Jak poznat úmysly neznámého SAO?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Petr.Hol

22.5.2017 13:08
Petr.Hol

XXX.XXX.139.188

Dobrý den,

rád bych poprosil chovatele SAO o radu. V našem okolí se totiž vyskytnul nový SAO a protože okolo chodíme na vycházky se psem i s dětmi, rád bych se o jejich chování dozvěděl víc.
Na polosamotu okolo které vede obecní cesta do lesa, kam chodíme na vyhcházky se přistěhovala rodinka z Prahy a jejich pes SAO starý cca 4-6roků. Majitelé jsou trochu zvláštní (jaký pán, takový pes?) a není s nima moc řeč, je to takový ten typ co se přistěhoval na ves a předpokládá, že tady na něj všichni čekali a všechno mu patří... Psa mají většinou zavřeného v malém (tak maximálně na labradora) kotci a občas ho vídám běhat volně s pány i bez. Pozemek mají neoplocený.
My chodíme v sestavě: Moje maličkost, dvě děti kluci 3 a 5 roků + mladý 6měs pes CC. Určitě všichni víte, jaké to je na vycházce s malými dětmi a psem v případě problému. Bohužel už nás (psa) napadnul nevychovaný staford co utekl místnímu feťákovi a nedávno jsme zažili velmi nepříjemnou situaci s křížencem Pita snad se slonem - bylo to takové cca 60kg tele za kterým běžel a marně vykřikoval povely nějaký tmavý občan. Všechno ale dobře dopadlo, jen děti jsou z cizích psů trochu ve stresu a já na vycházku s dětmi chodím s nožem,21´teleskopem a pro všechny případy i legálně drženou pistolí. Samozřejmě že není moje potřeba třískat teleskopem cizí ometáky, ale poskytuje mi to poměrně dobrou škálu reakcí podle závažnosti situace. V téhle chvíli si prostě nemůžu dovolit riskovat, aby kdejakej nevychovanej pes bez pána v dohledu okusoval moje děti. K tomu prostě nesmí dojít.
Pokud jde o psy tak nejsem žádný velký znalec a chování zmíněného SAO je pro mě trochu záhada.
Že pes zavřený v kotci pouští hrůzu a poskakuje i s kotcem, to je předpokládám v pořádku. Ale jak to mají SAO, když jsou navolno bez přítomnosti pána a po hraně jejich pozemku půjdeme my? Dá se čekat, že pes zkusí nás "zahnat", nebo rovnou zaútočí, případně něco jiného?
Jak vypadá útok SAO? Někde jsem četl, že když to tak vyhodnotí, tak útočí bez varování. A toho se upřímně bojím nejvíc. Přeci jim neodprásknu psa, jen proto že k nám na obecní cestě běžel bez vrčení, štěkání, cenění zubů aj., ale když ho nechám přiblížit, nezaútočí pak na děti či psa rovnou, prostě protože nás považuje za narušitele a hrozbu? Pak už s tím nic nenadělám... Chápu, že dotaz působí asi zmateně, ale chtěl bych té povaze víc porozumět, abych dokázal jeho chování pochopit a snad i trochu předvídat.
Za každou radu budu vděčný, děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2017 13:13

Jeho chování záleží na mnooha aspektech, i to, jestli by kousnul.
Pořiďte paralyzér, už jen ten zvuk by ho mohl/měl odstrašit.

22.5.2017 13:19

Pokud ho vy nebo váš pes naser..te tak ho neodstraší nic. Je to pes který na pohled kousne jednou a přitom je to dvacetkrát. Ano, oni nijak neštěkají, neblbnou, nevyhrožují a pak najednou zaútočí. Kamarád je má. Pes čumí jak když je betonovej dokud ho něčím nepřimějete k akci, pak to stojí za to. Každopádně pokud někdo nechá takového psa bez plotu a bez dozoru, jen tak se poflakovat venku tak ten majitel je hov.do.

22.5.2017 13:23

Nemusí mít ale taky tu "nynější-novodobou" povahu, může se zachovat, jak normální pastevec, tzn obíhat a snažit se kousnout a ne hned vystartovat a sežrat je i s CC.

22.5.2017 13:25

Otázka sice mířila jinam, ale já být na vašem místě, udělám vše proto, aby SAO pobýval buď na dobře oploceném pozemku anebo na procházce se svým pánem. Koneckonců vadil by mi jakejkoliv pes, kterej si pobíhá volně po vsi a může dle libosti obtěžovat či ohrožovat svoje okolí.

22.5.2017 13:33

"Ano, oni nijak neštěkají, neblbnou, nevyhrožují a pak najednou zaútočí."
takhle to obecně neplatí. Pokud je na svém teritoriu (a samozřejmě je na něm, bez plotu, kam si ho natáhne) tak jejich primární funkcí je nepřítele odradit štěkotem, zahnat, ne napadnout.

Ten útok bez varování (ale ono to jde poznat) je reakce v blízkosti. To hodí takový pohled "do blba", skrz člověka, vteřina ticha před bouří a...výbuch .

trošku ošemetné je to, že máš psa, ten může být takovou rozbuškou.

