálně.
napsal(a):
"Tak zrovna u kokršpaněla pokud je třeba po lovecky vedených rodičích v majetku chovatele myslivce to tak i muže být, u nich je i dnes celkem běžné hlavně u starších chovatelu že štěně které má nějakou vadu at už vzhled nebo i povaha tak prostě nenatetují a prodají či dají bez pp."
pokud se bavíme o chovu FCI, tak takto činí poněkud ilegálně.
To že je to chov pod FCI to jako co...není zas tak dlouha doba co se běžně pod FCI utrácela štěnata a pokud se nad tím zamyslím ono to zas tak hloupé nařízení nebylo byla to regulace psu nechala se jen silná a zdravá štěnata.
Není to zas tak dávno co se třeba u NO zcela běžně netetovala dlouhosrstá štěnata prostě to bylo nestandatrní a spousta chovatelu je prostě prodala bez pp a stejně tak to bylo a je i ted u spousty plemen.Dost chovatelu prostě nestandartní štěně nenahlásí a nechá ho bez pp.
"To že je to chov pod FCI to jako co..."
To jako to, že tam platí nějaké řády...
napsal(a):
"To že je to chov pod FCI to jako co..."
To jako to, že tam platí nějaké řády...
Řády..to jako myslíte že FCI pod kterou jde spoustu plemen do háje a budem tu řešit nějaké řády.
Ano jsou řády ale já osobně pokud budu mít ve vrhu nějaké špatné štěně tak ho utratím a pokud budu mít nestandartní štěně tak ho dám někomu zdarma bez pp..řád neřád.Mnohokrát se mi stalo a nejen mě že pokud jsem prodala nestandartní štěně s pp za pár kaček tak majitelé s ním oblítaly kde co a vždy to přineslo jen problémy a spoustu nepříjemností a pomluv...
Ivulka, nějak nechápu tvé reakce - pokud někdo porušuje svým konáním řády, které je povinen dodržovat, koná ilegálně, to je fakt. Tečka, šlus, bodka. O ničem jiném nepíšu.
ivulka2
napsal(a):
Řády..to jako myslíte že FCI pod kterou jde spoustu plemen do háje a budem tu řešit nějaké řády.
Ano jsou řády ale já osobně pokud budu mít ve vrhu nějaké špatné štěně tak ho utratím a pokud budu mít nestandartní štěně tak ho dám někomu zdarma bez pp..řád neřád.Mnohokrát se mi stalo a nejen mě že pokud jsem prodala nestandartní štěně s pp za pár kaček tak majitelé s ním oblítaly kde co a vždy to přineslo jen problémy a spoustu nepříjemností a pomluv...
Komu záleží na pravdivém obrazu svého chovu, přizná i nestandardní štěňata. Kdyby to dělal poctivě každý a existovaly spolehlivé záznamy o tom, z jakých spojení se rodí nestandardy, mnohé vady by se daly eliminovat mnohem snáz, nebo vůbec eliminovat.
Ale když někomu záleží spíš na osobní prestiži...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
Jen takový dotaz, pouze mě to zajímá, jak se Ivulka zmínila jak se dělalo dřív, že prostě co se narodili mrzáčci nebo nějací nepovedení psíci a rovnou se utráceli, co by se stalo teď? Když máte psa pod FCI, narodí se jich třeba 10 ale poslední dvě vidíte že jsou prostě špatné, byly třeba přidušené, nechcou sát, jsou to takové polomrtvolky kdy přichází doba piplání a starost člověka 24/7 který třeba nemůže zůstat s mimčama doma, a utratil by je (humánně) ne že s nima švihne o beton, a nahlásil by na kub 8 narozených štěňat místo 10 je z toho něco?
Setkala jsem se s tímto jen jednou, kdy si známý koupil kryptorchida. Moc o tom nevěděl, jen chtěl psa určitého plemene, na sport, nechtěl krýt. Chovatelka mu o zdravotních rizicích nic neřekla, jen že štěně má drobný problém, protože mu chybí varle, že dostane slevu a PP si nechá ona, aby měla jistotu, že se neukáže na výstavě. Jednoduše nechtěla, aby se vědělo, co se jí ve vrhu narodilo.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
davidka
napsal(a):
Setkala jsem se s tímto jen jednou, kdy si známý koupil kryptorchida. Moc o tom nevěděl, jen chtěl psa určitého plemene, na sport, nechtěl krýt. Chovatelka mu o zdravotních rizicích nic neřekla, jen že štěně má drobný problém, protože mu chybí varle, že dostane slevu a PP si nechá ona, aby měla jistotu, že se neukáže na výstavě. Jednoduše nechtěla, aby se vědělo, co se jí ve vrhu narodilo.
Tak to byla slušná pro mě chovatelka, já znám spíš takové, že psa pošlou na operaci, nadopují ho hormony aby to varle sestouplo a všichni se tváří že je to zdravý a perfektní pes bez chybičky!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jen takový dotaz, pouze mě to zajímá, jak se Ivulka zmínila jak se dělalo dřív, že prostě co se narodili mrzáčci nebo nějací nepovedení psíci a rovnou se utráceli, co by se stalo teď? Když máte psa pod FCI, narodí se jich třeba 10 ale poslední dvě vidíte že jsou prostě špatné, byly třeba přidušené, nechcou sát, jsou to takové polomrtvolky kdy přichází doba piplání a starost člověka 24/7 který třeba nemůže zůstat s mimčama doma, a utratil by je (humánně) ne že s nima švihne o beton, a nahlásil by na kub 8 narozených štěňat místo 10 je z toho něco?
No, normálně nahlásíte deset narozených a osm odchovaných, to fakt není problém.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to byla slušná pro mě chovatelka, já znám spíš takové, že psa pošlou na operaci, nadopují ho hormony aby to varle sestouplo a všichni se tváří že je to zdravý a perfektní pes bez chybičky!
Vzhledem k dědičnosti se mi teda slušná nezdá. Stát se to může každému, ale tajit něco takového určitě není v pořádku.
Attila, i dneska se postižená štěňata utratí, o tom to není a je to zcela OK. To, co není OK je to, že chovatel nepřizná k zápisu (nepožádá o PP) pro všechna zápisu se doživší štěňata, vada nevada, a prodává je pak bPP.
napsal(a):
Attila, i dneska se postižená štěňata utratí, o tom to není a je to zcela OK. To, co není OK je to, že chovatel nepřizná k zápisu (nepožádá o PP) pro všechna zápisu se doživší štěňata, vada nevada, a prodává je pak bPP.
Nechápu smysl takového počínání - nenechat vystavit PP úplně zdravým a bezvadným štěňatům. Proč by to chovatel dělal? Rodokmen stojí cca 300 Kč. A rozdíl v ceně s PP a bez PP je v řádu několika tisíc, takže když nic jiného, tak nechápu, proč by chovatel jen tak vyhazoval peníze z okna. I když chov psů nedělá primárně pro peníze, tak tohle by snad udělal jen hlupák, jiný důvod nevidím.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
napsal(a):
No, normálně nahlásíte deset narozených a osm odchovaných, to fakt není problém.
Aháá to mě trubku nenapadlo
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
davidka
napsal(a):
Vzhledem k dědičnosti se mi teda slušná nezdá. Stát se to může každému, ale tajit něco takového určitě není v pořádku.
