misickamala
XXX.XXX.212.62
Chtěla bych poprosit o radu. Mám už staršího 14-ti letého psa Denise, který už hůře vidí i slyší. A v neděli k nám nečekaně přibylo sotva měsíční štěně Ronny. Ze začátku si Denis Ronyho moc nevšímal, spíš se mu vyhýbal, jakoby se ho bál. Ale teď už jakmile se Ronny k Denisovi přiblíží nebo se mu připlete pod nohy, tak na něj Denis vrčí a dokonce už po něm párkrát vyjel, naštěstí nijak vážně. Ale Ronnyho to neodrazuje a pořád za Denisem běhá a chce si s ním hrát. Každý má svůj pelíšek i svou misku. Snažím se aby byli více méně pohromadě aby Denis vyděl, že se pro něj kvůli štěněti nic nemění, akorát na noc si beru Ronnyho do pokoje, do prvního patra kam už se mnou Denis nechodí - nechce. Cítím se kvůli Denisovi provinile, moc bych si přála, aby Ronnyho začal brát jako parťáka a ne vetřelce, vždyť je to ještě mimino. Existuje nějaký způsob jak je spřátelit? Nebo se budu muset jednoho z nich vzdát? Předem moc děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
A co že se štěně nepřátelí se svojí matkou a sourozenci? V pěti týdnech u vás ještě nemá co dělat.
Předpokládám, že štěně je zachráněné. Pro tak starého psa s problémy se zrakem a sluchem to logicky není příjemné - bourá mu to jistoty, s omezeným vnímáním podnětů štěněcí výpady asi ani moc nemůže předpokládat. Vrčí, ať ho nechá být. Držet štěně zpátky, než vyroste, ať dědu prostě nechá žít v klidu.
Dnes jsme venčili s podobným seniorem. Dokud došlo akorát na občasné čmuchnutí, ťapali v klidu spolu. Pak ho ten můj hravě plácnul tlapkou, dědouš se polekal a seřval ho do kuličky. Můj pes už je ale dospělý, tak hned pochopil a zas v pohodě.
misickamala
XXX.XXX.212.62
napsal(a):
A co že se štěně nepřátelí se svojí matkou a sourozenci? V pěti týdnech u vás ještě nemá co dělat.
Štěně přitáhnul domů můj nejstarší synovec a přesvědčil moji sestru aby si ho nechali. Byli mu tehdy pouhé 3 týdny, říkala jsem jim, že se zbláznili, že takhle malé štěně by mělo být ještě u mámy, ale bohužel si nedali říct. Po týdnu mi sestra volala, jestli bych si ho nechtěla vzít, že to nezvládají (sestra má 3 děti a maličký byt 1+1 a chlapa k ničemu). Samozřejmě jsem jí řekla, že ne, že dokud mám právě Denise, tak žádného dalšího psa nechci, že už je starý a na Ronnyho by si nezvyknul, ať ho vrátí původní majitelce. Ale sestra mi řekla, že to zkoušeli, ale že se paní už zbavila i ostatních štěňat a že ho zpátky nechce. No a tak se mi toho stvoření zželelo, protože je to takový malý nechtěný tvoreček jako já, tak než aby skončil někde v útulku nebo u někoho cizího, tak jsem podlehla a vzala si ho. Akorát nevím, kdo to celé snáší hůř jestli já nebo ti psi. Pořád se sama nemohu vyrovnat s pocitem vinny právě vůči Denisovi, je mi líto, že je na Ronnyho zlý, a nevím co s tím.
misickamala
XXX.XXX.212.62
napsal(a):
Předpokládám, že štěně je zachráněné. Pro tak starého psa s problémy se zrakem a sluchem to logicky není příjemné - bourá mu to jistoty, s omezeným vnímáním podnětů štěněcí výpady asi ani moc nemůže předpokládat. Vrčí, ať ho nechá být. Držet štěně zpátky, než vyroste, ať dědu prostě nechá žít v klidu.
