Dobrý den,
mám fenku kříženec Stafforda, je hodná vychází skvěle s dětmi a ostatními psy. Nemá problém chodit na volno / být přivolána kdekoliv venku i v zápalu her.
Jediný problém u ní nastává když jsme u vody (jezera / řeky) prostě tam kam se se psem dostanete a jsou tam ostatní návštěvníci. Vždy u vody začně být nezvladatelná (štěká / tahá ) veškerou silou se snaží dostat do vody. I když ji pustím na volno aby se proběhla vodou / zaplavala si tak je pořád nekontrolovatelná. Na základní poveli neslyší a ani různé osvědčené metody s pamlsky nepomáhájí a já si nevím rady jak jí v tu chvíli krotit protože mě uplně ignoruje. Většinou to končí odchodem, protože všichni ostatní si myslí, že je agresivní a automaticky se bojí a vyhazují nás.
Díky za rady.
Vlez si s ní na břeh a tam kde máš vodu po kolena max ji dej sedni a počkej až se uklidní. Až se uklidní, dej jí na břehu nějakou práci, lovení věci ze dna, nošení klacku a pod. Mám podobný problém a toto nám pomáhá. Psa prostě nejdřív z velké části vybiju na břehu a pak jde teprv plavat.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Fena "neví", že i v téhle situaci má poslouchat. Takže se to musí nejdřív dozvědět.
Zaměřte se tedy na nácvik základních věcí - chůze na vodítku, přivolání, apod., u vody. Začněte dostatečně daleko, kdy fena ještě vnímá, ale už si uvědomuje, že se blíží voda.
Je možné, že v jejím nadšení nebudou jako motivace stačit pamlsky a odměňování, protože vás nevnímá a voda je větší lákadlo. Poslušnost je třeba vyžadovat a dát feně najevo, že musí poslechnout, i když by radši letěla do vody. Rozhodně bych ji nepouštěla navolno, dokud nebudete mít zvládnuté přivolání.
Když jsme sami a nikdo jiný okolo není tak to takový problém není plní základní povely sedni / lehni / zůstaň. Takhle neposlušně se zasekne když např vidí ostatní hrát si ve vodě. Děti po sobě cákají vodu, dospělí si hází míčem. V tu chvíli je problém jí zabavit čímkoliv jiným hračky / pamlsky / moje povely, ale jakoby byl v tu chvíli jedinej cíl dostat se do vody za každou cenu. Můžu jí máchat pamlskama hračkama před čumákem, ale to už jí dávno nezajímá.
když např. odejdeme na 5 minut pryč od vody aby se uklidnila tak po návratu najede do stejnýho režimu.
Tedysek
napsal(a):
Vlez si s ní na břeh a tam kde máš vodu po kolena max ji dej sedni a počkej až se uklidní. Až se uklidní, dej jí na břehu nějakou práci, lovení věci ze dna, nošení klacku a pod. Mám podobný problém a toto nám pomáhá. Psa prostě nejdřív z velké části vybiju na břehu a pak jde teprv plavat.
To jsem zkoušel, ale je dost aktivní když jdeme takhle k vodě např po delší procházce tak je to lepší, protože je hlavně unavená a nemá tolik energie na takový "scény". Když jí pořádně předem unavím tak je to OK, ale to je práce na hodinu venku a aportování :D.
Asi bych nechodila k vodě tam, kde je hodně lidí.
alex&buffy
napsal(a):
Když jsme sami a nikdo jiný okolo není tak to takový problém není plní základní povely sedni / lehni / zůstaň. Takhle neposlušně se zasekne když např vidí ostatní hrát si ve vodě. Děti po sobě cákají vodu, dospělí si hází míčem. V tu chvíli je problém jí zabavit čímkoliv jiným hračky / pamlsky / moje povely, ale jakoby byl v tu chvíli jedinej cíl dostat se do vody za každou cenu. Můžu jí máchat pamlskama hračkama před čumákem, ale to už jí dávno nezajímá.
když např. odejdeme na 5 minut pryč od vody aby se uklidnila tak po návratu najede do stejnýho režimu.
Já bych použila stopovačku. Pes se rozběhne k vodě, dám přivolání, přitáhnu si ho, povolím tah a pochválím. Po chvíli dám psovi volno.
Stopovačka je samozřejmě mezi lidmi nepraktická, proto je nejlepší nacvičit si to někde u kraje nebo si tu situaci připravit - vzít si pomocníky, který budou dělat dav ve vodě. Pes musí být nejprve ovladatelný, než bude puštěn na volno.
alex&buffy
napsal(a):
To jsem zkoušel, ale je dost aktivní když jdeme takhle k vodě např po delší procházce tak je to lepší, protože je hlavně unavená a nemá tolik energie na takový "scény". Když jí pořádně předem unavím tak je to OK, ale to je práce na hodinu venku a aportování :D.
Ale je to o krok blíž k poslušnosti u vody ;).
napsal(a):
Já bych použila stopovačku. Pes se rozběhne k vodě, dám přivolání, přitáhnu si ho, povolím tah a pochválím. Po chvíli dám psovi volno.
Stopovačka je samozřejmě mezi lidmi nepraktická, proto je nejlepší nacvičit si to někde u kraje nebo si tu situaci připravit - vzít si pomocníky, který budou dělat dav ve vodě. Pes musí být nejprve ovladatelný, než bude puštěn na volno.
Vyskouším příště tu stopovačku, vodítko má +- 1,5m plně napnutý s tim, že se ještě pokouší škrábat po zemi takže ji přitahuju opravdu silou (zkoušel jsem postroj / obojek i stahovák) ale vypadá to že by se radší uškrtila než aby povolila. Zkusím ještě stopovačku při nejhorším poletím do vody taky.
alex&buffy
napsal(a):
Vyskouším příště tu stopovačku, vodítko má +- 1,5m plně napnutý s tim, že se ještě pokouší škrábat po zemi takže ji přitahuju opravdu silou (zkoušel jsem postroj / obojek i stahovák) ale vypadá to že by se radší uškrtila než aby povolila. Zkusím ještě stopovačku při nejhorším poletím do vody taky.
Přitahování psa, kterej naplno táhne, obvykle nefunguje jako výchovná metoda, protože mu to stále umožňuje pokračovat v tom, co dělá. Na vašem místě bych se určitě zaměřila kromě přivolání i na to netahání na vodítku. Na to je opět více metod, přičemž nenásilná metoda "zastavíme a dál půjdeme až přestaneš tahat" žel často příliš nefunguje v krizových momentech. Já bych preferovala bezpečí svoje, psa i lidí okolo sebe, a použila bych široký kožený obojek a trhnutí vodítkem ve správnou chvíli, což je sice prej strašný týrání (říkali na ifauně), ale při správným a důsledným použití to pes pochopí velmi rychle.
Pokud máte problém ji fyzicky zvládnout, mohla by vám pomoct halti ohlávka (od barona). Tu ovšem nelze použít v kombinaci se stopovačkou, mohlo by jí to ublížit. Jen na krátkým vodítku.