Jak odnaučit psa utíkat.

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2017 08:49
hanasir

XXX.XXX.77.173

Mám dva psi, fenku a pejska, oba kříženci. Pes Kuba, je malý kříženec, jsou mu 3 roky. cca 8kg. Je hodný a na nikoho neútočí. Je spíš bázlivý, jen tak s někým, nekamarádí. Teď začal utíkat. Vrací se za několik hodin a v pořádku, na auta je zvyklý a vyhýbá se jim. Problém je, že zahrada je obrovská a oplocená řídkým plotem. Jsme v nájmu, tak nemám šanci plot nějak upravit. Proč začal utíkat až teď? Na chatě, jsem mezi sousedy zvedli zídku, nemá problém se přes ní dostat, i když je přes metr vysoká. Když jsem na zahradě s ním, tak neuteče, vyloženě číhá až ho nevidím. Pořídila jsem elektronický obojek. Když dostane impuls, tak jen poskočí a jde dál. Na procházkách neutíká, na zavolání se vrací. Zkoušela jsem všechny tresty, od vyhubování, malého výprasku proutkem přes zadek, po přivázání na místo, kde je sám. Taky jsem ho jednou nechala přivázaného venku. Kňučel jak malé dítě. Vydržela jsem asi půl hodiny a vzala jsem ho domů. Už opravdu nevím co mám dělat. Sám na zahradě není, jsou tam spolu a dovádí spolu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2017 08:53

Zjistil, že je to sranda dobrodružství a baví ho to. Sám se asi na zahradě nudí. Zkuste elektrický plot nebo pak úvaz.

3.3.2017 08:53

Odnaučit psa utíkat NELZE.

Chování samotné je větší odměna než jakýkoliv trest, který můžete vymyslet.

Jediný, co můžete udělat, je psovi znemožnit útěk. Kotec, úvaz.

3.3.2017 09:30
Terven

XXX.XXX.110.147

Pejsek začal utíkat až teď možná proto, že dospěl a v okolí hárají feny. Nebo to jednou okusil náhodně a zalíbilo se mu to.
Předpokládám, že všechny ty tresty, které jste vyjmenovala, praktikujete po návratu pejska domů. Nejenom, že jsou k ničemu, ale navíc docílíte leda pravého opaku - pes se bude vracet méně ochotně, případně vůbec. Pes není dítě, kterému můžete vysvětlit, že ho plácáte přes zadek anebo má domácí vězení, protože něco provedlo.
Pokud kňučí u úvazu, naprosto nemá šanci pochopit, že je to trest za předchozí útěk. Zvířata takto neuvažujou, nepřijde-li trest přímo při nežádoucím chování anebo bezprostředně po něm, je k ničemu, pro zvíře je nesrozumitelný. Trápíte ho zbytečně. A ujišťujete ho v tom, že za plotem zahrady je báječný svět plný dobrodružství a zajímavých pachů, doma hubování, výprask, úvaz, samota. Co byste si vybrala?
Netuším, jakým způsobem používáte el. obojek, ale pes nejspíš nechápe...impuls je mu sice nepříjemný, ale naprosto si ho neumí dát s ničím do souvislosti. Asi jako když při běhu šlápne na včelu...
Jak už tady psali ostatní, nejlepší by bylo udělat něco se stavem plotu...pokud to nejde, tak není možné mít psa v bytě a venčit ho prostě jako psa bytového? Případně pouštět na zahradu pod dozorem?
Jediné, co bych zkusila je, zpříjemnit mu co nejvíc pobyt na zahradě -společné hry, spousta pamlsků, kosti na okusování...cokoliv, co miluje. Aby zahrada pro něj byla úžasné místo, ze kterého se mu nebude chtít odcházet. Útěkům to nejspíš nezamezí, pokud už to okusil...a pach háravé feny je pro něj lákavější než cokoliv jiného, ale můžete tím aspoň vylepšit skóre ve prospěch zahrady, což výpraskem neuděláte.

3.3.2017 10:05

"tak nemám šanci plot nějak upravit."
tak připevnit na stávající plot kari sítě s malým okem, králičí pletivo nebo i klasické plotové by snad šlo, ne...

8.3.2017 02:27
Buddy

XXX.XXX.97.50

Nejlépe ho to odnaučíte tak, když ho vždy utaháte natolik, že bude rád že si může doma odpočinout a na lumpárny nebude mít ani pomyšlení. Zapojte celou rodinu, kolo, brusle, prostě psa unavte. První otázka která mě napadla při čtení vašeho příspěvku byla jak často a na jak dlouho s ním chodíte ven? Ona obrovská zahrada nestačí, pes na ní nemá dostatek nových podmětů a jednoduše se nudí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík