Pes z útulku - jak vychovávat

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

PetMis

3.3.2017 20:51
PetMis

XXX.XXX.117.55

Dobrý den,
prosím o radu:
Moje matka si po smrti svého pejska adoptovala vykastrovaného psa z útulku, je mu cca 1,5, kříženec retriever x kokr. Pes původně žil s nepohyblivým a psychicky nemocným pánem, nakonec skončil v útulku. Následkem toho neproběhla žádná socializace, pes je absolutně nevychovaný. Je vlastně moc hodný, dobrák, neagresivní, jen nic neumí. Maminka bydlí u nás, pes je najednou v kontaktu s malými dětmi, mnou a mým manželem. Je u nás dva měsíce. Děláme pomalu pokroky ve výchově, ale nějak si nedokážeme poradit s jeho skákáním - maminku nechává na pokoji, skáče jen na mě a mého muže, snaží se získat naši pozornost. Bohužel se nemůžeme posadit (ani na gauč, natož na zem) a vlastně ani pohybovat po bytě. Okamžitě po nás skáče. Ve stoje jakžtakž funguje ignorace, pozornost dostane, až když si sedne. V sedě se nedá odstrčit, sundat, jiné povely zatím neumí na 100%, takže nejde zaúkolovat jinak. Když se nakonec nechá sundat, střečkuje, poštěkává, točí se radostí do kolečka.
Nemá bohužel úplně jasno, kdo je jeho pánem - věnuje se mu maminka, ale je jí sedmdesát, výcvik nezvládá. Takže o výcvik se snažím spíš já.
Má někdo nějaký nápad, jak na to? A kdy a kdo by s nim měl jít na cvičák? Díky za nápady!

3.3.2017 21:41
conie

XXX.XXX.206.202

Možná úplně ne k otázce, ale mojí mamince bylo 73, když si pořídila štěně malého plemena, samozřejmě s naší podporou, že kdyby cokoliv, fenečka může být u nás. Výchovu zvládla naprosto v pohodě v pohodě a výborně, fenka je plně ukázněná, socializovaná a poslušná. Vůbe není problém ji na přechodnou dobu vzít do naší početnější smečky fen a koček. Pokud se chopíte výchovy a výcviku, určitě to půjde, ale ak nečekejte, že pes bude respektovat vaší matku. V 1,5 roce se dá pejsek převychovat, pokud nebyl hodně týrán a nemá velké psychické následky. Chce to jen začít od začátku, základními povely. Já jako základ učím - na jméno, přivolání, povel FUJ! (nikdy to nesmíš dělat), povel NESMÍŠ (teď to nedělej), potom sedni, lehni, zůstaň atd...Pokud je správně naučený a upevněný povel FUJ! - funguje i na skákání a další.

4.3.2017 08:12
scylla

XXX.XXX.150.32

PetMis napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu:
Moje matka si po smrti svého pejska adoptovala vykastrovaného psa z útulku, je mu cca 1,5, kříženec retriever x kokr. Pes původně žil s nepohyblivým a psychicky nemocným pánem, nakonec skončil v útulku. Následkem toho neproběhla žádná socializace, pes je absolutně nevychovaný. Je vlastně moc hodný, dobrák, neagresivní, jen nic neumí. Maminka bydlí u nás, pes je najednou v kontaktu s malými dětmi, mnou a mým manželem. Je u nás dva měsíce. Děláme pomalu pokroky ve výchově, ale nějak si nedokážeme poradit s jeho skákáním - maminku nechává na pokoji, skáče jen na mě a mého muže, snaží se získat naši pozornost. Bohužel se nemůžeme posadit (ani na gauč, natož na zem) a vlastně ani pohybovat po bytě. Okamžitě po nás skáče. Ve stoje jakžtakž funguje ignorace, pozornost dostane, až když si sedne. V sedě se nedá odstrčit, sundat, jiné povely zatím neumí na 100%, takže nejde zaúkolovat jinak. Když se nakonec nechá sundat, střečkuje, poštěkává, točí se radostí do kolečka.
Nemá bohužel úplně jasno, kdo je jeho pánem - věnuje se mu maminka, ale je jí sedmdesát, výcvik nezvládá. Takže o výcvik se snažím spíš já.
Má někdo nějaký nápad, jak na to? A kdy a kdo by s nim měl jít na cvičák? Díky za nápady!