Dnes jsme venčili s podobným seniorem. Dokud došlo akorát na občasné čmuchnutí, ťapali v klidu spolu. Pak ho ten můj hravě plácnul tlapkou, dědouš se polekal a seřval ho do kuličky. Můj pes už je ale dospělý, tak hned pochopil a zas v pohodě.
Děkuji moc za pomoc, budu se snažit držet štěně dál, děkuji.
Lidi hlavně často nerozumí tomu, co starousedlíci chtějí říct nováčkům tím, že zavrčí nebo klafnou. Opravdu není normální, když pes vyjíždí po štěněti, ale žádné zvíře, dokonce ani mrňavá myš, stejně tak kočka, nepřijme nového mrňouse (když to není příbuzný) jen tak nebo ještě s úsměvem.
Hodně lidí totiž není schopno vypozorovat, co už je vyjíždění, co je vyvolávání rvačky. Zatím pokaždé, když někdo z okolí zoufale naříkal, že jeho starouš napadá mrně, šlo nakonec vždycky jenom o to, že si ho starší chtěl nějak srovnat, bez úmyslu mu ublížit. Prostě mu jen dát najevo - hele, já tu byl dřív, náplavo hnusná. A zatím vždycky, když se majitelé uklidnili, ke zvířeti vysílali klidnou energii, vyrovnanou a přestali se bát, starouš na mladýho párkrát udělal ramena, ale postupně si na sebe zvykli. Ten pes sám z vás nesmí mít pocit, že to štěně je něco špatnýho. Tím, že se kvůli tomu cítíte nesvá, mu to vlastně svým způsobem říkáte.
Malý je navíc asi dost divočák a starší pejsek už na štěněcí hraní úplně nebude, chce od něj asi prostě mít pokoj (pak dává smysl i to, že se mu straní a nechodí už s vámi spát do ložnice), nehledala bych v tom nutně to, že mu chce ublížit. Štěně bych zaměstnala tak, aby mělo možnost vydovádět se s nějakým jiným mlaďochem a staříka nechalo v klidu.
V první řadě se uklidněte především vy. Nikoho nelitujte, nemějte z toho špatný pocit, chovejte se k oběma vesele, jako by být dohromady, byla strašná paráda, ne starost. Mrněti nedovolte, aby do druhého zbytečně šťouchalo a otravovalo ho. Ale aby si na sebe zvykli, nemůžete je separovat. Musí se spolu naučit žít, a to jde jenom tak, když je na sebe zvykáte.
rapotacka11
napsal(a):
Štěně přitáhnul domů můj nejstarší synovec a přesvědčil moji sestru aby si ho nechali. Byli mu tehdy pouhé 3 týdny...
Od kamarádky z osady ?
Jé, to by mámu mohl přesvědčit,
že si ve dvanácti přitáhne slečnu a že si jí nechají...
Taky ho mohli nechat u majitelky a ta by ho mohla utopit.
Tím nechci říct, že souhlasím s brzkým odebíráním štěňat, jen to, že bylo zvoleno menší ze dvou zel.
Nerozumím, proč řešíte mezilidské vztahy, když se mají řešit mezigenerační vztahy u psů.
To štěně nevypadá, že je mu měsíc či 6 týdnů.
sisi58
napsal(a):
Tím nechci říct, že souhlasím s brzkým odebíráním štěňat, jen to, že bylo zvoleno menší ze dvou zel.
Nerozumím, proč řešíte mezilidské vztahy, když se mají řešit mezigenerační vztahy u psů.
