štěněasamota
XXX.XXX.40.183
Prosím o radu nebo posouzení situace.Máme 9ti měsíčního Německého ovčáka.Udělal se mu abces v tříslech( u pytlíka). Byl malý a jelikož jsme řešily kulhání, paní Dr. Vete klinice nám řekla, že se to vyřeže později až nebude kulhat.Jenže se abces zvětšil a zalil hnisem. Pejsek dostal minulý týden Antibiotika. Po lécích mu vylezla horečka a začal špatně dýchat. Celý týden jsme jezdily na Vete na injekce na horečku a kontroly.Brali mu krev. Vše v pořádku jen vyšší počet bílých krvinek- prý zánět v těle. Dostal další ATB, prý že to praskne samo, vyteče hnis a máme to vymývat roztokem co nám dala ( tuším Jodisol). V sobotu jsme byli na kontrole a byla tam jiná paní doktorka která se zhrozila a řekla, že se to musí vyřezat. ATB že máme dobrat a zítra nás čeká kontrola + domluva na termín výřezu. Zaráží mne to dýchání. Dýchá těžko, rychle, sípe ale jen když leží na boku. Souvisí to s tou horečkou? Máte někdo zkušenost chování psa při teplotě? A před chvíli, když jsem přijela z práce tak pes strašně slintá, to nikdy nedělal Chci jen vědět váš názor, zda lékař postupuje správně a zda to dýchání souvisí s horečkou. Děkuji za rady a názory.
štěněasamota
XXX.XXX.40.183
rapotacka11
napsal(a):
- řekla, že se to musí vyřezat.
Vyřezat ?
Já, když měla abces, tak to rozřízli a vyčistili.
Šla bych jinam, na lepší kliniku a hned.
No já vlastně ani nevím jak to myslela. Ale snad je to lepší dát pryč než to nechávat než to praskne samo jako řekla ta 1. lékařka.
A když jste vy měli abces, doprovázelo to i horečky? A jak dlouho se to hojilo po zákroku? Děkuji za odpověď.
Mně to rozřízli, vyčistili, neumrtvili samozřejmě, bolelo to !,
asi 2 hod fest.
A pak už byl pokoj.
Předpokládám, že když to u veta není na pojišťovnu,
ale z Vaší kapsy, že nebude šetřit jako u nás na mně
a řádně to umrtví.
Jen tak to půjde řádně ošeřit.
Pes by nevydržel, co člověk .
Přeji, aby to řádně provedli a rychle se
psovi ulevilo.
rapotacka11
napsal(a):
Mně to rozřízli, vyčistili, neumrtvili samozřejmě, bolelo to !,
asi 2 hod fest.
A pak už byl pokoj.
Předpokládám, že když to u veta není na pojišťovnu,
ale z Vaší kapsy, že nebude šetřit jako u nás na mně
a řádně to umrtví.
Jen tak to půjde řádně ošeřit.
Pes by nevydržel, co člověk .
Přeji, aby to řádně provedli a rychle se
psovi ulevilo.
No řádně to úmrtí... Máte zkušenost. Tak představte si znovu tu napjatou tkáň a ještě tam vepchat (kolik, aby to bylo umrtveno, když ten zánět to anestetikum ruší? jo, jsou anestetika s dobrým průnikem i do zánětlivé tkáně ale stejně zůstává otázka kolik, když ta aplikace, vtlačení něčeho může ten zánětlivý obsah tlačit ještě dál? Představte si, jak sama ta aplikace do té napjaté tkáně bolí.) Povrchová anestesie je na nic. Ale tak jako jo, jde dát svodnou, ale leckdy prostě viz výše. Aj dva mililitry tam narvat bolí tak příšerně, že kdo má srovnání, tak fakt řekne prvně říznout bez anestetika a opíchnout to třeba až pak, při čištění nebo dalším čištění. Jinak to bolí i dýl jak ty dvě hodiny. Komplikce. Povrchová anestesie je na nic, má taky riziks. Je na to dobré něco jiného, než "umrtvit to".
Jinak, aj od pojišťovny "máte nárok", když je to indikované. Aby Vás teda nešetřili.
Nebo se to dá dělat i jinak.
Tak samozřejmě rapotacka ví, rapotacka zná a dozajista poví jak
rapotacka11
napsal(a):
Nevím, neznám.
Abych řekla pravdu, byla jsem tam 3x.
Podvakrát mi to jemně "šolichali",
nepomohlo.
Potřetí jsem tam šla důvěřivě jako tele
a co následovalo, stálo teda za to.
Měla jsem to za krkem, neviděla jsem, co se chystá.