Ale z mého pohledu prodala psa ke kterému nechtěla vystavit PP aby nemohl být uchovněn a v tom případě tuto vadu nepředával dál, nebo se pletu? to že někdo řekl, že nechtěla dát PP aby se se psem nikde neukazovali... mohla se výpověď chovatelky změnit, nebo si to pak majitelé přibarvili aby nebyli za trubce že mají jednokulkáča doma...všichni víme jak to kolikrát je, chovatel se snaží být slušný, fér a nakonec ho ještě zpranýřují... ale samozřejmě jsou i chovatelé co se nechovají fér... Hlavně to že psovi nesestoupí kulky se nepozná hned že jo. třeba znám jednoho krycího psa co pokryl v určitém plemenu půlku evropy a jsou po něm jednokulkáči, ale klub to neřeší, psíci se vyhoní hormonama aby kulky měli a pohodka jede se dál...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dřív se mohlo nechat 6 štěňat, kolikrát to bylo těžké dilema, která to mají být - když byl vrh vyrovnaný. Takže mnozí je prostě nechali a prodávali bez PP.
Nicméně i dnes, pokud se mé feně narodí nějaký mrzáček, nebo fena má hodně štěňat, prostě udělám výběr a štěňata utratím. Samozřejmě, že nahlásím, že se narodil jen takový počet štěňat, která ponechám a všem nechám vystavit PP. Není žalobce, není soudce, u porodu jsem jen já a fena. Nezastávám názor, že nutně musí žít všechno (psů je dost), zvláště pak nebudu piplat nějaké štěně, které není v pořádku, štěně, které není schopné od začátku sát mléko apod. To je prostě proti přírodě, tam také přežívají jen nejsilnější.
Jasně, nabízí se analogie s lidmi, ale to bychom se dostali úplně na jiné téma.
koňadra
napsal(a):
Nechápu smysl takového počínání - nenechat vystavit PP úplně zdravým a bezvadným štěňatům. Proč by to chovatel dělal? Rodokmen stojí cca 300 Kč. A rozdíl v ceně s PP a bez PP je v řádu několika tisíc, takže když nic jiného, tak nechápu, proč by chovatel jen tak vyhazoval peníze z okna. I když chov psů nedělá primárně pro peníze, tak tohle by snad udělal jen hlupák, jiný důvod nevidím.
Koňadra, a četla sis vůbec tu debatu?
koňadra
napsal(a):
Dřív se mohlo nechat 6 štěňat, kolikrát to bylo těžké dilema, která to mají být - když byl vrh vyrovnaný. Takže mnozí je prostě nechali a prodávali bez PP.
Nicméně i dnes, pokud se mé feně narodí nějaký mrzáček, nebo fena má hodně štěňat, prostě udělám výběr a štěňata utratím. Samozřejmě, že nahlásím, že se narodil jen takový počet štěňat, která ponechám a všem nechám vystavit PP. Není žalobce, není soudce, u porodu jsem jen já a fena. Nezastávám názor, že nutně musí žít všechno (psů je dost), zvláště pak nebudu piplat nějaké štěně, které není v pořádku, štěně, které není schopné od začátku sát mléko apod. To je prostě proti přírodě, tam také přežívají jen nejsilnější.
Ale z hlediska chovu je špatně, když nenahlásíte ty "vadné". Protože tak není přehled o tom, z jakých spojení se rodí vadná štěňata - ve svém důsledku to škodí plemenu jako celku.
napsal(a):
Ale z hlediska chovu je špatně, když nenahlásíte ty "vadné". Protože tak není přehled o tom, z jakých spojení se rodí vadná štěňata - ve svém důsledku to škodí plemenu jako celku.
Souhlasím. Jenže už jsem se v chovatelství vyškolila. Všichni schovávají kostlivce ve skříni.
Je to už pár let, narodilo se mně štěně se závažnou vadou. Zjistila jsem, že po psu, se kterým jsem kryla, je více takto postižených štěňat po různých fenách. Dovolila jsem si na to upozornit chovatelský klub a co se stalo? Psa z chovu nikdo nevyřadil, ani to nikdo neprověřoval, co se po tom psu rodí, a já jsem byla za udavače. Ještě po nějaký čas poklesl zájem o moje štěňata, protože se najednou rozkřiklo, že se mně rodí vadná štěňata.
