Napadení agresivním psem při venčení

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

gate

21.5.2017 17:45
gate

XXX.XXX.203.216

Dobrý den.Zrovna jsem přišla z procházky se svým půlročním štěndem a měla jsem nepříjemný zážitek.Rozeběhl se na nás pes, plemeno chodský pes.Naštěstí se nakonec nechal přivolat a nic se nestalo.Měla jsem z toho ale hrůzu.Můj by proti němu neměl šanci, když je to ještě štěndo...Schoval se za mě a doufal v mou pomoc.Kdyby už byl dospělý, bránil by se, ale když je ještě malý, tak těžko.Postavila jsem se před něj a doufala, že se nic vážného nestane.Jak se v této situaci zachovat?Kdyby na nás zaútočil malý pes, stačilo by toho mého zvednout do náruče.Tahle metoda mi ale nepomůže v případě, jaký se mi stal dnes, tedy při střetnutí s větším plemenem.V naší vsi se dá často narazit na malé psi a jsou často po dvou.Nedají se moc odehnat a jsou agresivní.Sice by tomu mému nic moc neudělali, ale je to dost nepříjemné..Už mi ho malí psi napadli, a ted se jich trochu bojí.Nechci, aby se z něj stal ustrašený pes.Chodím s ním často do lesa, abychom na psy moc nenarazili, ale nemůžu ho izolovat od styku s ostatními psy, potřebuje s nimi kontakt.Co potom, kdyby se jednalo o velkého psa.Hrozně mě štve, že lidé pouštějí své psy na volno, i když je vůbec neposlouchají.Jak se bránit?Často slýchám o použití paralyzéru.Děkuji za vaše názory.

21.5.2017 19:23
samik49

XXX.XXX.78.43

Tak to, že k vám běžel pes, přece neznamená, že byl agresivní a chtěl vás napadnout? Když se nechal odvolat, tak to nemohl být kdovíjaký útok. Co máte za plemeno? Zbytečně bych nepanikařila, psy bych se snažila držet od sebe, pokud máte opravdu strach, tak ten paralyzér..
Jinak pejska seznamujte s pohodovými psy, určitě máte nějaké známé, kteří mají nějaké bezproblémové. Do náruče ho určitě neberte, docílíte akorát toho, že po vás cizí pes bude skákat a toho vašeho bude chtít "ulovit".

gate

21.5.2017 19:28
gate

XXX.XXX.203.216

Štěkal a vrčel.Už byl těsně u nás, naštěstí poslechl majitele.

21.5.2017 19:33
Atheira

XXX.XXX.50.119

Hrozně mě štve, že lidé pouštějí své psy na volno, i když je vůbec neposlouchají.

Věřte, že kdyby v tomhle případě byla pravda tahle vaše věta, nejspíš by ten příspěvek vypadal trochu jinak.
Nevychovaný pes není ten, který se nechá odvolat a nic neudělá.

Já paralyzér mám. Když vás nějaký nevychovaný psí smrádě jó otravuje, dobře se tím odhání. Psi se většinou bojí toho zvuku, takže ho ve výsledku třeba nebudete muset úplně použít, jen postrašit tím, že na psa zajiskříte a on si to sám rozmyslí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.5.2017 20:19

Chápu strach majitelů malých pejsků...chápu rozhořčení nad tím, že lidé pouštějí psy, kteří jsou potenciálně schopní vašemu pejskovi ublížit, na volno...
Na druhou stranu, ne každý štěkající pes, co k vám běží je agresor, ne každý vrčící pes chce toho vašeho sežrat, ale to člověk dopředu neodhadne.
Já cítím strach z vás...asi oprávněně, když už jste byli napadení, ale to co třeba popisujete:

Kdyby na nás zaútočil malý pes, stačilo by toho mého zvednout do náruče.

