GeorgeDanny
XXX.XXX.60.1
Nadpis je "clickbait". Dobrý den, hadáme se delší dobu s přitelkyní zda-li existuje pes, který dokáže zabít divočáka. Ne jen pouze zahnat, ale utkat se s ní a přemoci. Podle přítelkyně některý z "mysliveckých psů" je toho schopen. Pro mě žádný takový neexistuje možná nějaké lajky a lovecký psy, ale ti podle mého argumentu jen dokažou uštvat zvíře, které následně zastřelí myslivec.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nevím, jestli přímo zabít, jestli tam ten finální pud má, ale minimálně paralyzovat ano.
Accuracy
XXX.XXX.1.187
Při boji jeden na jednoho? Neexistuje. Samotný pes nemá šanci.
Argentina byla šlechtěná na divočáky, to je pravda, ale stejně po nich šli ti psi ve smečce a dorážel lovec. Asi by se našly i výjimky, kdy došel k praseti již mrtvému nebo v posledním tažení, ale nespoléhala bych na to.
Samozřejmě počítám s dospělým a zdravým prasetem. Sele asi uloví i jeden pes.
notregistered
XXX.XXX.211.205
Nesloužila argentýna na ochranu před jaguáry atp. ? Původně divocí psi spíše na vysokou, plemeno téměř vymřelo a pro záchranu se domíchalo s 10 různými rasami. Někde na prasata, někde na zápasy a jinde opravdu chrání obydlí, lidi, před šelmami.
Tohle není srbský pitbulík s 12kg.
Nemá problém během pár vteřin chytit za krk člověka i zvíře. Velikost je mu zcela ukradená.
Accuracy
XXX.XXX.1.187
Scylla,
buď ten divočák byl odrostlé sele, nemocný nebo zraněný, nebo ten pes byl Terminátor mezi psy. Jsem k tomu skeptická, ale nemůžu tvrdit, že se to nikdy nestalo. Ale to, že jeden pes tohoto plemene sejme divočáka, neznamená, že to plemeno jako celek to dokáže. Můj pes nežere syrové maso a také netvrdím, že labradoři syrové nežerou... A to ani nemusím zabředávat do takových podrobností, jestli to byla vůbec argentina.
Když si zadáte do youtube.com dog killing boar, ve videích je to vždy přesilovka, nikdy jeden na jednoho. Stejně bych ten dokument, na který odkazujete, chtěla vidět. Ne že bych nevěřila Vám, ale ráda bych posoudila ten zdroj. Ne všechno, co je v dokumentech, je skutečná a nezkreslená pravda.
notregistred,
jo, máte pravdu. Ale divoké prase je chodící tank. Zvrchu mu nemá pes jak ublížit, na šíji a hřbětě má několikacentimentrovou vrstvu tuku, kterou žádný pes na světě neprokousne, břicho, krk a nohy si dokáže prase ubránit kly. Divoké prase váží běžně přes 70 kg a běží rychlostí až 50 km/hod. Že je argentině velikost ukradená a bezhlavě zaútočí, neznamená, že běžná argentina uloví sama dospělé a zdravé divoké prase. Tomu praseti stačí jednou zarýt kly, kolikrát musí kousnout argentina, než to prase vykrvácí? Ridgeback také neuloví lva, i když byl na jejich lov šlechtěn. To, že nějaké zvíře sloužilo jako ochrana před jaguárem, neznamená, že jaguára přepere. Čuvač taky sloužil jako ochrana před medvědy a při bitce jeden na jednoho bych vsadila na toho medvěda. Psi to jsou jistě úžasní, ale divoké prase je divoké prase. Výjimka se najít může, ale...
