ZdrhaMiPes
XXX.XXX.157.192
Dobrý den, chci se poradit. Máme většího psa (35 kg), který je z části retrívr a z části má neidenntifikovatelné předky. Bohužel nám začal utíkat za fenami (dnes podruhé), jenom kousek vždycky k nejbližší feně ale přes cestu. Kastrace je pro nás sice až poslední řešení ale stejně bych Vás ráda poprosila o zkušennosti, zda se tohle chování kastrací zlepšilo. Pes nemáme na chov a nechceme od něj nikdy štěňata.
notregistered
XXX.XXX.211.40
Zdrhl z obýváku ?
ZdrhaMiPes
XXX.XXX.157.192
Jako vždy když přijdu z práce jsem ho z obýváku pustila na zahradu, která je plně oplocená plotem o výšce 120cm (pes je přes den doma, nikdy nic neprovede většinou pouze pospává i o víkendech dopoledne). Bohužel včera i dnes se mu povedlo jej přeskočit (včera chvíli po procházce, dnes v podstatě hned jak jsem zalezla). Než začnete vyrypovat, se psem chodím denně i v těhotenství na dlouhé vycházky (5), zaměstnávám ho, házím mu aporty, chodím ho koupat k potoku a k rybníku, zkoušíme i stopovačku... Tohle bude asi otázka pouze hormonů protože až do včera byl opravdu klid a pes byl spokojený.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Zvyšte plot.
napsal(a):
Zvyšte plot.
Přesně tak!
Mám hormona - se zombie s čenichem u země, popř. ve sprintu za jiným psem (než se zjistí, že to není háravá fena) venčím už pár měsíců. S nikým si nehraje, ani doma se mnou. V posledních pár týdnech jsem definitivně přišla o partťáka, je absolutně mimo, venku většinou nemám šanci upoutat jeho pozornost ani na chvíli, natož na delší dobu. Tiše závidím kamarády kastráty nebo ty se Suprelorinem (dnes další s opakovanou aplikací, kromě jiného se upravilo i trávení a pes se dal celkově do pořádku - nonstop blbnutí z fen psa dost ničí). Kromě jednoho až dvou měsíců v roce je tohle v podstatě setrvalý stav, v různé intenzitě. Kdyby nebyl chovný, tak už maže. Veselý a pohodový pes při smyslech už je pomalu jen pár dní v roce. Nestěžuji si, sto pro ho zvládám, ale je mi ho líto.
Jestli váš teď zdrhá za fenou, po kastraci už mít motivaci nebude. Pokud se tak bude dít nonstop a kastrace proběhne po letech, může se z toho stát zajetý model chování a bude zdrhat i pak. Je to na vás. Ze dvou útěků nelze soudit, pokud chcete kastrovat pouze z důvodu, že ho zajímá fena od sousedů. Váš problém je oproti jiným legrace, ale určitě zajistit, aby ho to nestálo život.
Říká se, že když pes uteče ze zahrady už podruhý, je z toho zlozvyk a máte ze psa útěkáře. Spíš než kastrace bude lepší zaměřit se na vylepšení plotu, jinak nelze zaručit, že nebude utíkat i po kastraci.
ZdrhaMiPes
napsal(a):
Jako vždy když přijdu z práce jsem ho z obýváku pustila na zahradu, která je plně oplocená plotem o výšce 120cm (pes je přes den doma, nikdy nic neprovede většinou pouze pospává i o víkendech dopoledne). Bohužel včera i dnes se mu povedlo jej přeskočit (včera chvíli po procházce, dnes v podstatě hned jak jsem zalezla). Než začnete vyrypovat, se psem chodím denně i v těhotenství na dlouhé vycházky (5), zaměstnávám ho, házím mu aporty, chodím ho koupat k potoku a k rybníku, zkoušíme i stopovačku... Tohle bude asi otázka pouze hormonů protože až do včera byl opravdu klid a pes byl spokojený.
Zvyšte plot tak, že ho nastavíte tak, aby zahýbal směrem dovnitř do zahrady, aby byl ohnutý dovnitř. A psa prostě bez dozoru nepouštějte, když víte, že má tyhle tendence. Na co do něj řezat, když se dá zajistit, aby byl pod dozorem?
napsal(a):
Říká se, že když pes uteče ze zahrady už podruhý, je z toho zlozvyk a máte ze psa útěkáře. Spíš než kastrace bude lepší zaměřit se na vylepšení plotu, jinak nelze zaručit, že nebude utíkat i po kastraci.
