Lea518
XXX.XXX.43.146
Ahojte, čakáme naše prvé šteniatka, fenka je od mala kŕmená BARFom, no v našom okolí tak nikto nekŕmi, ani chovateľ tak by som chcela poradiť ako navyšovať dávky, čo pridávate, prípadne čo ho sa vyvarovať?
Zatiaľ sme 40 deň a kŕmenie som navýšila iba minimálne asi o 10% a to pridaním ľahkého obeda v podobe jogurtu, alebo tvarohu, vajec.. plus 3x týždenne pridávam kelpu (riasy) a lososový alebo olivový olej a vitamíny pre kotné feny. Stále by len žrala mám pocit, že nemá dno.. Nechcem ju prekrmovať aby nemala ťažký pôrod, ale zase sa bojím aby mala všetkého dosť a informácie sú všade veľmi rôzne, niekto pred pôrodom navyšuje kŕmenie aj o viac ako 50%, iný len mierne a navýši až po pôrode. Zaujímajú ma praktické skúsenosti ako udržať fenu v čo najlepšej kondícii. Jedná sa o veľké plemeno a malo by ísť o viacpočetný vrh.
Fena je za polovinou březosti, určitě bych podstatně zvýšila dávky potravy, ale rozdělila na 3 - 4 porce. S tvarohem bych to nepřeháněla, pokud krmíte skutečně správně barf včetně příloh, zvýšila bych trochu podíl chrupavek. Feně při očekávání početnějšího vrhu zvyšuji dávku klidně o polovinu a hlavně dbám velmi na kvalitu. Při krmení barfem nehrozí zbytečné tloustnutí feny. V poslední třetině březosti přidávám denně lžíci lněného oleje (za studena lisovaný). Při početném vrhu přidávám feně vápník až po porodu jako prevenci odvápnění.
Lea518
XXX.XXX.43.146
Ďakujem za radu tak môžem kľudne ešte navýšiť kŕmenie, to bude čubina rada mala trocha sklony k obezite tak som sa bála, zatiaľ nevyzerá že by pochudla. Ľanový olej doplním a na vápnik ma veterinár upozorňoval, že tiež pridať ale až po narodení šteniat určite nie skôr.
Máte krásne šteniatka ja by som to už mala tiež najradšej za sebou mám z tej kotnosti a pôrodu väčší stres než ona
Hlavně buďte v klidu vy, pesani vše vycítí a není právě dobré, když je fena kolem porodu vytrojčená ze svého majitele . Začněte včas fenu zvykat na porodní bednu, pokud rodí poprvé, tak ať to pro ni není novinka. Zajistěte si veta na telefonu a uvidíte, že vše zvládnete.
Lea518
XXX.XXX.43.146
Všetko mám samozrejme zabezpečené a naštudované, veterinár je pripravený, aj známy čo chová psy už roky príde pomôcť ak bude treba. Ja som už tiež pri pôrode psov bola ale dávno a toto je moja psia láska moc sa o ňu bojím. Viem že stres nepomôže len sa to ľahšie povie ako dodrží :) tie vaše šteniatka sú na zjedenie
Lea518
napsal(a):
Všetko mám samozrejme zabezpečené a naštudované, veterinár je pripravený, aj známy čo chová psy už roky príde pomôcť ak bude treba. Ja som už tiež pri pôrode psov bola ale dávno a toto je moja psia láska moc sa o ňu bojím. Viem že stres nepomôže len sa to ľahšie povie ako dodrží :) tie vaše šteniatka sú na zjedenie
Děkuji, mimískové jsou vždy nádherní, nicméně při počtu 11 (před 2 lety) je to slušná rota ničitelů, ze zahrady udělali polopoušť, z baráku odnesli vše, co nebylo přibité a nevážilo aspoň 10 kg. No, byla to šílená práce, dnes již jen potěšení, jak prospívají a někteří sklízejí výstavní či soutěžní úspěchy. A někdy taky trochu škodolibosti, když noví majitelé vypočítávají utržené škody na majetku - moje odpověď vždy: Máte, co jste chtěli, viděli jste je v akci, varováni jste byli! Tak ať vše dobře dopadne. Pokud máte chuť popovídat, klidně do zpráv a vyměníme si maily.