to mi nepřijde nejšťastnější, samozřejmě v tu chvíli logicky nejlepší řešení, ale ne pro vašeho psa, zvedání malých psů je za mě nešvar, který se může vymstít...a z vašeho psa se tím může stát pes ustrašený nebo minimálně nejistý...to je opravdu lepší výboj paralyzérem, mě zatím vždycky stačilo na malého "útočníka" pořádně houknout, ne žádné "hysterické" povykování to psy spíš ještě nabudí, ale jakoby hodně razantní sebevědomý povel s vykročením proti...kupodivu to zatím zabralo i na pár větších psů...ještě jsem se ale nesetkala se psem, který by na nás vystartoval na vážno, vždycky to bylo takové machrování a otravování...mě se takhle psi rozeběhli na psa jednou, bohužel seděl s bezdomovcem na louce ve křoví a neviděla jsem je, taky to bylo hodně kraválu a vrčení, ale do fyzického kontaktu nešli a odvolala jsem je, takže s tím choďákem bych to nebrala nějak tragicky...

21.5.2017 20:31

A co máme dělat my chudáci, co svého psa neunesem ?

21.5.2017 21:10

Když vám jde na psa skočit agresor, nejlepší pro vašeho psa je, abyste vy jakkoliv zařídila, že se ho agresor ani nedotkne. Čili odchytit, podržet, odehnat, odkopnout, jakýkoliv způsob, jaký bude k dispozici. Váš pes by měl ideálně aspoň trochu spolupracovat v tom, že se vám do toho nebude motat a nebude se snažit do útočníka skočit. To pro něj může být celkem náročné, proto se vyplatí, aby znal nějaké povely typu "vypadni", "čekej" nebo tak. V krizi ta poslušnost sice nemusí být ideální, ale pořád vás pravděpodobně poslechne spíš než ten cizí pes.

Někdy to ale může být pro člověka příliš nebezpečný, protože útočník je třeba příliš velký, příliš rozzuřený, jde o náročné plemeno (např. středoasiat), útočníků je víc a další důvody, pro které bych byla ochotná nasazení při obraně svýho psa přehodnotit. Ale to se mi ještě nestalo.

Socializaci váš pes samozřejmě potřebuje. Zvlášť u štěněte je ale lepší ji provádět se psy, kteří jsou pod kontrolou svých páníčků a jsou nekonliktní. Pokud takové v nejbližším okolí nemáte, bylo by fajn za nějakými občas jezdit.

21.5.2017 21:35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A co máme dělat my chudáci, co svého psa neunesem ?

My chudáci, co svýho psa neunesem se snažíme případného agresora ochránit od toho, aby nedostal na přes držku od našich psů...postup je stejný jen nechráníme svoje psy, ale defakto útočníka...

21.5.2017 21:38

Váš pes by měl ideálně aspoň trochu spolupracovat v tom, že se vám do toho nebude motat a nebude se snažit do útočníka skočit. To pro něj může být celkem náročné, proto se vyplatí, aby znal nějaké povely typu "vypadni", "čekej" nebo tak.

To bylo velmi dobré tady sdělit, vždycky je lepší, když nemusíte řešit ještě svého psa, který se do toho chce zaplést a hlavně bezpečnější pro všechny zúčastněné...

21.5.2017 21:57

Tak takhle vychovanou psici tedy nemám, aby seděla a čekala jestli na ni
kolem lítající bestije skočí či ne. A dost dobře si to nedovedu představit.

21.5.2017 22:04

Tak se zeptám : Co by měla dělat fena, když na ni doráží jiná, váhově skoro 2x taková, když nemá o kontakt zájem a druhá fena se nedá zahnat, natož majitelem odvolat ani odchytit.
A vlastně ani nevím, co by měl dělat psovod.

21.5.2017 22:10
Tedysek

XXX.XXX.11.104

Tak se zeptám : Co by měla dělat fena, když na ni doráží jiná, váhově skoro 2x taková, když nemá o kontakt zájem a druhá fena se nedá zahnat, natož majitelem odvolat ani odchytit.
A vlastně ani nevím, co by měl dělat psovod.

Stoupnout si mezi ně a zamezit tak kontaktu. Pokud to jde, cizího psa chytit, dat mu svoje vodítko a odvést majiteli či zavolat odchyt.