To se týká ale jen psů, co zdrhají z nudy, nemají motivaci tam být. Za háravkou je to o něčem jiném a pokud zadavatelce nějak nevadí, mít kastráta, tak bych do toho šla.
lesnížínka
napsal(a):
To se týká ale jen psů, co zdrhají z nudy, nemají motivaci tam být. Za háravkou je to o něčem jiném a pokud zadavatelce nějak nevadí, mít kastráta, tak bych do toho šla.
Na to bych nesázela, i když zdrhnul za háravkou, mohl zjistit, že je to děsně super, a nebude mít důvod to nezopakovat. Zábava na samostatný procházce se jistě nedá srovnat se zábavou na zahradě. Navíc není ani trochu jisté, že ho po kastraci háravky nebudou zajímat. Můj pes na háravky značně reaguje i několik let po kastraci.
Velký pes si s 120 cm plotem hravě poradí. Kastrace Váš problém nevyřeší.Když to nebude háravá fena, tak to bude nějaký sympatický či naopak nesympatický pes za plotem nebo třeba jen vidina samostatné procházky bez dozoru...
Vím, že plot dnes představuje nemalou investici (právě jej doděláváme na chalupě), avšak bez řádně zabezpečeného pozemku se bohužel neobejdete.
napsal(a):
Na to bych nesázela, i když zdrhnul za háravkou, mohl zjistit, že je to děsně super, a nebude mít důvod to nezopakovat. Zábava na samostatný procházce se jistě nedá srovnat se zábavou na zahradě. Navíc není ani trochu jisté, že ho po kastraci háravky nebudou zajímat. Můj pes na háravky značně reaguje i několik let po kastraci.
Měla jsem podobný problém: háravka si k nám dělala díry v plotě, pak se několik hodin nechala obskakovat v zahradě míma psama(a dalšíma třema, které si přivedla s sebou) a když ji to přestalo bavit, tak se sebrala a šla zase dírou domů. Když byla v nejlepším, psi konec zábavy neakceptovali a šli s ní. Volali mi známí, že mí psi běhají kolem baráku háravky. V jednu v noci. Málem mne ranila mrtvice. Pro psy jsem běžela(nebylo to daleko) díru jsme zadělali, psy jsem uhlídala do rána. Ráno sousedi vypustili háravku, nová díra a já musela hlídat psy jak ostříž, což by bylo nemyslitelné, kdybych nebyla doma. Když nebyla háravka u nás, je ani nenapadlo, aby za ní dírou vylezli sami. Když dohárala, byla tam díra(spíše díry) v plotě půl roku a nenapadlo je nikdy vylézt ven, v noci je nikdo nehlídá a to ani samojeda, kterému za dírou chodí srny. Prostě doma je u nich posvátné. S háravkama je to bohužel o zatmění mozku, tam padají všechny zábrany i pravidla
ZdrhaMiPes
napsal(a):
Dobrý den, chci se poradit. Máme většího psa (35 kg), který je z části retrívr a z části má neidenntifikovatelné předky. Bohužel nám začal utíkat za fenami (dnes podruhé), jenom kousek vždycky k nejbližší feně ale přes cestu. Kastrace je pro nás sice až poslední řešení ale stejně bych Vás ráda poprosila o zkušennosti, zda se tohle chování kastrací zlepšilo. Pes nemáme na chov a nechceme od něj nikdy štěňata.
Měli jsme kastrovaného berńáka ve 4 letech právě pro utíkání za harajícími fenami.Po kastraci přestal utíkat, ale jinak se nezměnil.K nám přišel asi rok na to, bez problémů zapadl do smečky.Odešel před 14 dny ve věku skoro 15 let.
Plot nestačí, mám zkušenost že si pes co cítí háravku poradí, když to jde, podhrabe plot který neměl podezdívku, ten pud je velmi silný. Mě utíkal dokonce čivavák za sousedovou fenkou, protáhl se takovou škvírou v plotu že jsem žasla, pak si sedl k plotu sousedům a čučel tam. Vyřešila jsem to kastrací, on taky dost pohubl když cítil v okolí háravku, tak nechtěl žrát. Bylo mi to na jednu stranu líto, ale problém se vyřešil, on se zklidnil, dokonce i povaha se zlepšila a nebyl nafavý na velký psy.Můžu říct že problém je vyřešen, pes je klidný a vyrovnaný. Pokud s ním máte takový problém, asi bych to řešila kastrací. Lidé si naivně myslí když kupují psa že nechtějí fenku že hárá. Ale ta hárá max.2x do roka, kdež to pes cítí háravku celý rok.
Je to na Vás jakou metodu zvolíte. Existuje ještě chem.kastrace, ta je ale dost drahá a je jenom na určitou chvíly, Ale tak si můžete třeba zkusit jak se bude po kastraci Váš pes chovat. Hodně štěstí.