Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
Zdravíčko, pomalu si chystám zahrádku a protože zelenina v obchodech je strašně drahá chci si co nejvíce vypěstovat sama a namrazit, momentálně jedou naši psi mrkev, saláty (čínské zelí-ledový) občas červenou řepu, řapíkatý celer, ale nejvíc mají mrkve, tu mají opravdu denně, co nejvíce vy dáváte? díky za tipy mě nějak došli nápady
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravíčko, pomalu si chystám zahrádku a protože zelenina v obchodech je strašně drahá chci si co nejvíce vypěstovat sama a namrazit, momentálně jedou naši psi mrkev, saláty (čínské zelí-ledový) občas červenou řepu, řapíkatý celer, ale nejvíc mají mrkve, tu mají opravdu denně, co nejvíce vy dáváte? díky za tipy mě nějak došli nápady
Všechny možné saláty, pak klasicky: mrkev, celer, petržel, stejně jako vy řepu, brokolici, kedlubny, fenykl, dýni a cuketu, někdy špenát či kopřivy. Různé bylinky, nejraději má pes estragon a jelikož jsem zjistila, že je to vlastně druh pelyňku, asi mu i prospívá na trávení(já ho mám na lososa) Určitě ještě něco, na co jsem si ani nevzpomněla. Papriku a rajčata moc nemusí..Včera jsem vysela mák, ale to asi v zahrádce nebudete...já mám spíš políčko.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
No já mám plán na mrkev, hrášek, ředkvičky, papriky, rajčata, salátovky okurky a řapíkatý celer,
pak teda ještě dělám útoky na pole s kukuřicí s batohem kde si ji pak vyloupu a taky zkrmuji, ale jestli to není málo, z ovoce mají denně jablka z našich stromů, ty bylinky mě celkem zaujaly, že bych taky jim dala bylynky? popravdě nenapadlo mě dát psům bylinky a zjistila jsem že by neměly pažitku, což jsem celkem kukala...
Uživatel s deaktivovaným účtem
U nás taky převládá mrkev a červená řepa...k tomu v menší míře brokolice, hrášek, cuketa...a potom saláty v 99% ledový...tak 2x týdně mají jako přílohu brambory smíchané se zeleninou a trochou jogurtu...takový bramborový salát, to jsem teda obšlehla tady z fauny a máme to moc rádi...no a když vařím, tak pesanům strčim nějako tu papriku nebo rajče...
Ovoce dáváme taky ale většinou ke svačině...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
polárka.15
napsal(a):
Na ten hrášek a rajčata bych byla opatrná. Jinak dávám co mě tak napadne, ale nejvíc se mi stejně osvědčily dršťky..
Proč byste byla opatrná na hrášek a rajčata?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč byste byla opatrná na hrášek a rajčata?
Proč ne rajčata?
Např. kvůli obsahu tomatinu či atropinu? Ano, nemusí psu činit žádné problémy, ale také může a ne zrovna příjemné (podobný případ hroznové víno - kdy jeden pes bez potíží, druhý na to prudce reaguje). Naprosto zbytečné, je dost zeleniny a daleko výživnější než rajčata. Když už, tak v případě psa, který na to nereaguje a hodně zralá.
Hrášek - pro některé psy hůře stravitelný - způsobuje nafouknutí břicha, plynatost, případný průjem (vyšší obsah vlákniny).
polárka.15
napsal(a):
Proč ne rajčata?
Např. kvůli obsahu tomatinu či atropinu? Ano, nemusí psu činit žádné problémy, ale také může a ne zrovna příjemné (podobný případ hroznové víno - kdy jeden pes bez potíží, druhý na to prudce reaguje). Naprosto zbytečné, je dost zeleniny a daleko výživnější než rajčata. Když už, tak v případě psa, který na to nereaguje a hodně zralá.
Hrášek - pro některé psy hůře stravitelný - způsobuje nafouknutí břicha, plynatost, případný průjem (vyšší obsah vlákniny).