Navíc se objevují informace, že oněmi divokými prasaty, které argentiny lovily, byla celkem neškodná pětadvacetikilová „prasátka“ pekari...
jolyha
XXX.XXX.229.101
Viděla jsem anglického bullteriéra zabít divočáka, nebyl to plně dospělý jedinec, ale cca roční sele. Každopádně pán bulíka tvrdil, že pokud je vezme ven všechny 3, ve smečce dostanou i dospělého. Neměla jsem důvod mu nevěřit. Bylo to u kamaráda v Polsku, pán tam má obobru s daňky. Nevím nakolik je to u nich legální nebo ne, ale pán je myslivec, tak nevím zda by to provozoval pokud by to bylo zakázané. Každopádně pustit bulíka na ročního divočáka se nebál, na dospělého vzrostlého kance by prý jednotlivce pustit nerisknul, jen celou tříčlennou smečku, kde prý každý ze psů přesně ví co má dělat a spolupracují.
Accuracy
napsal(a):
Scylla,
buď ten divočák byl odrostlé sele, nemocný nebo zraněný, nebo ten pes byl Terminátor mezi psy. Jsem k tomu skeptická, ale nemůžu tvrdit, že se to nikdy nestalo. Ale to, že jeden pes tohoto plemene sejme divočáka, neznamená, že to plemeno jako celek to dokáže. Můj pes nežere syrové maso a také netvrdím, že labradoři syrové nežerou... A to ani nemusím zabředávat do takových podrobností, jestli to byla vůbec argentina.
Když si zadáte do youtube.com dog killing boar, ve videích je to vždy přesilovka, nikdy jeden na jednoho. Stejně bych ten dokument, na který odkazujete, chtěla vidět. Ne že bych nevěřila Vám, ale ráda bych posoudila ten zdroj. Ne všechno, co je v dokumentech, je skutečná a nezkreslená pravda.
notregistred,
jo, máte pravdu. Ale divoké prase je chodící tank. Zvrchu mu nemá pes jak ublížit, na šíji a hřbětě má několikacentimentrovou vrstvu tuku, kterou žádný pes na světě neprokousne, břicho, krk a nohy si dokáže prase ubránit kly. Divoké prase váží běžně přes 70 kg a běží rychlostí až 50 km/hod. Že je argentině velikost ukradená a bezhlavě zaútočí, neznamená, že běžná argentina uloví sama dospělé a zdravé divoké prase. Tomu praseti stačí jednou zarýt kly, kolikrát musí kousnout argentina, než to prase vykrvácí? Ridgeback také neuloví lva, i když byl na jejich lov šlechtěn. To, že nějaké zvíře sloužilo jako ochrana před jaguárem, neznamená, že jaguára přepere. Čuvač taky sloužil jako ochrana před medvědy a při bitce jeden na jednoho bych vsadila na toho medvěda. Psi to jsou jistě úžasní, ale divoké prase je divoké prase. Výjimka se najít může, ale...
Navíc se objevují informace, že oněmi divokými prasaty, které argentiny lovily, byla celkem neškodná pětadvacetikilová „prasátka“ pekari...
Já se nehádám, díky sousedovi nemám argentiny ráda, protože jeho pes opakovaně napadal mé psy. Jen říkám, co jsem viděla v tom dokumentu a už bych to vidět nechtěla znovu.
Lidi rádi machrují, jaký je ten jejich pes geroj, ale skutek - utek. Občas se někde najde i nějaké video, možná nějak nahrané... Ale pravda je taková, že jsou psi typu bull, kteří dokáží chvatem za ryj (rypák) divokého prasete toto prase ochromit a drží dokud nepřijde páníček a prase nezabije (nejčastěji nožem). Vždy se ale jedná o malá prasata, tak do cca 30 kg.