No, ale dal to ten ras do pořádku.
Tak znáte to, jednou měř, dvakrát řež ![]()
A s tím psem, pravděpodobně půjdou k doktorovi, ne k řadoví. Teda, podle toho, jak dlouho to nechají ještě žrát...
Uživatel s deaktivovaným účtem
Na abscesy nějaká lokální anestezie nefunguje. Přesně z důvodů, které vypsala Ťapina - aplikace by byla bolestivější než samotný zákrok a výsledek nic moc, protože do zánětem změněné tkáně a do hnisu to stejně nepronikne. Nejlepší je to prostě rychle říznout.
Nebo pokud je potřeba větší chirurgie než rychlé říznutí, tak se použije anestezie celková.
Jo, potvrzuji, aplikace "umrtvující" látky bolí tak, jako byste si chtěli urhnout ruku a nic umrtveno není, kromě vašeho vědomí, a to jen ti šťastnější, kteří bolestí omdlí.
napsal(a):
Jo, potvrzuji, aplikace "umrtvující" látky bolí tak, jako byste si chtěli urhnout ruku a nic umrtveno není, kromě vašeho vědomí, a to jen ti šťastnější, kteří bolestí omdlí.
Souhlasím:) Lokální anestezie je jen a pouze takové divadlo, které leckdy bolí víc než samotný zákrok.
Já jsem si takhle onehda šila rozseklou ruku - jednoruč tou druhou, šlo to překvapivě blbě, na uzlíky jsou prostě lepší dvě ruce - ale musím přiznat, že celé to bylo motivované hrůzou z toho, že na chirurgii by mi k tomu chtěli dát lokál. Jo a taky lidští doktoři používají štípavou dezinfekci. Asi je už dlouho nikdo nepokousal.
lesnížínka
napsal(a):
Já se tedy přiznám, že když jsem si rozťala tři prsty plotostřihem(hlavně palec teda) tak jsem byla u šití v takovém šoku(nikdy jsem u doktora nebyla, kromě nějaké angíny kdysi) že si ani nepamatuju, jestli mne nějaká anestezie bolela či ne
Tak to já teda když jsem spadla z koloběžky na obličej a šili mě ret, tak si dobře pamatuju i přes ten otřes mozku, že dezinfekce štípala a lokál bolel stejně obludně jako u zubaře.
Na druhou stranu kožní šití vlastně nebolí, jako dobře, píchá to, ale ta šicí řezací jehla je fakt příjemně ostrá, takže nic hroznýho. Lokál strašně tlačí, to by člověk vyletěl z kůže. A při použití do rány štípe.
Mne lokál u zubaře nebolí, je to nepříjemné, ale nic hrozného. Lepší, než by bylo vrtání do bolavého zubu Muž si dává opíchnout úplně každé vrtání To já jen, když jsem tam šla se šíleně bolícím zubem či na trhání 8čky. Palec jsem měla rozervaný dost, chytlo mi to i nerv asi, protože teď si ho z jedné strany necítím.
lesnížínka
napsal(a):
Mne lokál u zubaře nebolí, je to nepříjemné, ale nic hrozného. Lepší, než by bylo vrtání do bolavého zubu Muž si dává opíchnout úplně každé vrtání To já jen, když jsem tam šla se šíleně bolícím zubem či na trhání 8čky. Palec jsem měla rozervaný dost, chytlo mi to i nerv asi, protože teď si ho z jedné strany necítím.
Ale tak jistě že ta anestesie u zubaře nebolí, pokud se netrefí přímo do nervu, teda. Na vrtání, trhání, spousta chirurgie, atd. normální je tu anestesii dát, v podstatě skoro vždycky.
No ale v případě abscesu je to fakt na úvaze, jestli to nebude ještě horší, z důvodů, co jsem psala...
rapotacka11
napsal(a):
Když má zubař správnou jehlu, aplikuje pomaloučku - tak dobrý.
Asi každý zažil šikovnýho doktora, ale i kopyto...
Správná jehla je jaká? Proč by měl mít nějaké nesprávné? Na co by mu to bylo? Aplikace pomalu, když se dotyčný nevzpouzí, nebo když je schopen pochopit pokyn uvolněte se, přivřete si - tak dobrý.
No občas někdo nemá den
Se stane leccos.
Ne, ti pacienti jsou fakt hrozní, naprosto obdivuju svýho spolužáka, že mě ještě neposlal na specializované pracoviště
Jéžiš, já nevím.
Myslela jsem třeba tenká.
Přeci se nebudu u dr. vzpouzet...
Někdy někdo to píchl perfektně, někdy zase
tak, jako to už popsali jiní...