Louskat hrášek a nedat psovi, tak to nepochopí. Vůbec ho nenadýmá, stejně jako kedlubna apod. Naopak po obilí je to děs a hrůza. Takže se mu vyhýbáme. Stejně tak bych se vyhýbala dříve zmíněnému, kdyby mu to způsobovalo trávicí potíže.
napsal(a):
Louskat hrášek a nedat psovi, tak to nepochopí. Vůbec ho nenadýmá, stejně jako kedlubna apod. Naopak po obilí je to děs a hrůza. Takže se mu vyhýbáme. Stejně tak bych se vyhýbala dříve zmíněnému, kdyby mu to způsobovalo trávicí potíže.
Já ale neřekla, že to, co píšu je dogmaticky u všech psů stejné, to není ani možné. Mě jeden pes taky nereaguje na hrozno a druhý má na to silnou reakci.
K.
XXX.XXX.42.130
A co okurky?
polárka.15
napsal(a):
Proč ne rajčata?
Rajčata žádný tomatin a atropin neobsahují. Pokud teda nežerete listy a stonky. Já ne a psu by mne také nenapadlo je dávat, možná koze. Hrášku psu nikdo nebude dávat pytel a pár kuliček ho jistě nijak nenafoukne, potažmo, že to se netýká ani zeleného hrášku, ale suchého. Avokádo...jste sice nepsala vy, ale myslím Chingis někde zmiňovala. Taktéž blbost, co někdo papouškuje pořád dokola a napíše, aniž by prostě jednoduše kliknul a info si ověřil. Týká se jen rostliny jako takové a semene. Ne plodu. k blbým hroznům už se snad ani nebudu vyjadřovat, to je pořád to samé dokola. Někde v Americe pes sežral hrozen bůhví čím postříkaný a vznikla panika s hroznama, nakonec hrozinkama...Bože tak se prostě zamyslete...co by mohlo být na hrozince nebezpečné?!? I když...když jsou ty fialové krávy, proč by nemohly být strašně jedovaté hrozinky
lesnížínka
napsal(a):
Rajčata žádný tomatin a atropin neobsahují. Pokud teda nežerete listy a stonky. Já ne a psu by mne také nenapadlo je dávat, možná koze. Hrášku psu nikdo nebude dávat pytel a pár kuliček ho jistě nijak nenafoukne, potažmo, že to se netýká ani zeleného hrášku, ale suchého. Avokádo...jste sice nepsala vy, ale myslím Chingis někde zmiňovala. Taktéž blbost, co někdo papouškuje pořád dokola a napíše, aniž by prostě jednoduše kliknul a info si ověřil. Týká se jen rostliny jako takové a semene. Ne plodu. k blbým hroznům už se snad ani nebudu vyjadřovat, to je pořád to samé dokola. Někde v Americe pes sežral hrozen bůhví čím postříkaný a vznikla panika s hroznama, nakonec hrozinkama...Bože tak se prostě zamyslete...co by mohlo být na hrozince nebezpečné?!? I když...když jsou ty fialové krávy, proč by nemohly být strašně jedovaté hrozinky
Jste se nějak rozčílila ![]()
Rajčata toxické látky obsahují a platí čím nezralejší, tím víc. Ve zralých také, ale jen takové trapné bezpečné množství. Glykoalkaloidy vznikají v plodech, ne ve stoncích, tak tam někde asi bude zakopaný pes..proč si to lidé myslí.
Ale, i kdyby zelená rajčata, tomatiny nejsou zdaleka tak nebezpečné jako syrové šlupkové brambory s klíčky. Takže ano, tohle zrovna je mimo.
Trhat až zralé plody je úplně ok.
Okurky jsou nejvíc. Salát sůl pepř, kyselé, ke steaku, k masu, k masu, salát se smetanou, okrájet a posolit a slupky si plácnete na čelo, až vás tady někdo vytočí.
No které žrádlo tohle umí ?
Atropin a spousta dalších v tom, co se běžně jí, není. Jo, jestli ovšem nejste čarodějnice..
Občas inspekce najde v dětské výživě, čajích, pohankové mouce,...
Jinak, klid.
napsal(a):
Jste se nějak rozčílila ![]()
Rajčata toxické látky obsahují a platí čím nezralejší, tím víc. Ve zralých také, ale jen takové trapné bezpečné množství. Glykoalkaloidy vznikají v plodech, ne ve stoncích, tak tam někde asi bude zakopaný pes..proč si to lidé myslí.
