Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

nevim1

20.4.2017 07:06
nevim1

XXX.XXX.26.42

Zdravím. Mám dvě feny 4 a 5 let. Teď jsem si vzala 3letou fenu kterou chtěl dát majitel do útulku. Ač se zdála být ze začátku hodně submisivní tak po pár dnech je celkem protivná. Měla jsem strach aby moje feny neudělaly něco jí, ale nakonec vyvolává konflikty ona. Bývalý majitel prý její chování nepoznává, že nikdy po nikom nevyjela atd...no ale tomu můžu věřit a nemusím. Nevím jak předtím žila, jen že byla na zahradě se starou fenou. Ale jak často přicházela do kontaktu s jinými psy to nevím. K lidem je celkem nedůvěřivá a plachá a před dětmi utíká. No a teď k tomu co mě zajímá. Není to nic s čím bychom si nezvládli poradit, ale chtěla jsem vědět, jak dlouho Vám trvalo než si na sebe nově příchozí a domácí psi zvykli. Zatím jsou všechny pohromadě pokud jsem doma. Mám je buď v baráku nebo jsou na zahradě, ale slyšela bych kdyby se něco dělo. A když jdu do práce tak jsou zatím oddělené. Ale ráda bych do budoucna aby fungovaly všechny společně, bez oddělování. Zatím mi do sebe vjely jen jednou, ale tak s tím jsme počítali že nějaké vyříkávání bude. Spíš mě mrzí že to je ze strany nové feny, jinak by se vůbec nic nedělo, už si s ní chtějí i hrát. Pak se ještě nabízí vysvětlení že začíná hárat a proto je taková protivná, ale krev jsem zatím nezaznamenala, kontroluju ji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.4.2017 07:47

"Ač se zdála být ze začátku hodně submisivní tak po pár dnech je celkem protivná. Měla jsem strach aby moje feny neudělaly něco jí, ale nakonec vyvolává konflikty ona."
však proto - pravděpodobně je nejistá, tak útočí preventivně - "radši sežeru já tebe, abys nesežral ty mě".
Je to na tobě, abys nastavila jasná pravidla (samozřejmě platno obecně pro všechny), abys ji učila, jak se má chovat, aby to nemusela vymýšlet sama a sama (blbě) vymyslet ten útok...tím, že bude vědět, co má kdy dělat, jí dáš jistotu a nebude mít k nějakým útokům důvod (předpokládám dle toho, co píšeš, že tvé feny jsou v pohodě).

Nechat je "vyříkávat" není zrovna dobrý nápad, taky to může vést k eskalaci napětí (na blízkém východě ), ujistit fenu v její nejistotě a v tom, že se fakt musí bránit sama a skončit nutností trvalého oddělování.

nevim1

20.4.2017 08:16
nevim1

XXX.XXX.26.42

Díky za reakci. Moje feny jsou úplně v pohodě. Samozřejmě vyříkávat je nenechám, řeším to hned, i nějaký náznak. Není to že bych viděla jak se ježí nebo cení zuby a nechala ji jestli zaútočí nebo jen hrozí. Nenechám ji to dělat. Jen mě zajímalo jak dlouho si zvykali psi ostatních než měli tu jistotu. Chápu že to pro ni je hrozný. Nové prostředí, noví psi a ještě nový páníček. A s tím se počítalo, že to nějakou dobu potrvá.

20.4.2017 08:29

Myslím si, že pokud jde jen o nejistotu, mohlo by to být s dobrým postupem dobré do dvou týdnů. Vnímala bych to spíš tak, že nováček se vždy snáze adaptuje na novou situaci a nová pravidla, než třeba kdybyste je nechala po sobě startovat a za rok si vzpomněla, že se vám to vlastně nelíbí. A pro fenku je spíše výhoda, že má teď vždy po ruce psí kámoše a vás, která se jim věnujete a dohlížíte na bezpečí a ochranu členů smečky. Takže i kdyby to náhodou nedokázala ocenit úplně hned, rozhodně se má výborně :).

20.4.2017 08:50

No, jak už jsem ta chodící černá kronika neboli těžký realista , u takové labilní feny (jak ji maivi popisuje v úvodním příspěvku) bych spíš čekala eskalaci (pokud by měla volnou ruku) a nástup "chránění si zdrojů", kdy by mohla začít stávající feny zahánět (a ty by se mohly začít rovněž aktivně ohrazovat). Takže bych jim teď život dost sešněrovala těmi pravidly, nechat je si zvyknout, "zajet se v kolejích" a dle vývinu pak ta pravidla třeba i rozvolňovala.

"Nenechám ji to dělat"
Jak?

nevim1

20.4.2017 13:48
nevim1

XXX.XXX.26.42

Jak... to záleží především na situaci. Co udělá, kdy to udělá a proč. Někdy stačí okřiknout, když je hrubší budu hrubší i já, někdy ji vykážu pryč...prostě podle situace. A zároveň i chválím pokud je její chování správné a žádoucí.

nevim1

21.4.2017 10:00
nevim1

XXX.XXX.26.42

Nikdo další nic?

21.4.2017 10:12

nevim1 napsal(a):
Jak... to záleží především na situaci. Co udělá, kdy to udělá a proč. Někdy stačí okřiknout, když je hrubší budu hrubší i já, někdy ji vykážu pryč...prostě podle situace. A zároveň i chválím pokud je její chování správné a žádoucí.

Takže hasíš až požár což je pozdě - preventuj, neboli předvídej, což znamená to, co jsem psala výše - stanov a psy nauč pravidla chování v různých situacích, tedy řekni jim CO MAJÍ DĚLAT dřív, než může dojít i k náznaku konfliktu, který řešíš trestem.

nevim1

21.4.2017 10:35
nevim1

XXX.XXX.26.42

Tak to úplně nechápu. Hasím když se něco stane, první náznak. Když se nic neděje a jsou v pohodě není co hasit. Pravidla jsou nastavena což nevylučuje že pes se pokusí vybočit. Pokud budu chtít zabránit a předvdat úplně všechno tak skončím celoživotním oddělováním a aby na sebe pro jistotu ani neviděly. Nebo jsem to úplně nepochopila.

21.4.2017 16:32

Uvidíte po hárání...zatím bych oddělovala a zavedla pevná pravidla ať už u jídla, mazlení, na procházce, odpočinek doma...i u takové banality jako je třeba nasazování obojků před procházkou a těchto pravidel bych se striktně držela VŽDYCKY...a uvidíte jak to půjde...

Přidejte reakci

Přidat smajlík