Takže děkuji, ale podobnou chybu už víckrát neudělám. Já budu jediná poctivá, nestane se vůbec nic, akorát, že sama sebe v chovatelství odepíšu. A mnozí jiní, kteří mají třeba vad v chovu daleko víc, jsou ok.
Ano, není to správné (zatajovat kostlivce), ale to by museli přiznávat všichni. Jenže to je právě ten začarovaný kruh. Jeden člověk to nevytrhne, ale jeden každý z nás by to musel dělat.
koňadra
napsal(a):
Nicméně i dnes, pokud se mé feně narodí nějaký mrzáček, nebo fena má hodně štěňat, prostě udělám výběr a štěňata utratím.
To, že se utratí štěňata, která nejsou v pořádku, nejsou schopné sát mléko - OK. Ale udělat "výběr" a utratit zdravá štěňata jen proto, že jich fena měla hodně? Tak na to bych já osobně žaludek neměla, to bych radši nechovala vůbec.
koňadra
napsal(a):
Souhlasím. Jenže už jsem se v chovatelství vyškolila. Všichni schovávají kostlivce ve skříni.
Je to už pár let, narodilo se mně štěně se závažnou vadou. Zjistila jsem, že po psu, se kterým jsem kryla, je více takto postižených štěňat po různých fenách. Dovolila jsem si na to upozornit chovatelský klub a co se stalo? Psa z chovu nikdo nevyřadil, ani to nikdo neprověřoval, co se po tom psu rodí, a já jsem byla za udavače. Ještě po nějaký čas poklesl zájem o moje štěňata, protože se najednou rozkřiklo, že se mně rodí vadná štěňata.
Takže děkuji, ale podobnou chybu už víckrát neudělám. Já budu jediná poctivá, nestane se vůbec nic, akorát, že sama sebe v chovatelství odepíšu. A mnozí jiní, kteří mají třeba vad v chovu daleko víc, jsou ok.
Ano, není to správné (zatajovat kostlivce), ale to by museli přiznávat všichni. Jenže to je právě ten začarovaný kruh. Jeden člověk to nevytrhne, ale jeden každý z nás by to musel dělat.
Mně by teda mnohem lepší přišlo prostě nechovat, kdyby mi připadalo, že poctivě chovat nelze nebo jen s velkými obtížemi.
koňadra
napsal(a):
Souhlasím s vámi. Je to těžké. Pokud nezačnou všichni myslet na blaho plemene, ale budou myslet na sebe - tak bude chov tak trochu potěmkinova vesnice stále.
marcelaamax
napsal(a):
Nicméně i dnes, pokud se mé feně narodí nějaký mrzáček, nebo fena má hodně štěňat, prostě udělám výběr a štěňata utratím.
To, že se utratí štěňata, která nejsou v pořádku, nejsou schopné sát mléko - OK. Ale udělat "výběr" a utratit zdravá štěňata jen proto, že jich fena měla hodně? Tak na to bych já osobně žaludek neměla, to bych radši nechovala vůbec.
Takhle to dělají tisíce chovatelů, i pastevci ve stepích utrácejí nadbytečnà štěňata od svých fen.
"Nechápu smysl takového počínání - nenechat vystavit PP úplně zdravým a bezvadným štěňatům"
však o tom tady ani tak řeč není. Ale chovatel je povinen nechat zapsat všechna štěňata života schopná, cituji ze zápisního řádů ČMKU: "Vrh musí být přihlášen k zápisu kompletní – tzn., že musí být uvedena všechna štěňata, která byla do okamžiku žádosti o zápis odchována"
tedy samozřejmě nikdo nechce, aby chovatel nechal žít štěňata postižená...