Teď je to jiný, ale zažila jsem fakt injekci u zubaře... raději nevzpomínat.
Narval to tam hrk frk, že mi vylezl špičák, který tam spokojeně spal roky...
Od tý injekce mě všechno bolelo, že jsem myslela, že mám snad nádor v hlavě
než se ten zub vykluba...
Vím, jak to bolí mimina, když jim lezou zuby...l
Tak když jsem byla dítě, zubař mi musel dát přes hubu Jenže já měla děsně zkažené zuby a tehdejší vrtání šílené, o anestezii se nejspíš ještě ani nevědělo v dnešní době mám k zubařům(na rozdíl od ostatních doktorů) naprostou důvěru, vybavení skvělé, nikdy mne nic nebolelo neúnosně a pokud zubařka tuší, že to bude horší, anestezii mi vždycky nabídne. Zatím jsem nikdy nevyužila. Chodím tam naprosto bez nervů..to už bych byla víc nervozní u kadeřníka(tam nechodím )
Taky čekám, co pes zadavatelky..snad dá info...
Jo, za vše mohou dr. I za to, že člověku vylezou nečekaně zuby. Moudrosti.
jasně, kdo jiný
no já vědět, jaká bolest, tak řeknu že to nechcu, mně nevadí řezání i kdyby do živého, natož do tohohle
když z dr. netáhne alkohol nebo aspoň pozdraví, tak ok
Uvolněte se, přivřete si
ne ne, já jsem pacient, co se musí přilehnout nebo přisednout taky omdlívám. ale jak něco dělám sama, tak mi to nevadí. a kupodivu mi to nevadí ani na mě. takže kdyby mě chytlo slepý střevo nebo tak, tak bych si to asi musela odoperovat sama. do pusy si člověk bohužel nevidí, ale naštěstí u mě zatím šlo vždycky o prevenci nebo malé věci, takže se to dalo vydržet (jen s malou tmou před očima a tak). ale lokál mi dávali dvakrát, jednou při uzdičce když jsem byla malá (a to bolelo i přes tu koňskou dávku diazepamu, co byla potřeba k tomu, abych se vůbec dostavila) a pak na té pohotovosti, kdy jsem přes otřes mozku nemohla moc protestovat. ale stačilo, prosím.
já snad budu muset jednou i porodit doma v koupelně
jolyha
XXX.XXX.229.101
napsal(a):
Uvolněte se, přivřete si
ne ne, já jsem pacient, co se musí přilehnout nebo přisednout taky omdlívám. ale jak něco dělám sama, tak mi to nevadí. a kupodivu mi to nevadí ani na mě. takže kdyby mě chytlo slepý střevo nebo tak, tak bych si to asi musela odoperovat sama. do pusy si člověk bohužel nevidí, ale naštěstí u mě zatím šlo vždycky o prevenci nebo malé věci, takže se to dalo vydržet (jen s malou tmou před očima a tak). ale lokál mi dávali dvakrát, jednou při uzdičce když jsem byla malá (a to bolelo i přes tu koňskou dávku diazepamu, co byla potřeba k tomu, abych se vůbec dostavila) a pak na té pohotovosti, kdy jsem přes otřes mozku nemohla moc protestovat. ale stačilo, prosím.
já snad budu muset jednou i porodit doma v koupelně
Znám. Dokonale. Než abych jela na chirurgii a nechala si zašít rozseklé obočí - cca 4,5cm, takže fakt dost - štrikovala jsem si vlastní ránu doma před zrcadlem. Protože ten chirurg mi pár dní předtím tahal výpotek z kolene a opravdu jsem netoužila setkat se s ním znovu - řekněme, že jsem se styděla a obávala toho, že by mne asi hned mezi dveřma vrazili dřevěnou narkozu, po zkušenostech s mou osobou . Dokud jsme mu tam neomdlela, měli to se mnou těžké. Přitom ošetřovat jiné, nebo pohled na krev, to mi fakt nevadí. Ale jak má někdo cizí páchat zákrok na mně, tak to fakt nee. Sama to zvládnu, ale doktora bych byla schopúná pokousat. Pak bych ho asi musela zašít.
jolyha
napsal(a):
Znám. Dokonale. Než abych jela na chirurgii a nechala si zašít rozseklé obočí - cca 4,5cm, takže fakt dost - štrikovala jsem si vlastní ránu doma před zrcadlem. Protože ten chirurg mi pár dní předtím tahal výpotek z kolene a opravdu jsem netoužila setkat se s ním znovu - řekněme, že jsem se styděla a obávala toho, že by mne asi hned mezi dveřma vrazili dřevěnou narkozu, po zkušenostech s mou osobou . Dokud jsme mu tam neomdlela, měli to se mnou těžké. Přitom ošetřovat jiné, nebo pohled na krev, to mi fakt nevadí. Ale jak má někdo cizí páchat zákrok na mně, tak to fakt nee. Sama to zvládnu, ale doktora bych byla schopúná pokousat. Pak bych ho asi musela zašít.
