Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.4.2017 15:25
beastije

XXX.XXX.205.71

Dobrý den, podobné téma jsem nenašla, takže otevírám nové.

Na agility s třiletou fenkou AUO chodím již od mladého věku, cca 5měsíců, vždycky to byla kombinace poslušnost+agility, teď už jen agility. Dříve radost, rychlost, teď mi přijde, že jí do toho nutím.

Už před rokem jsem jí musela hlasově více motivovat povzbuzováním, v prosinci jsme kastrovali, včera jsem byla po dlouhé době opět na cvičáku a obrázek stejný jako před půl rokem. Pes se sotva vleče, po doběhu i jednoho kola funí jak sentinel, běhá za mnou místo přede mnou, skáče to s nechutí a co hůř, místo skoku přes pekážku na povel vyskočí v momentě, kdy ten povel zadám - už mi takhle i skočila přímo do něčeho, vůbec nedává pozor.

Kolikrát mi překážku radši oběhne a do tunelu jí prakticky musím strkat. Přitom to samozřejmě již umí, neděláme to prvně. Nedělám to na nějaké úrovni, chodím tam jen pro ní, ať se vyběhá a vyblbne, ale vůbec to nefunguje. Cvičitelka na mě kouká, říká, že povely říkám včas, neříkám toho příliš moc, motivace v hlase je taky. Cvičím jen za pamlsky, ale nesmím je mít v ruce při běhu, nebo mám čumák v dlani. Taky pes kouká na mě místo na dráhu, což moc nepomáhá. Hračky s sebou bohužel nosit na cvičák nemůžu, hlídací instinkt na věci je opravdu veliký, hodně si pak brání a zbytečně to stresuje. Dokonce mi při procházení trasy i nosí klacky, jinak ale sedí a kouká na mě, co bude.

A přitom v sobotu blbla celý den se psem na zahradě, sprinty, a honění se za věcma, takže sice po kastraci línější je, ale ne takhle. Jako je možné, že je unavená, ale to je po každém víkendu, týdny máme klidovější, víkend buď výlet nebo zahrada a blbnutí celý den, takže bohužel agility v neděli není ideální, ale ještě není slunce na to chodit v týdnu. Ale z loňska agility i ve středu mělo docela podobný průběh. Jako zaběhne to, i jako správně, ale regulerně mi přijde, že jí to nebaví. Hlavně když jsem to včera srovnala se psy, co tam byli s námi.

Má to smysl lámat přes koleno, nebo si mám najít jiné vyžití pro psa, třeba poslušnost nebo stopy? Stalo se vám to někdy, že to toho psa prostě přestalo bavit?
Děkuji.

Tedysek

3.4.2017 15:46
Tedysek

XXX.XXX.33.39

Já bych zkusila chodit na agi aniž by tam pes cvičil, ale dala bych mu tam prostor chvíli si tam hrát se psy či cokoliv jiného co ho baví a až se na to zas začne těšit začala bych s něčím jednoduchým (obíhání) a pak přidávala. A taky jsem zažila že pomohlo že pes občas běžel něco úplně primitivního s někým jiným. V cíli pak panička s odměnou. To by zabralo na mou cubu co už nežije, tak jen příklad a možná inspirace. Moje cuba nesnášela třeba cvičení v řadě, tak jsme chodili na cvicak, ale cvičit si poblíž ostatních mimo řadu dokud to zas nebrala jak má a zas zpět do řady. A dobrý. Třeba tu někdo bude mít lepší nápad.

3.4.2017 15:54
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Samojeda to ani dá se říct bavit nezačalo, berňucha to dělal jen nám pro radost Já to se psy dělala jen proto, že jsme to tu měli kousek od baráku a aby měli i něco jiného, než jen trajdání po prochajdách, běhání, sem tam vyhledávání...prostě změnu. Samík to udělal jednou rád a dost, podruhé už to bylo jak u vás, loudal se, překážku nechal být a šel označkovat strom apod. Tak jsme přestali. Nikdy nebudu nutit psa do věcí, které nedělá s radostí.