Ten paralyzér je dobrý, neb funguje i na dálku, výboj.

Ale nejbezpečnější je, když tě a tvé blízké pastevec "pojme" do své smečky, vezme na vědomí jako neškodné...(pravda, to by chtělo spolupráci majitele, asi...)

ale však zatím nezmatkuj, uvidíš jaký bude, účinný arzenál máš...

Editnu: přemýšlíš dopředu, to je dobře, tak k tomu přidej trénink svých ratolestí, co mají v případě útoku na tvůj povel dělat...beze srandy.

Petr.Hol

23.5.2017 13:40
Petr.Hol

XXX.XXX.139.188

Díky všem za odpovědismajlík

když to tedy zkusím shrnout, pak by se dalo obecně říct, že:

- pokud na nás pouští hrůzu z dálky, je to prostě varování, že bacha tady si myslím že je to moje, tak běž pryč!

- Pokud přijde blíž si nás obhlídnout, není rozumné čekat na "běžné" varovné signály před útokem. Jakmile "zmrzne", je dost možné, že mám poslední vteřinu na rozhodnutí čím se bránit.

- Co jsou jeho cíle? Myslíte, že když už by na něco došlo, půjde prvně po psovi (zatím štěněti), dětech nebo po mě?

- Po poslední příhodě, kdy jsem křížence "pita se slonem" odháněl obuškem a i když nějaký zásahy byly, razance tak 50%, ale byl docela problém ho vůbec trefit, byl na svojí postavu o hodně mrštnější, než bych čekal. Přesto i to co schytal, tak bylo bez většího účinku. Obuch mi tak přijde na nasranýho SAO nedostatečnej . Ptal jsem se včera u nás na cvičáku a obranné spreje mi vymlouval s tím, že mají zpožděný nástup účinku. Tzn. že po postříkání bude takovej pes ještě klidně minutu bojovat, než sprej zapůsobí. U paralyzéru zase říkal, že na psy s hustou podsadou nebo delší srstí se účinek hodně snižuje. Nevím, nezkoušel jsem se ani postříkat sprejem, ani ďobnout paralyzérem a nakonec ani tu hustou srst na sobě nemámsmajlík Kdyby nešlo o zdraví, tak by bylo i vtipný, jak na otázku obrany před takovým pesanem všichni jen krčí rameny a i když to nechtějí říct naplno, je jasný, že jsou přesvědčení, že nemám šanci...

- Děti jsme poučili už po první nepříjemnnosti. Starší má za úkol chytit mladšího a držet se mi za zády. Zkoušíme si to čas od času na vycházkách hrou, předstíráme, že na nás vyběhnul vlk, medvěd nebo bachyně. Kluci z toho mají dobrou hru a starší je důležitej, že má "funkci" a chrání mladšího brášku. Při druhé nepříjemnosti mi přislo náramně vhod, když jsem měl v jedné ruce vodítko a druhou volnou. Samozřejmě byly slzy a strach, ale byli stateční

Nejdřív se kolem nového "souseda" zkusím projít párkrát sám, potom zkusím přidat psa a nakonec děti. Uvidíme... Zkusím najít taky nějakou záminku k neutrální řeči s majitelem, něco víc vyzvědět a okouknout. Předpokládám, když tam rovnou naklušu a budeme tam po sobě řvát ať si psa drží na oploceným pozemku, tak ani pes si z toho neodnese poznatek, že jsem jen "neškodnej kolemjdoucí".

23.5.2017 13:51

Přesně tak, pokud na vás štěká zpovzdálí, tak to znamená "urychleně odejděte" a chová se jako správný pastevec, neměl by napadnout, pokud odejdete.
Pokud rovnou přijde až k vám, tak Vám toho moc nezbývá, nesmíte ho k sobě nechat dojít
Jeho cíl, pokud je normální, je jen ochrana teritoria, které vy, dle něho, narušujete, napadl by, podle mě, prvního Vašeho psa, pokud byste vy nic nedělali.
Se spreji nemám zkušenost, říkají, že uplatnitelný je ten na medvědy.
K tomu paralyzéru, sao zase nemá srst jako kao, takže tam by fungovat měl.
Poslední dva odstavce jsou velmi rozumně napsané
Poradila bych Vám si také pořídit pastevce, byl by to alespoň pak vyrovnaný boj

23.5.2017 14:54

"Pokud přijde blíž si nás obhlídnout, není rozumné čekat na "běžné" varovné signály před útokem. Jakmile "zmrzne", je dost možné, že mám poslední vteřinu na rozhodnutí čím se bránit."

tak automaitické to není - to, že přijde (klidně) na kontakt neznamená, že zaútočí! To se teprve rozhodne, jak mu budete čuchní, jak se vyspal, v jaké fázi je měsíc, jestli ho už ten den někdo naštval...chápeš . Takové kuřecí stehýnko v tvé ruce může zcela změnit směr jeho úvah . Platí to, že jeho případný útok nemusí provázet žádné varování, jako je štěkot nebo vrčení.

