Sally M
XXX.XXX.149.187
Prosím o radu: dnes jsem nechala u veterináře očkovat čtrnáctiletou fenku. Po příchodu domů jsem na rychlo zkontrolovala, jestli veterinář vše zapsal do průkazu a zjistila jsem, že obě použité vakcíny byly prošlé.
Jedná se o vakcíny Biocan - proti vzteklině a kombinace proti psince, infekční hepatitidě, infekční laryngotracheitidě, parvoviróze, parainfluenze a leptospiróze.
Očkování proběhlo 21.4. a expirace je na štítcích od vakcín 22.3.2017.
Ŕíkala jsem si, že jde "jen" o očkování a tak jsem z časových důvodů zašla k veterináři, kam běžně nechodíme.
Co teď? Minimálně bych se mu měla ozvat, jestli je si vědom toho, že očkuje prošlými vakcínami. Nebo mám po něm požadovat přeočkování?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
Sally M
napsal(a):
Prosím o radu: dnes jsem nechala u veterináře očkovat čtrnáctiletou fenku. Po příchodu domů jsem na rychlo zkontrolovala, jestli veterinář vše zapsal do průkazu a zjistila jsem, že obě použité vakcíny byly prošlé.
Jedná se o vakcíny Biocan - proti vzteklině a kombinace proti psince, infekční hepatitidě, infekční laryngotracheitidě, parvoviróze, parainfluenze a leptospiróze.
Očkování proběhlo 21.4. a expirace je na štítcích od vakcín 22.3.2017.
Ŕíkala jsem si, že jde "jen" o očkování a tak jsem z časových důvodů zašla k veterináři, kam běžně nechodíme.
Co teď? Minimálně bych se mu měla ozvat, jestli je si vědom toho, že očkuje prošlými vakcínami. Nebo mám po něm požadovat přeočkování?
Měsíc prošlá vakcína, pokud byla správně skladovaná je plně funkční, a nemělo by se nic stát - expirace se vždy uvádí kratší, než je skutečná životnost vakcín. Veta bych o tom určitě informovala, ale příjde mi divný, že za ty cca 2 roky od doby, co vakcíny objednal nebyl schopný spotřebovat 10 dávek, takže mu prošly - to asi v ordinaci nemá moc nával
Pokud to byl pes, který už nikde nebude cestovat, tak bych to nehrotila, ale u psa který jezdí na akce nebo to zahraničí, by mohl být problém, kdyby si toho někdo všimnul
jolyha
XXX.XXX.229.101
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Měsíc prošlá vakcína, pokud byla správně skladovaná je plně funkční, a nemělo by se nic stát - expirace se vždy uvádí kratší, než je skutečná životnost vakcín. Veta bych o tom určitě informovala, ale příjde mi divný, že za ty cca 2 roky od doby, co vakcíny objednal nebyl schopný spotřebovat 10 dávek, takže mu prošly - to asi v ordinaci nemá moc nával
Pokud to byl pes, který už nikde nebude cestovat, tak bych to nehrotila, ale u psa který jezdí na akce nebo to zahraničí, by mohl být problém, kdyby si toho někdo všimnul
Naprostý souhlas. Ale často to není o tom, že by nestihl spotřebovat za dva roky... Distributoři vědí, že vakcínám bude procházet trvanlivost a ty s krátkou dodbou expirace vetům nabízejí za zvýhodněné ceny, např 1+1 zdarma, poloviční cena apod. Vet si většinou spočítá kolik v té době stihne naočkovat a dle toho nakoupí levnější v určitém množství. Tenhle evidentně spotřebovat nestihl, ale určitě koupil takto výhodněji.
Pro zadavatelku: určitě bych 14ti letou fenku nenechávala přeočkovávat, zbytečná zátěž organismu, pokud byla vakcína správně skladovaná, účinnost se za tak krátkou dobu nemění. Pokud nikam do zahraničí necestujete, jen bych veterináři zavolala a zeptala se ho na to - pochybuji, že by si nevšiml, spíše počítá s tím, že to zákazník nebude zkoumat. Pokud s fenkou cestujete, trvala bych na tom, že chci v pet pasu vylepit jiné štítky s "neprošlým" datem, nechtěla bych mít nějký problém s případnou kontrolou v zahraničí. Ale rozhodně bych fenku už nepřeočkovávala neprošlou vakcínou, to je spíše na škodu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Problém by to asi byl, ale hlavně pro veterináře, kdyby se to na nějaké akci přišlo a muselo řešit, že si dovolí používat prošlé vakciny.
Sally M
XXX.XXX.149.187
Dekuji za rekce. V pondeli veterinari zavolam a jsem zvedava co mi na to rekne.
Mrzi a stve me to o to vic, ze fenka uz ma 14 let, neni uz v nejlepsi kondici a veterinar si toto dovoli a nauctuje si plnou taxu Kdyby me na to upozornil predem, nesouhlasila bych.