Ale, i kdyby zelená rajčata, tomatiny nejsou zdaleka tak nebezpečné jako syrové šlupkové brambory s klíčky. Takže ano, tohle zrovna je mimo.
Trhat až zralé plody je úplně ok.
Ne, je mluveno o zelených rajčatech a ty těžko někdo bude jíst, poněvadž jsou hnusná. I když ano, vzhledem k těm fialovým krávám apod, bych se už ani nedivila, kdyby někdo krmil psa zelenýma rajčatama, protože by jaksi nevěděl, že rajče je to červené. Ale to pak může nacpat i děcku...to už je pak jiná liga Ve zralých rajčatech je zanedbatelné množství, o kterém se ale v rámci regulernosti podávaných informací wiki zmínit musí.
lesnížínka
napsal(a):
Ne, je mluveno o zelených rajčatech a ty těžko někdo bude jíst, poněvadž jsou hnusná. I když ano, vzhledem k těm fialovým krávám apod, bych se už ani nedivila, kdyby někdo krmil psa zelenýma rajčatama, protože by jaksi nevěděl, že rajče je to červené. Ale to pak může nacpat i děcku...to už je pak jiná liga Ve zralých rajčatech je zanedbatelné množství, o kterém se ale v rámci regulernosti podávaných informací wiki zmínit musí.
Však říkám to samé ![]()
No a já tu mám fialová rajčata. A fialovou mrkev. A to jako vážně.
Chtěla bych fialového psa. Už jsem měla žlutého a zeleného, chtěla ladit s kuchyní..se malovalo a ona do toho kyblíku prostě tu hlavu strčit musela, co kdyby jí někdo chtěl sebrat nějaké žrádlo.. Krávu nemám kam dát. Ale také by se mi líbila. Já bych i ve 4 ráno vstala, kdyby fakt Milka. Ještě řekněte, že blbé, když si načepujete hrnek, sednete na zahradu, oslepit horským sluncem po ránu se necháte, že ani na faunu neuvidíte, to je krása, no ne ?
lesnížínka
napsal(a):
K těm hroznům - strašně jedovaté asi ne a asi jsou nebezpečné jen některým predisponovaným jedincům, ale selhání ledvin po několika kuličkách bylo popsáno, takže nemám potřebu to testovat.
Hrozny a rozinky. Moc psů neumřelo hned. Také, nikomu se nechce testovat každé plemeno x jedinců, aby se vidělo jaká dávka komu..
200 ras x 50 ks a když aspoň 50% uhyne, bude to dostatečně přesvědčivé ? Kdo to bude testovat ?
Ono je to tak. Na chování psa nemusí být nic vidět, ale hladina kreatininu letí nahoru, vápník, ..pokaždé když si dá jednu rozinku..takže na ledviny odejde až za čas.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přidala bych k výčtu všeho možného ještě kapustu. A klidně i květák. Jestli jde o směs do mrazáku, tím spíš. U nás psiska milují košťály od kapusty, květáku, brokolice za čerstvého stavu, největší lahůdka. Běžně mají do žrádla přihozeno něco rajčat přes léto (jestli si neukradnou samostatně), ředkvičky (milují i nať z nich nasekanou do žrádla, stejně tak mrkvovou), hrášky musím hlídat, jinak je spasou včetně rostliny. Z bylinek se vyplatí záhon vlastního "plevele" - mladé kopřivy, pampeliškové listy, svízel, ostřice atd...
napsal(a):
Přidala bych k výčtu všeho možného ještě kapustu. A klidně i květák. Jestli jde o směs do mrazáku, tím spíš. U nás psiska milují košťály od kapusty, květáku, brokolice za čerstvého stavu, největší lahůdka. Běžně mají do žrádla přihozeno něco rajčat přes léto (jestli si neukradnou samostatně), ředkvičky (milují i nať z nich nasekanou do žrádla, stejně tak mrkvovou), hrášky musím hlídat, jinak je spasou včetně rostliny. Z bylinek se vyplatí záhon vlastního "plevele" - mladé kopřivy, pampeliškové listy, svízel, ostřice atd...
