Pes závislí na paničce a partner, který psa má plné zuby

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2017 10:55
zoufalka

XXX.XXX.4.92

Zdravím,
zajímá mně Váš názor, protože si už nevím rady.
Máme psa 5let a je to flat (báječná povaha, bezelstný pes, závislí na paničce, miluje nás všechny) a syna 3 roky a partnera se kterým jsem 5 let.
Psa jsem si pořídila, když jsem partnera neznala. Psa jsem vychovala sama, v podstatě jsem s ním byla skoro pořád. Bohužel teď nedokáže být sám. Když jsme bydleli u mých rodičů, bylo vše ok. Problém nastal, když jsme se přestěhovali do bytu. Nemohla jsem jít ani na nákup, musel chodit všude s námi. Nechat ho v bytu bylo nemožné vyváděl, neskutečně štěkal, kníkal...ztratil na váze a nakonec jsem se rozhodla, že ho odvezu zpět k rodičům. Zprvu byl rád, ale po čase začal utíkat. Když ho nechali chviličku o samotě okamžitě utekl. A tak jsem si ho vzala zpět. Bylo vidět, že měl radost. Bohužel problém trvá. A k tomu ještě hrozně kníká. Každý den chodíme večer na procházku s jinými pejsky. Vždy půl hodiny předem je jako na trní, sleduje každý můj krok a kníká. Kníká dokud nejsme venku a nehraje si. A to kníkání partnera vždy vytočí. Vadí mu, že jsme odkázáni na psa. On totiž před tím psi neměl v lásce, před lety ho pes napadl. Na mého psa si zvykl měl ho i rád, ale od doby co jsme v bytě se změnil jeho postoj. Snažím se, aby našli k sobě zase cestu, ale nedaří se. Psa cvičím, aby vydržel být v bytě sám. Začala jsem povely na místo, když začal poslouchat na první dobrou, přistoupila jsem na druhý krok a to, že otevřu dveře a nesmí si toho všímat. Další krok za ty dveře zalezu. A dál jsme se nedostali, protože jakmile zavřu dveře začne kníkat. V červnu mi končí rodičovská dovolená.
Vůbec nevím co dál. Každý den se hádáme kvůli psovi. Nechci přijít o partnera a otce mého syna a nechci přijít o psa. Byl mi oporou v těžkých chvílí. Řekněte mi jak by jste to řešili vy.
Kamarádka mi radí ať raději psovi najdu jinou rodinu, že bude šťastnější.

23.3.2017 11:26
koňadra

XXX.XXX.128.31

Máte se psem několik problémů. Do toho partner, dítě... obávám se, že už nemáte dost síly řešit ty problémy se psem. Až nastoupíte do práce, bude všechno ještě horší. Nejlepší by bylo vrátit psa k rodičům a zamezit mu v utíkání (odkud utíká - ze zahrady, na procházce...?). Případně skutečně mu najít novou rodinu.
Znám rodinu, která měla psa, který se nikdy nenaučil být sám. Nejprve byla paní na mateřské, potom pán byl dlouho nemocný, pes si zvykl. Když se ho potom snažili navyknout na samotu, prostě se to nepodařilo. Nevím, jestli byli málo důslední, trpěliví... v každém případě ve starším věku psa je to skutečně hodně náročný úkol. Kdykoliv celá rodina odešla, strašně vyváděl, sousedé si ztěžovali. Dopadlo to tak, že psa měli asi 15 let. Mezi tím děti vyrostly a nikdy nezažily jít někam jako rodina bez psa. Paní si ho nakonec vodila denně do práce. Prostě byli naprostými otroky psa. To chcete? Když pes konečně pošel, ulevilo se všem. A to byl "jen" malý pudl, co teprve, když vyvádí flat? Do tašky ho nedáte a všude chodit s tak velkým psem může být někdy problém. Ta rodina už si nikdy psa nepořídila, přesto, že dnes bydlí v RD a mohli by ho mít, ale říkají, že jednou už to stačilo.