A teď si představte, jak by to s vámi měli ti psi těžký, takhle na veterině..
jolyha
napsal(a):
Ježíš...nejste já?!?
A teď si představte, když víte, co všechno se může stát, nervy, máte nějakou představu, jak by to mělo být, průběžně pojímáte představu, že byste tu dělali asi trochu jinak, no tak ale dobrý, jde to asi i takhle, a teď to teda po velkém boji máte (protože se druhý Dr. tak strašně snažil, hodinu, dvě, tři něco, co normálně trvá 20minut) a ono to tak není. To jsou teprv nervy, jak mu to správně vysvětlit. A v takové vypjaté situaci by vám řekl, prosím tě, nemohla by ses mi teď ty kouknout na...
![]()
Takže buďte rádi.
Jo, taky se běžně "operuju" sama, ruka šít druhou rukou jde dobře s dobrým jehelcem. Ruka je v pohodě, tam je dobře vidět. Nebo teda v nejhorším šikovnou sestru přidržet, přitáhnout a tak. Ale to je slabost.
Momentálně jsem pojala důvěru v místní veterinářku, tak možná, že ju nechám, ať mi odebere krev. Když jsem ji viděla, že se jí ani po čtvrtém neúspěšném pokusu nechytá nerva, tak to je u mě fakt dobrá.
Tapino, si to opravíš před zrcadlem, ne ![]()
hehe tak to vypadá, že se dr. bojí dr. nejvíc
akorát, že strach maskujete za "umění si zašít ruku jednou rukou" :-p.
tapina
napsal(a):
A teď si představte, když víte, co všechno se může stát, nervy, máte nějakou představu, jak by to mělo být, průběžně pojímáte představu, že byste tu dělali asi trochu jinak, no tak ale dobrý, jde to asi i takhle, a teď to teda po velkém boji máte (protože se druhý Dr. tak strašně snažil, hodinu, dvě, tři něco, co normálně trvá 20minut) a ono to tak není. To jsou teprv nervy, jak mu to správně vysvětlit. A v takové vypjaté situaci by vám řekl, prosím tě, nemohla by ses mi teď ty kouknout na...
![]()
Takže buďte rádi.
Jo, taky se běžně "operuju" sama, ruka šít druhou rukou jde dobře s dobrým jehelcem. Ruka je v pohodě, tam je dobře vidět. Nebo teda v nejhorším šikovnou sestru přidržet, přitáhnout a tak. Ale to je slabost.
Momentálně jsem pojala důvěru v místní veterinářku, tak možná, že ju nechám, ať mi odebere krev. Když jsem ji viděla, že se jí ani po čtvrtém neúspěšném pokusu nechytá nerva, tak to je u mě fakt dobrá.
Ale tak šití v pohodě, ale uzlení... na to najednou druhá ruka hodně chybí.
napsal(a):
Ale tak šití v pohodě, ale uzlení... na to najednou druhá ruka hodně chybí.
Musíte mít dlouhý návlek 75 stačí a uzlit přes ten jehelec, druhý konec napne sestra nebo přes hranu ruky ke stolu, nebo teda když na vás ta sestra ani nekouká, tak mezi zuby. Je to zdlouhavé a napínavé. Skoro i by člověk řekl, že by bylo jednodušší někomu říct. Nebo sešívačkou. Nebo... A nakonec si člověk řekne... Jak je vlastně dobrý. Když vás nikdo jiný nepochválí. Za tu objektivní pochvalu to stojí, no ne?
Ruka ruku je v pohodě, chce to cvik ;-).
napsal(a):
Tapino, si to opravíš před zrcadlem, ne ![]()
hehe tak to vypadá, že se dr. bojí dr. nejvíc
akorát, že strach maskujete za "umění si zašít ruku jednou rukou" :-p.
Ale však jo. Úplně nejvíc největší strach. To není syndrom bílého pláště, to je naprosto racionální strach. ![]()
Doufám, že už to ten psík má pryč a přijde nějaké rozumné info, nějak se to tu zvrhlo.
Jo ještě k tomu uzlení - je taky dobrý si udělal dva uzlíky do jednoho směru, takhle jdou po tom vláknu posunovat, ale trochu drží a až ten třetí do obráceného směru.