Záhon plevele mít nemusím teda schválně, toho mám na poli tolik, až to pěkné není(teda tchýně z toho občas šílí ) A tím jsem si uvědomila další, co občas přidávám: topinambur a pýr.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
Tak hrozinky, rozinky ani hrozny nedávám snažím se dávat naše ovoce, jako jablka, třešně, občas jahody, ale to se v létě pasou sami dle libosti na zahradě,...ale jako přemýšlím nad tím, proč jsou rajčata jedovatá, vím že listy a stonky, ale plod? to jsem teda natušila... proč teda jíme rajčata když jsou jedovatá?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak hrozinky, rozinky ani hrozny nedávám snažím se dávat naše ovoce, jako jablka, třešně, občas jahody, ale to se v létě pasou sami dle libosti na zahradě,...ale jako přemýšlím nad tím, proč jsou rajčata jedovatá, vím že listy a stonky, ale plod? to jsem teda natušila... proč teda jíme rajčata když jsou jedovatá?
Všechno je to o množství, podobně jako třeba u alkoholu
V malém množství léčí nebo aspoň neškodí...prostě některé "jedy" se stávají jedovatými až od určitého množství.
Vtip je v tom, že pes tu toleranci prostě může mít jinak.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kde se píše, že jsou jedovatá ? V plodech je ZANEDBATELNÉ množství. Asi tak stejně jako ve vodě z kohoutku ;-).
lesnížínka
napsal(a):
Tak blbej názor jsem dlouho neslyšela, Vy papoušku...
polárka.15
napsal(a):
Tak blbej názor jsem dlouho neslyšela, Vy papoušku...
Netvrdím, že je chytrý, ale je můj a nepapouškuju jen žvásty z NETu, ale zkusím se nad tím i zamyslet, či přinejmenším zjistit podrobnosti. A je hezké, jak se to časem na sebe nabaluje. Jsem celkem zvědavá, čím kdo vysvětlí ty hrozny a rozinky, poněvadž vědci neví, čím by to mohlo být. První bylo, že je to jadérkama, teď napsali, že těma to určitě není, protože se to týkalo i bezsemených...ale v hroznech není žádná látka, která by to mohla potencionálně způsobovat. Takže věřím, že to bylo u jednoho psa, byl to nějaký sajrajt, čím si to postříkali a díky NETu, je z toho celosvětová panika. Sestřenčina starkačka jí pravidelně ožere skoro všechno hrozno, co má u zdi a 7let žije. Ve všech vinohradech žijí i psi a věřím, že i tam se najdou jedinci, co jim to chutná. Můj pes to nežere, takže je to fuk a těch pár rozinek, co dostane v nějaké buchtě vůbec neřeším.
lesnížínka
napsal(a):
Netvrdím, že je chytrý, ale je můj a nepapouškuju jen žvásty z NETu, ale zkusím se nad tím i zamyslet, či přinejmenším zjistit podrobnosti. A je hezké, jak se to časem na sebe nabaluje. Jsem celkem zvědavá, čím kdo vysvětlí ty hrozny a rozinky, poněvadž vědci neví, čím by to mohlo být. První bylo, že je to jadérkama, teď napsali, že těma to určitě není, protože se to týkalo i bezsemených...ale v hroznech není žádná látka, která by to mohla potencionálně způsobovat. Takže věřím, že to bylo u jednoho psa, byl to nějaký sajrajt, čím si to postříkali a díky NETu, je z toho celosvětová panika. Sestřenčina starkačka jí pravidelně ožere skoro všechno hrozno, co má u zdi a 7let žije. Ve všech vinohradech žijí i psi a věřím, že i tam se najdou jedinci, co jim to chutná. Můj pes to nežere, takže je to fuk a těch pár rozinek, co dostane v nějaké buchtě vůbec neřeším.
Ano, evidentně jste si ty informace zjišťovala někde z ověřených zdrojů...