23.3.2017 12:01
Andrýsek3

XXX.XXX.171.68

Nesmí dojít k tomu kníkání, pokud zvládne otevřené dveře, tak pak bych nezalézala úplně, to je moc velký krok, který už nedává, tak třeba se jen schovat a zase vykouknout, to by mohl dát, nebo se za ně schovat částečně, nezavírat je. Až zvládne to, tak je zavřít, ale hned být zpět, atd. atd.. Hrozně po malinkých krocích, aby nekníkal.
S tím kníkáním před prochajdou, pokud on začne kníkat a kníká dokud vy se nezvednete a prostě s ním nejdete, tak je jasný, když mu to prošlo, že to bude dělat. Ignor, změnila bych třeba režim a ne vždy jít za těmi psími kamarády, nebo jít v jinou dobu. Jít jindy a pak kníkání uplně ignorovat, on to dělat nebude, když z toho nebude mít výsledky.
Podle mě dát ho pryč není řešení, a kdo by chtěl psa, který nemůže být chvíli sám. Zkuste to nebo odborníka, ať jde k vám domů atd.. Taky bych zkusila hrozně moc unavit až by padal na hubu, nevím jaký máte režim, a pak zkoušela nechávání doma.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2017 14:00

Andrýsek3 napsal(a):
Nesmí dojít k tomu kníkání, pokud zvládne otevřené dveře, tak pak bych nezalézala úplně, to je moc velký krok, který už nedává, tak třeba se jen schovat a zase vykouknout, to by mohl dát, nebo se za ně schovat částečně, nezavírat je. Až zvládne to, tak je zavřít, ale hned být zpět, atd. atd.. Hrozně po malinkých krocích, aby nekníkal.
S tím kníkáním před prochajdou, pokud on začne kníkat a kníká dokud vy se nezvednete a prostě s ním nejdete, tak je jasný, když mu to prošlo, že to bude dělat. Ignor, změnila bych třeba režim a ne vždy jít za těmi psími kamarády, nebo jít v jinou dobu. Jít jindy a pak kníkání uplně ignorovat, on to dělat nebude, když z toho nebude mít výsledky.
Podle mě dát ho pryč není řešení, a kdo by chtěl psa, který nemůže být chvíli sám. Zkuste to nebo odborníka, ať jde k vám domů atd.. Taky bych zkusila hrozně moc unavit až by padal na hubu, nevím jaký máte režim, a pak zkoušela nechávání doma.

Tohle je sice proveditelné, ale chce to hodně trpělivosti a času, nebude to hned, takže otázka, zda je zadavatelka schopná-ochotná to podstoupit, navíc s nejistým výsledkem...

Zkuste to nebo odborníka, ať jde k vám domů atd.. Taky bych zkusila hrozně moc unavit až by padal na hubu, nevím jaký máte režim, a pak zkoušela nechávání doma.

Přesně takhle bych začala, nejdřív mu dát pořádně do těla, aby vypustil energii a pak učila na samotu...po chviličkách...

23.3.2017 14:12

Neuvěřitelné - nenaučit psa na samotu i přes to, že jste na mateřské a rodičovské... I tehdy přece musíte někam, kde se se psem nedá - lékař, nákup, úřady,...

23.3.2017 14:29
koňadra

XXX.XXX.128.31

Andrýsek3 napsal(a):

Všichni víme, teoreticky, jak navyknout psa na samotu, ale také všichni víme, že je to těžší a těžší, čím je pes starší. A protože to nevidím tak, že by to zadavatelka zvládla, navíc nemá ani podporu partnera, tak proto radím najít pro psa jinou rodinu. Psa utahat je sice hezké, ale když má malé dítě a třeba ještě bude chodit do práce, tak to nevidím moc reálně - že by našla denně min.2 h na lítání se psem.
Kde je napsáno, že nový majitel s ním bude mít tytéž problémy? Třeba si ho vezme někdo, kdo mu dá pořádně do těla, od počátku v cizím prostředí nastaví jiná "pravidla hry" a pes bude úplně v pohodě. Ideální by byl samozřejmě RD se zahradou, kam by pes mohl chodit podle potřeby.