Jeho primárním cílem by byl pravděpodobně pes, pokud by se na něj třeba nedostal, půjde klidně po tobě.

K výcviku dětí - víš, že bezpečná poloha při útoku je v leže na zemi, obličejem k zemi, ruce chrání zátylek...máte co trénovat (možná to vypadá, že si dělám srandu, ale ani ne, tohle jim může zachránit zdraví či přímo život).

"Nejdřív se kolem nového "souseda" zkusím projít párkrát sám, potom zkusím přidat psa a nakonec děti. Uvidíme... Zkusím najít taky nějakou záminku k neutrální řeči s majitelem, něco víc vyzvědět a okouknout. Předpokládám, když tam rovnou naklušu a budeme tam po sobě řvát ať si psa drží na oploceným pozemku, tak ani pes si z toho neodnese poznatek, že jsem jen "neškodnej kolemjdoucí"."
tohle je hyper správná úvaha, jenom bych tam možná vzala nejdřív děti, on ten pes bude logicky nejrizikovější člen vaší smečky, co se týká vztahu k SAO. Na druhou stranu, pokud SAO nebude reaktivec vůči psům, by bylo dobré tvého psa s ním seznámit dokud je štěně, ono CC není žádné ořezávátko, tak aby nebyl problém na jeho straně (SAO je rovněž samec?)

V každém případě, nejlepší prevencí útoku je stát se přítelem SAO, obrana proti faktickému útoku - paralyzér (výboj zastraší), o zbrani jsi psal + naučit děti i psa, jak se chovat.

Míra H.

23.5.2017 16:09
Míra H.

XXX.XXX.79.4

Taky mám psa s výraznou ochranou vlastního teritoria a funguje to skvěle. Bohužel je otázka, když si pes pobíhá bez jasného vymezení "jeho" prostoru, kam až to může považovat za svoje.

Jinak el.paralyzér je na nic - funguje kontaktně, a při husté srsti je na nic. Když to zkusíte na sobě přes oblečení, dá se to v pohodě vydržet. Navíc přestává fungovat hned po ukončení výboje nebo ztrátě kontaktu.
Sprej je dobrej, ale chce to něco, co stříká pramínkem a nerozprašuje.
Pistoli bych ani nevyndaval, když se kolem motají děti. Nebude čas na přemýšlení kam střílím.

Já bych volil ten sprej s teleskopem (kalený ESP).

Mrkněte třeba sem
https://www.youtube.com/watch?v=Mkub5ND2uNo
https://www.youtube.com/watch?v=69SY9Rwb5YM
lidi jsou zblblí z filmů, a čekají od paralyzéru kdovíco, a přitom to jsou velký těžký krámy k ničemu.

Petr.Hol

23.5.2017 17:10
Petr.Hol

XXX.XXX.139.188

Míra H:
"Já bych volil ten sprej s teleskopem (kalený ESP)."

S ESP určitě souhlasím, jen teda po zkušenosti se zmíněným křížencem v obucha moc důvěry nemám. A to byl ten pes v rozpoložení: "Dobrý den, jdu zrovna kolem a rád bych ochutnal Vašeho psa". Nebyl to žádný tvrdý útok a přesto jsem se měl hodně co ohánět. Představa, že budu tahat obušek v situaci kdy mě SAO vyhání ze "svého" teritoria, se mi v tohmle světle jeví jako nedostatečná.

"Pistoli bych ani nevyndaval, když se kolem motají děti. Nebude čas na přemýšlení kam střílím."

Ať se na to dívám jak chci, pořád mi z toho vychází nejlíp pistole. Měl jsem ji u sebe i při tom incidentu ale hodně se mi nechtělo ji na ulici vytahovat - nakonec nebylo třeba. Pocitově mi přišlo, že by pes trefit šel. Ale je zase blbost střílet na psa kterej se dá odehnat vs. riskovat pokus o odehnání u psa ještě většího a s "jiným" mindsetem. Nebo aspoň mi to tak přišlo, jak mi ta situace "jela zpomaleně". Stihnul jsem si tehdy uvědomit kde jsou děti, domy, kde je proluka mezi nimi, že v oknech už je díky našemu divadlu nejspíš plno a dokonce i že by to bylo jednání v KN. Čas šel vé situaci úplně jinak. Nakonec je to jen teorie a na střelnici jsme nikdy nic podobného útoku psa nezkoušeli. Tak kdoví jaká by byla skutečnost. Každopádně kdyby na nějaký podezřelý kontakt došlo, přinejmenším si ji připravím i s vědomím možných důsledků, když budu byť jen "manipulovat" na veřejnosti. Radši tak, než pokousaný děti.

Nebudeme ale malovat čerty na zeď a zkusíme to nejdřív "po dobrým".

23.5.2017 17:18

No, ono je dobré si uvědomit, že o útoku mnohdy(většinou) rozhoduje právě chování onoho přítomného člověka...

Přidejte reakci

Přidat smajlík