Právě, že se řeší mezi psí vztahy. Starej nevrlej pes a štěně, který vzali ve třech týdnech, kdy absolutně nemá šajnu o psí komunikaci. Proč myslíte, že nereaguje na starýho, protože neví, co to vrčení znamená. Takže zadavatelko, starýho psa v klidu učte, že štěndo je v pohodě, že to nic není. A štěndo nenechte psa pořád otravovat, starej pes musí mít svůj klid. A ono to půjde, nebojte.
misickamala
XXX.XXX.212.62
rapotacka11
napsal(a):
Štěně přitáhnul domů můj nejstarší synovec a přesvědčil moji sestru aby si ho nechali. Byli mu tehdy pouhé 3 týdny...
Od kamarádky z osady ?
Jé, to by mámu mohl přesvědčit,
že si ve dvanácti přitáhne slečnu a že si jí nechají...
Od jaké kamarádky nevím, ale jak víte, že synovci je 12 let? Synovec má ještě dva malé sourozence 4 a 7 let, takže na to, aby sestru přesvědčil nebyl sám. Sestra nikdy dříve žádné zvíře nechovala, takže nevěděla, co pořízení štěněte znamená a ani nevěděla, že by tak maličké štěně mělo být ještě u matky. Takže chyba není na sestřině straně, ale na straně původní majitelky, která sotva třítýdenní štěňata odebrala feně a prodala zájemcům. To od ní to nebylo fér ani vůči štěňatům ani vůči její feně, která to musela snášet špatně. Já k k Ronnymu přišla jako slepý k houslím, zachránila jsem ho od toho aby skončil někde ve špatných rukou nebo v útulku, nejsem z toho nadšená, ale nic víc jsem dělat nemohla.
misickamala
XXX.XXX.212.62
sisi58
napsal(a):
Přesný datum kdy se narodil neznám, ale dnes je to týden co je u nás, stále pije mléko nechce mi pít vodu, ale venku se občas napije dešťové vody. A taky už baští granulky pro štěňata od 1 měsíce. Fotka vznikla tuším právě před týdnem, protože Ronny pořád ještě hodně spí a venku bylo hezky a teplo tak jsem mu udělala prozatimní venkovní pelíšek z neteřinýho kočárku na panenky
Podle toho co jsem od sestry zjistila je to kříženec Border kolie a německého ovčáka, tak těžko říct, jak bude velký až vyroste, zatím je to pořád ještě miminko
Zvyknou si. Ted musíte hlídat starého aby mladému neublížil, a mladého aby starého neotravoval. nechávejte je spolu jen pod dozorem. Starý pes by mohl tak malé štěně zabít. Mladého klidněte, nenechte ho otravovat, starého v případě toho že vyjede rázně okřikněte. Když jsem přinesla domů štěně ke starému psovi a byla to ještě fenka, chtěl jí zlikvidovat za každou cenu. Pár dní to probíhalo tak žejsem brala štěně na dvůr, starého na vodítku s náhubkem a prut v ruce za čtyři pět dní to pochopil, že jí prostě budeme mít a že o tom rozhoduji já a ne on. Pak se měli rádi, situace se opakovala když uhynul a na jeho místě přišel ke čtyřleté feně nová pes, opět si zvykla.
napsal(a):
Zvyknou si. Ted musíte hlídat starého aby mladému neublížil, a mladého aby starého neotravoval. nechávejte je spolu jen pod dozorem. Starý pes by mohl tak malé štěně zabít. Mladého klidněte, nenechte ho otravovat, starého v případě toho že vyjede rázně okřikněte. Když jsem přinesla domů štěně ke starému psovi a byla to ještě fenka, chtěl jí zlikvidovat za každou cenu. Pár dní to probíhalo tak žejsem brala štěně na dvůr, starého na vodítku s náhubkem a prut v ruce za čtyři pět dní to pochopil, že jí prostě budeme mít a že o tom rozhoduji já a ne on. Pak se měli rádi, situace se opakovala když uhynul a na jeho místě přišel ke čtyřleté feně nová pes, opět si zvykla.
To si děláte s tím prutem srandu, že?!?
Žádný normálně socializovaný pes nezakousne štěně! A trestat ho za to, že štěněti vymezuje vrčením hranice, je zcela mimo mísu! Pak místo aby příště zavrčel, rovnou kousne.