"Jenže už jsem se v chovatelství vyškolila. Všichni schovávají kostlivce ve skříni."
a pak proč je ten slavný chov pod FCI stále více na prd, žejo...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
marcelaamax
napsal(a):
Marci, tam je napsáno dřív ne že teď vybere z vrhu který je třeba ok po 10 štěňatech, tak že 4 vybere podle entétýky a utratí... ale tohle se dělalo dřív, pamatuju to za dob dědy, dokonce i moje mamka prohlašuje že by se to takto mělo dělat stále, to že nějaké štěně něco zdědí a ostatní jsou ok neznamená snad že ty co jsou ok budou v sobě nosit ten špatný gen. a měl by se v tom případě zlikvidovat celý chov... Ale přesně jak píše Koňadra, myslím že pro všechny je schůdnější ta cesta mrzáčky utratit a dál se o tom nebavit, než prodat standard štěnda př. za 25 000 a mrzáčky pak nabídnout jako hobby pejsky za 15 000...i takové znám...co vyloženě prodají totální zrůdičky, ale tam už je to o penězích...já jsem také zastánce toho, že od pohledu špatně se vyvíjející, života neschopná bez pomoci štěnda by se měli nechat utratit.
marcelaamax
napsal(a):
A co byste dělala, kdyby vaše fena porodila dvanáct, patnáct štěňat, sice všechna OK, ale fena všechny nemohla uživit? Vzala byste si měsíc dovolenou a ve dne v noci kojila a starala se o štěňata? Možná ano, možná máte práci, kde si to můžete dovolit, ale mnoho lidí ne. V přírodě by všechna štěňata též nepřežila...
napsal(a):
A co byste dělala, kdyby vaše fena porodila dvanáct, patnáct štěňat, sice všechna OK, ale fena všechny nemohla uživit? Vzala byste si měsíc dovolenou a ve dne v noci kojila a starala se o štěňata? Možná ano, možná máte práci, kde si to můžete dovolit, ale mnoho lidí ne. V přírodě by všechna štěňata též nepřežila...
Možná by se našla jiná kojná fena která by štěňata přijala. Ale právě proto píšu, že bych radši nechovala vůbec A taky že chovat nebudu... Někdo na to má, já ne...
napsal(a):
"Nechápu smysl takového počínání - nenechat vystavit PP úplně zdravým a bezvadným štěňatům"
však o tom tady ani tak řeč není. Ale chovatel je povinen nechat zapsat všechna štěňata života schopná, cituji ze zápisního řádů ČMKU: "Vrh musí být přihlášen k zápisu kompletní – tzn., že musí být uvedena všechna štěňata, která byla do okamžiku žádosti o zápis odchována"
tedy samozřejmě nikdo nechce, aby chovatel nechal žít štěňata postižená...
"Jenže už jsem se v chovatelství vyškolila. Všichni schovávají kostlivce ve skříni."
a pak proč je ten slavný chov pod FCI stále více na prd, žejo...
U nás je plno nesmyslných zákonů, některé se nedodržují, někdy dokonce i s tichým souhlasem zákonodárců.
Co se týče chovu psů, tak zápisní řád sice říká, že
"Vrh musí být přihlášen k zápisu kompletní – tzn., že musí být uvedena všechna štěňata, která byla do okamžiku žádosti o zápis odchována" - jak mohou být odchována štěňata, která jsou mrtvá? Už jsem napsala - u porodu jsem jen já a fena, kdo mě dokáže jestli se narodilo 5 nebo 10 štěňat?
Prostě já nejsem zastánce toho, aby fena odchovávala 13 štěňat, když má fyzicky tak na 8. To zase bylo nějaké lobby ochránců přírody - nic nezabíjet. A nebo těch, kteří chtějí prodat co nejvíc štěňat a tím vydělat více peněz. Ale ani v přírodě by pravděpodobně všechna štěňata nepřežila. U psů přežijí jen proto, že si chovatel vezme dovolenou a bude je přikrmovat. Nezlobte se, ale to není normální.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
napsal(a):
Však to píše, udělá výběr a štěnda ostatní utratí, ano prostě jsou lidé, kteří chovají, a chovají trochu jiným způsobem než lidi "chápou" každý není takový, že si vezme zbytek štěňat do ložnice a odkojí je na láhvi, nebo sežene náhradní fenu... atd atd... Koňadra bych tipla že se možná blíží věkem k mojí mámě a moje máma je taková taky, nezachraňuj nezachranitelné a tím se řídím taky. Ikdyž já teda jsem slaboch takže pokud bych viděla že všechny štěnda jsou ok, tak bych možná sháněla kojnou, ale doma bych taky nemohla zůstat. Ale taky jsem byla svědkem, toho že když se narodilo víc jak 10 štěňat tak všechny měli porodní váhu ok, ale třeba za pár dní už bylo na některých vidět že moc ok nejsou...začalo právě dokrmování a lítání a veteriny a podobné záchranářské šílenství...
