Ahoj, máme Bordeaux dogu má 6 měsíců, předkus má už asi 6 mm ale jen na jedné straně na druhé má asi 4mm má totiž šikmou čelist, spravit to asi nepůjde ale co třeba výstavy? uchovnění dědičnost? ze sourozenců to nikdo nemá. mohlo se to třeba stát při porodu? nebo když byla malá? přišlápnutí matkou? když byla úplně malá a zývala, tak se jí jazyk stáčel vždy na jednu stranu nikdy nešel prostředkem huby. co teď?
Bordeaux dogy nemám, ale myslím si, že zuby a dobrý skus bude pri výstavách aj uchovnení dôležitý rovnako ako u iných plemien. Zvyčajne ako pes rastie tak sa to zhorší takže by som sa asi začínala zmierovať s tým, že táto fenka na výstavy ani do chovu nebude vhodná.
Je to dedičné a nemusí sa to dediť len z matky a otca, ale aj so starších generácií a zrejme vy ste vychytili to šteniatko u ktorého sa to prejavilo. S tými zubami je to vždy tak trocha o šťastí pokiaľ kupujete šteňa
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.6
Křivá čelist mi přijde jako spíš po úrazu než jako dědičnost. nespadla vám fenka? nebo nenarazila do něčeho?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Křivá čelist mi přijde jako spíš po úrazu než jako dědičnost. nespadla vám fenka? nebo nenarazila do něčeho?
Křivá čelist není zase tak neobvyklá dědičná vada - u plemen s normálním skusem (nůžky) se tomu říká křížový skus, protože má pes jednu stranu v nůžkách a druhou do kříže buď v kleštích, nebo předkusu.
Prostě se to stává, a takový pes není vhodný na výstavy ani do chovu
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.6
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Křivá čelist není zase tak neobvyklá dědičná vada - u plemen s normálním skusem (nůžky) se tomu říká křížový skus, protože má pes jednu stranu v nůžkách a druhou do kříže buď v kleštích, nebo předkusu.
Aha, já o ton právě slyším poprvé.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to nás mrzí, v tom případě se nebudeme nikam hlásit ani fenku nebudeme uchovňovat, přítel se sice uklidňuje že se jí to srovná, ale vypadá to že asi ne. dle standartu je tam právě jen předkus a není nikde napsáno že se může objevit křížový skus a tim by byl pes neuchovněn.
bordo.doga
napsal(a):
Tak to nás mrzí, v tom případě se nebudeme nikam hlásit ani fenku nebudeme uchovňovat, přítel se sice uklidňuje že se jí to srovná, ale vypadá to že asi ne. dle standartu je tam právě jen předkus a není nikde napsáno že se může objevit křížový skus a tim by byl pes neuchovněn.
Kým dospeje ešte sa to môže aj zlepšiť, ale aj zhoršiť.. na vašom mieste by som to dala pozrieť odborníkovi, poradila sa s poradcom chovu, chovateľom, prípadne sa na nejakú výstavu prihlásila a uvidíte čo vám povedia.
Hledali jsme pojem křížová čelist a našli jsme, že to je když třeba půlka zubů je v kleštích a druhá půlka je předkus nebo podkus, to ta naše nemá, ale možná kdyby měla kleště tak ano? takto má trochu šikmou tu čelist, přítel řekl že 2mm jsem přehnala, že to není ani 1mm to vykřivení. mám teď strach aby nás nevyhodili z kruhu kvůli tomu, jsem velmi citlivý člověk a nemám daleko občas k pláči a nerada bych aby mě někdo vyloučil veřejně.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.6
Já vám věřím že se bojíte, taky se bojím růstu čelistí u našeho psa, ale řekli jsme si že to necháme osudu, na výstavu půjdeme, zhodnotit se necháme, najdu si poradce chovu a ukážu na psu veškerá pro mě negativa zda je to v normě a uvidí se, psů je dost takže když bysme třeba neuchovnili svět se nezboří, naši psi jsou hlavně kamarádi ne potencionální rodiči štěňat.
bordo.doga
napsal(a):
Hledali jsme pojem křížová čelist a našli jsme, že to je když třeba půlka zubů je v kleštích a druhá půlka je předkus nebo podkus, to ta naše nemá, ale možná kdyby měla kleště tak ano? takto má trochu šikmou tu čelist, přítel řekl že 2mm jsem přehnala, že to není ani 1mm to vykřivení. mám teď strach aby nás nevyhodili z kruhu kvůli tomu, jsem velmi citlivý člověk a nemám daleko občas k pláči a nerada bych aby mě někdo vyloučil veřejně.
Preboha veď sa trocha vzchopte čo také sa stane keď vás z kruhu aj vylúčia? Stáva sa to bežne aj kvôli iným veciam, mňa vyhodili keď mala fena rok lebo bola tesne po háraní a nedovolila rozhodcovi aby ju osahal, robila na vodítku rodeo ako taký býk. Pritom nikdy predtým to nespravila a ani potom, proste blbý deň.. mesiac na to sme dokončili junior šampionát s dvoma Cajcami za sebou predviedla sa ako malý boh :) Kamarátku zas vylúčili za zuby v jeden deň a na druhý deň dostala CAC lebo rozhodca zuby takmer nepozeral :D
Ak chcete chodiť na výstavy berte to ako zábavu nie ako maturitu.. nič sa nedeje a keď vás aj vylúčia nikto to riešiť nebude dokonca ani v televíznych novinách večer nebudete :) A dôvod na plač to teda zaručene nie je!