Staříkovi vymezte prostor, kam za ním dravé štěně nebude moci, v tomhle věku chce už svůj klid. Normální pes do konfliktu nejde, ma-li možnost se odklidit do klidu. A se štěnětem si hrajte, aby se vybilo při hře s vami a staříka neotravovalo hryzanim.
lavacca
napsal(a):
Žádný normálně socializovaný pes nezakousne štěně! A trestat ho za to, že štěněti vymezuje vrčením hranice, je zcela mimo mísu! Pak místo aby příště zavrčel, rovnou kousne.
Staříkovi vymezte prostor, kam za ním dravé štěně nebude moci, v tomhle věku chce už svůj klid. Normální pes do konfliktu nejde, ma-li možnost se odklidit do klidu. A se štěnětem si hrajte, aby se vybilo při hře s vami a staříka neotravovalo hryzanim.
Klidně ho kousne, když si bude myslet, že mu bere jeho prostor a pozornost majitelů, proto je důležité to umazlit na pohodu, dát pozornost oběma, štěněti zařídit možnost her a starému možnost nerušeného odpočinku, ale pozornost a mazlení pro oba, nejlépe spolu.
lavacca
napsal(a):
Proč by si dělala srandu? Habe přece nepíše, že toho psa řezala hlava nehlava, ale její pes šel do štěněte tvrdě a v tom případě byť jen hrozba proutkem může vyřešit mnohé problémy. Určitě by habe netrestala psa, že "jenom" vrčí.
Existují psi, kteří prostě nevrčí, ale rovnou kousnou - malého psa tím jediným kousnutím klidně zabijí.
Žádný socializovaný pes nezakousne štěně? Na to bych moc nespoléhala.
dr.ban
XXX.XXX.253.180
Nečetl jsem vše, možná to tu bylo psáno, ale často se doporučuje učit staršího psa na pach nového vetřelce, třeba deku z pelechu štěněte dát do pelechu starého vlka apod. psi nemají tak dobrou zrakovou paměť jako člověk, zato jim nesaháme ani po kotníky co se týče sluchové a čichové paměti, takže přenášet pachy mezi psy a aby se často slyšeli třeba přes dveře, tak nepřijdou do kontaktu, ale druhého psa poznají a nebudou ho brát jako nepřítele (vyčteno z literatury, neodzkoušeno).
rapotacka11
napsal(a):
Žádný normálně socializovaný pes nezakousne štěně!
Říká se to.
Nejsem si jistá...
Mám psa z útulku, žádný mazlík to není. Se stejně velkým psem by se serval do krve. Ale štěňata toleruje, i když mu lezou po hlavě.Trpí, ale drží
koňadra
napsal(a):
Proč by si dělala srandu? Habe přece nepíše, že toho psa řezala hlava nehlava, ale její pes šel do štěněte tvrdě a v tom případě byť jen hrozba proutkem může vyřešit mnohé problémy. Určitě by habe netrestala psa, že "jenom" vrčí.
Existují psi, kteří prostě nevrčí, ale rovnou kousnou - malého psa tím jediným kousnutím klidně zabijí.
Žádný socializovaný pes nezakousne štěně? Na to bych moc nespoléhala.
Ok, upřesňuji normální pes - vždy jsme do smečky ( 3-6 psů velikosti 4- 65 kg) přinesli štěně, nechali očichat, vše Ok. Pokud někdo na mrně žárlil, věnovali jsme se mu víc individuálně. Většinou se štěněte ujala jako chůva kavkazačka a samojed. Ti se nechávali s radosti okusovat a ostatní psi měli klid. S mrnětem si bežně ostatní hráli, pokud toho měli už dost, proste odešli. Zprvu byli cca 2-3 týdny pod dohledem, pak už bývalo štěně ve smečce nonstop. Nikdy nikdo z nich štěněti nic neudelal.