marcelaamax
napsal(a):
Možná by se našla jiná kojná fena která by štěňata přijala. Ale právě proto píšu, že bych radši nechovala vůbec A taky že chovat nebudu... Někdo na to má, já ne...
Možná... kojné feny se shánějí těžko.
marcelaamax
napsal(a):
Jasně, však já to nemyslela nijak špatně, jen jsem psala, že já bych na to prostě neměla...
Ano, musí to být dilema.
marcelaamax
napsal(a):
Správný přístup. Každý nemusí být chovatel.
Takový příklad: jedni lidi si vzali ode mne štěně - fenku. Potom ji nechali nakrýt. Dělali velkou lustraci všech zájemců,2 štěňata ani neprodali, protože se jim nepodařilo najít "vhodného zájemce". Potom začali objíždět ta svoje štěňata, která prodali, a zjistili, že se nemají dobře - třeba jen proto, že spali venku v boudě místo v posteli. Takže 2 štěňata zase těm majitelům sebrali. Najednou měli doma 5 psů - feny i psy. Nastalo 13 let galejí - venčit tolik psů, oddělovat je v době hárání v malém bytě... Už nikdy nic nenakryli, ale k jejich cti musím říct, že je obdivuji, že se jim to vůbec podařilo uhlídat v rámci rodiny.
Takže každý prostě na to nemá, aby choval. A to nemyslím nějak hanlivě, může být více důvodů.
napsal(a):
Možná... kojné feny se shánějí těžko.
Asi tak. Z toho jsem se už také vyléčila. Sehnat v danou chvíli (dejme tomu v horizontu 3 dní) kojnou fenu je většinou neřešitelný problém. Ne každý si chce vzít cizí štěňata, nechce mít odpovědnost, že nějaké uhyne, zvláště, když jde o dražší plemeno (a to je pro někoho už od 1000 Kč výše). V daný okamžik by se třeba našla kojná fena, ale třeba až na druhém konci republiky. A majitel takové feny nakonec neví, co by si za odchov cizích štěňat řekl... Prostě je to složité na obě strany.
Ale jak už jsem napsala výše - psů je dost a není nutné, aby žila všechna za každou cenu.
Ještě bych dodala, že z prvního vrhu bych asi taky nebyla schopná něco utratit (naštěstí bylo jen 5 štěňat), ale za 30 let chovatelství se člověk ledacos naučí a pochopí. On člověka vlastně sám život donutí.
koňadra
napsal(a):
U nás je plno nesmyslných zákonů, některé se nedodržují, někdy dokonce i s tichým souhlasem zákonodárců.
Co se týče chovu psů, tak zápisní řád sice říká, že
"Vrh musí být přihlášen k zápisu kompletní – tzn., že musí být uvedena všechna štěňata, která byla do okamžiku žádosti o zápis odchována" - jak mohou být odchována štěňata, která jsou mrtvá? Už jsem napsala - u porodu jsem jen já a fena, kdo mě dokáže jestli se narodilo 5 nebo 10 štěňat?