3.4.2017 16:01
beastije

XXX.XXX.205.71

Co jsem ted tak zbezne cetla jinde, tak je to i mozna tim, ze chodime malo casto, a me to nejak extra taky nejde, motam se ji, obcas se ztratim, nejsem konzistentni v tom ukazovani, tak buhvi, jestli ji tu radost nekazim ja.

Kdyz neco zkazi, nic nereknu, ale nepochvalim a jdeme znovu, treba to je taky problem, ja fakt nevim. Nemam ani moc cas na to tam jezdit nejak vickrat nebo se tomu vic venovat, a sec chodim behat, tak behani na agi s ukazovanim a pokrikovanim na psa me priserne fyzicky vycerpava :D treba me ten pes kopiruje.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2017 16:26

Možná je to opravdu vámi. Že nejste pro psa dostatečně čitelná, že vám úplně nerozumí a proto ji to nebaví. Jestli máte možnost, nechte jí proběhnout parkur s někým koho zná a kdo opravdu umí. Výcvikář ?

4.4.2017 08:41

K tomu koukání po vás, vy jí odměňujete z ruky? Na agility by se mělo až na zvláštní případy odměňovat ne z ruky, ale vždy ve směru dalšího pohybu - tzn. buď tam má v cíli misku s ňamkou (pokud nemá kontrolu na žrádlo, tak je tam samozřejmě pomocník, který misku zakryje, když fena udělá chybu) nebo tam leží hračka, o kterou se potaháte. Případně pokud pase (mě třeba fena BOC na zónovkách pase hračku), tak hračku hodit, nebo mít velké těžší pamlsky, které prostě hodíte ve směru pohybu psa. Pes po vás potom nebude tolik koukat a usnadní mu to celý pohyb po parkuru. Další věc je naučit focus na překážky - tj. odměňuju záměrně koukání na překážky na povel "Připrav se", psa nikdy nevypouštím z odložení, pokud kouká po mě a nekouká po překážkách. Počkám si, až pes koukne na skočku, pak teprve uvolňovací povel a vyrážíme. Plus focus trénuju i mimo parkur - s hračkama, pet flaškou, barelem atp. Dělala bych s ní určitě taky skokovku - jsou to krátká cvičení, obecně se zlepší nejen skokové schopnosti, ale i ten focus na překážky a skočky jsou nízko, takže to psy i baví, není to dlouhé a odměnu dostanou za pár vteřin. Co se týče motivace, pokud jste si jistá, že to nesouvisí s kastrací (píšete, že jinak je akční), proč nemůžete mít hračky? Přece v pauzách, když neběháte, tak hračku máte u sebe v kapse (při parkuru na té zemi - může tam stát případně pomocník), takže by asi neměla mít co bránit? Obzvlášť, když si o hračky fena říká? Obecně hračka spíše zvyšuje drive a rychlost (ale ano, dají se vymyslet i hry se žrádlem, které budou psa víc bavit než jen prosté - tak já to tady teda sním). Určitě bych nějaký čas běhala kratší sekvence, s těma překážkama, které miluje? Moje fena teda nemá problém s motivací, ale obecně nemá ráda tunely, takže pokud běhám sekvence jen pro srandu, abychom si oddychli, tak tam nemá tunely, ale skočky a zónovky, do kterých je ujetá smajlík. Možná bych spíš změnila výcvikáře, dneska se už určitě necvičí agility naváděním na pamlsky ani strkáním psa do tunelů smajlík. Plus zlepšit svoje vedení - klidně si vymyslet nějaké sekvence s obíháním barelů nebo stromů někde doma, procvičovat záda, čelo, křížení atp., s tím, že když uděláte chybu vy, tak pes určitě dostane odměnu, ne že u toho mlčíte a zkoušíte to znova. Já když udělám něco blbě, tak pes odměnu dostane (mám v kapse pro tyhle případy druhou hračku nebo ňamku, top hračka leží v cíli, jak už jsem říkala). Ale já se taky motám na parkuru jako slon v porcelánu, z toho si nic nedělejte smajlík.

Přidejte reakci

Přidat smajlík