23.3.2017 14:36
Andrýsek3

XXX.XXX.90.4

koňadra napsal(a):
Všichni víme, teoreticky, jak navyknout psa na samotu, ale také všichni víme, že je to těžší a těžší, čím je pes starší. A protože to nevidím tak, že by to zadavatelka zvládla, navíc nemá ani podporu partnera, tak proto radím najít pro psa jinou rodinu. Psa utahat je sice hezké, ale když má malé dítě a třeba ještě bude chodit do práce, tak to nevidím moc reálně - že by našla denně min.2 h na lítání se psem.
Kde je napsáno, že nový majitel s ním bude mít tytéž problémy? Třeba si ho vezme někdo, kdo mu dá pořádně do těla, od počátku v cizím prostředí nastaví jiná "pravidla hry" a pes bude úplně v pohodě. Ideální by byl samozřejmě RD se zahradou, kam by pes mohl chodit podle potřeby.

To, že vy to víte, neznamená, že to ví třeba zadavatelka...

23.3.2017 14:45
Chingis

XXX.XXX.91.31

Při tom nacvičování samoty - necháváte třeba hrát rádio, televizi? Dáte mu do pelíšku něco na kousání? Případně bych zkusila ještě nějaké uklidňující bylinky, bachovky. Nebo mu kompletně překopat režim, začít s nějakým "výcvikem" - pachové práce, nové triky, hlavolamy..., pokud na to budete mít čas. Jinak asi bude pro všechny lepší dát ho pryč, nebo k rodičům a zamezit utíkání.

23.3.2017 14:47
koňadra

XXX.XXX.128.31

Andrýsek3 napsal(a):
To, že vy to víte, neznamená, že to ví třeba zadavatelka...

Mám pocit, že ví, vždyť už s tím začala, nakonec tady je také mnoho návodů, stačí hledat. Jen si nejsem jistá, jestli bude mít dost času a energie to dotáhnout do zdárného konce - bez pochopení partnera to vidím jako hodně problematické.

23.3.2017 15:05
Zrzavci

XXX.XXX.174.104

Zadavatelko - jak zvládá pes pobyt v jiné místnosti, než jste vy, když jste všichni doma? Tam byste měla začít. Začít intenzivně cvičit, času máte ještě habakůk, dítko je sice malý, ale ne už tak, abyste neměla chvilky, kdy máte ruce volné. Partnerovi vysvětlete, že to je pro vás důležité, že chápete, že ho to štve, ale že to chcete vyřešit a potřebujete jeho pomoc /partneři by si pomáhat měli, zvlášť, když o něco jde/ Začněte tím, že psa fakt po po malých krůčcích, které bude zvládat naučite pobývat bez protestů v jiné místnosti, než jste vy (vy všichni, vy sama, vy s dítem atd, prostě různé variace) Pokud by nezvládal zavření dveří, je nutno nejdříve trénovat s pootevřenými, pak na vteřinu zavřít, postupně prodlužovat čas, jakmile tohle zvládne, pak začít s tím odcházením z bytu. A zase po malých krůčcích. Mně třeba při nácviku toho, aby pes doma zvládnul to, že já jsem v jiné místnosti pomohlo to, že jsem prostě ve velmi rychlém sledu z jedný místnosti vyšla, zašla do druhý, vyšla, šla do jiný, zašla... prostě takovej rychlej blbákov, kdy pes pak nakonec zjistil, že nemá cenu se z toho potento, když se furt někde zjevuju a mizim jak pohádková babička . A pak jsme si spolu pohráli. Také ho učte odložení venku, začněte někde u lavičky třeba, pojistěte si ho vodítkem, procvičujte povel zůstaň - zase začněte v úrovni, kterou zvládá- tedy klidně zpočátku to, že poodejdete jen o pár kroků a vrátíte se. Vždy musí být všechno nastaveno tak, abyste psa mohla pochválit a odměnit, aby měl radost z úspěchu a těšil se na další krok. Půjde to, jen nesmíte být Zoufalá, ale... Odhodlaná

Přidejte reakci

Přidat smajlík