Prostě já nejsem zastánce toho, aby fena odchovávala 13 štěňat, když má fyzicky tak na 8. To zase bylo nějaké lobby ochránců přírody - nic nezabíjet. A nebo těch, kteří chtějí prodat co nejvíc štěňat a tím vydělat více peněz. Ale ani v přírodě by pravděpodobně všechna štěňata nepřežila. U psů přežijí jen proto, že si chovatel vezme dovolenou a bude je přikrmovat. Nezlobte se, ale to není normální.
Mohu se zeptat kolikátý den utrácíte nadbytečná štěňata? Hned nebo až třeba druhý den? Díky.
Koňadra, vždyť jsi někde úplně jinde, nebo neumíš číst?
"která byla do okamžiku žádosti o zápis odchována" - jak mohou být odchována štěňata, která jsou mrtvá?"
Však k zápisu jdou štěňata živá = odchovaná, fakt ne mrtvá! Zápisní řád jaksi se smrtí života neschopných štěňat počítá! A bavíme se o získání PP! Na co by mrtvým štěňatům bylo PP? A mrtvá štěňata asi nemůžeš prodávat bPP, že...a o tom tady byla řeč
"u porodu jsem jen já a fena, kdo mě dokáže jestli se narodilo 5 nebo 10 štěňat?"
no nikdo, krom toho tady jsi u hlášení vrhu a ne zápisu do plemenné knihy a PP...
napsal(a):
No, třeba já, kdybych se rozhodla někdy v životě odchovat štěňata, tak jen pokud bych na tuto eventualitu byla připravená. Fena může i zemřít nebo být neschopna kojit a stejně bych pak musela štěňata uměle odchovat, ale stejně jako marcelamax bych nedokázala zdravá štěňata utratit.
Však nemusí chovat každý.
sufle
napsal(a):
No, třeba já, kdybych se rozhodla někdy v životě odchovat štěňata, tak jen pokud bych na tuto eventualitu byla připravená. Fena může i zemřít nebo být neschopna kojit a stejně bych pak musela štěňata uměle odchovat, ale stejně jako marcelamax bych nedokázala zdravá štěňata utratit.
Přesně tak
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale z mého pohledu prodala psa ke kterému nechtěla vystavit PP aby nemohl být uchovněn a v tom případě tuto vadu nepředával dál, nebo se pletu? to že někdo řekl, že nechtěla dát PP aby se se psem nikde neukazovali... mohla se výpověď chovatelky změnit, nebo si to pak majitelé přibarvili aby nebyli za trubce že mají jednokulkáča doma...všichni víme jak to kolikrát je, chovatel se snaží být slušný, fér a nakonec ho ještě zpranýřují... ale samozřejmě jsou i chovatelé co se nechovají fér... Hlavně to že psovi nesestoupí kulky se nepozná hned že jo. třeba znám jednoho krycího psa co pokryl v určitém plemenu půlku evropy a jsou po něm jednokulkáči, ale klub to neřeší, psíci se vyhoní hormonama aby kulky měli a pohodka jede se dál...
Ne, chovatelka nechtěla, aby se o vadě vědělo. Psovi klidně mohla PP dát, ale mohla nahlásit klubu, že pes je kryptoš a že se nemůže uchovnit.
A mohlo se také víc hlídat spojení psů, po kterých se tato vada vyskytla. A je to nefér i vůči chovatelům sourozenců postiženého štěněte, protože nevěděli, že jejich pes může tento gen nést.
Navíc si myslím, že chovatelka o problému věděla, protože i když má většina psíků v době odběru varlátka sestouplá, nemusí to být vždy a ona si byla jistá, že je to kryptorchid. Přece se občas stane, že varle sestoupí trochu později, ale ona už dopředu řekla, že kvůli tomuto nedá PP.
napsal(a):
Mohu se zeptat kolikátý den utrácíte nadbytečná štěňata? Hned nebo až třeba druhý den? Díky.