Nevěřím, že existuje pes (ani Argentina), který by dokázal zabít 100 a více kilové prase! Kdo toto tvrdí, tak prase z blízka asi nikdy neviděl neboť, jak píše Accuracy, je to chodící tank a ještě s neuvěřitelnou silou. Jediným trhnutím svých zbraní (zubů - páráků) psa zabije. A ti velcí psi k tomu mají velmi blízko, protože nejsou tak pohybliví. Ne nadarmo v naší myslivosti se velcí psi ani nesmí k lovu prasat používat. Psi u nás se používají právě jen k nahánění prasat na střelce. A k tomu stačí malí psi, kteří obratně před prasetem uskakují (kromě některých bláznivých jagteriérů, kteří se někdy i "vozí na praseti", ale fakticky mu nemůžou ublížit). Ten pes, který není dost hbitý a ještě je tak bláznivý, že jde úplně na kontakt, obyčejně na to doplatí, mnohdy i životem.
Accuracy
XXX.XXX.1.187
A když už jsme u těch prasat a jejich lovu, víte někdo něco o té Aujeszkyho nemoci, resp. o jejím aktuálním rozšíření? Ne že bych se chystala jít na divočáky, ale prý se to přenáší i zprostředkovaným kontaktem. Chodíme do lesa denně a diočáky občas potkáváme, tak jestli se mám bát, když si pes čuchne k prasečímu hovínku. Koluje tady, že někteří myslivci v okolí (JM) už jsou bez psů.
notregistered
XXX.XXX.211.205
No, v J. Americe moc kanců není, že :D
Jistě, že šlo o jiná prasata, já o divočákovi nemluvím, to je cz výmysl.
Ale s pumou a podobnými si poradí lehce. Kdosi měl nápad, že si "původního" doveze..snad to neklaplo, on to fakt není klasický lovecký pes.
Kam došlo plemeno teď.. no comment.
Accuracy
XXX.XXX.1.187
notregistered
napsal(a):
No, v J. Americe moc kanců není, že :D
Jistě, že šlo o jiná prasata, já o divočákovi nemluvím, to je cz výmysl.
Ale s pumou a podobnými si poradí lehce. Kdosi měl nápad, že si "původního" doveze..snad to neklaplo, on to fakt není klasický lovecký pes.
Kam došlo plemeno teď.. no comment.
Mohu se mýlit, nejsem expert na divočáky, ale myslím, že jsou zavlečeni už skoro všude.
Otázkou je, co bylo dříve, zavlečení divočáků, nebo argentina? Resp. byla vůbec argentina šlechtěna k lovu divočáků, nebo nemohla být, protože v době šlechtění se žádní divočáci v Argentině nenacházeli?
V jedné knize jsem našla fotku přímo z lovu. Jsou tam dvě arguše, obě na vodítkách a vypadají teda dost jinak, než co člověk pod tím pojmem zná z výstav. Mají velkou a těžkou hlavu, široké čelisti, kratší nohy. Samozřejmě kupírované uši. S tou dnešní/evropskou argentinou mají společnou snad jen tu barvu.
Páni, já si s Vámi strašně ráda povídám. Vždycky se trochu poštěkáme, ale mě to přiměje přemýšlet nad věcmi, nad kterými by mě přemýšlet jinak ani nenapadlo. :)
(Teda, jste Megí, že jo? Jestli ne, tak ).
notregistered
XXX.XXX.211.205
Accuracy
napsal(a):
Mohu se mýlit, nejsem expert na divočáky, ale myslím, že jsou zavlečeni už skoro všude.
Otázkou je, co bylo dříve, zavlečení divočáků, nebo argentina? Resp. byla vůbec argentina šlechtěna k lovu divočáků, nebo nemohla být, protože v době šlechtění se žádní divočáci v Argentině nenacházeli?
V jedné knize jsem našla fotku přímo z lovu. Jsou tam dvě arguše, obě na vodítkách a vypadají teda dost jinak, než co člověk pod tím pojmem zná z výstav. Mají velkou a těžkou hlavu, široké čelisti, kratší nohy. Samozřejmě kupírované uši. S tou dnešní/evropskou argentinou mají společnou snad jen tu barvu.
Páni, já si s Vámi strašně ráda povídám. Vždycky se trochu poštěkáme, ale mě to přiměje přemýšlet nad věcmi, nad kterými by mě přemýšlet jinak ani nenapadlo. :)
(Teda, jste Megí, že jo? Jestli ne, tak ).