Naučte ho, co má dělat místo skákání. Je to podle popisu projev radosti a lásky k vám, takže ho za to netrestejte štěkáním zákazových rádobypovelů, ale naučte ho, co má dělat místo toho - je to kousek retrievera, přinašeč, tak ho naučte, že má přinést hračku, botu, rukavici, a tím si získá vaší pozornost. Hodně mazlete, hrajte si, povely učte formou zábavy a hry, napovídejte mechanicky v rámci mazlení. Fuj a nesmíš nejsou povely.

4.3.2017 10:10
lodenka333

XXX.XXX.226.80

Podle mě je to blbý nápad, skončí to tak že pes bude otravovat s věcma ktery pořád nosí, nedej bože si bude štěkáním vyžadovat aby se mu to házelo. Nebo začne nosit věci, které nechcete ( papuče, ovladač) a které ničí. Nejsem odpůrce zakázkových povelů, ale dát jiný povel se mi taky dost osvědčilo. Navíc si myslím že by es měl respektovat prostor svého pána když se to po něm vyžaduje. Zkusila bych psovi vyhradit místo, naučit povel na místo a sedni/ lehni a až se uklidní, přivolat, zásadně ne na pohovku, zase povel sedni a takto poslusneho a hlavně klidného psa pořádně chvalut a dopřát mu tu pozornost co má rád.

PetMis

4.3.2017 12:40
PetMis

XXX.XXX.117.55

Díky, ze nad tím přemýšlíte i vy, my uz dva měsíce neděláme nic jinéhosmajlík
Předně maminka není žádný krotitel - opakuje porad dokola pejskovo jméno, aniž by dala jakýkoliv povel. Ty pes obvykle stejně nezná -, nějaké odložení zatím nehrozí. Pes tím pádem moc neví, jak takové Zůstaň nebo Místo vypadá. Ale to je samozřejmě nás problém, ne psa.
Pes je ale mamči, a ta se mu taky věnuje, krmí, venčí, ma ho ve svém pokoji na noc. Pokud se ujmu výchovy ja, bude ji vůbec respektovat? A obráceně?
Druhá věc je, ze prave na pokyny Přines nebo Sedni po jejich spojení očekává po pochválení a pamlsku pozornost, což taky nejde porad. Např. Skočí na mě, řeknu Sedni, on to provede, pochválim, odměnim dobrotou, a on vzápětí vyskočí znova..

4.3.2017 13:27
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

PetMis napsal(a):
Díky, ze nad tím přemýšlíte i vy, my uz dva měsíce neděláme nic jinéhosmajlík
Předně maminka není žádný krotitel - opakuje porad dokola pejskovo jméno, aniž by dala jakýkoliv povel. Ty pes obvykle stejně nezná -, nějaké odložení zatím nehrozí. Pes tím pádem moc neví, jak takové Zůstaň nebo Místo vypadá. Ale to je samozřejmě nás problém, ne psa.
Pes je ale mamči, a ta se mu taky věnuje, krmí, venčí, ma ho ve svém pokoji na noc. Pokud se ujmu výchovy ja, bude ji vůbec respektovat? A obráceně?
Druhá věc je, ze prave na pokyny Přines nebo Sedni po jejich spojení očekává po pochválení a pamlsku pozornost, což taky nejde porad. Např. Skočí na mě, řeknu Sedni, on to provede, pochválim, odměnim dobrotou, a on vzápětí vyskočí znova..

Neumí se projevovat ani na sebe upozorňovat jinak, než skákáním.
Pokud na Vás skáče zepředu, otočte se v tom fofru k němu mlčky zády nebo bokem a jděte pryč. Pokud na Vás skáče třeba u vaření u linky, nastavte mu beze slov nohu, překřižte si nohu, udělejte úkrok. Zní to divně, ale jde to. Prostě beze slov uhnout, vyhnout se, odejít. On to pochopí, že Vás to vlastně "nezajímá" a nezíská tu pozornost (i negativní pozornost je pozornost), kterou chtěl.
Vychovávat psa můžete všichni v jedné domácnosti, ale musí se vychovávat i babička. A všichni musíte vychovávat stejným stylem, tzn. když je to zakázané, tak u všech. Když to budete dělat každý po svém, tak se pravděpodobně dostanete do fáze, kdy bude mít každý z vás doma se psem jiný problém, podle toho, co si necháte líbit.
Začněte s ním, jak se štěnětem, prostě od začátku.

Určitě budou mít ostatní jiný názor, ale tohle je jen rada k zamyšlení. U jiných psů to fungovalo, je jen na Vás jestli to zkusíte nebo ne.
.

Přidejte reakci

Přidat smajlík