No, tak nevím, jestli mám na to vůbec tady odpovídat. Ale mému "kádrovému profilu" u některých zde stejně už nic nepomůže. A kdybych si z toho měla něco dělat, tak nemůžu chovat. Jedu si po své linii, snažím se odchovávat zdravá, výstavně i pracovně schopná štěňata a protože mně žádná doma nezůstávají a nejsem ani dodavatelem štěňat do útulků, tak to asi nedělám tak špatně. A hloupé řeči tady vždy byly a budou. Jen dnes, v době internetu, se jimi dá hodně ublížit.
Štěňata neutrácím hned - tedy pokud nejsou evidentně hned po porodu nějaká postižená (ale to se stalo jednou). Nevím, jak jinak bych udělala alespoň nějaký výběr. Může se totiž stát, že zjistím, že štěně, které při porodu vypadá zdravě, třeba je i největší, o pár hodin dál už není schopné sát mléko, může se stát, že štěně si lokne plodové vody a uhynulo by za pár dní, fena může některé štěně zalehnout, může se stát ledacos. Teď asi hodně popudím ty útlocitné, ale pokud musím zredukovat vrh o více jedinců, tak výběr dělám třeba i více jak 1 den - štěňata utrácím postupně (pokud možno vždy to nejméně životaschopné). Naštěstí tohle řeším opravdu jen výjimečně (chovám plemena, která většinou nadpočetné vrhy nemají), protože nechávat utrácet štěňata rozhodně není moje hobby.
koňadra
napsal(a):
No, tak nevím, jestli mám na to vůbec tady odpovídat. Ale mému "kádrovému profilu" u některých zde stejně už nic nepomůže. A kdybych si z toho měla něco dělat, tak nemůžu chovat. Jedu si po své linii, snažím se odchovávat zdravá, výstavně i pracovně schopná štěňata a protože mně žádná doma nezůstávají a nejsem ani dodavatelem štěňat do útulků, tak to asi nedělám tak špatně. A hloupé řeči tady vždy byly a budou. Jen dnes, v době internetu, se jimi dá hodně ublížit.
Štěňata neutrácím hned - tedy pokud nejsou evidentně hned po porodu nějaká postižená (ale to se stalo jednou). Nevím, jak jinak bych udělala alespoň nějaký výběr. Může se totiž stát, že zjistím, že štěně, které při porodu vypadá zdravě, třeba je i největší, o pár hodin dál už není schopné sát mléko, může se stát, že štěně si lokne plodové vody a uhynulo by za pár dní, fena může některé štěně zalehnout, může se stát ledacos. Teď asi hodně popudím ty útlocitné, ale pokud musím zredukovat vrh o více jedinců, tak výběr dělám třeba i více jak 1 den - štěňata utrácím postupně (pokud možno vždy to nejméně životaschopné). Naštěstí tohle řeším opravdu jen výjimečně (chovám plemena, která většinou nadpočetné vrhy nemají), protože nechávat utrácet štěňata rozhodně není moje hobby.
Chápu, díky.
koňadra
napsal(a):
Jó, takhle jsme měli před 89 od sousedů v ulici jezevce. Nakonec byl jako na potvoru z vrhu nej. Co nás kde potkali chovatelé, tak šli do mdlob.
sufle
napsal(a):
Souhlasím mě by navíc dělalo problém i to, štěňata 2 měsíce vypiplavat a pak doufat, že jsem jim našla dobrý domov.
Takže já chovat fakt nikdy nebudu. Navíc si ani nemyslím, že by štěňata musela mít každá průměrná fena, to už bych musela mít fakt hodně dobrou fenu {ne podle sebe, je jasný že pro nás je ten náš pes něj), abych začala uvažovat o krytí.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
napsal(a):
Jó, takhle jsme měli před 89 od sousedů v ulici jezevce. Nakonec byl jako na potvoru z vrhu nej. Co nás kde potkali chovatelé, tak šli do mdlob.
Jjj takto si děda dovezl jednou alpského brakýře od známého z hor a taky z něj nakonec vyrostl krásný pes, bohužel PP neměl, ale na hony byl jednička