![]()
Jak jako poštěkáme
Nene, jsem strašně inspirativní. Inspirující. Inspirace. (Aby zas bylo o čem
)
Nechtěla bych tu původní AD. Ne, že se mi nelíbí, ale já mám vymoženosti jako indukční plotýnku, automatické zbraně, ultramarkety, jsem líná.
Dnešní AD - vysoký pitbulík, ano, krásný. Aspoň 3, vypadá to lépe.
Původně se nazýval Perro de Pelea Cordobés - Cordoba fighting dog a téměř všichni zemřeli v aréně.
Těch pár pozůstalých ( kdo ví, jestli vůbec se nějaký původní použil ) se zkřížilo s Bordeaux dogou, Bulteriérem, Boxerem a snad i Něm. dogou, takže výsledek může být i to, co máte v knížce. Na starých fotografiích je nejvíce podobný Presa Canario. Jenže asi zas jen těm původním
Hlavně ale měl být silný, hbitý a ochotný umřít při lovu. Fakt ostrý pes, neohrožený lovec. Nepotřeboval rozkaz od člověka. A to se nám dnes nehodí. Škoda tak úžasného psa ?
By na návsi koukali, to jo. Ale u té původní povahy si myslím, že s dnešním člověkem moc nejde dohromady.
Je to takový domácký pes. A to jsme chtěli. Chceme to od všech. Jsme lidé s osmijádrovými telefony ;-).
Accuracy
napsal(a):
A když už jsme u těch prasat a jejich lovu, víte někdo něco o té Aujeszkyho nemoci, resp. o jejím aktuálním rozšíření? Ne že bych se chystala jít na divočáky, ale prý se to přenáší i zprostředkovaným kontaktem. Chodíme do lesa denně a diočáky občas potkáváme, tak jestli se mám bát, když si pes čuchne k prasečímu hovínku. Koluje tady, že někteří myslivci v okolí (JM) už jsou bez psů.
Virus nesnáší vyšší teploty, UV záření a vyschnutí, takže jeho delší přežití venku v lese mimo prase je spíše teoretické.
Jinak je to tak, že ročně máme max jednotky případů. U psů. A všechno jsou to psi, co byli v přímém kontaktu s divokým prasetem, tzn. myslivečtí. Takže vzít psa na dohledávku - kde je čerstvá barva - tam nějaké riziko existuje.
Ale při procházce psům spíš od divočáků hrozí díry od klů, než Aujezskyho choroba.
Jinak se přidávám k názorům, že pes, jakýkoliv, nemá jeden na jednoho proti pořádnému divokému praseti - zdravému, dospělému - nejmenší šanci.
Accuracy
XXX.XXX.1.187
napsal(a):
Virus nesnáší vyšší teploty, UV záření a vyschnutí, takže jeho delší přežití venku v lese mimo prase je spíše teoretické.
Jinak je to tak, že ročně máme max jednotky případů. U psů. A všechno jsou to psi, co byli v přímém kontaktu s divokým prasetem, tzn. myslivečtí. Takže vzít psa na dohledávku - kde je čerstvá barva - tam nějaké riziko existuje.
Ale při procházce psům spíš od divočáků hrozí díry od klů, než Aujezskyho choroba.
Děkuji, uklidnila jste mě.
Od té doby, co mám za kolegu myslivce, jsem so dozvěděla o tolika nemocech a parazitech, že už vidím strašáky všude.
Ještě jednou děkuji.
Megí,
ti psi z fotky vypadali jako kupírovaní španělští alani. Pěkní, ale doma bych je taky nechtěla.
Ještě že ten google mám. :).
notregistered
XXX.XXX.185.7
však on je v AD aj mastif.. strašně válečný pes. Jo, alani jsou na obraze "Zápas s býky"
Francisco Goya. Tak ten chci. Musím tedy jít pracovat a ne se válet na fauně