Neregistrovaný uživatel

22.5.2017 06:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Jste si jistá že se ubrání jo? tak na to možná zapomeňte, naši psi by se možná bránili pokud by byli sami, ale za mé přítomnosti spoléhají na nás, a to máme dva mix APBT a jednu CC a nikdy se žádná nebránila, normálně se trubky nechali požrat a já byla ta co z agresora rvala chlupy... jinak při útoku používám kopání, pěsti, nejlépe když se vám podaří agresorovi kolem krku omotat vodítko a přes kladku/rameno jej začít dusit. to by se měl uklidnit...a pokud se to opakuje a startuje na vás tentýž pes dokola, tak se ani neobtěžujte jít za majiteli, to jsou většinou ještě větší agresivní hovada než ten pes, rovnou zavolejte policajty a čoklisko nechte odvézt...

22.5.2017 06:51

Tak takhle vychovanou psici tedy nemám, aby seděla a čekala jestli na ni
kolem lítající bestije skočí či ne. A dost dobře si to nedovedu představit.

Můj pes to taky nezvládne, naopak by se rád popral. Proto nosí náhubek, protože nehodlám řešit dva do sebe zakousnutý psy a riskovat při tom, že třeba přijdu o prsty. Přijde-li útočník, svýho psa pustím a chytám toho druhýho. Můj pes se do toho sice zprvu motá, ale s náhubkem nenapáchá žádné větší škody. Po pár vteřinách zmatku už zareaguje na moje "vypadni", protože to rozhodně neříkám mile a doplním to patřičnými gesty, mám-li volnou ruku.
Naposledy jsem to ale musela řešit před pár lety, nějak se mi asi daří poctivě se vyhýbat místům, kde agresoři běhají na volno, případně dostatečně včas křičím, aby si psa odvolali, a možná i to, že můj pes nosí náhubek, lidem pomůže pochopit, že by k nám jejich pes neměl chodit.
Taky je dobrý, když člověk dokáže z výrazu přicházejícího psa zhruba rozeznat jeho úmysly - pak může už zdálky raději změnit směr, varovat majitele toho druhýho psa, prostě udělat něco pro to, aby ke střetu vůbec nedošlo. Až když to všechno selhává, přichází na řadu odchycení agresora. Ale jak říkám, už jsem to dlouho nemusela řešit, a to má přitom můj pes jakýsi provokativní vzhled, už zdálky na něm mohou psi vidět, že je mírně nervózní, a to spoustu psů, kteří "to ještě nikdy neudělali", povzbuzuje ke konfliktu.
Zároveň máme v nejbližším okolí několik psů, se kterýma jsme se spřátelili a pes s nima může blbnout, takže to rozhodně není o tom, že bych ho musela izolovat od všech psů - ale rozeznat, kteří psi jsou v pohodě, pracovat stále na socializaci mýho psa, to ano.

22.5.2017 13:55

Moje by do toho klidně šla taky, ale vím, že když odhodím vodítko, tak mám volný ruce na odchycení cizího psa a fenu povely (zařváním ) udržím, aby nešla do fyzického kontaktu (navíc v civilizaci má většinou košík)...horší je to se psem, to je trouba, ten by se mi asi motal, s jeho IQ než by si přebral o co jde, tak by asi hodně štěkal, ale do přímého kontaktu by z vlastní iniciativy nešel a snažil by se nacpat mezi mě a útočníka...ale zatím jsem nikdy nemusela řešit takto, vždycky má přibíhající pes ve vleku majitele a na psu je vidět, že se k nám neřítí s úmyslem hned se poprat na život a na smrt...v tom případě jen držím psy a čekám až majitel odchytí.
I tak se mi toto stalo párkrát za život a dle mého názor je každá situace tak jedinečná, že se ani nedá říct paušálně, jak to řešit...takže podle situace...když nebudu počítat nějakého toho odvážného agresivního jorka, co jde dělat ramena, tak se žádný pes nepřiblížil víc než na dva metry, pak byl zastaven hrozivým štěkotem (přirovnala bych k řevu lítých šelem ) a pes, který je normální vidí nepřátelskou přesilu, tak do toho nepůjde...

Přidejte reakci

Přidat smajlík