Je to jednodušší než ostříhat psovi správně drápy.
Zvrhlo ? Tak si tu zůstaňte samy, švadleny.
tapina
napsal(a):
Musíte mít dlouhý návlek 75 stačí a uzlit přes ten jehelec, druhý konec napne sestra nebo přes hranu ruky ke stolu, nebo teda když na vás ta sestra ani nekouká, tak mezi zuby. Je to zdlouhavé a napínavé. Skoro i by člověk řekl, že by bylo jednodušší někomu říct. Nebo sešívačkou. Nebo... A nakonec si člověk řekne... Jak je vlastně dobrý. Když vás nikdo jiný nepochválí. Za tu objektivní pochvalu to stojí, no ne?
Ruka ruku je v pohodě, chce to cvik ;-).
No tak protože jsem si to šila bez přítomnosti jiné osoby, zuby to jistily.
Staplerem bych se možná bála, že to bude bolet.
tapina
napsal(a):
Tak vidíte jak jste dobrá, příště to bude ještě lepší
Tak já doufám, že žádné příště snad nebude
napsal(a):
Tak já doufám, že žádné příště snad nebude
Když tak Vám poradím, mám to už celkem vychytané.
No holt Vám už se to nestane, protože máte víc praxe a víte, kam ty ruce (ne)strkat. Mně se to stane letos tak třikrát, tipuju, a z toho dvakrát si řeknu, že stačí výplach peroxid/jodisol a děj se vůle per. sec.
Hodně zdaru.
štěněasamota
XXX.XXX.42.169
lesnížínka
napsal(a):
A pak spoléhejte na veta, že něco vyřeší Dát na bolák ATB a čekat, že praskne, je hovadina, poněvadž se to akorát tak zapouzdří...
Tak dnes přišly výsledky krve z dalšího odběru. Jeví se to jako zhoubný nádor.
Zítra jde na kapačky a biopsii. Do 10ti dnů budeme vědět. Byli jsme poučeni na všechny možnosti... Vždyť neměl ani 1 rok Mě je zle.
Nechci aby odešel... Prý je léčba nákladná a může se to vrátit...
štěněasamota
napsal(a):
Tak dnes přišly výsledky krve z dalšího odběru. Jeví se to jako zhoubný nádor.
Zítra jde na kapačky a biopsii. Do 10ti dnů budeme vědět. Byli jsme poučeni na všechny možnosti... Vždyť neměl ani 1 rok Mě je zle.
Nechci aby odešel... Prý je léčba nákladná a může se to vrátit...
Chudák malej... Uvidíte, jestli to je silný zánět, může to v krvi vypadat taky dost blbě. Držte se.
štěněasamota
XXX.XXX.42.169
tapina
napsal(a):
Chudák malej... Uvidíte, jestli to je silný zánět, může to v krvi vypadat taky dost blbě. Držte se.
Děkuji moc, snad jo, doufám v to že se to ještě vysvětlí jinak. Má chuť na jídlo, na balonky, jen je takový smutný...Ale člověka už napadají různé myšlenky...Dokonce za týden nemoci přibral, ale dýchání má hrozné, těžké...
Snad to dobře dopadne. Děkuji za podporu.
štěněasamota
XXX.XXX.42.169
lesnížínka
napsal(a):
Tak to je ještě horší zpráva než hrozná Nádor? A jmenuje se nějak? Který hrozný nádor je u tak mladého psa...myelom?
Já vůbec nevím, doktor to volal příteli, říkal mu to vše složitěji a odborně ale neuměl si už vzpomenout. Já jsem také v šoku. Zítra jdeme na kapačky tak se zeptám na víc věcí.
Pořád se držím toho slovíčka " vypadá to", taková naděje že to tak nemusí být...
štěněasamota
XXX.XXX.42.169
štěněasamota
XXX.XXX.46.114
lesnížínka
napsal(a):
Určitě budem všichni držet palce, aby se to nepotvrdilo. Jsou i případy, kdy je nakonec všechno jinak. Ještě máte naději.
Moc děkuji za podporu.
Tak na veterině dělali RTG plic kvůli tomu dýchání. Má je zalité vodou
Z bulky brali vzorky na biopsii, ještě krev a pak šel na 1,5 hodiny na kapačky. Večer jedeme ještě na kapačky.
Blbé je, že je moc unavený a neumí si lehnout protože se mu tak špatně dýchá. Sedí na zadku a klimbe, málem se vždy vybulí ale hned se vzbudí a je chvíli v pozoru. Chdák, já bych mu tak moc chtěla pomoct ale nevím jak