Ano, máte pravdu, co se týká OBSAHU hroznů - nezpůsobují to jadérka, ale obsah dužiny, na kterou se do dnešního dne nedokázalo přijít.
polárka.15
napsal(a):
Ano, evidentně jste si ty informace zjišťovala někde z ověřených zdrojů...
Ano, máte pravdu, co se týká OBSAHU hroznů - nezpůsobují to jadérka, ale obsah dužiny, na kterou se do dnešního dne nedokázalo přijít.
Ano a proto je perfektní za studena lisovaný olej z hroznových jadérek
polárka.15
napsal(a):
Já používám živočišný olej :).
A to je jaký? :).
Andrýsek3
napsal(a):
Spíše se zamyslete, jak se vyjadřujete...
A Vy tady děláte co? K celé diskuzi se nevyjadřujete, pouze vypíchnete jeden výtržek z diskuze a budete mně taky moralizovat a kritizovat? To snad ne
Já své tvrzení jsem odargumentovala, když mi tady napíše někdo, že je to holý nesmysl, protože jeden pes... nemá cenu se bavit v rozumné úrovni dál.
PS: Já nepsala, že člověk žere,... blbé hrozny...
polárka.15
napsal(a):
Z tresčích jater
A víte, že je vhodné oleje střídat? Jak živočišné mezi sebou, tak i rostlinné
polárka.15
napsal(a):
A víte o tom, že olej nedávám pravidelně, jelikož krmím barfem, což znamená, že dávám různé tuky různých zvířat, tudíž to má pes pestré?
Teď o tom vím Právě proto, že má pes v jídelníčku pravděpodobně jen živočišné tuky, tak je zavhodno dodávat i rostlinné
napsal(a):
Teď o tom vím Právě proto, že má pes v jídelníčku pravděpodobně jen živočišné tuky, tak je zavhodno dodávat i rostlinné
Na co rostlinné ?
napsal(a):
Na co rostlinné ?
To se ptáte Vy Meg? Třeba kvůli těm látkám a vit co obsahují.
napsal(a):
To se ptáte Vy Meg? Třeba kvůli těm látkám a vit co obsahují.
Když to není rozbité, neopravuj ;-).
napsal(a):
Když to není rozbité, neopravuj ;-).
Já četla neotravuj
Nejde o žádné opravy, ale o prevenci
napsal(a):
Děkuji za informace, které mi naslepo dáváte správná, vyvážená a hlavně pestrá dávka barfu zvládne pokrýt základní živiny, kdy není potřeba nic extra dodávat. Vždy záleží na tom, odkud bere člověk maso a další komponenty. Netřeba zmiňovat (což víme obě), že barf je skladbou jak masité, tak rostlinné složky, takže při správné skladbě má i dostatek rostlinné složky.
polárka.15
napsal(a):
Děkuji za informace, které mi naslepo dáváte správná, vyvážená a hlavně pestrá dávka barfu zvládne pokrýt základní živiny, kdy není potřeba nic extra dodávat. Vždy záleží na tom, odkud bere člověk maso a další komponenty. Netřeba zmiňovat (což víme obě), že barf je skladbou jak masité, tak rostlinné složky, takže při správné skladbě má i dostatek rostlinné složky.
Mne nemusíte poučovat Jenom je nemilé, když zavrhujete ostatní info bez toho, abyste se alespoň trochu zamyslela.
napsal(a):
Já četla neotravuj
Nejde o žádné opravy, ale o prevenci
Abychom si ale zbytečně nevyrobili psí citlivky.
Nějaký olej, aby se na mi na psa nechytalo bláto, potřebuji.
napsal(a):
Abychom si ale zbytečně nevyrobili psí citlivky.
Nějaký olej, aby se na mi na psa nechytalo bláto, potřebuji.
Vy mi dáváte
Naopak, zrovna oleje ze psa citlivku neudělají
Já bych to shrnula...všeho s mírou a selským rozumem...
napsal(a):
Mne nemusíte poučovat Jenom je nemilé, když zavrhujete ostatní info bez toho, abyste se alespoň trochu zamyslela.
Prosím? Můžete mi říci, co zavrhuji?
Nebojte, já Vás nepoučuju, pouze konstatuju, to spíše Vy... ale nebudeme se chytat za slovíčka
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.6
lesnížínka
napsal(a):
Máte pravdu, bráchuv punťa žere hrozny celý život, roste mu müller na zahradě, punťa má 14 let a hrozny jí každý rok, teda spíš ožere komplet kam dosáhne..
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.6
Polárka.15 nebuďte vzteklá... To téma má být o jídle, jídlo taková super věc! Tak to nekažte vztekáním, naše holky dnes mají ledvinky, salátovku, mrkev a červenou řepu a panička s páníčkem mají makrelu na grilu a víno, víno si dejte taky ať máte lepší náladu
Hezký pátek všem.
polárka.15
napsal(a):
A Vy tady děláte co? K celé diskuzi se nevyjadřujete, pouze vypíchnete jeden výtržek z diskuze a budete mně taky moralizovat a kritizovat? To snad ne
Já své tvrzení jsem odargumentovala, když mi tady napíše někdo, že je to holý nesmysl, protože jeden pes... nemá cenu se bavit v rozumné úrovni dál.
PS: Já nepsala, že člověk žere,... blbé hrozny...
Já tady diskutuji. Zbytek nebudu komentovat, nebudu komentovat vás, jen jsem chtěla podotknout, že diskutovat, bez já vím všechno nejlíp a ostatní budu tedy urážet, neumíte. Hezký víkend.
Tak kouknu do lednice a zjistím, že jsem bez zeleniny ani jedna mrkvička, jen kousek salátu, no hlava děravá, zabudla jsem jí koupit...tak jsem to vyřešila mraženou čínskou směsí...takže dnes budou mít pesani mimo jiné i nějaké bambusové výhonky...ať žije zahraniční kuchyně
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.6
napsal(a):
Tak kouknu do lednice a zjistím, že jsem bez zeleniny ani jedna mrkvička, jen kousek salátu, no hlava děravá, zabudla jsem jí koupit...tak jsem to vyřešila mraženou čínskou směsí...takže dnes budou mít pesani mimo jiné i nějaké bambusové výhonky...ať žije zahraniční kuchyně
Taky občas sáhnu do mrazáku a mají směs pod svíčkovou
Andrýsek3
napsal(a):
Já tady diskutuji. Zbytek nebudu komentovat, nebudu komentovat vás, jen jsem chtěla podotknout, že diskutovat, bez já vím všechno nejlíp a ostatní budu tedy urážet, neumíte. Hezký víkend.
Muzete mi citovat, kde nekoho urazim? Opravdu si nejsem niceho vedoma, dekuji moc. Vam samozrejme taky pekny vikend
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Polárka.15 nebuďte vzteklá... To téma má být o jídle, jídlo taková super věc! Tak to nekažte vztekáním, naše holky dnes mají ledvinky, salátovku, mrkev a červenou řepu a panička s páníčkem mají makrelu na grilu a víno, víno si dejte taky ať máte lepší náladu
Hezký pátek všem.
Jake vztekani? to jste tady opravdu tak vztahovacni,.ze kdyz nekdo nema stejny nazor, tak je vztekly a urazi? To snad neee ja jsem pivar, tak pivenko bude, ale makrelku radeji vymenim za kousek veprika uzijte si volno!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hezký pátek všem.
Bože...a já měla k večeři buráky Naštěstí už jsem ten pytlík dorazila a nový nemám(a nesmím koupit ) Pak budu fňukat před zrcadlem Worka bude mít vepřové s rýží, mrkvičkou, brokolicí, mákem a celerová a perželová nať. Muž brblal, že kdyby jemu tak někdo vyvařoval, tak si toho bude jinak vážit...než ten náš nimra (sama jsem zvědavá, jestli to bude jíst) Muž reagoval na to, že jsem dneska nahlásila celý den sázení a bojkot vaření musel si uvařit sám (obšmrncnul můj recept na fajitas a pak machroval, jakovou dobrotku si MUSEL uvařit ) Jo a na Worku vymyslel fintu, která mu prý zatím zabírá. První mu strčí misku s granulema(kterým by dal normálně přednost ) tím se prý rozežere a pak mu šoupne večeři